-
השמחה בכוחנו! מאמר מרתק של הרב יצחק ערד על זוגיות ומשפחה • מוגש ממגזין עולמות למקורבי חב"ד בישראל • לקריאה
הרב ערד, צילום ארכיון: משה נבוןיודי|ה׳ באדר ה׳תשפ״אהרב יצחק ערד
מחקרים מוכיחים שאנשים שמחים מצליחים יותר בנישואיהם. השמחה פותחת את הלב והקשר מתעצם. ולהפך: רגשות של עצבות מחלישים את הקשר ומסכנים אותו.
במקרים רבים שזוגיות נקלעת לקשיים, מגלים שהכול התחיל בזמן דכדוך ועצבות של אחד מבני הזוג בעקבות קושי בתחום אחר לגמרי, כגון פיטורין מהעבודה, דיכאון אחרי לידה או רצף של כישלונות בתחומים שונים.
השמחה חשובה בכל תחום בחיים, אך בקשר זוגי השמחה הכרחית, מאחר שבלי שמחה קשה ליצור חיבור אמיתי עם בן הזוג. אהבה היא תנועה של התקרבות אל הזולת ועונג מהשהייה לצידו, ואי אפשר לגלות אותה כשהלב מכווץ ועצוב. באווירה של שמחה, הלבבות מתקרבים והרגשות נפתחים.
אדם שמח מסוגל לראות את הטוב שבבן זוגו ולפתח איתו קשר והזדהות, ואילו כאשר הוא עצוב – הוא מסתגר בתוך עצמו, נעשה מוטרד, מרוחק ומנוכר, וקשה לו לשדר חום ואהבה גם אל הקרוב אליו ביותר.
הרבי הריי"ץ (בקונטרס "דרושי חתונה") מתאר כי כאשר אדם שמח, פניו מאירות, הוא חש רוממות פנימית חיובית, וזה גורם לו למצוא מעלות גדולות בכל אחד, לקבל כל אדם בסבר פנים יפות ולהדר בכבודו של הזולת. תכונות אלו של השמחה מגבירות את הקרבה והאהבה.
מאמץ לשמחה
יש שחושבים שהשמחה לא מבטאת את הצד הריאלי של המציאות: "העגל תמיד שמח…" הם אומרים, וכוונתם היא שהטיפשים שמחים תמיד, אך האמת היא שזה בדיוק הפוך: השמחה היא ההסתכלות המעמיקה על המציאות.
להיות עצוב לא צריך להתאמץ. החל מחטא עץ הדעת, העצבות נעשתה לדבר טבעי בעולם. לאישה נאמר: "בעצב תלדי בנים", ולאיש נאמר: "בעִצָּבון תאכלנה כל ימי חייך". החטא הביא לעולם את המיתה וגם את העצבות, שהיא חוסר חיות פנימית, סוג של מיתה רוחנית חלילה.
לעומת העצבות הטבעית, השמחה דורשת עבודה של התבוננות פנימית. כוח הבינה, המבטא התבוננות וחשיבה, נקרא בחסידות "אימא" (המולידה את המידות והרגשות), ו"אם הבנים – שמחה", מאחר שהשמחה היא ההתבוננות האמיתית במציאות.
בכוח ההתבוננות ניתן להתעלות מעל מה שנראה גלוי באותו רגע במאורעות שעוברים עלינו ולראות את הטוב הטמון במציאות, לחשוף את הפנימיות השלמה שבנו מצד הנשמה, להעריך את הטוב שאנו עושים ולהאמין במשמעותו.
לפעמים, לאדם שחווה בילדותו או בנסיבות אחרות קושי ואווירה של עצבות, קשה יותר לעמוד באתגר השמחה והוא נדרש לעבודה מאומצת יותר, אך במצב זה העמידה באתגר גם נצרכת וחשובה יותר עבורו.
בית שמח
כיצד נחזק את השמחה בבית ובקשר הזוגי?
* נביט בצדדים המשמחים שבחיינו. גם בזמן קושי, נשתדל לראות את הטוב ולא את ההפך. נזכור כי לא המציאות היא שתקבע אם נהיה שמחים אלא הפרשנות שנייחס לה: אם נקבל את הטוב כמובן מאליו – נראה רק את החסרונות, אך אם נדע להעריך את כל החסד שה' גומל עימנו – נשמח במה שיש לנו.
* כאשר אנו נפגשים עם בן הזוג אחרי יום עבודה או יום לימודים, נאיר לו פנים. גם אם עבר עלינו יום קשה מלא דאגות ואתגרים ואנו רוצים לשתף בהם את בן הזוג, נקפיד להביע תחילה את השמחה שיש לנו במפגש. בעשותנו זאת נעביר לעצמנו ולבן הזוג את המסר שקשיים והתמודדויות אין בכוחם להעיב על השמחה בקשר, וכל תפקידם לשמש אתגר משותף שיביא להעצמתו.
* נרבה לדבר בבית מילים חיוביות ושמחות, לעורר ולחזק בעצמנו את רגשות השמחה. נפעיל מוזיקה שמחה, נשתתף במידת האפשר באירועים שמחים.
עקרונות אלו נכונים בכל זמן, אך מתעצמים באופן מיוחד בחודש אדר בו "מרבים בשמחה". זה הזמן לחזק את השמחה בבית, ובכך גם להעצים את הקשר הזוגי.
תגיות: הרב יצחק ערד, מגזין עולמות