-
רבותינו נשיאינו עודדו את החסידים לשמור ולתעד אירועים היסטוריים, אירועים וסיפורים יחד עם זכרונות ודברי הימים. מי שקורא את ה'אגרות קודש' של הרבי, שוב ושוב נוכח לראות עד כמה מפציר הרבי מה"מ בחסידים להעלות על הכתב את זכרונותיהם • הרב שניאור זלמן ברגר בטור 30 שנה למגזין 'בית משיח' • לקריאה
יוסי סולומון|כ״א באב ה׳תשפ״דשניאור זלמן ברגר, מגזין בית משיח
להנות מהים ללא גלים גבוהים, לשחות ללא חשש מהיסחפות – זה הקונספט של שובר גלים; אי מלאכותי המהווה מחסום בפני הגלים הגבוהים והרוחות הסוחפות, כדי לאפשר לשוהים במימי הים להנות. בסופו של דבר, ים זה ים, גלים זה גלים, אלא שהכל מגיע במנות מותאמות.
כל זה אינו אלא משל להשקעה האין–סופית של חוקרי והיסטוריוני 'בית משיח' המביאים לכם כמעט מדי שבוע פרשות מרתקות מן ההיסטוריה החסידית ממנה אנו שואבים כה רבות.
האוצרות המקוריים אותם צוות 'בית משיח' מגיש לקוראים, כולל היסטוריה "כבדה", גדושה באגרות קודש ומסמכים בכתב יד לא תמיד קריא לכלל מדורות קודמים.לא פעם אנו, החוקרים וההיסטוריונים של 'בית משיח' מקבלים זכרונות בשפות שונות, או תמונות וממצאים אשר לא תמיד מובנים לכלל הקוראים.
כל זאת בנוסף לעבודה רבה על 'יבוא' חומרי הגלם מכל מקום אפשרי בעולם, גיבוש התכנים וניתוחם; הסרת חומר מיותר באמצעות נפות מיוחדות.המבוגרים לצד הצעירים עובדים בשיתוף פעולה: הצעירים לומדים מניסיון ומהמקצועיות של המבוגרים, ואילו המבוגרים מקבלים רבות מהרוח הצעירה של הבחורים והאברכים המשתלבים בהכנת התחקירים ההיסטוריים. כל מילה מנופה מתוך ידיעה כי גיליונות 'בית משיח' נשמרים אצל רבים, והופכים להיות מקור מידע אמין עבור הדורות הבאים.
לא בכדי לדברי ימי ההיסטוריה החב"דית המתפרסמים מזה שלושים שנה ב'בית משיח', יש להם כוח והשפעה עוצמתית בקרב הציבור החב"די.סופרי בית משיח, ואני בהם, הגישו במשך שלושים השנים יריעות היסטוריות מרתקות בתולדות דברי ימי החסידים, ותרגמו אותם לשפה נוחה ונעימה, קריאה באופן השווה לכל נפש.
לא מכבר קיבלתי מספר פניות על דעתי לגבי תנ"כים 'מתוקנים'. מדובר בפרסום שהעליתי על דפי העיתון לפני כמעט עשר שנים – דברי הרבי נגד ניסוח מחדש של התנ"ך. למדתי שוב, כי גם לאחר עשור שנים, פרסום ב'בית משיח' מכה גלים למרות שובר הגלים…ברבות השנים זכיתי לפרסם סדרות מחקריות, שחשיבותן מתבטאת בהנחלת הידע, ובמורשת חסידית עשירה ומפוארת המתווה דרך גם לדור הנוכחי. זכיתי לכתוב על חסידים העומדים מול ממלכת הרשע של הקומוניזם, או קהילות חב"ד שעלו באש נוכח נחשולי הדם והעשן במלחמת העולם השניה. זכיתי להביא את סיפורם של החסידים שהרחיקו לטוניס ולקזבלנקה, לבראנווה ולליטא.
