-
'תכנית המאה' עומדת בימים אלו לבחינה מצד ראש הממשלה נתניהו, שנוטה לאמצה על שלל חסרונותיה והסכנות שבה • ראשי מועצות ביהודה ושומרון חלוקים בדעותיהם, נקרעים בין ה'תופינים' בדמות סיפוח לבין הסכנה בדמות הסכמה למדינה פלשתינית. גם רבים בימין נופלים בקסמיה של התכנית המסוכנת • סקירה מתוך 'בית משיח' • לקריאה
מנדי|כ״ג בסיון ה׳תש״פשניאור זלמן לוין, בית משיח
תכנית המאה של נשיא ארה"ב טראמפ, הולכת ומתגלה יותר ויותר כמסוכנת לעם ישראל היושב בציון בכלל, ולתושבים המתגוררים ביהודה ושומרון בפרט.
בימים אלה מבקש ראש הממשלה בנימין נתניהו לקדם במהירות את יישומה של 'תכנית המאה', אשר יש הקוראים לה 'תכנית הסיפוח', ולהשיג כביכול "הישגים מדיניים".
המוזר בכל הסיפור הזה, שהתכנית שנעשתה בלשכות המהודרות של פקידים בוושינגטון הוחבאה גם מפני עיניהם של ראשי הממשלה. רק במועד סמוך לבחירות האחרונות נקרא ראש הממשלה בנימין נתניהו לבית הלבן, שם קיבל את עקרונות מסמך הליבה של תכנית המאה.
ברצותו לקושש קולות מקרב הציבור הימני, הודיע ראש הממשלה במהלך מערכת הבחירות האחרונה על "קבלתה במלואה של תכנית טראמפ על כל מרכיביה", תוך התחייבות לספח חלקים מיהודה ושומרון.
בשל סערת מערכות הבחירות בארץ ישראל, הנושא לא נבדק לעמקו על ידי הגורמים המוסמכים, לא הבטחוניים ולא ההתיישבותיים. היו גם שחשבו כי אין זו אלא הצהרה בלבד במטרה לקושש עוד קולות, וכי ראש הממשלה לא יקבל בסופו של דבר את התכנית האמריקנית ככתבה וכלשונה.
כעת, לאחר הבחירות מסתבר כי ראש הממשלה אכן מאמץ את התכנית על כל מרכיביה, על מעלותיה ועל חסרונותיה.
מעיון בתכנית עולה כי יש בה 'סוכריות', לכאורה, לעם ישראל בדמות הטבות וסיפוח של חלקים מיהודה ושומרון. מאידך – יש בה חלקים מסוכנים עבור תושבי יהודה ושמרון בכלל, ועבור תושבי הארץ בכלל.
לאורך השנים, כל תכניות "השלום" שהגיעו מהממשל בארה"ב, היו לרעת התושבים, ובכל פעם היה צריך להיאבק כנגד הרצון לקרוע חלקים מארץ ישראל. הפעם, עם הנשיא הידידותי לעם ישראל, דונאלד טראמפ, ההצעה שהוגשה על ידו, משופרת בהרבה מהצעות הנשיאים הקודמים לו. ההצעה החדשה למעשה הולכת בכיוון ההפוך מכפי שהיה עד היום שהיו לטובת הפלשתינים. טראמפ מציע הסדר שכולל צעדים משמעותיים לטובת ארץ ישראל הכוללים החלת ריבונות יהודית על כשלושים אחוז מיהודה ושמרון, מה שכולל סיפוח מוחלט של שטחי בקעת הירדן וצפון ים המלח והיישובים מסביב – בעוד הרשות הפלשתינית תצטרך לעמוד בשורה של תנאים לא פשוטים מבחינתה כדי שתקבל רשות להקים מדינה רשמית בעוד ארבע שנים. בין התנאים: פירוק החמאס מנשקו, מדינה מפורזת, שליטה ישראלית על המרחב הבטחוני, הסכמה על ויתור לזכות השיבה, הכרת הרשות הפלשתינית בארץ ישראל כמדינה יהודית, ועוד. תנאים אלו יהיו קשים ליישום על ידי הפלשתינים, עד כדי אי יכולת אמיתית, כך שספק רק אם הרשות תוכל לעמוד בהם – מה שכמובן לא יאפשר לה להקים את המדינה דה–פקטו, בעוד ישראל תשאר עם הסיפוח, שהוא דבר מבורך.
