-
המתכון המנצח למנוחה הוא הבהרת המטרה. להכיר ולהפנים בנפשי מהי התכלית שלי, מהי המטרה שאליה אני מכוון ומהו היעד שאליו אני חותר. רק כך, בכוחי להתעלות מעל הקשיים הזמניים והתזוזות היומיומיות הטבעיות, ולהרים את הראש מעל המים הזידונים שלא אנתן טרף לשיניהם • טורו השבועי של הרב מנחם מענדל ששון, באדיבות מגזין 'בית משיח' • לקריאה
עורך תוכן|ה׳ בסיון ה׳תשפ״ההרב מני ששון, מגזין 'בית משיח'
'מנוחה'. מושג שכל אחד מאיתנו מחפש להפוך מערטילאי ורחוק למציאות קיימת בחייו.
אין זמן מוצלח יותר מימי ההכנה לחג השבועות לעשות זאת. בימים אלו, בהם אנו מצויים כבר בתוך הענן של מתן תורה, זו ההזדמנות הטובה ביותר 'לתפוס' את מהות המנוחה שהביאה התורה לעולם, ולנסות אט אט להורידה לפסים מעשיים בחיינו, שיניחו את דעתנו ונפשנו בקלחת החיים הטרופה.
את הרעיון המהותי הזה ביאר הרבי מלך המשיח בארוכה בשיחת ה'הקדמה' לחג השבועות בשנת תנש"א – דבר מלכות לשבת פרשת במדבר. התוכן המדויק השזור בשיחה זו שופך אור עצום לחיי החסיד הניצב ברגעי הגלות האחרונים, ומעמידו בקרן אורה גשמית ורוחנית כאחד.
אך מעבר לזה ניתן לומר, כי אותיות השיחה עונות אחת לאחת, בצורה עמוקה ופנימית, על האורות הגבוהים שניתנו לנו במעמד הקולות והברקים של דור השביעי – בשיחת כ"ח ניסן תנש"א, עת בה זעק מלכנו משיחנו מקירות ליבו על מצב הגלות והטיל את העבודה להבאת הגאולה על שכמו של כל אחד מאיתנו.
המטרה והמנוחה לחי העולמים
הרי בשיחה הידועה הרבי דרש הכל, הכל כולל הכל. הדרישה "עשו כל אשר ביכולתכם" להביא משיח מכוונתת לכולם, כל אחד בשליחותו, במקומו, בסגנונו ובאופיו, לנצל את כוחותיו וכשרונותיו עבור מטרה עילאית זו.
נודה ולא נבוש; ריבוי פעמים אנחנו פועלים פעולות מעשיות בתחום האחריות שלנו, אם בעולם החינוך ואם בשדה הקרב, ונתקלים שוב ושוב בפרויקטים לא מושלמים. יצרנו שיעור, ארגנו ערב חגיגי, הרמנו פרויקט, אבל לא הבאנו אותו למקסימום, הוא לא שלם כפי שהיה יכול להיות.
[אין הכוונה לשלמות מעבר למצופה, אלא לשלמות בתחום הצפי הראוי ובגדרים המקובלים; לשם הדוגמא – פיתוח שיעור חדש ללא פרסום מספיק מוצלח לשכנוע אנשים, ללא תוכן מספיק מושך ומרתק, וללא תנאים גשמיים המיישבים את דעת המשתתפים די הצורך].
מאיפה זה נובע? אומר הרבי מלך המשיח: רק אדם שנמצא במנוחה נפשית ופיזית בכוחו ליצור דברים שלמים. אדם שאינו מכוון נפשית למקום הנכון, ואינו מונח בדעתו למקום אחד, הוא יוצר דברים בפזיזות ובקלות המעידים על פיזור הנפש הנרחב בו הוא מצוי.
