הרב יהודה גינזבורג
ישבתי השבוע לפגישה אצל יהודי בבית שהצהיר בתחילת הפגישה כי הוא 'לא דתי' והכפייה הדתית הרחיקה אותו מכל דבר.
אחרי הנחת תפילין ושיחה, מתברר שהיהודי תומך באופן קבוע במשפחות ומחזיק שני בתי כנסת על חשבונו… רק שהנסתר רב על הגלוי.
*
אלפיים מאמרים אמר אדמו"ר הזקן, ומתוכם ברר נכדו, רבי מנחם מענדל 'הצמח צדק' מאמרים להדפיסם בספר 'תורה אור' על פרשיות השבוע.
אלא שבתוך כדי העבודה החליטה הממשלה הרוסית לסגור את הדפוס בעיר קאפוסט בו הודפס הספר תורה אור, ורק לאחרי 11 שנה בעיירה ז'יטומיר הודפס חלקו השני של הספר, הפעם בשם אחר 'לקוטי תורה'.
פרשת השבוע מתחילה בפסוק "אלה פקודי המשכן, משכן העדות – אשר פוקד על פי משה", והשבוע עוברים ב'פרשה החסידית' לספר לקוטי תורה, שמתחיל עם ביאור נפלא בכפל הלשון "פקודי המשכן, משכן העדות".
המשכן הוא המקום בו שוכן הקב"ה ובליבו של כל יהודי יש משכן לבורא העולם, אלא שיש שני משכנות, משכן סתם ומשכן העדות.
בפירוש רש"י ובמדרשי חז"ל מוסבר שהכפל הוא על בית ראשון ובית שני, ובחסידות מוסבר שיש שני אופנים להמשיך את השכינה, והוא החילוק בין מצוות עשה ומצוות לא-תעשה.
בדרך כלל בחסידות מסבירים שיש 'השגת החיוב' ויש 'השגת השלילה' – כלומר יש דברים שאנחנו מבינים אותם ואת מהותם, וישנם דברים שאי אפשר להבין אותם אלא רק לדעת את הצד השלילי, מה-זה-לא.
ישבו פעם שני חסידים והאחד ביקש מחבירו להסביר לו 'מה פירוש עצמות ומהות' כשכוונתו לבורא-העולם. כשאך פתח את פיו בנסיון להסביר, הוא סטר לו ואמר בתמיהה 'אתה באמת חושב שתוכל להסביר מיהו הבורא'?
לכן החלוקה בין המצוות הם מצוות עשה, מצוות שהמשכת האור והשפע היא באופן חיובי, של קום-ועשה, וישנם מצוות שהמשכת השפע היא דווקא בצד השלילי – מה לא-לעשות.
אם נחלק זאת לדרגות, את החלק הנמוך יותר אנחנו יכולים להבין ולהשיג, ואת החלק הגבוה יותר שהוא לא-מובן אנחנו משיגים באמצעות השלילה – מצוות לא תעשה.
לכן מוסבר בקבלה ובחסידות שאותיות שם ה' מתחלקות לשניים י-ה ואח"כ ו-ה, החלק הראשון מורה על הדרגות הגבוהות של חכמה ובינה (שכל), והחלק השני מרמז על המידות והמעשה, שעל כך נאמר בפסוק 'הנסתרות לי-ה אלוקינו' (י-ה, שכל, נסתר), וה-נגלות לנו ולבנינו', כאשר האותיות ו-ה קשורות לצד הגלוי.
עדות היא לספר על משהו שלא ידוע וגלוי, שהרי על מה שברור אין צורך להעיד, והמשכן שאנחנו מעידים על שכינת הבורא מתחלק בין משכן גלוי למשכן העדות – משכן נסתר.
המשכן הגלוי זו המשכת השכינה על ידי דברים מעשיים וגלויים, והמשכן הנסתר קשור למהות הפנימית והנסתרת שלנו, וזהו ההבדל בין 'משכן' סתם שהוא המשכן הגלוי שבא על ידי מעשים, לבין 'משכן העדות', המשכת השכינה על ידי ההודאה והביטול, ועל ידי אי-עשיה של עברות ודברים שליליים.
וזה הסוד המרומז בתחילת הפרשה, שהקשר שלנו עם הקב"ה הוא לא רק במשכן גלוי אלא גם ואדרבה ב'משכן העדות', בחיבור אמיתי אל הקב"ה שנעלה יותר ממה שעשינו ומה שלא עשינו – חיבור שנמצא בתוכנו ומתגלה על ידי משה רבינו כנאמר 'אשר פוקד על פי משה', משה הוא המגלה את האמת שבתוכנו.
היום, כ"ז באדר לפני 33 שנים הרבי עבר אירוע בריאותי ומאז לא זכינו יותר לשמוע את קולו הקדוש, את השיחות והמאמרים.
אבל גם היום ודווקא היום החיבור שלנו הוא אמיתי יותר, כשאנחנו יודעים שתכלית ההעלם-והסתר היא לגלות את הכוחות הנעלמים בתוכנו, שיביאו בע"ה לעוד מצוות ומעשים טובים ולגילוי הגאולה השלימה בקרוב ממש על ידי הרבי משיח צדקנו.
בברכת שבת שלום וחודש טוב ומבורך!