-
בעוד מומחים מזהירים מפני אובדן מקומות עבודה בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית אנו יכולים לראות בכך דווקא סימן מעודד, בשיחה עם חסידי חב"ד המתמצאים בתחום, הם מצביעים על דברי הרמב"ם לפיהם בימות המשיח האנושות תתפנה מעיסוקיה ותעסוק רק בלימוד תורה, ומסבירים כיצד התפתחות הטכנולוגיה מקרבת אותנו למציאות זו • מאת: אברהם רייניץ • לכתבה המלאה
יוסי סולומון|כ״ח בשבט ה׳תשפ״האברהם רייניץ, מגזין בית משיח
בינה מלאכותית נרתמת להפצת מעיינות החסידות
"שלום, שמי הרב 'אבן', על שם הפסוק 'אבן מקיר תזעק'. אני למעשה בינה מלאכותית, ולזיכרון שלי הוזנו שיעורים של כמה מטובי המשפיעים על מאמרי 'באתי לגני' של השנה. כעת אשמיע הקלטה של הרבי אומר את המאמר, ואחרי כל קטע – אסביר את הדברים בשפה פשוטה ומובנת. כל ההסברים שלי מבוססים על ביאורי המשפיעים, אך מכיוון שאני בינה מלאכותית, ייתכן ויפלו אי–אילו טעויות…"
זו הייתה ההקדמה של קובץ שמע שהופץ במהירות שיא בקבוצות הוואטסאפ של חסידי חב"ד דוברי אנגלית. בימי ההכנה ליו"ד שבט, חסידים ומקורבים רבים מצאו את עצמם מרותקים להסברים הקולחים, שהצליחו לבאר בשפה ברורה גם את הקטעים העמוקים ביותר במאמר.
היוזמה המקורית הזאת, פרי פיתוחו של הרה"ח ר' מאיר שמוקלר, חסיד חב"ד עם ניסיון רב–שנים בהפקת תוכנות, היא גל אחד מתוך ים של רעיונות לניצול הבינה המלאכותית להפצת יהדות וחסידות באפיקים חדשים. ניתן להאזין לה באתר Newera.now. בחודשים האחרונים הוא מפתח כמה יישומי בינה מלאכותית חסידיים, ביניהם צ'אט ייעודי לשיעורי תניא, מבוסס על שיעורי תניא של טובי המשפיעים; או מחולל שירים שלוקח את שיעור התניא היומי, הופך אותו למסר עכשווי ומלחין אותו לניגון קליט… כעת הוא עובד על מודל בינה מלאכותית שיאומן על כל ספרי החסידות, ויוכל לספק תשובות מדוייקות המבוססות אך ורק על מקורות חסידיים אותנטיים.
את ר' מאיר שמוקלר אני מכיר מזה שנים רבות כאברך חסידי שמשתדל למצוא בכל דבר את הקשר לגאולה והתגלות הרבי מלך המשיח. ידעתי, שכאשר אדבר איתו על הבינה המלאכותית, השיחה הזאת תגלוש מהר מאוד לפסים גאולתיים…
מהי בינה מלאכותית?
לפני שנדבר על הקשר למשיח וגאולה – כמה מילים על הבינה המלאכותית: מה בדיוק זה אומר, ואיך זה משפיע על חיי היומיום שלנו?
בפשטות, בינה מלאכותית (AI – Artificial Intelligence) היא טכנולוגיה שמאפשרת למחשבים לחקות פעולות שבדרך כלל דורשות אינטליגנציה אנושית. בדיוק כמו שהמוח האנושי לומד מניסיון ומזהה דפוסים, כך גם בינה מלאכותית יכולה "ללמוד" ממידע שמזינים לה ולבצע משימות מורכבות.
איך זה עובד בגדול? א. מזינים למחשב כמות עצומה של מידע. ב. המחשב מזהה דפוסים ולומד מהם. ג. בעזרת הדפוסים שלמד, הוא יכול לקבל החלטות או לבצע משימות חדשות
זה נשמע כמו מדע בדיוני? ובכן, זו כבר מציאות שמקיפה אותנו מכל עבר. במרכז הבינה המלאכותית עומדת היכולת ללמוד. בדיוק כמו שילדים לומדים מניסיון, כך גם מערכות AI מתוכנתות ללמוד מכמויות עצומות של מידע. זה נקרא "למידת מכונה", והוא הכוח המניע מאחורי הקסם.