וכאן הבן שואל: היכן רוכשים את המנוחה הזו? על איזה מדף בחנות מונח המוצר הקסום הזה? אז הנה, הרבי ערך עבורנו את המחקר הפסיכולוגי הזה באותיות תורניות המגדירות את הרעיון החיוני הזה באופן הטוב ביותר:
"כאשר אדם אינו מרגיש את הכוונה והתכלית בחייו, אינו יכול להיות במנוחה והתיישבות אמיתית, כיון ששינויי הזמן והמקום וכל ריבוי הפרטים ופרטי פרטים שבחייו גורמים אי-שקט תמידי, ש"שובר" אותו; דווקא כאשר הוא מרגיש את המטרה – הכוונה והתכלית – הטמונה בכל הפרטים, הרי זה מביא לו מנוחה . . וכפי שרואים בפשטות שאדם נמצא יותר בשלמות כאשר יש לו מנוחה, מנוחת הנפש ומנוחת הגוף".
ממשיך הרבי ומדייק לענייננו: "ויתירה מזו: זה מביא מנוחה לא רק להאדם עצמו, אלא גם לכל הענינים שהוא עושה בעולם, שהם נעשים בשלמות יתירה וביתר הצלחה כאשר הם נעשים מתוך מנוחה".
המתכון המנצח למנוחה הוא הבהרת המטרה. להכיר ולהפנים בנפש מהי התכלית שלי, מה מטרתי עלי ארץ, מהי התכלית שאליה אני מכוון ומהו היעד שאליו אני חותר. רק כך, בכוחי להתעלות מעל הקשיים הזמניים והתזוזות היומיומיות הטבעיות, ולהרים את הראש מעל המים הזידונים שלא אנתן טרף לשיניהם…
במילים אחרות: המנוחה נכחדת ממני בעקבות רצף של ריבוי פרטים ופעולות אינסוף שעלי לבצע, אך כשאני מבהיר יותר ויותר את המטרה הכללית של כל פעולותי, אזי כל הפרטים מתגמדים לעומת התכלית כשהיא מצליחה 'לפרוס' מעליהם מעין תקרת גג שהופכת אותם למקשה אחת.
המתכון המושלם לגאולה מושלמת
אם ניקח את שלושת השלבים הללו לחיינו, סיכויים גדולים שנצליח למצות פי כמה וכמה את כוחנו להבאת ההתגלות של הרבי מלך המשיח כדרישתו בשיחת כ"ח ניסן, כפי סידרם המדויק שנאמר בשיחה זו:
1. מטרת מושלמת. 2. מנוחה מושלמת. 3. פעולה מושלמת.
בראש ובראשונה עלינו להבהיר לעצמנו שוב ושוב את מטרת שליחותנו, תכלית דורנו, יעד משימתנו – להוריד את השכינה לארץ ולהביא את הגאולה האמיתית והשלימה בפועל ממש;
'מטרה מושלמת' זו החדורה בכל מציאותנו תביא במהירות ל'מנוחה מושלמת' בחיינו האישיים ברמה הנפשית וברמה הפיזית, ומשם הדרך קצרה ל'פעולה מושלמת' – להצליח לפעול פעולות להבאת משיח בצורה מושלמת, כאדם הפועל מתוך מנוחה נפשית.
*
בעולם המונחים הצבאי, המושג 'מנוחת הלוחם' מקבל משמעות של רגיעה אחרי פעולה מאומצת בשדה הקרב, מעין 'השקט שאחרי הסערה'; אך בעולם המונחים של צבא הרבי מלך המשיח המושג 'מנוחת הלוחם' מבטא את הרעיון העמוק יותר –
גם תוך כדי הלחימה העצימה, גם בטבורו של שדה הקרב רגע לפני הגאולה, חיילי הרבי מלך המשיח נמצאים במנוחה נפשית שמעניקה להם גם מנוחה פיזית בזכות מטרת העל הברורה והחדה הניצבת תדיר מול עיניהם, שמקפלת את כל פרטי עבודת שליחותם המאומצת – הבאת הגאולה האמיתית והשלימה בפועל ממש!
גוט יום טוב חסידים!
קבלת התורה בשמחה ובפנימיות, קבלת המלכות בשמחה ובפנימיות!
תגיות: דבר מלכות במדבר, הרב מני ששון, מגזין בית משיח, משיח בשיח
כתבות נוספות שיעניינו אותך: