-
ראש השנה הוא זמן להתבונן בכל מה שארע במהלך השנה שחלפה ולהודות לה' על כל חסדיו שעשה אתנו • אנשים בוגרים לומדים להגיד תודה לכל אחד שעושה משהו בשבילם, כי הם מבינים ששום דבר לא "מגיע" להם • טורו השבועי של המטפל הזוגי ר' זאב קרומבי, עוסק הפעם בתודה ובתרומתה לחיי הנישואין. באדיבות מוסף עטרת חיה מתוך מגזין 'בית משיח' • לקריאה
מנחם|כ״ז באלול ה׳תשע״טמאת זאב קרומבי, באדיבות שבועון בית משיח
ראש השנה הוא זמן להתבונן בכל מה שארע במהלך השנה שחלפה ולהודות לה' על כל חסדיו שעשה אתנו, כמו שכתוב בתניא "ובכלל זה גם להודות לה' על כל הטובות אשר גמלנו ולא להיות כפוי טובה ח"ו" (אגרת הקודש סימן ט"ו). אמירת "תודה" היא אחד הדברים שמאפיינים "התנהגות מנומסת", כפי שאנו מחנכים את ילדינו: "תגידי תודה לדודה רותי על המתנה היפה שהיא הביאה לך". כיוון כך, זה די מפליא, שכאשר הדברים מגיעים לאמירת תודה לבני הזוג שלהם, יש רבים וטובים שחושבים שזה לגמרי מיותר להגיד להם תודה. כל אחד מבני הזוג טוען, שמה שהשני עושה הוא "מובן מאיליו", ועל מה ש-"מובן מאילו" אין שום סיבה להגיד "תודה".
האמנם הטענה הזו נכונה? האמנם כל מה שבני הזוג שלנו עושים הוא לגמרי מובן מאיליו ואין לנו על מה להודות להם?
לא מגיע לי!
ילדים קטנים (ומבוגרים שחושבים כמו ילדים קטנים…) חושבים שהכל "מגיע להם". כאשר תינוק קטן בוכה הוא מצפה שאימא שלו תאכיל אותו. הוא לא חושב (וכמובן שהוא גם לא צריך לחשוב) שאימא שלו "עושה לו טובה" כאשר היא מאכילה אותו. עבורו זה "מובן מאילו" שאימא שלו תאכיל אותו. כאשר אנו מתבגרים אנו מבינים (או, שלכל הפחות, אנו אמורים להבין) שאף אחד אינו "אימא שלנו" (למעט האישה היקרה והאהובה שילדה אותנו) ושאף אחד לא "חייב" לנו. אנשים בוגרים לומדים להגיד תודה לכל אחד שעושה משהו בשבילם, כי הם מבינים ששום דבר לא "מגיע" להם. כאשר אנו מפנימים שאף אחד לא חייב לנו שום דבר אנו גם חוסכים מעצמנו את רוב העימותים הזוגיים, שרובם ככולם סובבים סביב "אתה/את חייב לי". כמובן, שתמיד אפשר לבקש, אבל תמיד כדאי לא לדרוש. את ההנהגה הראויה בנושא של אמירת תודה צריך ללמוד מהרבי, שכל כך מקפיד על אמירת תודה – "א דאנק" – לכל אחד ועל כל דבר.
טוב להודות!
מסתבר, שאמירת "תודה" והכרת תודה היא לא רק התנהגות מנומסת ובוגרת, אלא שיש לה גם השפעות חיוביות רבות. פרופסור רוברט אמונס (Emonnos) הוא פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת קליפורניה ומומחה עולמי על החשיבות של הכרת תודה (אחד הספרים שלו על אמירת תודה תורגם לעברית). במחקרים שהוא ערך נמצא קשר ישיר בין ביטוי של הכרת תודה לשיפור במצב הבריאותי. המחקרים שלו מצאו שאנשים שהביעו תודה סבלו פחות מכאבים ומיחושים מאשר אנשים שלא הביעו תודה. הבעת תודה גם שיפרה את מצבם הנפשי של אנשים. אנשים שהתחילו להביע תודה באופן קבוע הרגישו פחות רגשות רעילים כגון קנאה, עוינות ותסכול. אנשים שהביעו תודה באופן קבוע התנהגו באופן יותר חברותי, אפילו כאשר האחרים לא נהגו כך. אנשים שהביעו תודה נטו פחות לנקום באחרים על עוולות שעשו להם, והביעו יותר רגישות ואמפטיה כלפי אחרים.
