הרב גרשון אבצן, מגזין בית משיח
בבואנו מי"ד כסלו, יום הנישואין ה-95 של הרבי והרבנית, וזוהי הזדמנות מתאימה לקיים דיון פתוח וכנה על המגמות האחרונות בשמחות בכלל ובחתונות בפרט.
כולנו יודעים שיום החתונה, בהשקפה התורנית ובמיוחד על פי תורת החסידות, הוא היסוד לכל הנישואין. זהו יום של רוממות רוחנית, ומתוך תפיסת קדושה זו, בואו נדבר על כמה מהשלבים המכינים ליום מיוחד זה, וכיצד הם אמורים להיות באמת:
- 'לחיים' או 'מיני חתונה'?
בשנים האחרונות התקבע ה'מנהג', שמיד לאחר שההורים מודיעים באופן רשמי על השידוך, מתכנסים יחד בני המשפחה הקרובים והחברים, ואומרים מזל טוב ולחיים. במועד מאוחר יותר (זה יכול להיות שבוע לאחר מכן) שתי המשפחות שוכרות אולם ומוציאות אלפי דולרים על 'מיני-חתונה' המכונה 'ווארט' או 'לחיים'. האם מישהו חושב שזה באמת נחוץ (אלא אם אתה שליח ועושה את זה כפעילות בקהילה שלך)?
אצל ההורים שלנו, כמו גם הסבים שלנו, הסתפקו בעריכת חגיגה צנועה בבית של אחד הצדדים. אנשים הגיעו ואיחלו מזל טוב, החבר'ה ישבו להתוועדות ספונטאנית וכולם היו מאושרים. גם אם יש משפחות שאינן יכולות לערוך את השמחה בביתן, ומוכרחות לשכור אולם כדי להכיל את הקהל – זה עדיין לא מצדיק את האירועים הנוצצים שמופקים כיום.
לרוב המשפחות יש מתח כלכלי כבד לקראת החתונה, והן בהחלט יכלו להרוויח מצמצום האירועים הנוספים הללו – שהם באמת מיותרים.
הבעייה היא, שרוב האנשים פשוט אוהבים ללכת בעקבות ההמון ורוצים שילדיהם ירגישו ש"קיבלו את מה שמגיע להם". כדי לשנות את המציאות, יש צורך במספר אנשים אמיצים שימנעו מ'לחיים' מהודר, למרות שהם יכולים להרשות לעצמם, ובכך ייצרו תקן חדש עבור שאר הקהילה.
אמנם הרבי לא תמך רשמית ב'תקנות', כמו בקהילות חסידיות אחרות – אך הרבי גם גילה דעתו כמה פעמים שאין דעתו נוחה בבזבוז כספים מיותר כזה. וכפי שהשיב הרבי למשפחה שכתבה שמקווים שחגיגת הווארט תהיה באופן המתאים: "הוא היפך הנוהג לאחרונה בין אנשי שלומנו שיחיו לבזבז על זה ממונם, אבי אריבער שפרינגען די שכנ'תה (= והכל רק כדי לעבור את השכנה), וככל שהשכנה פוסט (= ריקה) יותר – מגרה היצר הרע להכנס לחוב יותר גדול, ובלבד להראותה אז מ'איז אויך פוסט און נאך מער (= שגם הוא ריק, ועוד יותר ממנה), ובמילא צריך למלאות הריקנות בדברי "תפארת ריקנים"."…
[בהערה נפרדת – וחשובה מאוד: האם אנשים מודעים לכך שלחלק מהחברות להפקת האירועים הללו, אין השגחת כשרות מהימנה או משגיח? זהו נושא חמור מאוד הדורש תשומת לב קהילתית].
- מרכיבים נכונים של חתונה חסידית
[לא אתחיל עם בזבוז הכסף המוחלט שמוציאים על דברים טפלים ופעוטי ערך בחתונה. רק זאת אומר, שראוי לזכור שליל החתונה הוא אירוע של שעות בודדות, ואם יש לכם אפשרות כספית – עדיף להשקיע את הסכום הזה בזוג הצעיר, שיהיה להם בשנה הראשונה של נישואיהם.]
ראוי לקיים דיון פתוח על המוזיקה, הריקודים והתאורה הנוכחיים בחתונות שלנו. במקום שחתונה תהיה זמן שבו נותנים ביטוי לשמחה אמיתית וחסידית, שהיא כל כך יפה ומרוממת עבור כל מי המשתתפים – חתונות רבות הפכו למועדוני ריקודים ר"ל. זה בהחלט משפיע על האווירה ועל רמת הצניעות.
למרות שאין אפשרות לקבוע כללים לסוגי המוזיקה שאנשים צורכים באופן פרטי – אולי אפשרי שרבני קהילות יקבעו כללים למוזיקה ותאורת האולם באירועים ציבוריים וחשובים. זה משפיע על הקהילה ועל המצפן המוסרי של הילדים הצעירים – כולל הבחורים והבחורות – המשתתפים בחתונה.
- שנה ראשונה ו'ירח דבש'
השנה הראשונה היא שנה חשובה מאוד בחיי הזוג הצעיר. זה קובע את היסוד האמיתי של הבית וזה נותן להם את הזמן וההזדמנות להתחבר באמת זה לזו. במצב האידיאלי, במהלך השנה הראשונה האברך לומד בכולל, בעוד שאשתו עובדת במשרה חלקית.
במציאות הנוכחית, בה יש בחורים שעוד לפני החתונה עובדים במשרה מלאה, ובמקביל לעובדה שהמשכרות מהכולל מוגבלת מאוד ולא מכסה את יוקר המחיה – המציאות האידיאלית הזאת, הופכת להיות קשה לביצוע. ובכל זאת, ראוי לעודד את הזוגות הצעירים להקדיש חלק מיומם ללימוד מסודר בבית המדרש. זה יוצר יסוד תורני לבית.
מה שעלול לפגוע ביסוד התורני של הבית הוא "ירח דבש" רשמי. זו בעיה שנפוצה יותר בחו"ל, אבל ספיחים ממנה מופיעים גם בארץ ישראל. יש כל כך הרבה דקויות הלכתיות שהזוג הצעיר חייב להתרגל אליהן, בנוסף להיצמדות הכללית לצניעות וכו', עד שלהרבה זוגות השלום הפנימי בבית נהרס על ידי החופשות האלה.
וכפי שהרבי התבטא במענה קודשו: "מעולם לא שמעתי שמתחילים בנין עדי עד . . בטיולים!! לכאורה צריך-להיות ביסוס היסודות. התורה-ומצוות ועבודת התפלה."
אנו עם קדוש וחסידים קדושים. עלינו לשאוף באופן מתמיד להוסיף ולהביא קדושה בחיינו ובקהילות שסביבנו.
בתפילה לשלומו ולביטחונו של כלל ישראל ולהתגלותו של הרבי מלך המשיח, עד לקיום השמחה והחתונה הגדולה בין הקב"ה לכנסת ישראל!
מכניסים את הרבי לבית – חותמים על מנוי ל'בית משיח'
לצערינו זה לא ישנה יותר מדי לאנשים שיש כסף הם ימשיכו בד"כ עפ"י רוב להראות זאת לכולם ולמי שאין ימשיך להתמודד