-
נכון לשים לב כי קיימים סוגים רבים ושונים של מוסדות שליחות, כאשר לכל אחד מהם קיימת המטרה המיוחדת לו וכן תכניות העבודה המותאמות, באמצעותן יוכל להשיג את מטרותיו ולפעול עם קהל היעד המיוחד לו. במאמרים אלו נעמוד על העקרונות הקיימים בהקמת מוסדות שליחות • טור שבועי מאת הרב שמריה הראל, עבודה מתוכננת מצליחה יותר • לקריאה
חב"ד אינפו|י״ד בסיון ה׳תשע״חמאת: הרב שמריה הראל
רקע
הרבי שליט"א מלך המשיח אמר לרב חיים גוטניק מאוסטרליה ביחידות, שבסדר ההתגלות והפעולה של מלך המשיח ישנו התהליך של "יכוף כל ישראל לילך בה ולחזק בדקה". הרבי שליט"א אמר אז לגוטניק שהמשיח ימנה שליחים, בסדר של – שליח עושה שליח, אשר יבואו ליהודים ויאמרו להם שהרבי אמר שצריך לשוב לתורה ומצוות. יתכן שבזה מתמצה בנקודה כל עניין השליחות, כאשר הרבי ממנה שליחים להגיע לכל נקודה בה ישנם יהודים וללמד אותם לקבל על עצמם תורה ומצוות.
בשנת תשנ"ב הגדיר הרבי שליט"א מחדש את עבודת השליחות ואמר שהשליחות עכשיו, היא להכין את עצמו ואת סביבתו לקבלת פני משיח צדקנו. הרבי גם הסביר שכל ענייני השליחות נשארים אלא שהם עולים דרך השער של עבודה מיוחדת זו של קבלת פני משיח צדקנו.
שליחות זו הנותנת לכל יהודי את ההזדמנות להכיר את יהדותו ולהתקרב אליה בדרכו וכפי יכולתו, לובשת צורות שונות ומגוונות, המשתנות ומתגוונות לפי תנאי המקום, הזמן, סוגי היהודים הנמצאים או מגיעים לאותם מקומות וסוגי השליחים עצמם. אינו דומה בית ספר ממ"ד באה"ק הנמצא ברשת אהלי יוסף יצחק, לבית חב"ד למטייל בהודו או סרי-לנקה. אינו דומה מקווה באלסקה למוסד חינוך לבנות באוסטרליה, או בית חב"ד בדאון טאון בוסטון. השליחות בנקודתה היא זהה בכל המקומות, אבל הלבושים משתנים לפי צורך המקום, הזמן, האוכלוסייה, משאבים קיימים ועוד..
אחת הנקודות העיקריות בנושא השליחות, היא המודעות הבלתי מתפשרת אותה החדיר הרבי שליט"א בכל אחד מאתנו: חיינו הם למעשה שליחות אחת גדולה וארוכה וכי שליחות זו היא, למעשה, המשמעות האמתית לחיינו בדור זה. הרבי גם הדגיש פעמים רבות שהטובה האמתית היא לא מה שאנו עושים לטובת היהודים אליהם אנו נשלחים, אלא הטובה שאנו עושים לעצמנו בכך. עד כדי כך שהרבי אמר שהקב"ה יצר מצב של יהודים הנזקקים לנו כיוון שאנו הם אלה הזקוקים לעבודת השליחות.
העובדה המעשית היא שכיום קיימים בעולם אלפי מוסדות שליחות מסוגים שונים המגיעים למאות אלפי ויתכן מיליוני יהודים ומסייעים להם להכיר את התורה והמצוות ולהתקרב אל אבינו שבשמיים. כמובן כל אחד לפי עניינו והקצב המתאים לו.
יחד עם עובדה זו, הרי יש עדיין מיליוני יהודים שאליהם לא הגיעו שלוחי הרבי או לפחות לא בצורה שתוכל להעביר את המסר כראוי ולכן יש מקום רב לעוד מוסדות שליחות, וגם באותם מוסדות הקיימים ופועלים יש מקום להכנסת צוותי עבודה גדלים והולכים ועשיית שיפורים ושכלולים נוספים כדי להגיע אל המטרות והחזון של כל מוסד ומוסד.
סוגי מוסדות שליחות והמאפיין אותם
נכון לשים לב כי קיימים סוגים רבים ושונים של מוסדות שליחות, כאשר לכל אחד מהם קיימת המטרה המיוחדת לו וכן תכניות העבודה המותאמות, באמצעותן יוכל להשיג את מטרותיו ולפעול עם קהל היעד המיוחד לו. במאמרים אלו נעמוד על העקרונות הקיימים בהקמת מוסדות שליחות.
