הדיין הרב יעקב חביב, אב"ד בית הדין איחוד הרבנים צרפת ומרבני מכון הלכה חב"ד
כבוד הרבנים, כבוד המשפחה, ובמיוחד ידידי היקר, עוז התורה והיראה, הגאון הרב צמח מאזוז, ראש מוסדות "כסא רחמים", וכבוד אחיו הגאון המפורסם הרב רחמים מאזוז – בדרכי מצרפת לארץ הקודש, הרהרתי בלבי מה יוכל לבטא את גודל האבידה של הסתלקות הגאון האדיר זצ"ל, אם לא דברי תפילת יוצר של שבת קודש: "ומאיר לעולם כולו וליושביו, שברא במידת הרחמים". ואכן, זה היה מורנו הרב זצ"ל – אור תורתו, אור חכמתו ואור ענוותנותו האירה לא רק את ארץ ישראל, אלא גם את התפוצות. גם בצרפת זכינו להינות מזיו תורתו המאירה.
זכיתי לקשר אישי עם ראש הישיבה זצ״ל במשך קרוב לשלושים שנה. בנושאים מורכבים בבית הדין איחוד הרבנים צרפת שבו אני משמש כאב"ד הייתי מתייעץ עמו, והוא – אוצר בלום של חכמה, יראת שמים וענווה שאין לה אח ורע. עמלו בתורה ושקידתו היו לשם דבר. גאון בפרד"ס התורה, בקיא בנושאים שרבים מהתלמידי חכמים לא שלטו בהם. גם בפסקי ההלכה – תיבלם תמיד בחריפות לשונית, בגימטריות ופרפראות יקרות.
הרב מאיר זצ"ל חי והחיה את דברי הגמרא הידועים (ע"ז כ:), שפותחת ב"תורה מביאה לידי זהירות…" ונמשכת עד "רוח הקודש מביאה לידי תחיית המתים". אצלו כל השלבים הללו התקיימו בעבודתו היומיומית – מהחסידות והענווה ועד קדושה ורוח הקודש. שבעת קני המנורה האירו בנשמתו, וכל ימיו העלה נרות נשמות ישראל לאור האלוקי.
בכל מפגש איתו היה מרבה לספר על הקשר המיוחד ששרר בינו לבין הרבי, ועל מפעל השליחות שאין לו אח ורע, כדבריו: "חב״ד לא השאירו מקום בעולם שלא הגיעו אליו השלוחים וזיכו אותו".
לפני כחמש שנים, לבקשת משפחת הרב יוסף יצחק פינסון – שליח הרבי ורבה של ק"ק ליובאוויטש בעיר ניס – נדרשתי לבקש מראש הישיבה זצ"ל להקליט דברי ברכה לרגל הגיעו לגיל שבעים. אמרו לי שזו תהיה עבורו מתנת יום הולדת יקרה. מצב בריאותו של ראש הישיבה זצ"ל לא היה מן המשופרים באותם ימים, ונאמר לי שאינו יוצא כלל מבית חתנו. אך כשהבהרתי את חשיבות העניין, ניאות החתן לדבר עם חמיו, וכעבור ימים ספורים קיבלתי הזמנה לביתו של ראש הישיבה, ושם – בהתרגשות – הקליט את דבריו.
לפני ההקלטה סיפר לי על ברכות שקיבל מהרבי – על לידת בנו הבכור שנולד בזכות ברכת הרבי, על אשתו הרבנית אסתר ע"ה שזכתה לתוספת של תשע שנות חיים – כשקיבל תשעה דולרים מהרבי, אחד כנגד כל שנה.
עוד הדגיש: "אנחנו מקיימים את הוראות הרבי בלימוד הרמב"ם, בלימוד החסידות, ושומר על שלוש השלמויות: שלמות התורה, שלמות העם ושלמות הארץ – ללא פשרות".
על הקשר עם שליח הרבי בתוניס, הגה"ח רבי ניסן פינסון זצ"ל, סיפר שהיה ידידותי ואישי עוד מתקופת אביו, הגאון הקדוש רבי מצליח מאזוז הי"ד זצ"ל. ואף אני זכיתי לשמש כראש ישיבת חב"ד "אוהלי יוסף יצחק" בתוניס תחת נשיאותו של הרבי במשך תשע שנים.
ראש הישיבה סיפר לי, שבשנת תשכ"ה בהיותו ראש מתיבתא, קבעו שיעור על עיבור החודש על פי שיטת הרמב"ם, והרב יוסף יצחק פינסון – אז תלמיד צעיר – שלמד היטב את הסוגיה. שנה לאחר מכן, כשנכנסו לרבי יחד עם אביו, הרבי פסק: "יש עוד מה ללמוד בתוניס", ומנע מהם לעבור לישיבה בפריז.
במעמד פרטי, כאשר ביקרתי את אשתי הרבנית אסתר ע"ה אצל תלמידי הרב פינסון בניס, הוא חיבר אותנו לחסיד חב"ד יקר, ד"ר יצחק סמון, שהתאמץ לטפל באשתי במשך שעות, ובזכות המלצותיו – האריכה ימים בתשע שנים. אמר לי ראש הישיבה: "מי יודע אם תשע השנים שקיבלה לא היו בזכות תשע השנים ששימשתי כראש ישיבה בנשיאות הרבי".
כמה חודשים לפני פטירתו זכיתי להיכנס לביתו, להביא לו את ספרי האחרון שו"ת ריח השדה על יוחסין. קיבל אותי בשמחה רבה, בירך אותי, ואף כיבד אותנו להשתתף במעמד כתיבת אות בספר תורה שנערך לרגל שישים שנה לישיבת כסא רחמים.
אשרי העם שככה לו. תנוח נשמתו של מורנו הרב זצ"ל בצרור החיים. יהי זכרו ברוך, ויהיה מליץ יושר למשפחתו, תלמידיו, ולעמו ישראל כולו.






