מאת זאב קרומבי, מוסף לנשים 'עטרת חיה'
נהוג להגיד, שאם את תעשי את בעלך למלך, הוא יעשה אותך למלכה. אפשר לשער שאמנם כאשר את תכבדי את בעלך כמו מלך, הוא יכבד אותך כמו מלכה. הבעיה היא, שנשים רבות שואלות את עצמן: איך אני יכולה ״באמת״ לכבד את בעלי כמו מלך כשאני מכירה היטב את כל חסרונותיו?! איך אוכל לעשות שקר בנפשי ולהתייחס אליו בכבוד כאשר אני לא חושבת ש-״למען האמת״ הוא ראוי לכבוד הזה?!
ידוע עד כמה החשיבו חסידים את מידת האמת. ב-״היום יום״ (היום יום, י מנ״א) מסופר לגבי מה שאדמו״ר הזקן כתב באגרת הקודש שכתב לאחר שחרורו ממאסרו (תניא, אגה״ק סימן ב׳ ״קטנתי מכל החסדים״) בה הוא מזהיר את החסידים ״לבלתי רום לבבם מאחיהם .. להשפיל רוחם ולבם, במידת אמת ליעקב״ – שעל כך אמר הרבי המהר״ש: "לו השמיט הרבי את המילים ״במידת אמת ליעקב״ – היו לו עוד חמישים אלף חסידים. אך הרבי תבע מידת האמת״.
לאור זאת נראה שעלינו לשאוף תמיד ל-״אמת אובייקטיבית ומדויקת״ גם בהתייחסותנו לבעל שלנו, אולם יחד עם זאת יכול להיות שהנושא של ״אמת״ הוא קצת יותר מורכב. ננסה ללמוד איך להתייחס ל-״אמת״ ממכתב שהרבי כתב לאחת הנשים (הודפס באג״ק, כרך ד׳ איגרת תתקפח) בה הוא מדריך אותה לגבי התייחסות הראויה למאורעות חייה: ״…רואים אנו במוחש, אשר במידה ידועה ורבה תלוי הרושם ממאורעות חיי האדם באדם עצמו באיזה חריפות הוא מקבלם ועונה עליהם. ומי לנו גדול כרמב״ם אשר חייו החיצוניים היו מלאים צרות והרפתקאות ייסורים ואסונות, רח״ל יוצאים מן גדר הרגיל, ובכל זאת השקפתו על החיים, כפי שמבואר בספריו ״מורה נבוכים״ הייתה טובה ביותר, אפטימיסטיש (אופטימית) בלע"ז".
מה אנו יכולות ללמוד ממכתבו של הרבי לגבי ״אמת״? האם הרבי מדריך אותנו לראות את המציאות באופן ״אמתי אובייקטיבי ומדויק״? האמנם, כאשר הרבי מדריך אותנו לאמץ ״השקפת עולם אפטימיסטיש (אופטימית) בלע״ז״ האם הרבי מתכוון להשקפת עולם ״אמתית אובייקטיבית ומדויקת״? מחקרים שנערכו לגבי השקפות עולם אופטימיות מול השקפות עולם פסימיות מצאו (באופן לא מפליא) שדווקא אנשים פסימיים ראו את המציאות באופן יותר מדויק מאשר אנשים אופטימיים כי אנשים בעלי השקפת עולם אופטימית ״צובעים את המציאות בוורוד״ במקום לראות את המציאות באופן "אמתי אובייקטיבי ומדויק".
המחלוקת הזו לגבי ראיית המציאות, האם לראות את המציאות בצורה ״אמתית אובייקטיבית ומדויקת״ או לראות אותה באופן ״אופטימי״, באה לידי ביטוי גם בגישות טיפוליות שונות. בעבר היה מקובל כחלק מ-״טיפול קוגניטיבי-התנהגותי״ (CBT – Cognitive Behavioral Therapy) ״לאתגר״ את עיוותי החשיבה של המטופל (to challenge the patient's cognitive distortions) כדי להראות לו שהחשיבה שלו אינה תואמת את המציאות ״האמתית האובייקטיבית והמדויקת״. לדוגמא, המטפלת אם מטופלת פחדה מכלבים היו שואלים אותה: האמנם זה נכון שכל הכלבים נושכים? וכד׳. בעשורים האחרונים התפתחה גישה אחרת שלפיה, במקרים מסוימים זה לא ממש חשוב מה האמת ״האובייקטיבית והמדויקת״. במקום לחפש את ״האמת האובייקטיבית ומדויקת״ עדיף לעזור למטופל לחפש אמת כזו ש-"עובדת יותר טוב עבורו". העיקרון הזה נקרא בטיפול ״עֲבִידוּת״ (workability). בדרך כלל, אמת ״אופטימית״ ״עובדת״ יותר טוב עבור המטופל יותר טוב מאשר "האמת האובייקטיבית והמדויקת".
אנו יכולות לשאול את עצמנו, אם הרמב״ם ז״ל ראה את ״חייו החיצוניים״ שהיו – כלשון קודשו של הרבי ״מלאים צרות והרפתקאות ייסורים ואסונות, רח״ל יוצאים מן גדר הרגיל״ באופן ״אופטימי״ ולא באופן ״אמתי, אובייקטיבי ומדויק״, מדוע שאנו נתעקש לראות את הבעלים היקרים שלנו דווקא באופן ״אמתי אובייקטיבי ומדויק״?! יכול להיות שנראה לך ש-״האמת האובייקטיבית המדויקת״ היא שבעלך לא בדיוק ראוי שתייחסי אליו כאל ״מלך״, אולם ה-״אמת״ הזו עלולה שלא ״לעבוד עבורך״, כי אם את תתייחסי כך לבעלך זה עלול להביא לכך שגם הוא ישאל את עצמו האם ״האמת האובייקטיבית ומדויקת״ היא שאת ראויה שהוא יתייחס אליך כ-״מלכה״… במקום זאת אולי עדיף עבורך שאת תתייחסי אליו כ-״מלך״ (למרות חסרונותיו), ואז הוא יתייחס אליך חזרה כ-״מלכה״ (למרות חסרונותיך). לפעמים עדיף להתעלם מ-״האמת האובייקטיבית והמדויקת״ ובמקום זאת אולי כדאי לאמץ נקודת מבט יותר ״אופטימית״ של החיים בכלל, ושל אחד על השני בפרט.
__
זאב קרומבי הוא עובד סוציאלי ומטפל זוגי (MSW), מומחה להתמכרויות התנהגותיות (MA), ודוקטורנט בטיפול זוגי באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות 0547-822686 או zeev@crombie.com