העתיד כבר כאן. מכוניות אוטונומיות, רובוטים שמסייעים בניתוחים, ואפילו AI שכותב שירים ומאמרים – כל אלה כבר קיימים. הבינה המלאכותית לא רק משנה את הטכנולוגיה, היא משנה את האופן שבו אנחנו חיים, עובדים ומתקשרים. לצד ההתקדמות המרשימה, עולות גם שאלות וחששות: האם מקומות עבודה ייעלמו? כיצד נבטיח שהAI יפעל לטובת האנושות?
נכון לעכשיו לא לכל השאלות יש תשובות. אבל דבר אחד ברור לכולם: הבינה המלאכותית היא כבר חלק בלתי נפרד מחיינו, והיא כאן כדי להישאר. השאלה היא לא אם היא תשפיע עלינו, אלא כיצד נבחר להשתמש בה ולעצב את העתיד שלנו איתה. או במבט של יהודים המאמינים בביאת המשיח – איך כל זה מקדם אותנו לביאת המשיח?
חידת הגאולה של הרמב"ם
"בעוד כשבועיים", שח לי ר' מאיר, "נערוך סיום הרמב"ם ונלמד את פרק י"ב בהלכות מלכים. חשבתי על שאלה חזקה שעולה כאשר לומדים את ההלכה הראשונה והאחרונה של הפרק הכל–כך יסודי ברמב"ם. לומדי הרמב"ם מכירים בוודאי את שיטתו של הרמב"ם, שמבחינה הלכתית ביאת המשיח עשויה להתרחש באופן הכי טבעי, וכלשון הרמב"ם: "אַל יַעֲלֶה עַל הַלֵּב שֶׁבִּימוֹת הַמָּשִׁיחַ יִבָּטֵל דּבָר מִמִּנְהָגוֹ שֶׁל עוֹלָם. אוֹ יִהְיֶה שָׁם חִדּוּשׁ בְּמַעֲשֵׂה בְּרֵאשִׁית. אֶלָּא עוֹלָם כְּמִנְהָגוֹ נוֹהֵג".
אלא שכמה הלכות אחר–כך מסיים הרמב"ם את ספרו במשפט חריג בסגנונו החצי–נבואי: "וּבְאוֹתוֹ הַזְּמַן לֹא יִהְיֶה שָׁם לֹא רָעָב וְלֹא מִלְחָמָה. וְלֹא קִנְאָה וְתַחֲרוּת. שֶׁהַטּוֹבָה תִּהְיֶה מֻשְׁפַּעַת הַרְבֵּה. וְכָל הַמַּעֲדַנִּים מְצוּיִין כֶּעָפָר. וְלֹא יִהְיֶה עֵסֶק כָּל הָעוֹלָם אֶלָּא לָדַעַת אֶת ה' בִּלְבַד. וּלְפִיכָךְ יִהְיוּ יִשְׂרָאֵל חֲכָמִים גְּדוֹלִים וְיוֹדְעִים דְּבָרִים הַסְּתוּמִים וְיַשִּׂיגוּ דַּעַת בּוֹרְאָם כְּפִי כֹּחַ הָאָדָם. שֶׁנֶּאֱמַר (ישעיה יא, ט) "כִּי מָלְאָה הָאָרֶץ דֵּעָה אֶת ה' כַּמַּיִם לַיָּם מְכַסִּים"".
בוא נהיה מציאותיים: בזמנו של הרמב"ם, רמת החיים הבסיסית של רוב האנושות, הייתה נמוכה יותר מרמת החיים של העשירון התחתון בימינו. במצב כזה, כאשר ה'מעדנים' היו מצויים אולי לאלפיון העליון – איך אפשר לומר שהמעדנים יהיו מצויים כעפר, בלי להגדיר את המהפך האדיר הזה כ'שינוי מנהגו של עולם'?
תמשיך הלאה: בזמנו של הרמב"ם, כ–80 אחוזים מהאנושות עסקו בחקלאות וסיפקו את התצרוכת הבסיסית לקיום האנושי. גם שאר העובדים עסקו בעבודות יצרניות שחיוניות לקיום העולם. תארו לעצמכם שברגע אחד "כל העולם" עוזבים את הכל ונכנסים לבית המדרש "לדעת את ה' בלבד". איך העולם יצליח להתקיים? ואם יצליח להתקיים בדרך נס, האם אין זה שינוי מנהגו של עולם?
