-
העלמותה של אסתי ויינשטיין, חסידת גור לשעבר שעלתה לכותרות, הכתה הדים רבים בעולם החרדי. אסתי השאירה, לפי המסופר, מכתבים בהם ספרה על היאוש ואפילו רמזה רמזים עבים על שימת קץ לחייה • אלו הם ילדינו שלנו. אי אפשר ואסור לפרום קשר דם. בוודאי ובוודאי לא עבור תדמית ציבורית שאינה הלכה מסיני • תמי הולצמן כותבת על הנושא הרגיש והכאוב כל כך • לקריאה
אילוסטרציהחב"ד אינפו|י״ח בסיון ה׳תשע״ותמי הולצמן
העלמותה של אסתי ויינשטיין, חסידת גור לשעבר שעלתה לכותרות, הכתה הדים רבים בעולם החרדי. אסתי השאירה, לפי המסופר, מכתבים בהם ספרה על היאוש, על הניתוק מילדיה ששבר את לבה, ואפילו רמזה רמזים עבים על שימת קץ לחייה.
הנושא הזה, שעדיין בחיתוליו מבחינת פרסומו בצבור הישראלי החרדי, עלה לכותרות כבר לפני זמן רב בארה"ב. "חוזרים בשאלה" שמגדירים עצמם בכל מני שמות קבוצתיים ברשתות החברתיות, העלו את העניין בגלוי וללא פשרות. ובדרך כלל, לאחר התאבדויות של חברים שהכירו, שחלקו רקע חרדי דומה, ו"ערקו" לעולם שבחוץ.
אלו שעזבו בדרך כלל לא מצאו סיפוק ושמחה באורח החיים שגדלו על ברכיו. המשוואה פשוטה: מי שחייו טובים ונעימים, דבק בהם ובדרך כלל לא מחפש סיפוקים "בחוץ".
אלו שעזבו, עזבו מסיבה אחת: חוסר שמחה בחייהם. הסיבות לחוסר השמחה, לעומת זאת, יכולות להיות רבות ומגוונות: ישנם ילדים שפשוט לא מסוגלים ללמוד. אם מחמת בעיות קשב וריכוז, אם מבחינת הפרעה נוירולוגית, או בגלל בעיות רבות בבית שמסיחות את דעתו. ישנם ילדים שצריכים עזרה בשעורי הבית ולא מקבלים אותה.
קחו ילד כזה, והושיבו אותו בחיידר/בית ספר/ישיבה ליום לימודים ארוך, יום אחר יום, שבוע אחר שבוע, שנה אחר שנה, ומצאתם ילד אומלל. הוסיפו לזה מורים שכועסים עליו, ילדים שמזלזלים בו כי רמת הלימוד קובעת מצב חברתי בבית הספר המסוים הזה, הורים שדורשים ציונים טובים כשאינם מספקים עזרה ראויה, והפכתם את חיי הילד לגהינום, בבית הספר ובבית. הוסיפו בטחון עצמי נמוך, חוסר אמונה ביכולות עצמו, ואין לאן לברוח.
ויש ילדים שהוריהם דורשים מהם את הבלתי אפשרי מבחינה דתית: החמרות שבינם לבין יידישקייט אין שום דבר, רק רצונו של ההורה לשלוט על ילדיו ביד ברזל, או להראות לחבריו ושכניו עד כמה טוב הוא מנהל את ביתו, ועד כמה הוא מחמיר יותר משכנו: לישון עם גרביים, למשל. למדוד בסרט מידה בכל יום כמה סנטימטרים מהצוואר חשופים. לאסור על ילדה ללבוש צבעים "צעירים" ולהצמד רק לשחור, כחול ואפור. לשאוג בקולי קולות על בני המשפחה למה לא ניקו את החרכים שבין הרצפות לכבוד פסח, בשעה שהאבא לא נוקף אצבע בעזרה פיזית לחג הנ"ל. או להסביר – באזני שמעתי! – לילד בין שנתיים על העונש שיקבל בגהינום כי דיבר באמצע קידוש.