לראשונה ישנה הכרה מצד המעצמה הגדולה בעולם על הזכות ההיסטורית וההבטחה האלוקית לעם ישראל והעם היהודי על שטחי יהודה ושומרון, מתוך הסכמה שאין מדובר בשטח כבוש.
יחד עם ה'סוכריה', יש גם בעיות לא פשוטות, חלקן מסוכנות, כאשר בסופו של תהליך תקום מדינה פלשתינית באופן רשמי ובהסכמת ממשלת ישראל על כשבעים אחוז משטחי יהודה ושמרון, יחד עם הכנסת כמה יישובים יהודיים בהם מתגוררים אלפי נפשות, לצד מוסדות תורה רבים, כמובלעות בתוך השטח הפלשתיני, מה שיהווה סכנת חיים ישירה על התושבים במובלעות אלה.
בנוסף, גם חייהם של תושבי יהודה ושומרון ייהפכו לקשים יותר, כאשר יצטרכו לנסוע בדרכים חלופיות ובכך ההגעה ממקום למקום תיהפך לסיוט מתמשך.
אולם מעל הכול תרחף הסכנה הקיומית בשל הקמתה של מדינה פלשתינית, היו לא תהיה, אשר תאשרר ריבונות שעלולה להיות רצחנית ומסוכנת לא רק עבור תושבי יהודה ושמרון, אלא עבור כלל תושבי הארץ, כפי שהיה לאחר הסכמי אוסלו.
הדיונים על המפה העתידית מתקיימים במחשכים
הסיכויים המדיניים שניתנו לעם ישראל בפעם הראשונה מול הסיכונים האפשריים, קורעים את אנשי יהודה ושומרון כמו גם את ראשי ההנהגה ביישובי יו"ש. הדעות חלוקות בצורה קוטבית: חלק מקווים לקבל כעת את הסיפוח מתוך תקווה שהפלשתינים לא יעמדו בחלקם בהסכם, ובכך לא יקבלו מה שהובטח להם.
אחרים סבורים כי עצם נתינת לגיטימציה כעת למדינה פלשתינית פותחת פתח לאסון מסוכן שמי ישורנו.
ראשי מועצת יש"ע שביקשו לקבל את מפות התכנית לעיונם, נענו בהתחמקויות. "הן עדיין לא מוכנות" הודיע ראש הממשלה בעוד הוא עצמו ממשיך לקדם במקביל את פרטי התכנית.
"אי אפשר לשחק בחיים שלנו", אמר השבוע דוידי בן ציון, סגן ראש מועצת שומרון שביקש לראות את המפות בהחלת הריבונות כפי שהן מתוכננות על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. "חסר לנו מידע על פרטי התוכנית. אנחנו ניזונים ממפה רעיונית שהוצגה בבית הלבן והמפה הזו מטרידה אותנו מאוד. שטח אדיר יעבור לפלסטינים".
ואכן, חלק מהנהגת המתיישבים מנהלת מאבק נגד תוכנית טראמפ. "המפה היא כל כך קריטית לעתיד המדינה, לביטחון ולשמירה על עשרות אלפי התושבים שעלולים למצוא את עצמם ביישובים מבודדים", אמר השבוע יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון.
"הדיונים על המפה מתקיימים במחשכים והאנשים שמכירים את השטח ממודרים משום מה. בחודש האחרון גם אני וגם חבריי פנינו עשרות פעמים לכל מי שאפשר ואנו נתקלים בהתחמקויות. אני מכבד את ראש הממשלה, רואה בו מנהיג שטובת המדינה לנגד עיניו וממנו העם מצפה להחלת הריבונות בלי הפקרת יישובים מבודדים".