ומעל הכל – אין כמו הכתבות הממוקדות בתולדותיו של הרבי מלך המשיח, במיוחד כאשר מדובר בנושא עלום, כאשר התחקיר ההיסטורי שופך אור יקרות על הנושא. רק לאחרונה קיבלתי תגובות רבות על סדרת הכתבות של הרבי ובן גוריון, הרבי ולוחמי המחתרות, הרבי בתקופת נעוריו בלנינגרד, ועוד.
• • •
רבותינו נשיאינו עודדו את החסידים לשמור ולתעד אירועים היסטוריים, אירועים וסיפורים יחד עם זכרונות ודברי הימים. מי שקורא את ה'אגרות קודש' של הרבי, שוב ושוב נוכח לראות עד כמה מפציר הרבי מה"מ בחסידים להעלות על הכתב את זכרונותיהם, ואף הורה להוציא ספרים ובהם תיעוד היסטורי למען ידעו הדורות הבאים את המאורעות מדברי ימי החסידים.'בית משיח', חלק מהדגלים שהניף, לקח על עצמו גם ליישם הוראות אלו ולהנחיל את ההיסטוריה החב"דית לאלפי הקוראים, ובכך להעביר לדור הבא אין ספור אוצרות חסידיים כבירים שנשתמרו במשך השנים. במשך שלושים שנה העביר 'בית משיח' מאות סקירות מפורטות בנושאים היסטוריים חב"דיים, חשיפת חומרים ארכיוניים חדשים ומרתקים – כאשר גולת הכותרת היא חשיפה ראשונית של שיחות רבותינו נשיאינו ואגרות שכתבו והיו גנוזים מעין כל במשך עשרות שנים.
במשך השנים חולל 'בית משיח' מהפכה היסטורית של ממש. אלפי מסמכים וזכרונות הפכו במשך השנים לנכסי צאן ברזל – לשכבת בטון מוצקה שעליה מתבססים מחקרים רבים המהווים כיום בסיס רחב לכל חובבי ומתעדי ההיסטוריה החב"דית.
הפרסומים ההיסטוריים של "בית משיח", מצטרפים לפסיפס רב–גוני. אלה מתחילים בפרסום ראשון של כתבי יד מרבותינו נשיאנו בבחינת "תורה חדשה מאתי תצא", ועד לסיפורים חסידיים שארעו בדור השביעי האחרון.
העבודה המושקעת בכתיבת היסטוריה, מלאכת הבירור והדיוק ועד לתיעודה – היא עצומה זהירה ואחראית ביותר. אך על כך אומר הפסוק: 'יגעת ומצאת תאמין'.
• • •
למלאכת קודש זו שותפים כותבי "בית משיח" בעבר ובהווה, לצד חוקרים וחסידים אחרים שבחרו לפרסם זכרונות ומסמכים ב"בית משיח" ובכך מזכים את הרבים. החוקרים השונים שמצאו ב"בית משיח" כר פורה, נעזרים לא מעט בחשיפותיהם בחסידים אלה ואחרים המהווים חוליות בשרשרת המחברת בין המסמכים והזכרונות המצויים לעיתים בפינות מאובקות – ועד לפרסום הדברים עלי גיליון בצורה נגישה ומובנת לכל.למהפכה היסטורית – תרתי משמע – זאת, שותפים הכותבים אך גם הקוראים השולחים חומרים חשובים, כמו גם אלו שמעירים הערות.
זו ההזדמנות לפנות אליכם כלל הקוראים: אם יש לכם סיפור, תמונה, מסמך או כל תיעוד היסטורי שטרם פורסם, ניתן לשלוח אלינו ואנו נעשה הכול כדי לפרסם את הדברים שיש בהם ענין לציבור החב"די, תוך נתינת קרדיט ראוי למוסרי החומרים החשובים.תגיות: מגזין בית משיח, שניאור זלמן ברגר