מאת ד"ר זאב קרומבי
מאז שמחת תורה רבים מאד מתושבי ישראל נמצאים בחרדה, ונשאלת השאלה איך אפשר לנסות להתמודד עם החרדה הזו. כמובן שהדבר הראשון הוא להתחזק באמונה ובטחון בה׳, ובפרט לימוד ׳שער הביטחון׳ בספר ׳חובת הלבבות׳ כפי שהרבי הציע לעשות במקרים כאלו. יחד עם זאת נציע שני דברים נוספים שגם יכולים לעזור להתמודד עם חרדה.
הדבר הראשון הוא, שבדרך כלל חרדה עצמה לא מהווה בהכרח בעיה גדולה כל זמן שלא מרגישים שזה ״לא בסדר״ להרגיש חרדה.
הבעיה הגדולה מתחילה כאשר אנו מרגישים שזה ״לא בסדר״ להרגיש חרדה כי אנו לא אמורים להרגיש חרדה, או כי אנו מתביישים שאנו מרגישים חרדה, או כי אנו מרגישים אשמים שאנו מרגישים חרדה, וכד׳.
ההרגשה ״שזה לא בסדר״ להרגיש חרדה היא זו שמעצימה את המצוקה מתחושת החרדה. לעומת זאת, אם נגיד לעצמנו שבנסיבות אלו זה בהחלט סביר ונורמאלי להרגיש חרדה, זה יפחית את המצוקה שלנו. ולכן, הדבר הראשון שכדאי לעשות בקשר לחרדה הוא ״לתקף״ (to validate) את החרדה שאנו מרגישים על ידי שנגיד לעצמנו שבמצב הנוכחי זה בהחלט סביר וטבעי להרגיש חרדה.
הדבר השני הוא, שנזכיר לעצמנו שחרדה נובעת מהמחשבות שלנו בקשר למה שעלול ח״ו לקרות. אלא, שכל המחשבות האלו הן, בסופו של דבר, אך רק מחשבות. כל מה שאנו חרדים מפניו נמצא כרגע אך ורק ״בתוך הראש שלנו״. נכון להיום, ברגע הזה, כאן ועכשיו, בעולם הממשי, הכל בסדר.
חרדה דומה לסרט שאנו מציגים לעצמנו בתוך הראש שלנו. למרות שאנו יודעים שהסרט הוא בסך הכל תמונה על גבי מסך המחשב, הרי כאשר אנו צופים בסרט אנו חווים את מה שקורה בסרט כמשהו שהוא לגמרי אמיתי. כאשר הסרט מסתיים ואנו חוזרים חזרה למציאות ברור לנו שהסרט היה דמיון בעלמא בלבד. באופן דומה, כאשר אנו מדמיינים אסונות ל״ע שעלולים לקרות בעתיד זה מרגיש לנו לגמרי אמיתי, אבל זה רק בראש שלנו.
ולכן, כדאי שנזכיר לעצמנו שכל מה שאנו חרדים ממנו נמצא כרגע אך ורק בתוך הראש שלנו. כדאי לנסות ״לצאת מתוך הראש שלנו לתוך המציאות הממשית של חיינו״ (Get out of your mind and in to your life). המציאות הממשית של חיינו היא המציאות אותה אנו קולטים בחושים שלנו, בעיקר בחוש הראיה והשמיעה. כדי להתחבר למציאות עלינו להפנות את תשומת ליבנו למה שקורה בעולם הממשי בו אנו נמצאים. נשים לב לחדר שבו אנו נמצאים, למה שאנו עושים, לקולות שאנו שומעים, ולמה שאנו רואים סביבנו, וכד׳. באופן טבעי, המחשבה שלנו נוטה לשוטט ולכן יהיה לנו קשה להתרכז לאורך זמן במה שקורה במציאות הממשית, ושוב ושוב ״ניסחף״ (get defused) לתוך המחשבות שלנו. ולכן, בכל פעם שנשים לב שנסחפנו לתוך המחשבות שלנו נסיט בעדינות את תשומת הלב שלנו חזרה למה קורה בעולם הממשי בו אנו נמצאים. זו מיומנות שצריך לתרגל אותה פעם אחר פעם, ובכל פעם שנתרגל אותה נצליח קצת יותר להיות נוכחים בעולם הממשי ״כאן ועכשיו״.
מה שעוד יכול לעזור להתחבר לעולם הממשי הוא פעילות פיזית. זה לא מאד משנה איזו פעילות, העיקר שלא לשבת על הספה לשקוע במחשבות. במיוחד מומלץ לערוך הליכות זוגיות מחוץ לבית. מחקרים מצאו שהליכות כאלו יכולות להפחית חרדה קלה או בינונית לא פחות מאשר טיפול תרופתי. הליכות חשובות מאד לבריאות הפיזית שלנו, לבריאות הנפשית שלנו, להורדת מתח, להפחתת החרדה, ולזוגיות שלנו. ככל שנתרגל יותר ״יציאה מתוך הראש אל תוך העולם״ כך החרדה שלנו תיהפך לפחות ופחות משמעותית.
_____
ד״ר זאב קרומבי הוא מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות. לשאלות וההערות: 0547-822686