נזכרתי בשיחת 'זאת חנוכה' תשמ"ו, בה שאל הרבי שאלה דומה מאוד, ברמה היותר רוחנית: כאשר הרמב"ם פוסק שבאותו הזמן יעסקו כולם ב"ישיגו דעת בוראם", הרי הכוונה שכולם ילמדו חסידות. שואל הרבי, שלכאורה "אין לך שינוי גדול יותר מזה, כאשר במקום העסק בענייני העולם (מסחר וכיו"ב) לא יהיה העסק אלא לדעת את ה' בלבד, ואם–כן, כיצד אומר הרמב"ם ש"אין בין עולם הזה לימות המשיח אלא שיעבוד מלכויות בלבד"?
תשובתו של הרבי היא, שזה עצמו מוכיח שלדעת הרמב"ם לפני ביאת המשיח ילמדו את תורת החסידות, ובאופן של הבנה והשגה (חב"ד), כך שכאשר משיח יגיע וכולם יתחילו ללמוד חסידות – זה לא יהיה כזה 'שינוי' ממנהג העולם.
אם נמשיך באותו כיוון חשיבה גם בנוגע ל'מעדנים מצויים כעפר', ולעובדה שכולם יעזבו את העבודה וישבו ללמוד – מסתבר, שעוד לפני ביאת המשיח, יתחולל בעולם תהליך טבעי שיוביל למצב של שפע גשמי, וייתור הצורך באיוש מקומות העבודה. כך שכאשר משיח יבוא, ונכנס לעידן הגאולתי, זה לא יהיה 'שינוי מנהגו של עולם'.
מהפכת שוק העבודה
ואיך כל זה קשור לנושא בו פתחנו את השיחה – הבינה המלאכותית?
נתחיל מנושא שעות העבודה. עד לפני כמה עשרות שנים, האנושות כולה הייתה צריכה לעבוד שבעה ימים בשבוע. חוץ, כמובן, מהיהודים שקיבלו את המתנה ששמה 'שבת'. כולנו מכירים את הסיפורים על היהודים שהיגרו לאמריקה ונאלצו להתמודד עם דרישת העבודה התובעניות שכללו את יום השבת. כיום, רוב העסקים הרשמיים בארה"ב סגורים ביום השבת (בנוסף ליום ראשון, שהוא יום השבתון הגויי). זאת אומרת, ששבוע העבודה קוצר לשבוע של חמשה ימי עבודה.
בתקופה האחרונה מקדמים בארה"ב חוק שיקצר עוד יותר את שבוע העבודה, לארבעה ימים. לפי החוק המוצע, מעבידים יצטרכו לשלם את אותה משכורת ששילמו עד היום עבור חמשה ימי עבודה – בעבור ארבע ימי עבודה. החוק הזה, הוא הערכות מוקדמת לאפקט הצפוי של השפעת הבינה המלאכותית על שוק העבודה.
אספר לך סיפור, שימחיש את העניין: בשבוע שעבר הייתי צריך לספק לאחד הלקוחות שלי תוכנה מורכבת שלא קיימת בשוק, וצריכים לבנות אותה 'מאפס'. התקשרתי לאחד המתכנתים הבכירים במשרד וביקשתי שיכין את התוכנה בתוך שבוע וחצי. תגובתו המיידית הייתה: אתה לא אמיתי… אני צריך לפחות חודש וחצי כדי לסיים פרוייקט כל כך מורכב.
אמרתי לו: אתה יודע מה? בעצם אני צריך את התוכנה לעוד יום וחצי…
הוא היה בטוח שהשתגעתי. אבל כאשר אמרתי לו את המשפט הבא, הוא הבין שאנחנו בפתחו של עידן חדש: 'תקשיב טוב', אמרתי לו. 'או שאתה מתחיל להיעזר בכלי הבינה המלאכותית, ומסיים את הפרוייקט בתוך ימים ספורים, או שאני מגייס מתכנת חדש למשרד, ותמצא לעצמך עבודה חדשה'.
