-
שלוש עשרה שנים התפצלה דרכם של שני חברים שלמדו יחד בישיבה, הת' שניאור אוריאן מכפר חב"ד ור' יוסף חיים בן דוד, סגי נהור המתגורר כיום בלוד, עד שהקשר ביניהם חודש לאחרונה בזכות פרויקט מיוחד ומרגש של הנגשת כל חמשת כרכי ה'דבר מלכות' לכתב ברייל עבור המתקשים לקרוא בכתב רגיל • באדיבות שבועון חב"ד העולמי "בית משיח" • לקריאה
חב"ד אינפו|כ״ח בטבת ה׳תשע״ז- מאת: ירון צבי, בית משיח
צילום: יוסף אדרעי
"למדת כבר את ה'דבר מלכות' של השבוע?" סביר להניח שהתשובה תהיה חיובית. לימוד הדבר מלכות תנש"א-תשנ"ב הוא 'לחם-חוק' קבוע בסדר יומו של כל חסיד, ובלעדיו לא יתחיל את נועם קדושת השבת.
ומה יעשה אדם שמאור עיניו ניטל ממנו? כיצד הוא ילמד את ה'דבר מלכות'? האם לו לא מגיע לדעת את הבשורות הגדולות שהפיץ הרבי באותן שנים על קיומו של מלך המשיח, התחלת פעולתו בעולם, על הסעודה הגדולה שכבר מוכנה, ועוד כהנה וכהנה? דווקא אדם כזה מחכה לגאולה האישית והכללית שלו יותר מכולם, אם כן, מדוע שהוא לא יידע?!
ממש בימים אלה מגיע האור הגדול גם לאנשים שאינם יכולים לראות בעיניהם. 'דבר מלכות' תנש"א ותשנ"ב הודפס בימים אלה בכתב ברייל. ויהי אור לבני ישראל בכל מושבותם.
החברותא שמגשימה חלום
מי שלקח על עצמו את המשימה הקדושה הזאת, הוא הת' שניאור אוריאן שליח בישיבת חב"ד "ופרצת" רוממה ירושלים כבר משחר ילדותו הוא חולם על תרגום ה'דבר מלכות' לכתב ברייל.
השאיפה הזאת החלה אצלו מאז תקופת לימודיו בישיבה קטנה, שם הכיר את חברו הטוב יוסף חיים בן-דוד, כיום אברך המתגורר בלוד, סגי-נהוג מלידה. השניים הכירו בישיבה והיו לחברותא נאמנה. מאז התוודע שניאור לעולמם של העיוורים.
שלוש עשרה שנים מאז נפרדו דרכי החברותא, עד שלאחרונה, החליט אוריאן להפוך את חלומו הגדול למעשה. הוא שיתף את חבריו ר' תום מאיר בוזגלו והת' יוסף יהודה הכהן ריבק, והשלושה נרתמו יחד לפרויקט יחיד מסוגו – הפקת חמשת כרכי ה'דבר מלכות' בכתב ברייל. הדד-ליין נקבע לראש חודש שבט, יום בו הואיל משה באר את התורה בשבעים לשון. אין יום מתאים יותר מהתאריך הזה כדי "לתרגם" את התורה גם לשפת ברייל, כדי שכולם יכירו באורה.
איך מתחילים לעשות דבר כזה?
"דבר ראשון, התקשרתי לחברי הטוב ר' יוסף חיים בן-דוד – לאחר 13 שנים שלא דיברנו – וסיפרתי לו על הפרויקט. כשהוא אמר לי: 'תתקשר מחר, אני כעת באמצע שיעור תניא' בכתב ברייל הבנתי שהוא 'בעניינים'. למחרת התקשרתי וסיפרתי לו על הרעיון, והוא הגיב בהתרגשות רבה. מאחר ואביו, הרב אריה בן-דוד עובד בבית דפוס מיוחד לכתב ברייל, 'מסילה', נוצר שיתוף פעולה מיוחד. כך הפרויקט החל לצאת לדרך".
מה בעצם הייתה המטרה?