גם אמהות שמטילות על ילדותיהן הצעירות את מטלת גידול אחיהם הצעירים וטיפול בבית במידה שמעבר לכוחותיהן הצעירים, גורמות עוול לא ישוער. ילדה שהולכת לבית הספר יום יום, חוזרת הביתה להכין שיעורים ולהתכונן למבחנים, יכולה ללכת למכולת עבור אמה ולהחליף חיתול מפעם לפעם.או לשטוף כלים לפעמים. אבל היא לא יכולה ולא צריכה להוציא חמשה קטנים לגינה בכל יום, להכין ארוחת ערב לכולם, ואז להשכיב אותם לישון, כשבקושי נותר לה זמן לשיעוריה ולמעט זמן עם חברות. את כל הנ"ל תעשה כשתגדל את משפחתה שלה בעתיד. כרגע היא ילדה, והיא זקוקה לקצת ילדות משלה. ילדה שעושה כל זאת עבור אמה ואז מצפים ממנה לעשות זאת עבור עצמה כשתגדל, נשברת, בסופו של דבר, תחת הלחץ.
ויש ילדים שפשוט באו מבית שבור. המשפחה וההורים לא מתפקדים, מסיבות אלו או אחרות, והם חולמים על עתיד טוב יותר. לצאת מהמיצר בבוא היום.
ילדינו אינם עוורים, למרות שלפעמים היינו רוצים מאד לגרום להם עוורון מוחלט למה שקורה בחוץ. הם הולכים ברחוב, הם פוגשיים שכנים לא דתיים, הם נתקלים במודעות רחוב.
ומה שנראה לילד תמים וחסר הבנה זה, שבחוץ יש "חופש". בני עשרה מטיילים ברחובות ובקניונים, צוחקים בקולי קולות, מעשנים (מה שגורם להם להיראות בוגרים, מנוסים ובעלי בטחון עצמי בעיניו התמימות של ילד). הבנות מתאפרות בגיל מוקדם, משאת נפשן של ילדות חרדיות רבות ומלאות חצ'קונים שמחפשות נואשות דרך לכסות אותן אבל לא מורשות להתאפר.
מודעות רועשות על סרטים צבעוניים בעלי דמויות עליזות מסעירות את דמיונו הילדותי של ילד. ושכניו מדברים על כמה כיף היה לראות את הסרט. החדר פרטי של הילד השכן בדירת ארבעת החדרים נראה בגדר חלום רחוק לילד שצריך לחלוק את חדרו עם עוד שלשה אחים ואחיות.
וכך הלאה, וכך הלאה.
ילד שקיבל בבית אהבה וחיזוק, אמונה בדרך חייו, ידע להתאפק ולהסיט את עיניו. הוא יודע שזהו "הצד האחר". ואם קשה לו יפנה את צערו וטענותיו לאבא ואמא שיעניקו לו עידוד, יבינו את קשייו, ויסבירו בטוב טעם על מה ולמה נתאמץ בכל מחיר להשאר חפים מעבירות.
אבל ילדים שלא האירו להם החיים פנים מסיבה זו או אחרת, מחכים לרגע שבו יוכלו להחליף את חייהם באורח חיים שמח יותר.
ואז מגיע זמן מסויים שבו הם אוזרים אומץ, יוצאים חוצץ נגד הכל, שוברים את הכבלים, משילים מעל עצמם אורח חיים דתי, משנים את הופעתם לזו שחלמו עלה מזה שנים, ויוצאים לאורח חיים חדש.
תפילה אינה נחוצה להם, כי עד עתה היתה רק מילמול לצאת ידי חובת המורים/ הורים. אמונה בקב"ה אין להם, כי לא השכילו למצוא אותו יתברך בלי הכוונה נכונה.
