מאת: זאב קרומבי – מטפל בהתמכרויות התנהגותיות, באדיבות שבועון בית משיח
יש משפחות שבהן אחד מבני המשפחה עסוק באופן לא פרופורציוני במדיה החברתית, גלישה באינטרנט, שיחות טלפון, שליחת הודעות, וכד'. כל אחד מהדברים האלו אינו בהכרח בעייתי בפני עצמו. הרבי לימד אותנו להשתמש בטכנולוגיה למיניה לעבודת השם והפצת היהדות. יש כאלו שקיבלו היתר מרב להשתמש באינטרנט למטרות עבודתם וכד'. הבעיה היא, שלפעמים השימוש באמצעי הטכנולוגיה למיניהן מגיע לממדים בלתי סבירים ופוגע בתחומי חיים נוספים. לפעמים השימוש בטכנולוגיה נהפך להיות אובססיבי ואז בני המשפחה עלולים להרגיש שהם "איבדו" את בן משפחתם. זו עלולה להיות תחושה של אישה כלפי בעלה, או של בעל כלפי אשתו, או של הורים כלפי ילדיהם המתבגרים. בני המשפחה עלולים להרגיש כי השימוש בטלפון או במחשב יותר חשוב לבן משפחתם מאשר הקשר איתם. לצערנו, פעמים רבות המכור אמנם מעדיף את השימוש בטלפון או במחשב על פני הקשר עם בני משפחתו. עבור בני המשפחה, המצב הזה עלול להיות מאד לא נעים ומתסכל.
מה אנו יכולים לעשות אם אחד האנשים שאנו אוהבים מתנהג באופן שנראה לנו כלא ראוי? המענה לשאלה זו מורכב מאד, ואין לו מענה פשוט. בעיית התמכרות דורשת מענה מקצועי וארוך. יחד עם זאת, יש מספר כללים שיהיו נכונים לרוב המקרים, וכדאי לשקול אותם.
הכלל הראשון בהתייחסות להתנהגות הלא ראויה של אחד מבני משפחתנו הוא לוודא שכל מה שאנו נעשה יעשה אך ורק ממקום של אהבה. לא לחינם אמרו חז"ל "על כל פשעים תכסה האהבה". כאשר אוהבים מישהו כל נקודת המבט שלנו משתנה. כאשר אנו אוהבים אנו משנים את התייחסותנו, מגישה של ביקורת לגישה של חמלה. אהבת ישראל היא "כלל גדול בתורה". הרבי הקודם מביא בספר הזיכרונות שלו (פרק א') שהשם "ליובאוויטש" פרושו אהבה. להגיב ממקום של אהבה אומר שאנו מגיבים מתוך אכפתיות אמתית לבן משפחתנו, ולא בגלל שההתנהגות שלו מעצבנת אותנו, או מביישת אותנו, או שהיא לא מתאימה לדימוי העצמי שלנו. כאשר אנו פועלים ממקום של אהבה יש לפעולות שלנו סיכוי יותר גדול להצליח.
גישה נוספת שמאד כדאי לאמץ היא גישה של הודיה. הודיה היא ערך מרכזי ביהדות, ואמירת תודה והודאה מופיעה פעמים רבות בתפילה. אנו מודים להשם יום יום על הניסים שהוא עושה אתנו. הודיה נובעת מתפיסה ששום דבר בחיינו אינו מובן מאיליו, וששום דבר לא "מגיע" לנו. היהדות מלמדת אותנו שעלינו לראות בכל מה שיש לנו מתנה מאת השם יתברך. גם כאשר אחד מבני משפחתנו אינו מתנהג כפי שהיינו רוצים, עדיין יש אפשרות לראות את "חצי הכוס המלאה" שתמיד אפשר לראות בהתנהגות של בן משפחתנו. תמיד יש דברים ראויים שבן משפחתנו עושה שאינם מובנים מאליהם.
דבר נוסף שתמיד יכול לעזור עם אחד מבני משפחתנו התמכר לטכנולוגיה הוא להתחבר אליו. החיבור לבן משפחתנו כולל כל סוג קשר שאנו יכולים ליצור אתו. לפעמים, הקשר היחיד שאנו יכולים ליצור עם משפחתנו הוא קשר מאד טכני ורדוד. פעמים אחרות ניתן ליצור קשר יותר עמוק ומשמעותי. אל לנו לוותר על שום קשר עם בן משפחתנו. גם קשר רדוד יכול בהמשך להתפתח לקשר יותר עמוק. כל קשר אנושי הוא מענה יעיל לבעיית ההתמכרות. מה שחשוב זה לשמור תמיד על "ערוץ פתוח" ולא לשבור את הכלים. כדי לשמור על קשר, לפעמים צריכים להתחבר קצת לעולמו של בן משפחתנו, ואז לנסות לאט לאט לעלות אותנו אלינו, כסיפור הידוע על "אינדיג תרנגול הודו".
אם בן משפחתנו אינו נוהג כראוי, כנראה שנרצה מאד לשנות את התנהגותו. בעניין הזה כדאי להתנהל בזהירות מאחר ולפעמים הניסיון מוטעה שלנו לשנות את התנהגותו של הזולת עלול להביא לתוצאות הפוכות. להתנהל בזהירות אומר שכדאי לשים לב שבן משפחתנו לא ירגיש מאוים מאתנו, כי במקרה כזה הדבר עלול לגרום לו לרצות להתרחק מאתנו ולנתק אתנו קשר. רצוי מאד להתייעץ עם רב או משפיע או איש מקצוע שמבין היטב את המורכבות במצב הקיים ואשר ידריך אותנו איך להגיב באופן שיביא לתוצאות הרצויות.
וכמובן שתמיד כדאי להתפלל. לזכור שיש מי שמנהל את העולם, ושהוא זה ששלח לנו את הנשמה היקרה הזו כדי שנעזור לה, נאהב אותה, ונקבל אותה. לפעמים זו גם הזדמנות שלנו ללמוד ממנה איך להיות בני אדם יותר טובים. לא במקרה הנשמה הזו הגיעה למשפחתנו. כנראה שיש לכך סיבה גם עבורה וגם עבורנו.
המשך בעז"ה יבוא.
ניתן ליצור קשר עם זאב קרומבי ב zeev.crombie@gmail.com