לקח לו כמה שניות להבין שאני אמיתי לחלוטין, והפעם תגובתו הייתה: אוקיי. אסיים את התוכנה בעוד שבוע וחצי…
הסיפור עם המתכנת שלי – זה הולך להיות סיפורם של מיליוני אנשים בשנים הקרובות. אילון מאסק, אחד האנשים הכי עשירים ומשפיעים בעולם, טוען כי בשלוש השנים הקרובות מאה מיליון (100,000,000!) אנשים עלולים לאבד את מקום עבודתם. או שהבינה המלאכותית פשוט תתפוס את מקומם, או שעובדים שנעזרים בכלי בינה מלאכותית יספיקו לסיים ביום אחד עבודה של עשרה עובדים.
כדי להתמודד עם הנתון המדאיג הזה, ממשלות בכל רחבי העולם נערכות לבלום את גל הפיטורין, באמצעות כלים חוקיים שונים. אחד מהם הוא קיצור שבוע העבודה, מה שיחייב את המעסיקים להמשיך להעסיק עוד עובדים.
נכון להיום, בבלגיה, איחוד האמירויות הערביות, איסלנד, ליטא וצרפת – נחקקו חוקים לצמצום שבוע העבודה לארבע בימים. במקביל, בימים אלה מתקיימים פיילוטים דומים בהקפים כאלה ואחרים, במדינות מובילות כמו בריטניה, ארה"ב, אירלנד, ספרד, דרום אפריקה, יפן, קנדה, פורטוגל וברזיל.
כאמור, כרגע מדובר על 4 ימי עבודה של 8 שעות ביום. אבל הכיוון ברור: כעומק התפתחות הבינה המלאכותית, כך יהיה צמצום ימי ושעות העבודה עוד ועוד, עד שבסופו של דבר יעבדו במשך שעתיים–שלוש ביום, ואף פחות מכך!
פתאום, דבריו של הרמב"ם שכולם יעזבו את העבודה ויעסקו רק בלימוד – כבר לא מופרכים כל כך…
המהפכה בייצור והאנרגיה
מרתק, אבל עוד לא הסברת מה כל זה קשור לבינה המלאכותית?
בעבר, כאשר היו מדמיינים על רובוטים שיהיו בכל בית, עקרות הבית היו מנמיכות ציפיות באומרם: כאשר ימציאו את הרובוט שיכול לקפל כביסה ולהציע סדינים, תעדכנו אותנו… אז כעת אפשר לעדכן את עקרות הבית, שהעתיד כבר כאן, ממש מעבר לפינה. רובוטים שמופעלים על ידי בינה מלאכותית מסוגלים לעשות את כל המלאכות שאדם יודע לעשות, בלי יוצא מהכלל. זה רק עניין של זמן עד שהרובוטים הללו יגיעו לייצור המוני במחירים שווים לכל נפש, ויהפכו למוצר צריכה בסיסי בכל בית. ועוזרות הבית, והמנקות? הן תוכלנה לשבת וללמוד…
הבינה המלאכותית מאפשרת למחשבים לחקות את האינטליגנציה האנושית, במחשבה דיבור ובמעשה. ההתפתחות בתחום מהירה יותר מכל המהפכות שחווינו במאה השנים האחרונות. אם למהפכה התעשייתית לקח עשרות שנים לשנות את מרחב העבודה, ולמהפכת האינטרנט לקח כעשר שנים להשפיע באופן מהותי – כעת מדברים על מהפיכה שתתחולל בשנה–שנתיים הקרובות.
אתן לך כמה דוגמאות: המכוניות האוטומטיות כבר כאן. זה עניין של זמן עד שיושלמו כל הרגולציות והחוקים שיאפשרו להן לנסוע על הכביש באופן עצמאי. ברגע שזה יקרה, לא ירחק היום ולא יהיה צורך בנהגי מוניות. לא יהיה צורך גם בנהגי משאיות שמשנעים את הסחורה מהחוות החקלאיות ומבתי החרושת אל כל רחבי ארצות הברית. כבר היום יש חנויות–ענק שמיד לאחר שסיימת את הקנייה – רובוט מעלה את הכל על מכונית ללא נהג שמביאה את כל הארגזים לבית הלקוח, ללא מגע יד אדם. לחברת אמאזון יש באזורים מסויימים בארה"ב רחפנים שמביאים את המשלוח עד לדלת הבית.