לא מזמן ראיתי תמונה שפורסמה על בחורה שגדלה בבית בלזאי, לבושה בצורה שלא מבדילה אותה מכל נערה לא יהודיה אחרת ברחוב, וברקע התמונה, מאחורי הבחורה, יכולת לראות בעל ואשה בלזאים אוטנטים, דוחפי עגלת תינוק, שעברו במקרה ברחוב באותו רגע. צלם מוכשר השכיל להנציח את הרגע הזה במצלמתו, וההבדל והכאב זועקים לשמיים!
*
הרקע לפרסום התמונה היה: אותה בחורה שלחה יד בנפשה, וקפצה מגג בנין במנהטן בעל עשרים ושתיים קומות.
התאבדותה הסעירה את עולם חבריה ואת העולם החרדי והביאה לאוויר העולם דיונים רבים על תופעת ההתאבדות של ה"חוזרים בשאלה".
השאלה המתבקשת כאן היא פשוטה: אם כל כך טוב בחוץ, אם קבלתם כל מה שחלמתם עליו, מדוע לשלוח יד בנפש? לא הייתם אמורים להיות מאושרים, אנשי העולם הגדול, חפשיים לעשות כל מה שחפצתם בו ללא הגבלת חוקים שבעינכם אין להם סיבה וטעם?
מקריאת דבריהם של "חוזרים בשאלה" רבים, מתבהרת התמונה מעט.
מסתבר שלאחר האופוריה הראשונית, מוצאים עצמם הצעירים הנ"ל באוקיינוס זר , גועש ולא מוכר שאינם מצליחים לשחות בו.
העולם בחוץ זר ומוזר. כללי המשחק בו אחרים. החוקים להצלחה הם טיפוס מתמיד במעלות החברה שאתה מועסק בה/ בפירסום/ בכמות הכסף שאתה אוגר/ במספר המפורסמים שהשגת אתם קשר.
ובתחרות הזאת אתה לא מתמודד לבד. אנשים רבים מספור מנסים להגיע לאותו מקום ולאותה מטרה שאתה חפץ בה. ובלי כללי "אהבת ישראל" או מושגים כמו "חסד" ו"השגת גבול" הופכים מתחריך למירוץ לחיות טרף שלא יהססו לרמוס אותך באכזריות בדרכם לפסגה. מי מהעדר השועט שנופל, לא שורד. הוא נדרס.
וילדינו שלנו, שגדלו אצלנו, למרות כל הצרות, לא הוכשרו להפוך לחיות אדם. והם עומדים המומים וחסרי אונים, פעם אחר פעם, ולא יודעים את נפשם מול ההתנהגות הנ"ל.
ואז הם חוזרים "הביתה,. לדירה ששכרו לעצמם. לטלויזיה שדולקת בשבת.
יש להם חבורה של חברים. בדרך כלל כאלו שעברו את אותו "מסלול". הם תומכים זה בזה, מנסים למלא את מקום המשפחה שנשארה מאחור.
אבל אז מתחילים הגעגועים לצבוט. לאח התינוק החמוד שנשאר מאחור. לאמא, שאולי הגנה לפעמים מצעקותיו של אבא. או לאבא שניסה להיות גם אמא ולא הצליח.
וגם, לפעמים, למטעמי השבת. ואם שמעת במקרה מישהו מפזם חלק מזמירות בית אבא, נצבט הלב ודמעות מאיימות לפרוץ.
לפעמים נראה החדר השכור, על הפרטיות שכה חפצת בה, בודד להפליא. והחברים לא נפגשים יום יום. ולמרות המאמצים, לא מצליחים למלא את מקום האחות שעזבת מאחור והיתה שותפה לסבל, אבל לא העיזה לעזוב, או לאח שהוא תלמיד ישיבה חרוץ ומאושר ומה-זה-חברהמן ויודע להצחיק!
ולפי עדותו הגלויה שקראתי של "חוזר בשאלה" כזה, רבים, כולל הוא עצמו, נופלים לדכאון ומתחילים לצאת ולהכנס למקומות שיכולים לספק את העזרה המנטלית הדרושה. לפעמים עד כדי אישפוז במוסד.
ואז, כשיום אחד מישהו אחר השיג אותך במירוץ למשרה הנכספת שעבדת להשיג במאמצים אדירים יומם ולילה במשך שנה וחצי, נשבר משהו בפנים.
