-
המעבר משעון חורף לשעון קיץ הוא הזדמנות לבחון איך אנו מתייחסים לשינויים בחיינו. שינויים יכולים להיות חיצוניים ויכולים להיות פנימיים. שינויים פנימיים הם השינויים ברגשות ומצבי הרוח שלנו, ושינויים חיצוניים הם השינויים בנסיבות חיינו • מאת זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח • לקריאה
חב"ד אינפו|כ״ג באדר ב׳ ה׳תשע״טמאת זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח
המעבר משעון חורף לשעון קיץ הוא הזדמנות לבחון איך אנו מתייחסים לשינויים בחיינו. שינויים יכולים להיות חיצוניים ויכולים להיות פנימיים. שינויים פנימיים הם השינויים ברגשות ומצבי הרוח שלנו, ושינויים חיצוניים הם השינויים בנסיבות חיינו.
לגבי שינויים במצב רוחנו כותב הרבי "מובן גם כן, אשר כל אחת ואחת בתוככי כללות בני אדם, אינו תמיד במצב רוח שווה, שעל כן האדם הוא בבחינת עולה ויורד, ומי לנו גדול, אפילו צדיקים גדולים, כמבואר תואר זה על ידי רבנו הזקן, ובכל זה מפרש אשר גם עליהם אומר הכתוב 'שבע ייפול צדיק וקם', אלא שבצדיק זה נפילה לגבי מדרגתו הראשונה" (אגרות קודש כרך יט, עמ' קו) (ההדגשה שלי ז.ק.). מדבריו של הרבי ניתן להבין ששינויים במצב רוחנו הם חלק בלתי נפרד מהחיים, וכנראה שרצוי לא להתפעל מהשינויים האלו יותר מידי. שינויים במצב הרוח הם כמו הגלים בים. כל זמן שהגלים קצת עולים וקצת יורדים המצב בסדר. רק כאשר גל עולה גבוה מידי (כגון התרגשות גדולה מידי) הוא כבר לא יכול לרדת משם, ואז הוא מתנפץ…
בנוסף לשינויים הפנימיים שאנו עוברים, אנו עוברים גם שינויים חיצוניים. איך עלינו להתייחס לשינויים בנסיבות חיינו החיצוניות? ראשית, כמובן שצריך לזכור שכל שינוי בנסיבות חיינו הוא בהשגחה פרטית. שנית, כדאי להבין שהשינוי בנסיבות חיינו מחייב אותנו להתנהגות שונה. בנושא זה יש משל מפורסם על מספר עכברים שבמשך שנים התרגלו למצוא כל יום את הגבינה שלהם במקום קבוע, עד שהיום אחד מישהו הזיז את הגבינה… היו עכברים שלא הפנימו שנסיבות חייהם השתנו והם המשיכו לחפש את הגבינה באותו מקום בו הייתה כל השנים. עכברים אחרים לעומת זאת הבינו שנסיבות חייהם השתנו ולכן אין טעם להמשיך לחפש את הגבינה באותו מקום בו היא הייתה עד היום. הם התחילו לחפש את הגבינה במקומות אחרים עד שלבסוף הם מצאו אותה במקום חדש. התוצאה: אלו שהבינו שנסיבות חייהם השתנו והם צריכים לשנות את התנהגותם בהתאם, היו שבעים, ואלו שלא הבינו שהגיע הזמן לערוך שינוי, נשארו רעבים…