הזכרנו מקודם שבזמנו של הרמב"ם שמונים אחוז מהאנושות עסקה בחקלאות. כיום, לפחות בארצות הברית, רק 2% עוסקים בחקלאות, אבל הבינה המלאכותית מייתרת גם אותם. מדברים על כך שבעוד שנתיים יספיק 0.2 אחוז עובדים חקלאיים כדי לספק את התצרוכת של כל ארצות הברית.
הנה דוגמא שפורסמה לאחרונה: בעל חווה ענקית בטקסס, שהעסיק כמאה עובדים לניכוש השדות מגידולים מזיקים, השקיע 1.5 מיליון דולר בבניית מכונה מבוססת על בינה מלאכותית, שיודעת לזהות את הגידולים המזיקים ולהשמיד אותם באמצעות רובה לייזר מובנה. המכונה הזאת עובדת ללא הפסקה, עושה עבודה הרבה יותר טובה ומדויקת מהעובדים האנושיים. ומאה העובדים? הלכו הביתה…
אלפי מתכנתים, רואי חשבון, ואפילו טלפניות – כולם עומדים להיות מוחלפים על ידי הבינה המלאכותית, או על ידי מתכנת אחד שעובד עם כלי בינה מלאכותית, ויחליף עשרות עובדים. כפי שאמרתי, בשלבים הראשוניים, הממשלות יאלצו את המעבידים להמשיך להעסיק כמות של עובדים, באמצעות הפחתת ימי ושעות העבודה. אבל בשלב מסויים כאשר הבינה המלאכותית תעשה את כל העבודה – רוב האנושות לא תצטרך לעבוד!
מאובדן תעסוקה לעידן של שפע
אתה מצייר את זה כהכנה ל'ימות המשיח', אבל זה נשמע כמו סוף האנושות… מליוני מובטלים בתוך שלוש שנים, ומיליארדי מובטלים בתוך עשור. אני מבין אותך, שזה כמו 'גשר' לקראת ימות המשיח, בהם באמת לא נצטרך לעבוד, והכל יהיה מושלם. אבל אם ח"ו הגאולה תתעכב – העולם צפוי לקטסטרופה…
האמת שאתה צודק. ומה שעבורך הוא רק שאלה טובה בתוך הכתבה – עבור הממשלות בכל רחבי תבל, מדובר בכאב ראש עצום. כלכלנים מכל העולם יושבים על המדוכה, וחושבים על הצעדים הבאים. וכאן אנחנו מגיעים לשלב הבא של הכנת העולם לכניסה חלקה לימות המשיח:
אתה רואה באובדן העבודה אסון וקטסטרופה עולמית, מכיוון שבמציאות הנוכחית היום – אם אתה לא עובד, אין לך כסף; ואם אין לך כסף – אתה לא יכול לקנות אוכל ושאר הצרכים. בקיצור, אתה לא יכול להתקיים…
כעת תנסה לחשוב על עולם שבו 'מעדנים מצויים כעפר' – אם הכל מצוי כעפר, זאת אומרת שהכל זמין בחינם, כמו העפר. במצב כזה, אין לך צורך בעבודה, ואתה באמת יכול ללכת ולשבת בבית המדרש ולשקוע בלימוד 'לדעת את ה" ללא דאגות. לצד השתלטות הבינה המלאכותית על מקומות העבודה, יתרחש תהליך מקביל, של הפחתת העלויות של כל מוצרי הצריכה בעולם, עד למחירים שיהיו קרובים מאוד לעידן הגאולתי של 'מעדנים מצויים כעפר'.
קניה שבועית במאה דולר
טוב, כעת נראה שנסחפת. איך בדיוק הבינה המלאכותית תוריד את מחירי הלחם והחלב, לדוגמא?
הזכרת את המוצר הכי בסיסי – לחם – אז בוא נדבר על העלות שלו. אם היינו מורידים את כל עלויות האנרגיה וכל העלות האנושית, ההשפעה על מחיר הלחם הסופי הייתה משמעותית מאוד. הנה הערכה גסה:
מחיר הלחם מורכב בעיקר משני דברים: עלויות אנרגיה (שינוע ואפייה – 30 אחוז) ועלויות עובדים (חקלאים, טוחנים, נהגים – 50 אחוז). אם היינו מצליחים לחסוך את כל העלויות האלה (למשל על ידי שימוש ברובוטים ואנרגיה זולה), המחיר של הלחם היה יכול להיות זול ב–60% עד 80%. זאת אומרת, שלחם שעולה היום 10 שקל, יעלה רק 2–4 שקל.
על הכוח האנושי כבר דיברנו שהבינה המלאכותית הולכת להחליף כמעט את כל העובדים בחקלאות. אפילו קטיף תפוזים מהעצים נעשה היום באמצעות בינה מלאכותית. נותר רק המרכיב של האנרגיה, שהוא עדיין פקטור משמעותי מאוד בתמחור המוצר הסופי.
וכאן, מגיעה לטובתנו מהפיכה הבינה המלאכותית מהכיוון ההפוך: השבבים עליהם פועלת הבינה המלאכותית צורכים כל כך הרבה חשמל, עד שמעריכים כי בתוך כמה שנים משק החשמל המסורתי לא יוכל לספק את הביקוש הגובר.
טובי המדענים של חברות הבינה המלאכותית ישבו על המדוכה, והגיעו למסקנה שחייבים לפתח כורים גרעיניים זעירים, שיספקו אנרגיה חדשה. בחודשים האחרונים הם השקיעו עשרות מליארדי דולרים בחברות שמפתחות כורים גרעיניים, שיהיו בטיחותיים לחלוטין, ובעיקר – זולים מספיק, שבסופו של דבר יהיה אפשר להתקין בכל בית כור אישי, שיספק אנרגיה בלתי–מוגבלת למשך כמאה שנים לפחות. ברגע שזה יקרה – המחיר של ייצור אנרגיה יירד לאפס.
ברגע שהאנרגיה תהיה כמעט בחינם – המחיר של רוב המוצרים יירד ב–90 אחוזים! משפחה שמוציאה כיום 3000 דולר בחודש, תוכל לרכוש את אותם מוצרים ב–300 דולר בלבד!
הפתרון לחידת הרמב"ם
כעת אפשר להבין איך דברי הרמב"ם מסתדרים: המעבר לעולם שבו כולם יושבים ולומדים, והמעדנים מצויים כעפר – לא יהיה שינוי פתאומי של מנהגו של עולם, אלא תהליך טבעי והדרגתי שכבר מתרחש לנגד עינינו.
הבינה המלאכותית תשחרר בהדרגה את האנושות מעול העבודה, ובמקביל תוזיל את עלויות הייצור עד שהמוצרים יהיו כמעט בחינם. כך, באופן טבעי לחלוטין, העולם יגיע למצב שבו אנשים יוכלו להקדיש את זמנם ללימוד תורה.
לא נבראה בינה מלאכותית, אלא לתורה וחסידות
בתחילת שנות המ"מים, הוועד להפצת שיחות רכש שני מכשירי פקס, אחד למשרד בניו–יורק, וארץ בארץ הקודש, כדי שמיד כאשר השיחה של הרבי תהיה מוכנה לדפוס בניו–יורק, יוכלו לשגרה ברגע כמימרה לארץ ישראל. עד אז, לאחר שהשיחה הודפסה בניו–יורק, היו צריכים לשלוח מישהו לשדה תעופה, לחפש נוסע שייקח את השיחה לארץ, ולתאם עם מישהו שיפגוש אותו בארץ. התהליך הזה היה לוקח כמעט 24 שעות עד שהשיחה של הרבי הייתה מגיעה לפועל לארץ ישראל.
באותן שנים, מכשיר הפקס היה יקר המציאות, ואפילו בסניפי הבנקים לא החזיקו אותם. זו הייתה הוצאה שוות–ערך לעשרות אלפי דולרים כיום. כאשר חברי הוועד כתבו לרבי על רכישת הפקסים, הם היו בטוחים שיקבלו מהרבי 'ישר כוח' גדול… מה רבה הייתה הפתעתם, כאשר הרבי השיב (תוכן המענה): הרי לפני יותר מעשר שנים הייתה תערוכה במנהטן, שם הוצגו מכשירי הפקס לרכישה, ומדוע לקח כל כך הרבה זמן עד שרכשו את המכשירים לצורך הפצת המעיינות?