ואם אין אושר בעבר וגם לא בהווה אז מה נשאר?
ואם לא נשאר- אז בשביל מה לחיות?
*
ומה קורה למשפחה החרדית שהשאירו מאחור?
הורים שלא יצאו מעולם מד' אמות העולם החרדי, מפרשים פעמים רבות את נטישת הילד כמרידה נגדם וכלפי הקב"ה.
מושגים כמו "אפיקורס", "צריך לשבת שבעה", "בן סורר ומורה שחייב סקילה" מביאים אותם לחשוב שנלקח מהם ילד לצמיתות. שאולי ראוי לנדותו, לקללו, לשכוח שאי פעם היה קיים. שעדיף היה שימות. יש האוסרים על ילדיהם הנותרים להזכיר את שמו. יש השורפים את בגדיו וזורקים את מטתו. מנסים לשכנע את עצמם שמעולם לא היה להם ילד. ואת הצער שמחניקים מנקזים ברוח רעה שמכניסים הביתה, בצעקות על ילדיהם האחרים, האבלים לא פחות ומפוחדים פחד מוות, או במקרה הטוב- ברוח דכאונית השורה עליהם קבע.
בערים חרדיות נוטים השכנים ש"פיתם בסלם" להצביע עליהם מאחורי גבם, ללחשש נמרצות בשיחות טלפון עם הגיסות וב"פרלמנט הגינה" ולהפסיק ברגע שאי מי מבני המשפחה הנ"ל מצטרף לספסל, תוך זריקת מבטים רבי משמעות, שמראים לאם האומללה יותר מכל דבר אחר על מה בדיוק דובר פה עד עתה. בסירוב להתחתן עם אי מי מבני "המשפחה הזאת", גם אם הוא רק בן דוד מדרגה שלישית. ולא חשוב שלמרכלים עצמם יש בבית ילדה שמסתירה סכרת נעורים, אחיין עם תסמונת דאון ודוד שמעל בכספי ציבור.
וכל זה בשעה שמחייכים במאור פנים לאנשים חילוניים לגמרי שמהרהרים תשובה!
*
הרשו לי להזכיר לכם, הורים יקרים:
דומני שיש הלכה לשבת שבעה על צאצא שהמיר את דתו. לא ידוע לי, בורה שכמוני, שיש הלכה כזאת גם על מישהו שנכון לעכשיו לא מצא כל טעם במצוות. אין בזה שום מצווה!
המציאות של ימינו אלה היא, שכמעט בכל משפחה חרדית ישנו ילד שלא נראה כפי שנרצה שיראה, החליף סוג כיפה, גוזז את זקנו, לובש ג'ינס למרות שבא מבית חרדי, או שכבר אינו דתי, או שנטש את הבית והחליף לסגנון חיים אחר.
אבל אלו הם ילדינו שלנו. אי אפשר ואסור לפרום קשר דם. בוודאי ובוודאי לא עבור תדמית ציבורית שאינה הלכה מסיני. מה גם שהתדמית נשארת ודבקה בנו בכל מקרה, כי אי אפשר לשמור עליה בסוד.
הבת לובשת המכנסיים עדיין "משוגעת" על אחיה הקטנים. האח חסר הכיפה גוער באחיו הקטן שהדליק בטעות את האור בשבת. הם דם מדמינו ובשר מבשרינו, ואם יש צל של סיכוי שיחזרו אלינו פעם, זה רק אם לא ננתק את הקשר. הם חלק מהמשפחה וביתנו הוא ביתם!
וגם אם לא, ולא הצלחנו להחזיר אותם, ילדיהם הקטנים שיבואו בעתיד לבקר את סבא וסבתא הדתיים ילמדו שפה אוכלים רק כשר, שלבית של סבתא באים רק עם שרוולים. ואולי פעם, כשיגדלו, ירצו לאמץ את אורח החיים הזה.