גם ראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן אמר דברים דומים ברוח דומה, ופנה לראש הממשלה: "בבקשה עדכן אותנו מהם פרטי התוכנית? מהו גורלם של היישובים שמחוץ ל'קו הירוק החדש'? ובעיקר, אמרו לנו בבקשה ‑ מהו עתיד ארצנו בעיניך?"
התחמקות מטרידה
לאחר לחצים רבים שהופעלו, התקיימה השבוע סוף סוף פגישה בין ראש הממשלה לבין ראשי המועצות ביהודה ושומרון, כאשר מטרת הפגישה הייתה לנסות ולשכנע את המתיישבים שלא לצאת בקמפיין נגד תוכנית טראמפ. במהלך הפגישה הבהיר נתניהו כי האמריקנים "מצפים לתמורה" על החלת הריבונות, וכי התבטאויותיהם נגד תוכנית טראמפ מזיקות למהלך הסיפוח.
במהלך הפגישה הבהיר נתניהו שסוגיית החלת הריבונות תעבור בכנסת בנפרד לתוכנית טראמפ. במקביל, תובא הצעת החלטה לממשלה שלפיה ממשלת ישראל תנהל משא ומתן על מתווה טראמפ כשגם האפשרות של הקמת מדינה פלסטינית נמצאת בו.
במהלך הישיבה התגלע ויכוח בין יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחייני לבין יו"ר הכנסת יריב לוין שהשתתף אף הוא בפגישה, שטען שהמפה שמפיצה מועצת יהודה ושומרון אינה מפת הסיפוח האמיתית. על כך אמר אלחייני: "האמריקנים לא מתכוונים לבצע שינויים דרמטיים במפה שלהם". לוין שאל: "מאיפה אתה יודע?". אלחייני השיב: "מצוות המפות האמריקני". לוין לא ענה.
ראשי המתיישבים הביעו את חששם שבתמורה לסיפוח, נתניהו יסכים להקמת מדינה פלסטינית ולהקפאת הבנייה בהתנחלויות, שיישארו כ"מובלעות" במדינה הפלסטינית. ראש הממשלה שניסה במהלך הפגישה להוריד את גובה הלהבות: "סמכו עליי, אביא תוצאה טובה".
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן אמר: "זאת הזדמנות היסטורית ואסור לפספס אותה. יישובים מבודדים הם סכנת חיים. אסור להסכים להקפאת בנייה והציבור בארץ ישראל לא ייתן להקים מדינת טרור בלב הארץ".
במהלך הפגישה סירב ראש הממשלה להשיב על שאלות שנגעו להקמת מדינה פלסטינית. במקום זאת הוא שב ואמר כי הוא "עובד קשה" כדי להגיע למתווה טוב. עם זאת, הוא סירב להתחייב באוזני שומעיו כי מדינה פלסטינית לא תקום. כאמור, בקשתם של ראשי המתיישבים לראות את מפת הסיפוח המתגבשת כדי להכניס בה תיקונים לא נענתה בנימוק ש"המפות עוד לא נסגרו".
בתום הפגישה אמר דוד אלחייאני, ראש מועצת יש"ע: "איננו מוכנים לקבל מדינת טרור פלסטינית בשום אופן. ניאבק על זה".
נראה כי הוחלט לבצע את התכנית האמריקנית ככתבה וכלשונה כדי "לא להרגיז את הידיד הגדול שלנו בוושינגטון, טראמפ". זו הסיבה שראש הממשלה חושש להילחם על שינויים במפות המוצעות.
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן שנפגש עם בכירים ישראלים ואמריקנים לקראת החלת הריבונות, אומר באירוניה: "אצל הנשיא אובמה אי אפשר להתעמת עמו כי הוא הכי גרוע", וכעת אומרים לנו "אי אפשר להתעמת עם טראמפ, כי הוא ידיד וזה הכי מסוכן לנו..".
ואכן, בימים האחרונים העבירו גורמים בממשל האמריקני מסרים לראשי המתיישבים, שלפיהם הקמפיין נגד תוכנית טראמפ גורם נזק – וזו הסיבה שהם מקבלים כתף קרה מהממשל בתקופה האחרונה.