במחקר אחר בדקו החוקרים את השפעה שיש לנתינת פתק קטן של "תודה" לאדם זר על התפתחות הקשר בין שני אנשים זרים שנפגשו באופן אקראי. החוקרים מצאו, שכאשר אחד החוקרים נתן לאדם זר פתק קטן עם מספר מילות תודה, הדבר הגדיל מאד את הסיכוי ששני האנשים האלו יפתחו ביניהם בהמשך קשר ידידותי. מחקר אחר מצא, שאנשים שהקדישו 15 דקות לפני השינה לכתיבה של הכרת תודה על הדברים הטובים שאירעו להם במהלך היום (שזה בהחלט דבר מומלץ!), ישנו יותר טוב מאלו שלא כתבו ולא נזכרו בדברים הטובים שאירעו להם במהלך היום. במחקר אחר נמצא שאמירת תודה באופן קבוע על יד ספורטאים העלתה את הערך העצמי של הספורטאים ובעקבות זאת הספורטאים שיפרו את ההישגים הספורטיביים שלהם. מחקר אחר בדק חיילים אמריקאים שלחמו לפני שנים רבות בווייטנאם ושסבלו מהפרעה פוסט-טראומטית (PTSD Post Traumatic Stress Disorder). במחקר נמצא שחיילים שביטאו יותר הכרת תודה סבלו פחות מטראומה מהמלחמה. מחקר דומה מצא שניצולים ממתקפת ה- 11 לספטמבר שהביעו יותר הכרת תודה הציגו יותר חוסן פנימי להתמודדות עם הטראומה.
חוקרים שבדקו את ההשפעה של הכרת תודה קבועה על הפעילות המוחית של הנבדקים מצאו שאמירת תודה באופן קבוע העלתה את רמת הנוירוטרנסמיטרים דומפין וסרטונין (חומרים כימיים שפעילים במערכת העצבים במוח) שהם שני הנוירוטרנסמיטרים במוח שמשפיעים על תחושת הסיפוק ושביעות הרצון שלנו. החוקרים טוענים שהתרכזות בצדדים החיובים של החיים מתוך תחושה של הכרת תודה יוצרת "ספירלה מעגלית חיובית" בקליפת המוח הקדמית (anterior cingulate cortex) שדומה להשפעה החיובית שיש לתרופות נגד דיכאון. במחקר נוסף, חוקרים מאוניברסיטת מיאמי מצאו שהבעת תודה באופן קבוע במשך 10 שבועות כבר גרמה לאנשים להיות הרבה יותר אופטימיים בקשר לחייהם.
שווה להודות לבן הזוג
במחקר נוסף, חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה בארה"ב חקרו 468 זוגות במטרה למצוא מה הגורם שמשפיע באופן הכי משמעותי על שביעות רצון שלהם מהנישואין. בניתוח התשובות של הנחקרים נמצא ששביעות הרצון של הנבדקים מחיי הנישואין התמקדה במילה אחת: "תודה". גם בזמנים שבהם בני הזוג חוו מצוקה בתחומים רבים, אמירת "תודה" השפיעה לטובה בצורה משמעותית על שביעות הרצון מהנישואין. אמירת "תודה" גרמה לבן או בת הזוג להרגיש שהוא מוערך. החוקרים מצאו שאמירת תודה באופן קבוע הגנה מפני התוצאות הלא-רצויות של ויכוחים ועימותים. לדברי הפרופסור שניהל את המחקר, לכל הזוגות יש ויכוחים ועימותים, אולם אמירת "תודה" באופן קבוע על ידי שני בני הזוג מפחיתה את משך ועוצמת המריבות.
אמירת "תודה" היא הצהרה והודאה שאנו לא מושלמים ולא שלמים, וזקוקים לאחרים להשלים את מה שחסר לנו. אם חשוב לכם להתנהג בצורה בוגרת, ואם אתם רוצים לחסוך לעצמכם חלק גדול מהעימותים הזוגיים, תזכרו שאף אחד לא באמת חייב לכם שום דבר, ותתרגלו להגיד "תודה" על (כמעט) כל דבר שבני הזוג שלכם עושים עבורכם. הדבר הקטן הזה יהפוך את החיים המשותפים שלכם להרבה יותר נעימים.
____
זאב קרומבי (MSW) הוא מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות, ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות zeev@crombie.com או 0547-822686
תגיות: בית נאמן, הרב זאב קרומבי