נכון, נצטרך לשמור על ילדינו האחרים היטב.להבהיר לילד התועה וטועה שאנחנו לא מסכימים עם מעשיו, אבל אוהבים אותו, לעבוד קשה יותר. לענות על שאלות קשות כמו: "למה לה מותר ולי לא?" לדאוג שההשפעות הלא טובות ישארו מחוץ לדלת ביתינו.
אבל הרווחנו, יותר נכון – לא הפסדנו – את ילדנו שלנו.
ואולי גם הצלנו חיים. וזה, רבותי, בהחלט מוחלט וללא עוררין, בגדר מצווה!
אשמח לשוחח ולהתייעץ בנושא מי שיכול לייעץ 0548404349
רק להעיר, אמנם נראה כי הכל מסכימים כיום על כך שאין להתנער ולנתק קשרים עם בנים ובנות שסרו מן הדרך. אך זה משום המצב בדורות האחרונים וכו' ואכמ"ל. ועדיין, קביעות בסגנון "אי אפשר לפרום קשר דם" או "המשפחה מעל הכל" אינן עולות בקנה אחד עם השקפת התורה. שבט לוי נבחר לשרת על שום מסירות הנפש שלו בעת עוון העגל "האומר לאביו ולאמו לא ראיתיו ואת אחיו לא הכיר ואת בניו לא ידע". כאשר הגיעו הדברים לידי מרידה בקב"ה, לקחו הם "איש חרבו" וכו. ושוב, זו רק הערה וכמובן לא בנוגע למעשה בפועל. יחי.
בס"ד כותבת המאמר כותבת הרבה מן האמת כשלעצמו, אבל ישנו כעת חידוש מצד הרע כביכול, שעוד לא קם כמותו מהיות ישראל לעם, כמו שאמרו גדולי ישראל עוד לפני מלחמת העולם השני' על רבוי הקלקול שהי' בזמנים דאז שזהו תקופה של רוח שאינה מצוי'ה ואז אפי' שמירה מעולה וכו', ובוודאי מה נגיד אנו בזמננו שכל גדולי ישראל פה אחד אומרים שנסיון הטכנולגי'ה הוא הקשה מהכל, והחידוש הנוראי שגם גדולים וחזקים בתורה ויראה אם הרבה סיפוק ושמחת חיים, הטכנלוגי' הפילה השם ישמרנו,כך שאנו צריכים להתעורר ולהבין שיש פה ענין שהנסיון יכול לבוא לחזקים כחלשים, ולא בכל מקום נוגע הענין שהכותבת כתבה במיוחד בזמננו,וכבר מובא המשל של הנר שלפני שכבה הוא מאיר בחזקה ובהשתוללות רבה, כן גם היצר הרע שהוא לקראת סופו הוא משתולל באופן שלא נראה כמותו, ובוודאי שהשם יתברך נתן הנסיון עמו נתן הכח לגבור על היצר הרע ובוודאי נוכל, ונזכה ממש בקרוב למה שאומר הפסוק " ואת רוח הטומאה אעביר מן הארץ" "ומלאה הארץ דעה את ה".
יש כאלה שיאמרו בחבד זה לא ככה אבל אני מכירה מישהי במצב ממש דומה שאם לא יעצרו את זה עכשיו מי יודע לאן תגיע וההורים לא מודעים כלל למצב של הבת דווקא בגלל שהיא ילדה טובה ןלא רוצה לגרום להם חוסר נחת. ברור לה שהרבי הוא הכל וברור שאמת יש רק אחת אבל כמה אפשר לסחוב בתדמית 'הצדיקה' כשהנפש מבפנים חנוקה…
הורים חונקים ולא מבינים, יש לכם נשמה טובה בבית אבל קצת קשה לה, תאפשרו.. תורידו לחץ.. לא מאפשרים לבת קצת להשתחררר, אל תתפלאו אם מחר היא תשחרר יותר מדי אז כבר יהיה מאוחר
במאמר הובאו מספר סיבות להתנתקות נער\ה מתורה ומצוות. ברצוני להוסיף גורם שלדאבון לב הינו שכיח ביותר: יחס של דחיה או השפלה ולא באופן חד פעמי מצד מבוגרים שונים המעורבים בחיי הנער (מורה, רב, וכו'). פגיעה רצופה ברגשות, תכונות ותחושות של כל אדם מערערת את שיווי המשקל הנפשי, קל וחומר בגיל בו סערות נפש מצויות ביותר.