מובלעות מסוכנות
על פי התכנית, לא מעט יישובים קטנים יישארו כמובלעות בתוך המדינה הפלשתינית, מה שיהווה סכנת מוחשית על תושביהם.
ואכן, סוגיית המובלעות היא אחת הבעיות הכי בוערות בקרב הנהגת המתיישבים. לטענתם, ניתוק היישובים כשרק כביש גישה צר מוביל אליהם, פוגע הן בביטחון האזרחים והן באפשרות של אותם יישובים להתפתח ואף להמשיך להתקיים.
רשימת היישובים שיהפכו למובלעת, בהם מתגוררים למעלה כ–20 אלף תושבים, כוללת את חרמש, מבוא דותן, אלון מורה, איתמר, ברכה, יצהר, עטרת, כרמי צור, עתניאל, מבואות יריחו, ועוד.
התושבים המודאגים המתגוררים באותם יישובים מספרים על החששות מפני האפשרות של החלת תוכנית הסיפוח כפי שהיא מוצגת כעת. "על פי התוכנית כל השטחים מסביב ליישוב שלי יהיו מיועדים לרשות הפלסטינית", מסביר יהודה ולד, תושב כרמי צור. "במצב הזה למקום אין שום עתיד התפתחותי. זה בעצם הופך להיות סוג של גטו בתוך המדינה הפלסטינית. כך, למשל, כל הכביש שמחבר אותנו ליישובי הר חברון ודרום הארץ יבוטל ולנו תישאר רק פנייה שמאלה לכיוון אל–ערוב – בית אומר, דרך גוש עציון ועד לירושלים. נסיעה כזו תהפוך לרולטת–חיים מסוכנת".
גם הגב' צוברי, תושבת ותיקה מהיישוב עטרת, חוששת מהרגע שבו תצטרך לעבור בשטחי המדינה הפלסטינית בדרך לעבודה. "אני עשרים וחמש שנה עובדת בפסגות ונוסעת על הכביש שמחבר את עטרת לציר 60, ופתאום אני מגלה במפות שזה הופך להיות מדינה פלסטינית", מספרת צוברי, "זו תחושה קשה וחוסר ביטחון. ראש הממשלה אמר שאף יהודי לא יפונה, אבל המהלך שלו ליצירת מובלעות הוא פינוי שקט ודין מוות ליישובים בחבל ארץ פורח".
סימנים ראשונים להקפאת ההתיישבות
האם תוכנית טראמפ כבר החלה להיות מיושמת בשטח?
גורמים המעורים בתכניות הבניה ביהודה ושומרון מספרים כי פרסום תכניות בנייה לעשרות יחידות דיור ביישובים כגון אלון מורה, איתמר ויצהר – שעל–פי התוכנית יהפכו ל"מובלעות" עם החלת הריבונות הישראלית – מתעכב משום שטרם ניתן אישור מהדרג המדיני למהלך. המשמעות היא שהבנייה ביישובים מוקפאת לפי שעה.
ביישוב אלון מורה, לדוגמה, אושרה כבר התוכנית ואמורה הייתה להיכנס לתוקף כבר לפני כמחצית השנה, אלא שהדרג המדיני טרם העביר מאז את אישור נוסח הפרסום. ביישובים אחרים שאינם מוגדרים "מובלעות", כגון פדואל, לשם, רחלים ועץ אפרים, כן ניתן האישור לפרסום.
ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, אמר כי מדובר בלא פחות משערורייה והקפאת הבנייה דה–פקטו. "מדובר בניסיון לקיים הקפאת בנייה ליישובי קצה במסווה של בירוקרטיה. החלוקה לסוג א' וסוג ב' ביישובים ביהודה ושומרון לא מקובלת עלינו".