"רצינו להפיק פרויקט הפצה חדשני הכולל הפקת חסידות וענייני גאולה ומשיח, ובראשם דבר מלכות במולטימדיה המותאמת לעיוורים, והכנסתם לכל ספריות ומועדוני העיוורים בארץ. בנוסף לכך, אנו מבקשים להקים אתר מיוחד עבור לימוד דא"ח לעיוורים – "בית חב"ד ברייל" אם תרצו".
את ההשראה לכך, קיבלו מדבריו של הרבי מה"מ עצמו, כאשר באחת ההתוועדויות (פרשת עקב תנש"א) דיבר על צעד נוסף בהפצת המעיינות חוצה המזרז עוד יותר את התגלותו של מלך המשיח, והוא הדפסת התניא בכתב ברייל (ראה מסגרת).
הת' שניאור אוריאן: "מילותיו הקדושות של הרבי על חשיבות הכתב ברייל, נחרטו בי. הרבי דיבר על הפקת תניא בכתב ברייל ולאחר מכן הזכיר את הקשר הישיר של זה לגאולה האמתית והשלימה, מכאן הבנתי שיש מקום לתרגם ענייני חסידות נוספים לכתב ברייל. החלטתי שיבוא יום ואעשה כן עם שיחות תנש"א-תשנ"ב.
"העניינים התגלגלו בהשגחה פרטית מופלאה, ומהרגע שלקחתי את הפרויקט הזה לידיים, אני רואה הרבה סיוע מהרבי לצד נכונות של אנשים לעזור לפרויקט הזה, כולל גם מאנשים שאינם שומרי מצוות, כולם שמחו לתת יד ולסייע.
החיים על פי יוסף חיים
לצורך הכתבה, נפגשנו כולנו, כלומר, שניאור אוריאן וכן החברותא שלו לשעבר, ר' יוסף חיים בן-דוד, אברך בן לעדות המזרח עם חיות חסידית. הוא נולד וגדל בברוקלין, כאשר מגיל ארבע עד שמונה גר עם הוריו, שהיו מקורבים לחב"ד, בקראון הייטס. "כתינוק זכיתי לעבור יחד עם הוריי אצל הרבי בחלוקת הדולרים", הוא מספר בסיפוק רב.
"כשהייתי בן שמונה עלינו לארץ והתגוררנו בכפר חב"ד, שם למדתי בתלמוד תורה ובישיבה קטנה. בהמשך עברנו לבני ברק, וכיום, לאחר חתונתי בשנת תשע"ה, אני חלק מקהילת חב"ד לוד.
"אני עיוור מלידה", אומר ר' יוסף חיים, "ולא זכיתי לראות מעולם, אבל אני יכול לשפוך אור על הנושא של חשיבות הנגשת חומר תורני לציבור העיוורים בכלל, ושל ענייני גאולה ומשיח בפרט.
"ראשית, אני רוצה לנצל את הבמה זאת כדי להעביר מסר חשוב. ישנו צורך עז להפוך חומר תורני וחסידותי, כולל אתרי ועיתוני חב"ד, שיהיו מונגשים לקהל העיוורים. כיום המצב אינו כזה, וזה חבל מאוד.
"עם מחשב קל לנו יותר מאשר עם כתב ברייל, כיוון שכתב ברייל מחייב להחזיק ספרים עבי כרס. מנגד, יש יתרון לספרות בכתב ברייל, כמו למשל הלימוד בשבת כאשר אי אפשר להשתמש במחשב, או כאשר רוצים ללמוד בקצב איטי יותר.
"אני חושב שבעידן הנוכחי, הגיע הזמן שחסידות, כולל עניני חב"ד שאינם רק חסידות, יהיו נגישים לעיוורים. מי שרוצה להפוך אתר או עיתון ולהנגיש אותו לציבור העיוורים, יכול לעשות זאת על ידי התייעצות עם איש מקצוע ובהשקעה קטנה מאוד, והתועלת היא ענקית – חשיפת חומר והפצה לציבור רחב שהנושאים הללו לא מגיעים אליו כיום. מדובר בציבור שפיתח עומק וחושים מיוחדים דווקא בגלל אי-היכולת שלו לראות. העובדה שמדובר בקהל שאין לו כיום מספיק חומר לימוד מונגש, משכנעת אותי עוד יותר שברגע שיתעסקו עם זה, יהיה לזה ביקוש רב".
