זאב קרומבי, באדיבות מגזין 'עטרת חיה'
אחד הנושאים שמעסיקים הורים רבים, הוא הנושא של המריבות בין אחים.
בספר בראשית מופיעות מספר מריבות קשות בין אחים:
הראשונה היא המריבה בין קין והבל – ״וַיְהִי בִּהְיוֹתָם בַּשָּׂדֶה וַיָּקָם קַיִן אֶל הֶבֶל אָחִיו וַיַּהַרְגֵהוּ״ (בראשית, ד, ח). בין יצחק וישמעאל – ״…אַתָּה לָמֵד שֶׁהָיָה (ישמעאל) מֵרִיב עִם יִצְחָק עַל הַיְרֻשָּׁה וְאוֹמֵר: אֲנִי בְּכוֹר וְנוֹטֵל פִּי שְׁנַיִם, וְיוֹצְאִים לַשָּׂדֶה, וְנוֹטֵל קַשְׁתּוֹ וְיוֹרֶה בוֹ חִצִּים״ (רש״י על בראשית כא, י). המריבה שבין יעקב ועשו – ״וַיִּשְׂטֹם עֵשָׂו, אֶת-יַעֲקֹב, עַל-הַבְּרָכָה, אֲשֶׁר בֵּרְכוֹ אָבִיו; וַיֹּאמֶר עֵשָׂו בְּלִבּוֹ, יִקְרְבוּ יְמֵי אֵבֶל אָבִי, וְאַהַרְגָה, אֶת יַעֲקֹב אָחִי״ (כ״ז, מא). המריבה שבין יוסף ואחיו – ״וַיֹּאמְרוּ, אִישׁ אֶל-אָחִיו: הִנֵּה, בַּעַל הַחֲלֹמוֹת הַלָּזֶה בָּא. וְעַתָּה לְכוּ וְנַהַרְגֵהוּ, וְנַשְׁלִכֵהוּ בְּאַחַד הַבֹּרוֹת״ (בראשית, לז, יט-כ). מסיפורים אלו ניתן ללמוד שמריבות בין אחים עלולות לעורר רגשות ממש לא נעימים.
נקרעים
פעמים שמריבות בין האחים עלולות לעורר חילוקי דעות גם בין ההורים.
התורה מספרת לנו על הורים כאלו, כאשר אחד ההורים נטה לצידו של אחד האחים, ואילו ההורה השני נטה לצידו של האח השני: ״וַיֶּאֱהַב יִצְחָק אֶת עֵשָׂו כִּי צַיִד בְּפִיו וְרִבְקָה אֹהֶבֶת אֶת יַעֲקֹב״. (כמובן שמדובר על קדושי עליון, ואין הדברים אצלם דומים כלל לאופן שהדברים האלו אצלנו. אולם, מכיוון שהתורה היא ״הוראה״, ניתן ללמוד מסיפורים האלו לגבי המשפחה שלנו).
מריבה בין אחים בהחלט יכולה לעורר חילוקי הדעות בין הורים. הורה אחד מצדיק את אחד הבנים, ואילו ההורה השני מצדיק את זולתו. מריבות בין אחים, כמו גם מריבות בין מבוגרים, מתפתחות באינטראקציה הדדית. כלומר, בתחילה אחד האחים (או אחד המבוגרים) עושה משהו, ואז האח השני מגיב, או אז האח הראשון מגיב על התגובה של האח השני וכו'. עד שבשלב מסוים המריבה הופכת לעימות קשה. כל אח מאשים את השני בהאשמה הנצחית: ״הוא התחיל״.
מה עושים אם שני הורים לא מסכימים ביניהם?
בדרך כלל מקובל להציע להורים האלו לשבת ולדבר ביניהם במטרה להגיע להסכמה בקשר לילדים. זה נשמע רעיון טוב ויפה, הבעיה היא שהרעיון הזה לא עובד היטב אצל כולם… פעמים רבות יש וזוגות לא מצליחים להגיע להסכמה ביניהם מסיבה מאד פשוטה – כי 'אני בטוחה בוודאות שאני צודקת, ואילו בעלי, באופן לא מובן, מתעקש שהוא צודק'… כך אנו ממשיכים לריב על אותם הנושאים פעם אחר פעם, מבלי להגיע להסכמה.
כיוון שכך, אפשר אולי להציע הצעה אחרת בניגוד לגישה המקובלת: הורים לא חייבים להסכים ביניהם בקשר למריבות בין הילדים שלהם, ואולי הם בכלל לא חייבים להסכים ביניהם על כל דבר בכלל.
אם נבין שממילא לא נסכים על כל הדברים, עדיף לנסות להכיל ולקבל את חוסר ההסכמה הזה, ולדעת איך לחיות איתו, במקום לנסות (בדרך כלל – ללא כל תועלת) להגיע להסכמה.
זאב קרומבי הוא עובד סוציאלי ומטפל זוגי (MSW), מומחה להתמכרויות התנהגותיות (MA), ודוקטורנט בטיפול זוגי באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות 0547-822686