-
בשבוע האחרון זכיתי לחזות בשתי מהפכות של הרבי, בצרפת ובמרוקו, בהן בעידודו והכוונתו של הרבי, הוקמו אימפריות חב"דיות מצליחות ועניפות. בשבת האחרונה, שבת לפני י' שבט, זכיתי לשהות בישיבת תו"ת בברינואה ליד פריז, וכל השבת לא הפסקתי להתפעל מההתפתחות של המקום • הסופר שניאור זלמן ברגר בכתבת סיכום מרתקת • לקריאה
יודי|י״ב בשבט ה׳תשע״טהמהפכות של הרבי, שניאור זלמן ברגר
בשבוע האחרון זכיתי לחזות בשתי מהפכות של הרבי, בצרפת ובמרוקו, בהן בעידודו והכוונתו של הרבי, הוקמו אימפריות חב"דיות מצליחות ועניפות. בשבת האחרונה, שבת לפני י' שבט, זכיתי לשהות בישיבת תומכי תמימים בברינואה ליד פריז, וכל השבת לא הפסקתי להתפעל, כיצד ממקום בו היתה קהילה חב"דית קטנה וישיבה תומכי תמימים לא גדולה, בתחילת תקופת הנשיאות, נוצרה ישיבה המונה כיום 350 תלמידים ובמקביל בצרפת כולה ישנם מאות שלוחים, ואלפי תלמידים במוסדות חב"דיים.
בהתוועדות בצהרי השבת עם תלמידי הישיבה קטנה, כאשר לצידי יושב המנהל הרוחני בישיבה קטנה הרב יואל איידלמן (בן הרב שלום איידלמן שליח הרבי ממרוקו) והמשפיע הרב אייברמס – שאלתי את התמימים: הרי כולכם מתנהגים כחסידי חב"ד, לומדים ולבושים כתמימים בתומכי תמימים, ואם כעת יכניסו לישיבה – מאה תלמידים-מקורבים לחב"ד, והם ישולבו בישיבה כתלמידים מן המניין. האם זה מקובל? או אולי ח"ו יהרוס את האווירה החסידית בישיבה? התמימים היו חלוקים בדיעותיהם, ועד מהרה הרגעתי את הרוחות – כי זו לא יוזמה עכשווית, אלא מבצע היסטורי שאירע כאן בישיבה בברינואה, כאשר על פי הוראות ועידוד הרבי, טובי התלמידים בישיבות חב"ד במרוקו, נשלחו ללמוד בישיבה בברינואה, וכך הפכה הישיבה ממקום לימוד לבני החסידים, לישיבה המקרבת רבים לדרך החסידות בניצוחו והכוונתו של מנהל ומשפיע הישיבה דאז הרב ניסן נמנוב, ומתלמידים אלו שהגיעו ממרוקו, יצאו פירות טובים רבים. ומבצע היסטורי זה כמובן נמשך, כאשר בישיבה כיום, לומדים זה לצד זה, בני ונכדי חסידים ידועים, יחד עם בנים למשפחות ממרוקו ותוניס.