המענה של הרבי נובע מהסתכלותו של הרבי על כל חידושי המדע בדורות האחרונים, כפי שהרבי הסביר זאת בשיחה הידועה על מאמר הזוהר שבשנת שש מאות שנה לאלף השישי (לפני כ–180 שנה) ייפתחו מעיינות החכמה העליונה שהיא תורת החסידות, ומעיינות החכמה התחתונה, שהם המדעים השונים, וכל זה הוא הכנה לביאת המשיח. הרבי ציטט את מאמר חז"ל ש'לא נברא הזהב אלא בשביל המשכן', זאת אומרת, שהמטרה האמיתית של בריאת הזהב היא באמת לצורך המשכן, אלא ש'על הדרך' אנחנו יכולים גם לעשות ממנו תכשיטים וכלי נוי. כך, אמר הרבי, צריכים להתייחס לגילויי המדע כמו מכשירי הרדיו, שהתכלית האמיתית לשמה נבראו, היא הפצת המעיינות כשיעורי התניא ברדיו, ודרך אגב משתמשים בזה לחדשות ושאר השטויות של הרדיו.
כשהעולם כולו מתפעל מחידושי הבינה המלאכותית – אנחנו, כחסידים, צריכים להסתכל על זה במבט של הרבי: כל הבינה המלאכותית נבראה כדי לשמש אותנו להפצת תורה וחסידות. וכמו שהרבי שאל למה לא השתמשו בפקס קודם, עלינו לשאול את עצמנו, האם אנחנו אכן מנצלים את הבינה המלאכותית להפצת יהדות וחסידות?
הנותן לשליח בינה מלאכותית
בכינוס השלוחים, דיברתי עם אחד השלוחים על היכולות של הבינה המלאכותית בתחומי היהדות. הוא אמר ששמע שהבינה המלאכותית פעמים רבות מידי ממציאה דברים שלא היו ולא נבראו. זה בהחלט נכון, אבל חשוב לדעת שכאשר אנו מזינים לבינה המלאכותית טקסט מסויים, ומבקשים לענות על בסיס הטקסט הזה, כמעט ולא יהיו 'המצאות'. הראיתי לו כיצד אני מעתיק לתוך הבינה המלאכותית את כל השיחה של הרבי בכינוס השלוחים תשנ"ב, ואז מבקש לייצר לי הודעת וואצאפ עם תוכן השיחה בקצרה, בסגנון שמתאים לסטודנטים. הוא נדהם לראות כיצד בתוך שניות בודדות קיבלנו הודעת וואצאפ שגם הצליחה לבטא את הנקודות העיקריות של השיחה, וגם להציג אותן בסגנון מתאים לסטודנטים.
אגב, טיפ חשוב: כשמבקשים מהבינה המלאכותית לייצר טקסט מסויים, לאופן בו תרשמו את הבקשה, תהיה השפעה גדולה על התוצאה. למשל, אם תכתבו: 'תחשוב שאתה שליח של הרבי מלך המשיח, עם ניסיון רב–שנים של כתיבה יצירתית, שחדור במטרה להכין את העולם לקבלת פני משיח, ורוצה להעביר לסטודנטים את המסר העיקרי מתוך השיחה של הרבי בסגנון כזה שימשוך אותם להגיע בהמשך לשיעורי הדבר מלכות בבית חב"ד' – המסר יהיה הרבה יותר עמוק ואטרקטיבי, כולל התייחסות להכנת העולם לקבלת פני משיח. בלי ההקדמה הזאת, תקבלו תוצאה פחות עמוקה, ופחות מושכת.
יש מודלי שפה של בינה מלאכותית, שמאפשרים לפתוח פרוייקט ולהעלות קבצים רבים לזיכרון הפנימי של הבינה המלאכותית, כך שהתשובות שלה יתבססו על הקבצים הללו. אפשר להזין לפרוייקט כזה את כל שיחות הדבר מלכות, ואף לקבוע הנחיות ברורות כיצד אנחנו רוצים את התוצאה הסופית, ואז בכל שבוע מספיק לכתוב "פרשת משפטים", ובתוך שניות בודדות נקבל הודעה מדוייקת מאוד, שמתאימה לסגנון שהגדרנו.
