בשבח והודיה להשי"ת הנני מדפיס בזה 'תדפיס' ראשון מתוך ספר שי"ל בעז"ה 'הערות וביאורים – לשולחן ערוך רבינו חלק חושן משפט'.
כפי הנכתב בדף השער של חלק זה בשלחן ערוך רבינו, הלכות אלו הינן – 'הלכות הצריכות מלוקטות מטור חושן משפט'. נראה שרבינו כתב את ההלכות המעשיות הנוגעות לחיי היום יום להמון העם, ולא דינים וסברות עמוקות לטענות שבין אדם לחבירו אשר הם שייכים לבית הדין, וכפי שכתבו בני המחבר בהקדמתם לשלחן ערוך על חלק זה של חשן משפט: 'הלכות הצריכות לכל אדם'. גם סגנון ההלכות כתוב בפשטות, ובדרך כלל מובאת ההלכה למעשה ללא ציון הדעות השונות.
יחד עם זאת כדרכו של רבינו, בתוך ההלכות ישנם חידושים נפלאים הנוגעים לא רק להלכות אלו, וכן מקומות שבדיוק לשונו הזהב של רבינו מתיישב קושיות וביאורים בדברי הראשונים והאחרונים ועולים דינים חדשים, אף בציון המראי מקומות שנכתבו בקיצור נמרץ, נמצא לעיתים חידושים וביאורים.
בשונה מרוב חלקי השלחן ערוך של רבינו, בהם נכתבו במשך השנים תילי תילים של ביאורים הערות ודיוקים שונים, בחלק זה של חושן משפט נכתב במשך השנים מעט מאד, ורבים לא שמים לב לחידושים נפלאים המצויים אף בהלכות אלו.
בחיבור זה, התעכבתי על החידושים העולים מתוך דבריו של רבינו, וכן באיזה מקומות ביאורים לבאר את דברי רבינו, וההבדל בין מה שכתב רבינו במקום אחד לבין מה שכתב במקום אחר. בדרך כלל לא ציינתי את מראי המקומות של רבינו באשר עבודה זו כבר נעשתה בספר מראי מקומות וציונים וכן במהדורה החדשה של שו"ע אדה"ז, מלבד מקומות בהם ראיתי שיש חידוש במקור שהביא רבינו או במקומות שלא מצאו בספרים הנ"ל מקור לדברי רבינו.
קובע ברכה לעצמו הקונטרס אחרון של רבינו אשר כדברי בניו של המחבר אודות הקונטרס אחרון הוא 'הרחבת הפלפול בראיות חזקות ובדקדוק לשון הגמ' והפוסקים', אשר כתב רבינו בקיצור גדול, וגם בזאת כתבתי הנראה לענ"ד בביאור הדברים.
'תדפיס' זה יוצא לאור לרגל כ"ד טבת יום ההילולא דרבינו הזקן, ויהי רצון שיהי' התעסקות זו בתורתו של בעל ההילולא ה'מכה בפטיש' לפעול התגלות כ"ק אדמו"ר מלך המשיח, תיכף ומיד ממש.
יחי אדוננו מורנו ורבינו מלך המשיח לעולם ועד
שלום דובער יהושע ליפש
כ"ד טבת, ה'תשפ"ב
חיפה, ארץ הקודש