דגן המשיך: "אם יש כאן רמיזה לכוונה להשאיר יישובים מבודדים כחלק מהתוכנית להחלת ריבונות – הרי שזה חמור אף יותר". ראש המועצה האזורית שומרון קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו "להסיר באופן מיידי את החסמים ולאפשר את המשך התכנון והבנייה בכל היישובים ביהודה ושומרון ללא יוצא מן הכלל. הציבור בארץ ישראל לא ייתן בשום אופן שעל גבי הדיבורים היפים והחשובים על החלת הריבונות יכניסו בדלת האחורית את ההקפאה. זו לא מדיניות של ממשלת ימין".
ומה דעתו של הרבי מלך המשיח בעניין?
כמו בפעמים קודמות, תמיד יש המתבלבלים וסבורים כי הנה מגיעה בשורה חדשה שיכולה לתת תקווה לעתיד ההתיישבות והמתיישבים, וכי כדאי לאמץ כעת את המתווה, ומה שיהיה בעתיד – נקווה לטוב.
דבריו של הרבי עם שר התחבורה דאז מר משה קצב, עדיין מהדהדים היטב, כאילו כוונו למצב הנוכחי בו מדברים על תכנית בשלבים, בעוד נושא המדינה הוא עתידי בלבד ואינו נוגע לפן המיידי. הרבי שלל זאת בחריפות רבה ותקף את עצם הדיבורים על אפשרות לתכנית שסופה מדינה פלשתינית (ההדגשים אינם במקור):
"שמעתי לאחרונה שמועה מוזרה ומבהילה בנוגע לדיבורים והחלטה של הממשלה בארץ ישראל, אודות מסירת חלקים מארץ ישראל. לפועל מדברים כעת אודות תכנית לתקופה של 5 שנים שקוראים לה אוטונומיה. אבל לא משנה באיזה אופן מדברים על זה ומסבירים את זה, שהרי בפועל דיבורים אלו ועניינים אלו הם בגדר האיסור המפורש ד"לא תחנם" שאסור למסור שום חלק מארץ–ישראל לאומות העולם! ודיבורים אלו יביאו סוף כל סוף למסירת חלקים מארץ ישראל בפועל.
"וממילא נמצא שזה שמדברים אודות זה הרי זה כפירה בה’ ובתורתו ובארץ–ישראל ובקדושת ארץ–ישראל. דיבורים אלו הינם צעד ראשון למסירת חלקים מארץ ישראל ולא רק חלקים קטנים אלא חלקים גדולים כמו יהודה שומרון, עזה, חברון וירושלים וכו’ והרי זה עניין של פיקוח נפשות ממש!
"לא משנה מה שהיהודים חושבים ואומרים ומסבירים את זה אלא איך שאומות העולם מפרשים זאת, והם מפרשים זאת שמדובר אודות תוכנית שסופה מסירת חלקים מארץ–ישראל בפועל והקמת מדינה פלסטינאית .. עצם הדיבור בנוגע לתוכנית האוטונומיה הוא חילול השם וחילול הקודש! .. ממשלת ישראל תכריז מלחמה גלויה נגד ה’ ותורתו .. עצם השקלא וטריא אודות עניינים אלו הרי זה חילול השם, נגד השם ותורתו וכו’, ומילא אין שום חילוק איזה מטעמים ומעדנים (דיפלומטים) יעשו מזה היהודים.
"בנוגע לזה שאומרים ש .. זקוקים לערבויות מהממשל דארה"ב ולכן מתחשבים במה שתאמר ממשלת ארה"ב – הרי בפועל זהו הצעד הראשון למסור חלקים מארץ–ישראל. והא ראיה שהרי הם עצמם אומרים שמה שעושים זהו בגלל שנתרשמו מהגויים ושיש לחץ וכו’ ואז אחרי כן כשיבוא עוד לחץ אז שוב התרשמו מאומות העולם ואין לדבר סוף וכפי שראו זאת בפועל בעבר שכשנכנעים ללחץ הרי זה מביא עוד לחץ".
*
חתום כעת מנוי לעיתון, וקבל כל שבוע חבילה חסידית גדושה ומלאה לכל המשפחה, כולל המוסף לנשים עטרת חיה והמוסף לילדים במחנה צבאות השם.
תגיות: בית משיח, ראשי, שלימות הארץ, תוכנית המאה