לא נכון "להאשים" בהתנתקות את הנער עצמו (בעיות לימודיות,התנהגותיות. . .)או משפחתו כיוון שהגורם הנוסף שמסובב את התוצאה הרוחנית המצערת קיים בחלק מהמקרים ואם לא נודה בו אלא פשוט נצקצק בלשוננו מצער ונמשיך להתעלם מהתופעה היא תפגע בנערים נוספים וחבל.
שימו לב הורים יקרים לשים מסנן למכשירים שלכם ולמה יש הורים שקונים סמארטפון לילד . הורים תמימים יקרים אין לכם מושג איך הילד שלכם מצליח לעשות הכל עם המכשיר למרות שאתם חושבים שסיננתם. אני לא אפרט כאן תשאלו נערים (לא ילדים שלכם כמובן) .. יספרו לכם הכל …
אגב המאמר שלך נפלא והוצאת לי את המילים מהראש ממש.. אבל עדיין זה לא מספיק לתת חום אהבה וכיף אם אנחנו נותנים לילד שלנו מכשירים שהם נחשפים לזוועה !!!
התאורים הדרמתיים שבמאמר ברובם לא מתאימים למציאות היום. ילדים עם בעיות קשב ורכוז מטופלים בהתאם ולא כולאים אותם במשך שעות בכתה. גם איני רואה בסביבת מגורי החרדית ילדות שעובדות כל כך בפרך. קל להאשים את ההורים והמורים אבל שכחת את המכשירים המכשילים ואת קיומו שלהיצר הרע. אגב אסתי ויינשטיין ירדה מהדרך כאשר כבר היתה אם לשבעה ילדים.
תמי היקרה.
תחשבי טוב יהיה טוב
מחזקים את ידיך חסידי חב"ד וכל העולם תשאירי חזקה
חזק חזק חזק !
רואים שהכותבת מבינה את המצב
גם כואב וגם מחזק. נותן מבט אמיתי על המצב
מצד 1 כואב אך מיצד 2 חזק ומחזק. ראיתי מהרבי מה"מ שעניין הביטחון בהשם ית צריך להשתקף גם בחינוך עם הילדים
הבעייתיותהיא שאיננו מבינים נכונהאתהדור הזה עכשיו. הם הרבה יותר חכמים מאיתנו, אי לכך לא ניתן "לעבוד" עליהם בקלות. קשה מאד להשאיר אותם בתמימותם לחלוטין. צריך להבין שאם לא נותנים להם תשובות אמיתיות, בשפתם ושכלם שלהם הם יחפשו במקום אחר. אם אתם חושבים שלהסתגר בד' אמות, זה מה שיימנע מהם למחוזות לא רצויים, אז אתם טועים בהחלט. למשל אם יש הורים שחושבים שזה בסדר שבתם המתבגרת זקוקה לקצת איפור עמ"נ להרגיש יותר טוב עם עצמה כי עכשיו היא מכסה את פניה המלאות פצעונים, אז הדרך היא ללמד אותה איך לעשות זאת בצורה שתתאים לה ונכונה לה, ולא לאסור. זה מה שיגרום לה להרגיש יותר תיסכול ברגע שאוסרים עליה בלי שום סיבה הגיונית רק בגלל שזה לא "מקובל",וישנן עוד דוג'. כמובן כשזה גובל בפגיעה בבריאות, אני לא אתיר לבני לעשן ואסביר לו את ההשלכות של כך, ולא אאסור בלי הסבר. זה פשוט לא יעבוד וכהנה וכהנה דוג'
מאמר חשוב אך שימו לב שבאתר קורים גם נערים צעירים.