לפעמים נסיבות חיינו לא משתנות אלא שאנו מעוניינים לשנות אותם כיוון שנסיבות חיינו הנוכחיות לא נותנות מענה מתאים לצרכים שלנו. הצרכים שלנו מתחלקים לשני סוגים: צרכים גשמיים וצרכים נפשיים. דוגמא לצורך גשמי הוא הצורך בשיפור רמת החיים, הצורך במעבר לדירה יותר נוחה וכד'. דוגמא לצורך נפשי הוא הצורך בחיים יותר מעניינים, הצורך בחברה, וכד'. בעיה בצרכים הגשמיים אפשר לפתור על ידי שינוי בנסיבות החיים, כגון החלפת עבודה לעבודה יותר מכניסה, או מעבר לדירה יותר רחבה. בעיה בצרכים הנפשיים יותר קשה לפתור על ידי שינוי בנסיבות החיים. לדוגמא, אנשים משועממים מנסים לפתור את בעיית השעמום בחייהם על ידי חיפוש דברים יותר מעניינים. למרות שהפתרון הזה נראה מאד הגיוני, הוא לרוב לא ממש עובד. בעיית השעמום והריקנות היא בעיה מרכזית בחיים המודרניים. השעמום והריקנות האלו נובעים מהדגש המוגזם המושם היום על ה"הגשמה עצמית", "אינדיבידואליזם" וכד', מה שמוביל לפגיעה קשה ביחסים הבין אישים. אין דרך לחיות חיים מלאים ללא יחסים בין אישיים אינטימיים (ולא וירטואליים!) וכך החיים נהיים ריקים. הריקנות הזו גורמת לאנשים לנסות למלא אותם באמצעות אין סוף הריגושים שנמצאים ב"מסכים" שלהם. הבעיה היא שאנו מתרגלים מהר מאד לריגושים החדשים, ותוך זמן קצר אנו כבר צריכים לחפש ריגושים יותר חזקים. הדרך הזו לפתור את בעיית השעמום והריקנות לא עובדת מאחר שהיא מנסה לפתור בעיה נפשית בדרך שבה פותרים בעיה גשמית, על ידי ניסיון לתקן את המצב, לפי העיקרון ש"מה שלא הולך בכוח, ילך ביותר כוח". בעולם הנפשי הדרך הזו לא ממש עובדת. דוגמא ידועה שמופיעה בספרו של ויקטור פרנקל "האדם מחפש משמעות" היא של אדם שלא מצליח להירדם ומנסה בכל כוחו להירדם… כמובן שזה לא מה שיעזור לו להירדם. דוגמא אחרת יכולה להיות ניסיון לפתור בעיה חינוכית עם ילד שלא רוצה להתפלל או ללמוד על ידי כך שננסה לאלץ אותו בכוח להתפלל או ללמוד… כמובן, שהניסיון לאלץ את הילד רק יגרום לו עוד פחות לרצות להתפלל או ללמוד.
כיוון שהפעלת כוח לא בהכרח פותרת בעיות נפשיות, איך בכל זאת אפשר לפתור אותן? הדרך לפתור בעיות נפשיות הפוכה מהדרך האינטואיטיבית שבה אנו לרוב מנסים לפתור אותן. במקום לנסות לשנות בכוח את המציאות החיצונית (כגון, להוסיף ריגושים חדשים), אפשר לנסות לשנות את המציאות הפנימית וללמוד איך לקבל את החיים שיש לנו… במקום לנסות לשנות את מציאות חיינו כדי שתתאים לרצונות שלנו, אנו יכולים לשנות את הרצונות שלנו כך שיתאימו למציאות חיינו… בטיפול זוגי נוהגים להגיד שההצלחה של נישואין אינה תלויה (כל כך) במציאת האדם המתאים, אלא בהתאמה לאדם שמצאנו… העיקרון הזה נכון גם לנושאים נפשיים נוספים. חיים מספקים אינם תלויים (כל כך) במציאת העבודה מתאימה, או דירה מתאימה וכד', אלא בהתאמה לדירה או עבודה שמצאנו… כמו שחז"ל אמרו בפשטות "איזהו העשיר – השמח בחלקו"… (מסכות אבות, ד, א)
__________
זאב קרומבי הוא מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות, ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות zeev@crombie.com או בוואטס אפ 0547-822686
תגיות: בית משיח, בית נאמן, זאב קרומבי