הרב דרור שווץ, מטפל מומחה לחרדות ו-ocd
כולנו חווים חוויות שונות של חרדה בחיים.
ישנם אנשים שיש להם מה שנקרא חרדה כללית, אשר מתבטאת כדאגה מוזמת לכל דבר ועניין.
ישנם אנשים שסובלים מחרדה בהתקפים, פתאום ככה בלי שום התראה תוקף אותם איזה פחד מסוים.
ישנם כאלו החרדים מדבר ספציפי, זה יכול להיות אדם כלשהו, אובייקט מסוים או פשוט סיטואציה כלשהי (אפילו דמיונית).
וישנם עוד לא מעט סוגי חרדה שונים.
לפי תורת החסידות מקור החרדה של האדם הוא בספירת הגבורה, הנמצאת בקו שמאל בנפש.
ברגע שהמבנה הנפשי שלנו מאבד את שיווי המשקל העדין שבו הוא נמצא הוא כמו גורד שחקים שנוטה על צידו ובעצם נוצר לחץ עצום בצד אחד של הבניין, רק בגלל גמישותו שלל הבניין הוא אינו נשבר אך נזק בהחלט קורה.
כך גם בנפש האדם, כאשר צד אחד בנפש מושך חזק יותר מהצד השני נוצר בו לחץ, הנפש אומנם לא נשברת מכיוון שהיא סתגלנית, אך נזק בהחלט נוצר.
בהתחלה הוא מופיע בתור לחץ ואחר כך הוא כבר נותן את אותותיו בנפש.
הפעולה הראשונית שצריך לעשות היא להחזיר את הבניין למקומו, ליישר אותו ומהר על ידי משיכה חזרה לצד השני.
מול צד שמאל בנפש קיים צד ימין. צד ימין אינו מורכב רק מקומה אחת, אלא מכמה קומות עיקריות וכדי למשוך את הבניין חזרה עלינו לקשור חבלים בכל הקומות.
הקומה הראשונה היא ה'עונג', המקום בו אנו שמחים מעצם קיומנו, ללא קשר לכישרונות וליכולות שלנו, אלא הכיף שיש לי כתוצאה מכך שאני בכלל קיים.
כדי שהמקום הזה בנפש יהיה חזק אנו צריכים לעבוד על העונג העצמי הבלתי-מותנה שלנו, על המקום שכיף לנו מהווייתנו בעולם בלי להתחשב בשום תנאים.
ברגע שמתחילה חרדה צריך ישר להסיט את הדעת, לעצום עיניים, לנשום עמוק, להחזיק כמה שניות ולשחרר לאט, אפילו לחזור על כך כמה וכמה פעמים, הנשימה העמוקה גורמת לנו להתרכז ב'אני' שלנו, בקיום שלנו, זוהי פעולה התנהגותית שגורמת לנו להרגיש את הקיום העצמי שלנו ובכך היא משככת את החרדה ישר.
לאחר ביצוע תרגיל הנשימות בו אנו חווים את ה'אני' שלנו באופן חיצוני ביותר, היינו, באופן שחיצוני לפנימיות הנפש שלנו, נבצע תרגיל נוסף מעט יותר פנימי:
ייעוד דף או מחברת לכתיבה של החרדות שלנו וכתיבה של מה גורם לי חרדה כל פעם שהיא מתרחשת.
תרגיל זה יעזור מאוד בעת שמתרחשת חרדה מכיוון, שכאשר החרדה קיימת עלינו קודם כל להכיר בה, אך מכיוון שהיא ממש מפחידה ונדרש הרבה אומץ להתמודד מולה ואנו עדיין לא חזקים מספיק עבור כך, נתמודד מולה בדרך עקיפה על ידי קיום תרגיל מעשי-התנהגותי של התמודדות על הדף, ככה זה כאילו לא אנו באמת אלו המתמודדים אלא המחברת היא זו שצריכה להכיל אותה.
ביצוע תרגיל זה אומנם ייראה כדבר פשוט אך הוא לא כזה קל לביצוע, במיוחד למי שחווה חרדות באופן תדיר.
ניתן לחשוב שכתיבה סתם אינה תועיל לנו בהתגברות על החרדה, אך על זה נרחיב כבר במאמר הבא…