על מנת לקבל תמונה כוללת על מהותו של מוסד שליחות ומה מאפיין כל מוסד, נקדים ונתבונן בסוגי המוסדות הקיימים והאפשריים (רשימה חלקית):
- מעון יום לילדים
- גני ילדים
- בתי ספר חב"ד ממ"ד ברשת אהלי יוסף יצחק ובתי ספר ברחבי העולם
- תלמודי תורה מסוגים שונים
- ישיבות קטנות
- ישיבות גדולות
- ישיבות גדולות לבעלי תשובה
- בתי חב"ד בישובים ובערים
- בתי חב"ד למטייל באתרי טיולים רוויים ביהודים
- בתי חב"ד בשדות תעופה
- מסיבות שבת
- בתי חב"ד ברשת האינטרנט ובשפות שונות
- ישיבות מיוחדות לסוגי לימוד מיוחדים
- קורסים בנושאי יהדות מגוונים
- ימי עיון בנושאי יהדות
- מכללות לימוד בנושאי יהדות מוגדרים, דוגמת אסנט-צפת
- סדנאות ללימוד ערכי יהדות בשיטת החינוך היצירתי
- הנחת תפילין במקומות שונים בעולם
- מכוני בר, בת מצווה
- בתי כנסת חב"ד
- מקוואות טהרה
- תנועת הנוער צבאות השם
- פעילות עם אנשי ציבור ואנשים בעלי השפעה על אוכלוסיות שלמות
- מוסדות להפצת 7 מצוות בני נוח
- ועוד..
כל מוסד מאלו המוזכרים לעיל מיוחד ממוסדות אחרים בעיקר בנקודות הבאות:
- קהל היעד אליו הוא פונה
- החזון והמטרה אליה הוא חותר
- סוגי הפעילות שהוא מפעיל כדי להגיע לקהל היעד שלו
- סוג צוות העובדים
- המבנים בהם הוא משתמש
- תכניות הלימוד
לדוגמא: בית חב"ד בישוב או בעיר, קהל היעד שלו הוא כלל תושבי העיר. המטרה אליה הוא חותר היא להביא את מסר השליחות לכל קהל היעד. לכן, מכיוון שבית חב"ד מעוניין לפעול עם כלל האוכלוסייה, הרי שהוא צריך ליצור סוגי פעילות המתאימים לכל סוג באוכלוסייה. לתינוקות, הוא יקים מעון ולבוגרים יותר – גן ובית ספר. לנוער הוא ייסד שיעורי תורה מתאימים, יפעיל מכון לבר מצווה וכן ילמד שיעורי בת מצווה לנערות. למבוגרים ולנשים יפעיל בית חב״ד שיעורים, התוועדויות והרצאות מותאמות. בית חב״ד יקים בית כנסת כדי לתת אפשרות לבניית קהילה חיה ומתפתחת. לאור הפעולות המוזכרות לעיל, צוות העובדים אשר ישמש את בית חב״ד לפעילויותיו השונות גדל ומשתנה בהתאם לסוגי הפעילות אותן הוא מפעיל. כמו כן המבנים – אם בתחילה הספיק מבנה בודד למשרד ולפעילות, הרי שבמשך הזמן יתווספו מבנים של מעון, גנים, בית ספר, בית כנסת וכדו'. לכל פעילות ומוסד יתאים בית חב״ד תכניות לימוד, אשר יהיו מתאימות גם לסוג קהל היעד אליה היא פונה.
סיכום וצידה לדרך
כל אחד מאתנו הוא שליח, או שליחה ותפקידנו הוא להגיע אל קהל היעד שהוא מושא שליחותנו ולהביא אליו את דברי הרבי שליט"א מלך המשיח. השליחות לובשת צורות שונות ועלינו להתאים בעצמנו את כלי העבודה שלנו לשליחות המיוחדת שלנו. הבנת קהל היעד, קביעת חזון ומטרה והבנת סוגי הפעילות המתאימים לקהלי היעד השונים שלנו תסייע לנו לקיים את שליחותנו באופן מוצלח. עם רצון אמתי לפעול ורכישת כלי עבודה מתאימים נוכל בע"ה לבצע דברים גדולים בהרבה משחשבנו בתחילה.
*
המאמר נכתב במסגרת 'הפצת המעיינות' להצלחת שלוחי הרבי שליט"א מלך המשיח בעולם, בשיתוף המכללה למקצועות הפצת המעיינות שעל יד עבודה מתוכננת מצליחה יותר.
לקריאת מאמרים נוספים להצלחה בעבודת השליחות בקרו באתרנו odc.co.il או שלחו לנו מייל לAdvice@odc.co.il