בית נאמן – טור מס' 36
מאת זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח
קצת על מתנות קטנות ועל מה שגברים לא תמיד מבינים… מתנות יכולות להוסיף הרבה מאד לכל מערכת יחסי נישואין. מעשה רב שמענו מר׳ ראובן דונין ע״ה שהרבי התעניין אצלו כשהיה ביחידות בכ״ח תשרי תשכ״ז אם קנה מתנות לאשתו ולילדים. כשראובן ענה שלא קנה, הרבי הפנה אותו למזכירות כדי שמישהו שמבין ייעץ לו מה מתאים לקנות לאשתו. ראובן סיפר שפעם לפני נסיעתו הביתה הרבי שאל אותו אם קנה מתנה לאשתו וראובן ענה שלא קנה כי לא נשאר לו כסף. כשהרבי שמע זאת הוא הוציא ממגירתו 300 דולר ונתן לראובן כדי לקנות מתנות לאשתו וילדים. ראובן חשב להשתמש בכסף לקניית ״פארבייסן״ להתוועדות וגם למשחקים לילדים, אולם הרבי התעקש שיקנה מתנה לאשתו והציע שראובן יפנה לר׳ לייבל גרונר כדי שאשתו תעזור לו לבחור את המתנות. (הסיפור מופיע בספר ״הטרקטוריסט של הרבי״, עמ׳ 440-441).
אחד התרגילים שנהוג לתת בטיפול זוגי הוא ״תרגיל המתנות הקטנות״. בתרגיל המתנות הקטנות בני הזוג מתבקשים לתת כל יום מתנה קטנה אחד לשני (רצוי לרשום במחברת המשותפת את המתנה שכל אחד נתן לשני). יכול להיות שבשנים הראשונות של הנישואין הענקנו אחד לשני מחוות קטנות של אכפתיות ואהבה, אולם במשך השנים הפסקנו אותן בעקבות התמודדות האין סופית עם האתגרים הרבים של חיי היום יום שלנו. יכול להיות שהמחוות הקטנות האלו הפכו עבורנו להרגל חסר טעם ואיבדנו את העניין בהן. יכול להיות שקצת נמאס לנו מהמחוות הקטנות האלו, אולם אלו בדיוק המחוות הקטנות שמעשירות ומחזקות את היחסים בינינו. התרגיל ״מתנות קטנות״ מעלה מחדש את המודעות לחשיבות של המחוות הקטנות האלו.
הכלל לגבי המתנות הקטנות הוא, שאלו דברים שאנו לא חייבים להעניק לבני הזוג שלנו אולם כאשר אנו מעניקים אותם זה ישמח אותם ויראה להם שאכפת לנו מהם ושאנו אוהבים אותם. המתנות הקטנות יכולות להיות משלושה סוגים שונים. הסוג הראשון של מתנות שאנו יכולים לתת לבני הזוג שלנו הוא אמירות חיוביות ומשמחות, כגון: ״את נראית יפה עם השמלה הזו״, או ״תודה שלמדת אתמול חומש עם הבן שלנו״,וכד׳. אמירות כאלו לא כרוכות במאמץ מיוחד וגם לא עולות כסף. יחד עם זאת, פעמים רבות שאנו עלולים להרגיש שזה ממש קשה לנו להגיד מילה טובה לבני הזוג שלנו או לילדים שלנו. העצה היא להתחיל עם אמירות ממש קטנות. הסוג השני של מתנות קטנות הוא מעשים קטנים שאנו יכולים לעשות בשביל בני הזוג שלנו. גם כאן, הדגש הוא על מעשים שאנו לא חייבים לעשות, אולם אנו בוחרים לעשות אותם כדי לשמח את בן או בת הזוג שלנו, כגון לשטוף מפעם לפעם את הכלים במקום בן או בת הזוג שלנו, או להביא את הילד מהמעון מפעם לפעם במקום בן או בת הזוג שלנו, וכד׳. הסוג השלישי של מתנות הוא חפצים קטנים שאנו יכולים לתת אחד לשני, כגון לשים חטיף שוקולד בקופסת אוכל של בן או בת הזוג שלנו לפני שהוא או היא יוצאים לעבודה, או להביא לבן או בת הזוג שלנו פרח שמצאנו בדרך, וכד׳. תרגיל ה״מתנות קטנות״ מבוסס על כך שהצלחה ביחסי נישואין אינה תלויה בדברים גדולים ודרמטיים. ההצלחה ביחסי נישואין מבוססת על הרבה מחוות קטנות. המחוות הקטנות האלו בונות את האמון בין בני הזוג שהוא הבסיס המשמעותי ביותר להצלחת יחסי נישואין.
אז מה גברים לא מבינים?… גברים רבים לא מבינים איך נשים ״מחשבות״ מתנות. גברים חושבים שאם הם קנו לבת הזוג שלהם טבעת זהב עם יהלום גדול ליום ההולדת שלה הם יצאו ידי חובה למשך שנה שלמה… גברים חושבים שמתנה גדולה ״מזכה״ אותם בנקודות זכות רבות, ואילו מתנה קטנה ״מזכה״ אותם מעט נקודות. מסיבה זו גברים יעשו מאמץ מיוחד לתת לבת הזוג שלהן מתנה גדולה. מה שגברים לא מבינים הוא שעבור נשים אופן חישוב ״צבירת נקודות הזכות״ שונה. עבור נשים, כל מתנה – גדולה או קטנה – שווה תמיד רק נקודה אחת. גם אם נתת לאשתך אתמול מתנה גדולה זה לא פוטר אותך מלתת לה היום מתנה נוספת. זה הופך את נתינת המתנות לאישה למשימה מורכבת, אבל, מצד שני, זה יכול מאד להקל על הבעלים שיכולים לעשות דברים ממש קטנים עבור הנשים שלהם ובכל אופן זה מאד ישמח אותן.
אז, העניקו אחד לשני ״מתנות קטנות״ כל יום, ותופתעו לגלות עד כמה המחוות קטנות האלו יכולות להעשיר את היחסים ביניכם.