טרם הספקתי להפנים את המחזה המרגש של המהפכה הצרפתית ובמוצאי שבת הצטרפתי למשלחת רבנים שיצאה בדרכה לקזבלנקה – מרוקו, לחגיגת שישים שנות שליחות לרב שלום איידלמן. מה אומר ומה אדבר, בבוקר התפללנו התוועדנו וסיירנו במתחם ה"כולל" של הרב איידלמן. וה"כולל" כולל הכל: בית כנסת ליום חול ובו מניינים לתפילות, ושיעורי תורה במסגרת ה"כולל", בית כנסת מפואר לשבתות ומועדים, והוא מעוצב בסגנון מרוקאי, מקווה, ספריה להשאלת ספרים, משרד השליח ועוד ועוד. ובמספר חדרים צרים במתחם זה, מתגוררים השלוחים הרב שלום והרבנית גיטל איידלמן, אשר יצאו בשליחות הרבי עשרה ימים לאחר חתונתם בחורף תשי"ט, ומאז ועד היום שישים שנה ברציפות, פועלים בשליחות הרבי, לחיזוק היהדות והחסידות בקזבלנקה בפרט ובמרוקו בכלל. על חברי המשלחת נמנו תלמידים מובהקים של הרב איידלמן, ובהם למשל הרב יעקב ביטון שליח הרבי בסרסיל-צרפת, אשר בקול חנוק מהתרגשות, מסביר כי במתחם הזה, החל את דרכו לחב"ד כאשר למד בישיבה, ואיליו מצטרף ר' שלמה שושן, רופא שיניים מפריז, אשר אף הוא למד אצל הרבי איידלמן, וכיום נמנה על אנ"ש בפאריז, וביחד השניים מגוללים זכרונות, בעוד דמעות התרגשות ניגרות מהעיניים. כאן במקום הזה הרבי חולל מהפכה אדירה, הרבי שלח באופן אישי את השלוחים למרוקו, כל אחד קיבל הוראה אישית וברורה מהרבי לצאת לשליחות ושלושת השלוחים שכיהנו עשרות שנים בשליחות בקזבלנקה, זכו לצאת לשליחות תיכף אחר חתונתם ומאז פעלו על פי הוראות הרבי, במסירות והתקשרות, שאין דומה להם, ובברכת הרבי התחוללה מהפכה בה אלפים רבים למדו במוסדות חב"דיים בשבעים ערים עיירות וכפרים ברחבי ממלכת מרוקו, והכל בהסכמת ועידוד מלכי מרוקו, בעבר ובהווה. ולפי המתפרסם, חגיגת השישים והמשלחת שהגיעה במיוחד, בוצעו בהסכמת והמלצת המלך.
ר' משה אברג'יל חסיד חב"ד ורופא משפחה מפריז, ממארגני המשלחת, מזמין את כולם לסעודה, אשר הוכנה במטבח ה"כולל", ועד מהרה חברי המשלחת החלו בהתוועדות ובה הרב שלום איידלמן העלה זכרונות מהוראות הרבי איליו, וגם אנקדוטות מהפעילות המשותפת עם השלוחים בקזבלנקה – הרב שלמה מטוסוב – מנהל מוסדות חב"ד במרוקו, והרב לייב רסקין – מנהל 'ופרצת' ובית רבקה. תוך כדי התוועדות, אחד הנוכחים מפנה את תשומת ליבי, כי בקצה הספריה בה אנו מתוועדים, שכן משרדו של הרב שלמה מטוסוב. כך למדתי היכן נכתבו והתקבלו, אלפי המכתבים בהם עלעלתי בעת הכנת הספר אודות חב"ד במרוקו.
מה"כולל" נסענו לבית רבקה, שם קידמה את פנינו השליחה הרבנית רייזל רסקין, אשר יחד עם בעלה השליח הרב לייב רסקין, ניהלו את בית רבקה ומרכז 'ופרצת', אשר פעל כעין בית חב"ד עבור פעילויות בתחומים רבים. הרבנית רסקין אמרה לי בהתפעלות – כי בכל שנות השליחות אינה זוכרת כזו כמות של חסידי חב"ד מגיעים יחד לקזבלנקה. הבניינים בהם למדו מאות תלמידות בשנה, מרשימים בגודלם, אך היה מי שהביט עליהם בעין חסידית פנימית; הרב יוסף יצחק פבזנר מנהל מוסדות 'סיני' בצרפת, לחש לאוזני: "אני בהתרגשות גדולה, לראות את הקירות הספוגים באין ספור פעמים של 'שמע ישראל', של לימוד תורה. זה דבר גדול והכל בזכות הרבי. וכמנהל בתי ספר בפריז, אני מבין כמה עבודה נעשתה פה". ואילו הרב דוד רפאל באנון – הוסמך לדיינות בבית המדרש לרבנים בקזבלנקה, וכיום דיין בבית הדין במונטריאול ובנו הרב לוי באנון מכהן כשליח בקזבלנקה – נעמד בפתח אולם האירועים של קומפלקס בית רבקה, בעוד כולם נכנסים לראות את האולם, ולתמיהתי השיב בעיניים מלאות דמעות: "כאן במקום הזה התחתנתי, במעמד רבני קזבלנקה ושלוחי הרבי". חברי המשלחת נכנסים לבית הכנסת אשר במתחם, ותוך רגעים ספורים, מתחיל ריקוד ספונטני – "ופרצת", הניגון אשר היה שגור אצל הרב לייב רסקין ע"ה.