ר' יוסף חיים לא מסתפק בדיבורים בכל הקשור לסיוע לקהל העיוורים בארץ ובעולם, הוא גם איש של מעשים. לפני שנים אחדות הוציא לאור ספר "רואים בעיניים עצומות". "בספר אני מסביר לציבור איך ניתן לעזור לאנשים עיוורים. הספר מופץ באינטרנט. לספר היה ביקוש רב, ושנה לאחר מכן יצאה מהדורה נוספת מתוקנת. השקעתי הרבה כדי ללמד את הציבור לדעת איך עיוור 'רואה' את העולם, ואיך אפשר לעזור לו בגשמיות וברוחניות.
הרבי בראיה למרחוק
לואי ברייל היה גוי צרפתי לפני כמאה ושבעים שנה, שהתעוור ופיתח שפה אוניברסלית לעיוורים. כתב ברייל בנוי מצירוף של שש נקודות בולטות שהעיוור לומד לזהות את הצירוף הספציפי כאות מסוימת, ומזה לחבר מילים ומשפטים. הוא קורא במישוש בידיים במקום בעיניים.
כדי לתרגם טקסט קריא לברייל, לוקחים קובץ וורד, עורכים אותו, ומדפיסים אותו בכתב ברייל בעזרת טכנולוגיה ייחודית. בשנת תשס"ג הוציא דפוס 'מסילה' המיוחד לכתב ברייל, את שולחן ערוך אדמו"ר הזקן בכתב ברייל. זה התפרס על פני עשרים כרכים.
"אבא שלי הלך לעבוד שם כדי לעזור לי ולעיוורים נוספים", מספר ר' יוסף חיים. חלק מהספרים הודפסו שם בגלל צורך שלי, כמו למשל הדפסת סידור בברייל. בהתחלה יצא סידור בנוסח ספרד ובשנת תשס"ב יצא לאור סידור תהילת ה' חב"ד. במשך השנים הודפסו גם בכתב ברייל גם ספר התניא, ליקוטי שיחות כרכים א-ד, וספר המצוות של הרמב"ם.
"אז ברוך השם לא חסר לי מה ללמוד, אבל תמיד רציתי ללמוד גם את ה'דבר מלכות' השבועי. במשך תקופה שולח לי שניאור אוריאן קובץ וורד של דבר מלכות וככה אני לומד את זה באמצעות תוכנה שמתרגמת לברייל או משמיעה לי את המילים. לאחרונה התחלנו ללמוד את ה'דבר מלכות' לפרשת עקב, שם הרבי מדבר על הפיכת התורה לכתב ברייל, והיחס הזה של הרבי ריגש אותי מאוד.
"השיטה של הרבי, כידוע, היא שכל מה שקשור בטכנולוגיה והפצה צריך להיות מנוצל ל'הפצה', והרבי כדרכו חושב על כולם, כולל על עיוורים. כך למשל, הרבי הראשון שעודד לעשות שיעורי תניא ברדיו, וזה דבר עצום לאנשים כמוני. לא מעט אני נעזר במערכת 'נחייג ונשמע' ושומע שם את שיעוריו של הרב וולפא.
"הרבה מהיכולת שלי ללמוד, זה בזכות הדחיפה של הרבי להפצה באמצעי מולטימדיה באופן המותר, לצורך מטרות טובות והפצת יהדות. אני מרגיש חייב לרבי הרבה, ואחת הדרכים לגמול, זה הסיוע שלי להגשמת הפרויקט הזה".
בית חב"ד לעיוורים
"לאחר ששוחחתי עם ר' יוסף", מספר הת' שניאר אוריאן, "הבנתי שלא מספיק התרגום לברייל, אלא שצריך גם אתר אינטרנט שמכיל חומר מונגש, כך שעיוורים יוכלו בקלות ללמוד משם.
"לאחר שיחתנו התחלתי ביוזמה הזאת, ובימים אלו עולה לאויר האתר הראשון שכולו חסידות וגאולה ומשיח באופן שמותאם גם לעיוורים. מי שיקיש .Comדבר מלכות.WWW, יוכל להיכנס אליו וללמוד שלל נושאי גאולה ומשיח, והגישה מתאימה גם לכאלה שאינם רואים".