תמי יקרה ! שמחתי מאוד להתחזק מהכתבה המעוררת והמטלטלת כאחד !!! הזדהיתי עם כל מילה !!! יתן ה' ונזכה שביתינו יהא המקום הבטוח הבריא והשמח ביותר עבור ילדינו .
יישר כח !!!
מקסים. כל מילה – זהב ממש וישר כח עצום.
כמי שעוסק בחינוך וגם כמי שעבר חוויה דומה (ב"ה, רק דומה אבל כואבת דיה) יכול לסמוך ידים על כ——ל פסיק ותת תג בזה המאמר.
חושב שניתן להמליץ כך: במחוזותינו, כמי שאמונים על אהבתו האם של הרבי, גם אם רחוקים עדיין מיישומה המלא/נכון, הרי זו כניסה מבעד לדלת פתוחה; אולם לאנשי החוגים החרדיים האחרים, הרי זה זעזוע אמיתי מקבעון החשיבה הקיימת וחסר סיכוי לכאורה, להתקבל בסבר פנים יפות שלא לומר בדלתיים פתוחות.
מאידך, הרי כל דרדק יודע את אמרתו של הרבי הרייצ: חזקה לתעמולה שאינה חוזרת ריקם. צרף לכך את התהיות של אותם הורים כואבים ואת רצונם הכן להחזיר הגוזל אל הקן, ובעזרת ה' תתקבל הדעה הנכונה: כל יהודי הוא יהלום, צריך רק ללטשו. בחום ובאהבה.
אין דרך אחרת.
רק אתמול יצא לי לשמוע דיבורו של 'בן תורה' מחוגי הליטאים ואת האימון וההערכה שרחש להתקרבותו של יהודי לאבינו שבשמים. כחניך ישיבה ליטאית על תפיסת העולם הדוחה – התפעמתי מהשינוי שהתחול בחשיבה של הציבור הזה.
כך גם בעניינו.
רק נקווה שיחסכו הדמעות והכאב.
משני צידי המתרס.
מעניין מאוד שמבין שלל הכשלים שהציגה הכותבת הנכבדה, שדרך אגב, נראה שאינה אפילו מתקרבת בלהכיר את הציבור החרדי, לא הזכירה ולו במילה אחת את המכשיר ממנו ראתה את תמונתה הלא מחמיאה של אותה נערה שירדה מהדרך, וגם אותו המכשיר ממנו קראה את אותם "עדויות גלויות" של אותם יורדים מהדרך (ולא "חוזרים בשאלה". לאן חזרו? ובדרך כלל גם לא משאלה), שמכשיר זה הוא בדרך כלל אחד הגורמים העיקריים לתופעה
מעניין למה..
מאמר חשוב מאוד ישר כח
מאמר מסוג זה (שעדין מאד בעקרונות שהוא מביא) אמור להתפרסם רק לאחר שעבר עליו רב או משפיע!
הסיבה העיקרית למשבר שאליו מגיעים יהודים אומללים אלו היא: צמאונה של הנשמה שהייתה רגילה להרוות את צמאונה במצוות (יבשות, כן, גם מצוות יבשות מרוות את הנשמה).
תאוות העולם לא יכולות לספק אושר וסיפוק בחיים וכמאמר חז"ל: 'משביעו רעב ומרעיבו שבע".
מצוות התורה גם אם נעשות בחוסר חשק ו'כמי שכפאו שד' נותנות (גם אם לא מרגישים זאת במיידית) אושר וסיפוק.
יהודי שעובר על רצון הבורא גם אם מאונס, הוא מרגיש בנפשו פנימה עצבות ומרירות, נשמתו זועקת ולא מוצאת לעצמה מנוחה.
ובוודאי כשזה מדובר בפריקת עול מצוות כליל!
הצער הגדול הוא: שהם אינם יודעים לזהות את מקור הצמאון. ובמקום להרוות את צמאונם במים ('אין מים אלא תורה'), הם מנסים למלאות את עצמם ביותר תאוות וביותר עברות, עד שהם מתים מצמא, ה"י.
Privacy