ביום ראינו את המהפכה שהרבי חולל, ובערב השתתפנו בחגיגת השישים, בה הקהילה היהודית בקזבלנקה הצדיעה לשלוחים בכלל ובמלאת שישים שנה לשליחות הרב איידלמן בפרט. מאות יהודים מקומיים ישובים סביב שולחנות ערוכים כיד המלך, ובקידמת האולם, ישובים חברי המשלחת שהגיעו מצרפת, ארצות הברית, אנגליה, ארץ הקודש, ועוד, לצד רבנים וראשי קהילות מקומיים. סרג' ברדוגו – נשיא הקהילה היהודית כבר שלושים שנה, ושגריר אישי של מלך מרוקו לנושאים מיוחדים ובפרט בקשרים עם וושינגטון – פתח את האירוע בנאום היסטורי, בדברי שבח לרבי על ששלח את השלוחים הרב מיכאל ליפסקר, הרב שלמה מטוסוב, הרב לייב רסקין, וסיפר במיוחד על פועלם של הרב והרבנית איידלמן – ניהול הישיבה ובית מדרש לרבנים, שחיטה, מקוואות ופעילות עם נוער ונשים.
את נאומו חתם מר ברדוגו, בהענקת מתנה מיוחדת בשם הקהילה היהודית, ומיד אחר כך העניק מתנה ייחודית בשם המארגנים – מעמד ועליו הספרות 60 בשילוב תמונות מפעילות הרב והרבנית איידלמן במהלך השנים. ומתנה תמורת מתנה – יחד עם הרב שלום איידלמן, הענקתי לנשיא הקהילה את הספר "חב"ד במרוקו" בו מתועדת המהפכה שחולל הרבי במרוקו, באמצעות השלוחים, ומר ברדוגו, עלעל בהתפעלות וביקש חתימת המחבר על הספר.
היריעה קצרה. תלמידי הרב איידלמן אשר היום מכהנים כרבנים ושלוחים, נשאו דברי תודה, בני משפחת איידלמן, סיפרו לקהל על השליחות במרוקו מנקודת מבטם, והרב של קזבלנקה הרב יוסף ישראל, אף הוא מוסמך לדיינות על ידי הרב איידלמן, נשא ברכה מיוחדת למלך.
ונחתום עם סגירת מעגל מרגשת במיוחד. למחרת בבוקר, שוב ארוחת-התוועדות בוקר במתחם ה'כולל', הרב איידלמן מתוועד, וליד השולחן הערוך במטעמים מרוקאיים –ספינג', מופלטה ועוד – יושבים חברי המשלחת, אך את עיני צדו שלוש דורות שישבו מפוזרים לאורך השולחן. הרב דוד רפאל באנון, כאמור מוסמך לדיינות על ידי הרב איידלמן, וכיום דיין במונטריאול. בנו – הרב לוי באנון שליח בקזבלנקה, וגם הנכד – מענדל באנון. פירות ופירי פירות של מוסדות חב"ד קזבלנקה.
תמונות: תמונה של בניין עם פיגומים – ברינואה. בניין הישיבה הישן, וכיום לומדים בו תלמידי הישיבה קטנה. שאר התמונות – מרוקו:
תגיות: חב"ד במרוקו, מרוקו, ראשי, שניאור זלמן ברגר