הת' שניאור אוריאן לא זכה לראות את הרבי בעיניים בשריות, אבל הוא רואה, מרגיש ויודע שהרבי נותן לו את הכוחות כל רגע. בטרם נולד, הרופאים מצאו סיבוך מסוים ואביו כתב על כך לרבי. בי"א שבט תשמ"ו קיבל מכתב ברכה ללידה קלה, "בעת רצון אזכיר על הציון" ובסוף המכתב הרבי הוסיף בכתב יד קדשו לפני חתימתו הקדושה "כולל להצלחה במבצעים". אוריאן מתרגש: "אני רואה את זה ברכה עבורי ממש, ומשתתדל לעסוק בעניני הפצת המעיינות ככל יכולתי ובמיוחד בענינים שהזמן גרמא – הגאולה האמיתית והשלימה כפי שמסביר אותה הרבי מלך המשיח דוקא".
סדר יומו של הת' שניאור אוריאן עמוס לעייפה, הוא עומד בראש ארגון את"ה בישיבה בשכונת רוממה הירושלמית. את רוב יומו הוא מקדיש לשליחות של הרבי מלך המשיח בארגונים שהקים בשם "הגאולה בפשטות" – Simply redemption. ו"עולם של גאולה" – World of redemption העוסק בהפצת שבע מצות לבני נח לשבעים אומות העולם.
"אבל הפרויקט הזה לעיוורים, תופס ומרגש אותי במיוחד", הוא אומר, "מדובר בהגשמת חלום. אני רואה סיעתא דשמיא לאורך כל הפרויקט הזה. אנשים רבים מאנ"ש, מהעולם החרדי, וגם מהעולם הלא-דתי, נרתמו לסייע בפרויקט המדהים הזה.
"הרבי דיבר פעם על כך שכחלק מייעודי הגאולה, העיוורים יתרפאו ראשונים, והוסיף שאז הם יהיו סגי-נהור למעליותא. אבל אנחנו שואפים לתת להם כבר עכשיו את הכלים לכך".
הפרוייקט הזה קרה מהר. בצום עשרה בטבת שוחח אוריאן לראשונה עם הרב אריה בן דוד העובד בדפוס 'מסילה', ולקראת סוף טבת אנחנו הדפסת החומר לכתב ברייל כבר נמצאת בעיצומה. בימים אלה הושלמה הדפסת 'קונטרס בית רבינו שבבבל' בברייל, ובע"ה בקרוב מתכנן אוריאן להשלים להדפיס את כל סדרת ה'דבר מלכות' ולהביא את זה ל-770, ביכורים למלך.
מסתבר שהפרויקט גורם להתרגשות רבה בקרב אנשים שמתוודעים לו, ומתפעלים מהרגישות של הרבי לכל אדם עם כל מגבלה שהיא. "שוחחתי עם מכוני עיוורים בארץ, והם מאוד מתלהבים מהפרויקט. מדובר בספריות מיוחדות לעיוורים ברחבי הארץ, במועדוני עיוורים, בהפצה באינטרנט, בהפקת עוד ועוד חומר נגיש לעיוורים כמו גם ארגון שיעורים וחברותות לעיוורים. ממש בית חב"ד ברייל יחיד במינו".
היוזמה הזאת למעשה החזירה את הקשר של החברותא הישנה לאחר שלוש עשרה שנה. "אחד הדברים הראשונים שאמר לי יוסף-חיים, שהיום כל הנושא של כתב ברייל מאוד מתקדם ואפשר לשלוח לו מייל והמחשב יתרגם זאת לברייל", אומר שניאור אוריאן. "המילים הראשונות ששלחתי לו היו המילים 'יחי אדונינו מורינו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד' והוא הגיב בחיוך ובהתלהבות. לאחר מכן שלחתי לו את שיחת 'דבר מלכות' עקב אותה לא הכיר, בה הרבי מדבר על כתב ברייל, יוסף חיים התרגש ושמח שהרבי מתייחס ליהודים במצבו".
הדרך לגאולה רצופה כוונות טובות
"כיום אני לומד תהלים יומי ומשתדל ללמוד חת"ת דרך המחשב", אומר ר' יוסף חיים. "אני הולך לשיעורים או שומע דרך הטלפון. אני לומד בכל יום תניא דרך המחשב וכן את ה'יום יום'. אגרות קודש יש במחשב בדיסק שהוציאו קה"ת ולכתיבה לרבי אני נעזר בחבר. אני משתוקק ללמוד 'דבר מלכות' ורק עכשיו זה עומד להיות נגיש בשבילי.