חשוב לציין, שאחרי הכל, עדיין יכולים להיות טעויות בתוצאה הסופית. מסיבה זו, מודלי השפה מזהירים שהם יכולים לעשות טעויות, וממליצים לבדוק את התשובות פעם נוספת. כאשר משתמשים במודלי השפה לדברים תורניים – מוכרחים להתייחס לתוצאה כאל "ספר שאינו מוגה", שאסור לקיימו. ולכן, לפני שאתם מעתיקים את התוצאה ומעבירים הלאה, תעצרו לרגע, ותעברו היטב על התשובה. רק לאחר שהחומר עבר את ההגהה שלכם, תשתמשו בו.
כמובן, שכמו פיתוחים טכנולוגיים רבים, הבינה המלאכותית טומנת בחובה סכנות רוחניות, בדומה לסכנות שיש ברשת האינטרנט, והשימוש בטכנולוגיה זו צריך להיעשות בזהירות ובהגבלות המתאימות. ואכן, בדומה לאינטרנט המסונן, כבר קמו כמה חברות שמציעות בינה מלאכותית עם מערכות סינון מתקדמות, ופלטפורמה המבטיחה סביבה בטוחה ונקייה מתכנים בלתי ראויים.
מבט חסידי על המהפכה
לאחרונה פגשתי את ר' אריה פרסמן, חסיד חב"ד תושבי פיטסבורג, שחוקר את תחום הבינה המלאכותית. בשיחתנו הוא האיר לי כמה נקודות מרתקות בהסתכלות החסידית על הבינה המלאכותית:
"יש משהו מדהים בבינה המלאכותית שרוב האנשים לא שמים לב אליו. תחשוב רגע על המרכיבים הבסיסיים שלה: סיליקון, נחושת, אלומיניום – חומרים פשוטים שמקורם באדמה. זה בעצם דומם במובן הכי בסיסי שלו. והנה, הדומם הזה פתאום 'מבין', 'לומד', ומסוגל לנתח רעיונות מורכבים".
"יש תורה ידועה של הבעש"ט שאומר שאפילו החכמים הגדולים ביותר לא יצליחו להבין את עומק האוצרות שה' הטביע בעפר הפשוט, בדומם. והנה, בדורנו, אנחנו רואים איך מהחומרים הפשוטים האלה צומחת מערכת שמסוגלת להבין ולהסביר את הרעיונות העמוקים ביותר".
"אבל זה לא נגמר בהבנה", הוא ממשיך. "הבינה המלאכותית מחוללת מהפכה בדרך שבה אנשים לומדים תורה. בעבר, כדי להבין סוגיה מורכבת בגמרא או רעיון עמוק בחסידות, היית צריך מורה מעולה או משפיע מיוחד. היום? הטכנולוגיה יכולה לקחת רעיון מורכב ולהסביר אותו בצורה שמותאמת בדיוק לרמה של הלומד".
"ויש כאן עוד נקודה עמוקה: קראנו לאחרונה על הגיור של יתרו, ומדברי חז"ל עולה, שהוא לא היה סתם עוד גוי שהתגייר. הוא היה המומחה הגדול ביותר לכל סוגי העבודה זרה והפילוסופיות של זמנו. הרבי מסביר, שכאשר יתרו הגיע להכרה ב'גדול ה' מכל האלוקים' – זה היה תהליך שבו כל החכמה החיצונית הפכה לכלי להבנת האמת האלוקית".
"והיום?" הוא שואל רטורית, "הבינה המלאכותית היא למעשה הריכוז של כל החכמה האנושית – מדע, טכנולוגיה, פילוסופיה, הכל. וכשהיא הופכת לכלי להפצת תורה ויהדות, זה בדיוק אותו תהליך – כל החכמה החיצונית חוזרת למקורה ומשרתת את המטרה האמיתית שלה".
"בסופו של דבר", מסכם ר' אריה פרסמן, "כל ההתפתחויות האלה – המהירות המסחררת, היכולת של הדומם להבין, הנגישות האוניברסלית לתורה, והחיבור של כל החכמה למקורה – הם לא סתם שינויים טכנולוגיים. הם חלק מתהליך עמוק של הכנת העולם לגאולה, לתקופה שבה 'לא יהיה עסק כל העולם אלא לדעת את ה' בלבד'".
תגיות: אברהם רייניץ, מגזין בית משיח
כתבות נוספות שיעניינו אותך: