עו"ד אסף קורן
בהתקרב אלינו י"ג בכסלו, חוזר התאריך י"ג בכסלו שמקורו ב"משפט הספרים", ונקרא בפי החסידים "מלך לא מעיד".
גם אני קיבלתי את הדברים כפשוטם, כלומר שהרבי לא העיד. אך ככל שהתחלתי ללמוד את נושא "משפט הספרים", גיליתי כי הדבר אינו מדויק.
עדותו של הרב לוין
הפסקה שעוררה בי סקרנות הופיעה בספרו החשוב של הרב שלום דובער לוין, "משפט הספרים דידן נצח". בסעיף י"א בעמוד י"ד נכתב:
"היו הרבה עימותים ודיונים רבים, ובסוף הוסכם על דעת השופט ועל דעת עורכי הדין של שני הצדדים, שיוכנו השאלות ע"י עו"ד שני הצדדים. אח"כ ישאלו העו"ד שלנו אצל הרבי את השאלות שהוכנו וירשמו המענות של הרבי".
"בי"ג כסלו הגיעו לספריה, הרבי, עורכי הדין שלנו, הר"י קרינסקי והרא"י שמטוב, ושם נשאלו השאלות ונתנו המענות".
מהאמור עולה בבירור כי הרבי נשאל שאלות והשיב עליהן.
הרב לוין, הנחשב לבקיא ביותר בנושא "משפט הספרים", אסף את כל הראיות, הדריך את העדים ושימש עד מרכזי במשפט. עו"ד ג'ירום שוסטק ז"ל, שייצג את אגודת חסדי חב"ד, אף העיד כי הסתמך רבות על הרב לוין בתיק.
שלבי המשפט
מדוע י"ג בכסלו מצוין כיום מיוחד?
ידוע כי משפט הספרים החל בי"ט בכסלו תשמ"ו. אם כן, כיצד אנו חוגגים את י"ג בכסלו, שבו לכאורה הרבי טרם העיד? התשובה נעוצה בהבנת שלבי המשפט האזרחי:
- הגשת כתבי טענות: כתב תביעה מטעם התובע וכתב הגנה מטעם הנתבע.
- שלב מקדמי: כולל גילוי מסמכים וראיות בין הצדדים.
- שלב ההוכחות: שבו מוצגות הראיות ונחקרים העדים.
- סיכומים ופסק דין.
אנו חוגגים את י"ג בכסלו משום ששלב ההוכחות נפתח בי"ט בכסלו, אך התיק עצמו התחיל עוד קודם לכן, ככל הנראה באלול תשמ"ה, עם הגשת צו מניעה וכתבי הטענות.
העדות בשלב המקדמי
במשפט האמריקאי, השלב המקדמי כולל גביית עדויות מחוץ לבית המשפט, נוסף על מסמכים המשמשים כראיות. כך נגבתה עדותה של הרבנית חי"ה מושקא בביתה, בליווי מתרגם.
עדותו של הרבי
לאחר כישלון הצד שכנגד להשיג מידע בעדותה של הרבנית, ניסו לחקור גם את הרבי. כאן עולה השאלה: מהי עדות?
באופן אזרחי, עדות היא מסירת גרסה בפני הרשות הממונה, בין אם בבית המשפט ובין אם בהגשת תצהיר. לפי הגדרה זו, ניתן לטעון כי הרבי אכן העיד, אך מאחר שלא נחקר על ידי הצד שכנגד, ניתן גם לטעון כי לא העיד.
יחס מיוחד לבית המשפט
היחס שקיבל הרבי מבית המשפט היה יוצא דופן. השופט אפשר גביית עדותו בתנאים המכבדים אותו, באופן המזכיר את סעיף 15 לחוק יסוד נשיא בישראל:
"נדרש נשיא המדינה למסור עדות, תיגבה העדות במקום ובמועד שייקבעו על דעת נשיא המדינה".
מעמד זה מדגיש את הכבוד הרב שזכה לו הרבי.
תביעה נוספת בשנת תש"ן
באירוע בכ"ו בתשרי תש"ן, בתביעה אישית נגד הרבי, נטען כי מצבו הבריאותי מונע ממנו להעיד. הצד שכנגד הציג ראיות להפריך זאת, אך השופט קבע שאין תועלת בעדותו, ופסק: "המלך לא מעיד".
סיכום
מכל האמור עולה כי מעמדו של הרבי במשפט הספרים, כמו גם בתביעה בשנת תש"ן, היה ייחודי ומעורר השראה. ראוי להמשיך לציין את י"ג בכסלו כיום סגולה, המבטא את הכבוד המיוחד לו זכה הרבי.