"כאשר שניאור בא אלי עם הרעיון לעשות 'דבר מלכות' בברייל, הערתי לו מיד שכדאי שזה גם יהיה זמין במחשב, והוא אכן הקים אתר מיוחד. מדובר בעניין טכני פשוט; כיום בכיתה ו', כל ספרי הלימוד כבר מסופקים לעיוורים דרך המייל. בלי הטכנולוגיה היינו אבודים. אני נרתם יחד עם שניאור וחבריו לפרויקט הזה ומקווה שבעתיד הלא רחוק, תתפתח קהילת עיוורים גאולתית, אם אפשר לקרוא לזה כך.
"אני מאוד מקווה שהקריאה שלי מכאן, תעורר עוד ועוד אתרים ואנשים למודעות שישנם עיוורים שאם לא ינגישו עבורם את החומר, הם לעולם לא יהיו מודעים לו, וההנגשה היא הליך טכני פשוט למדי. אני פונה גם לכל העיתונים והאתרים החב"דיים, להיות החלוצים בתחום זה. אם הרבי מתייחס אלינו, הרי בוודאי שיש לזה מקום והגיע הזמן.
"והלוואי ובקרוב משיח יבוא, ואז כולם יתרפאו ומשיח יתקן את כל החולי הגדול ביותר, חולי הגלות. משיח צדקנו יתן לנו את העין לראות ואת הלב לדעת ואת האוזן לשמוע בגאולה האמתית והשלימה בקרוב ממש".
ר' יוסף חיים והת' שניאור אוריאן מזמינים את מי שרוצה לשוחח או להתייעץ איתם בנושא רלוונטי לכתבה או להיותו עיוור.
יוסף חיים בן דוד: מייל: Ycbd25@gmail.com, טלפון: 058-414-5409
שניאור אוריאן: מייל: 7urian70@gmail.com טלפון: 058-5756-770
* * *
הרבי משבח את הפצת המעיינות בכתב ברייל
"ועלתה בדעתי סברא – שישנו סוג שלם דאותיות הכתב – שבו מעיינות תורת החסידות עדיין לא הגיעו (ע"פ הידיעות שהגיעו לכאן): עבור אנשים – ל"ע – שאין ביכולתם לראות ר"ל (בהיותם 'סגי-נהור') המציאו כתב מיוחד, שנקרא (בלשון המדינה) 'ברייל', שבו אותיות הכתב בולטות…. ומובן מאליו, שזו מעמד ומצב גמור ד'חוצה', ויתירה מזה – 'חוצה' שאין חוצה הימנו….", (וממשיך באות טז): "ועכשיו נתוסף חידוש, שבימים אחרונים הודפס ספר התניא ב'ברייל' – ועי"ז נפעל חידוש בהפצת המעיינות, שזה הגיע גם לסוג חדש ד'חוצה' (עבור 'סגי נהור')! … ובפרט – שספר תניא זה כבר הגיע לבית זה, בית הכנסת, בית המדרש, ובית מעשים טובים שנמצא בד' אמות דכ"ק מו"ח אדמו"ר נשיא דורנו…. – המקור להפצת המעיינות חוצה בכל קצוי תבל…", (וממשיך באות יז): "… הרי עכשיו (לאחרי שכבר פעלו גם ענין זה בהפצת המיינות חוצה) דבר ברור, שתיכף ומיד ממש צריכה לבוא כבר הגאולה האמתית והשלימה על ידי משיח צדקנו! ואז תהיה גם שלימות הרפואה דכל בנ"י, גם דיהודים אלו – כמארז"ל 'לעתיד לבוא העיורים מתרפאים שנאמר אז תפקחנה עיני עורים'… ולהעיר, שאז (בזמן הגאולה) לא יצטרכו גם לאותיות הכתב – כיון שכל בנ"י ישמעו תורה מעצמות ומהות, כמ"ש 'תורה חדשה מאתי תצא'…".
(שבת פרשת עקב תנש"א)