לאחרונה סוער העולם הדתי-חרדי בארצות הברית בעקבות המצאה חדשה הנקראת "מתג כשר", המתיימר להיות פיתרון הלכתי עבור הדלקת וכיבוי האור בשבת. מספר רבנים פירסמו דעתם לפיה ההמצאה אכן עומדת בקריטריונים ההלכתיים, וגרמו לסערה, כאשר רבנים חשובים מכל העדות והחוגים יוצאים נגדם ואוסרים את ההמצאה מכל וכל.
הרב יוסף ישעיה ברוין מרא דאתרא וחבר הבד"צ דקראון הייטס פירסם מענה קצר בנושא, ולתועלת הגולשים הוא מתורגם כאן לעברית:
ישנם מספר חידושים טכנולוגיים מודרניים המיוצרים במיוחד לשימוש בשבתות בבתי רפואה ושאר מרכזים רפואיים, על מנת למנוע חילול שבת ככל האפשר.
חלק מאותן המצאות מבוססות על המושג "גרמא", כך שהמלאכה האסורה לא נעשית באופן ישיר, אלא במקום זאת באופן לא ישיר, ולכן אסורה רק מדרבנן, איסור שלעיתים קרובות אינו חל במצבים רפואיים.
בהרבה אופנים, יתכן וההמצאות הללו אינן אפילו בגדר ״גרמא״, והם מבוססות על המושג של "מניעת המניעה", בו לא נעשה שום מעשה באופן ישיר, אלא רק נמנע מהמכשיר לפעול בצורה של "מונע".
כלומר: המכשיר מתוכנן לעשות את המלאכה בברירת מחדל, וישנם "בלמים" המונעים את המכשיר מלעשות את הפעולה הרצויה. המשתמש לא מוריד את ה"בלמים" (זה יכול להיות חילול שבת רציני!) אלא מכניס סט חדש של "בלמים" – מעשה שלא מעורב בו שום שימוש בחשמל – המונעים מה"בלמים" האוריגינליים מלפעול כמעצור וכמונע.
לחילופין, ההמצאות הללו לפעמים מבוססות על העיקרון של "המשכת מצב", וכך במקום לפתוח או לסגור מעגל חשמלי, הם רק משאירים את הסטטוס קוו של המכשיר להמשיך לפעול לזמן ארוך יותר מהמתוכנן. במילים אחרות, יש לנו כמעט את הצד ההפוך, בו המשתמש מכניס "מעצור" למנוע את פעולת המכשיר מלכבות את עצמו בברירת המחדל.
ישנם גורמים, ככל הנראה בעלי כוונות טובות, שמשווקים המצאות כאלו לציבור הרחב. למרבה הצער, במקרים רבים, מדובר בחילול שבת גמור.
המושג של "זלזול שבת" אינו רק ענין מטא-הלכתי (=השקפתי) פעוט, אלא ענין חשוב ורציני בהלכה. לעיתים, איסורי דאורייתא ודרבנן יכולים להיות מעורבים.
למעשה ישנם פעמים שאפילו לא מדובר ב"גרמא". המושג של גרמא הינו מושג רחב ומסובך, הרבה מעבר לתחום המענה הנוכחי.
מכיון שחלק מהמצאות אלו הינן חדשות, הרי לפני שרוצים לעשות שימוש בהתקנים שכאלה, חובה לבדוק את כל הפרטים לעומק, להבין צורת הפעולה שלהם, ולהתייעץ עם פוסק (רב מומחה), ולוודא שאינו נכשל בחילול שבת חס ושלום.
* * *
בנוסף לכך מפרסם ארגון ההלכה צומ"ת את ההודעה הבאה:
היום התפרסמה בתקשורת ידיעה על המצאת מתג חשמלי 'כשר לשבת' באישור רבנים. זו ידיעה ממוחזרת משנת תש"ע (2010) וכבר אז התפרסמו הכחשות רבניות (בקישור הזה) והתנערות רבתי מאפשרות זו לצרכי יום-יום.
השיטה המוצגת כאן היא 'גרמא', דהיינו הפעלת עקיפין, שהותרה רק לצרכי רפואה ובטחון וכיו"ב, כמבואר בשולחן ערוך הלכות שבת סי' שלד סע' כב. אין שום רב אורתודוקסי, אשכנזי או ספרדי, המתיר את שיטת ה'גרמא' בהפעלה ישירה לנוחיות או לצרכים שוטפים.
האישור המוצג ע"י החברה בשם הגר"י נויבירט זצ"ל (המומחה מספר אחת להלכות שבת ואשר ספרו 'שמירת שבת כהלכתה' הפך לנכס צאן ברזל בתחום זה) הוצא ממנו בהטעייה, כפי שסיפר לי אישית, סמוך לפרסום הדברים. הוא ציין בכתב ידו על גבי המסמך של החברה שההיתר הוא "לרפואה ובטחון בלבד". יתר כל כן, הרב נויבירט טרח וכתב למנהל החברה (בכ"ח בטבת תשע"ב) מכתב רשמי: "בענין מה שכתבתם בשמי להתיר מין 'כושר גרמא', להתיר לכתחילה לגרום להדליק חשמל בשבת – לא יתכן. ומעולם לא עלה על דעתי אלא לצורך חולה ובטחון. ונא לפרסם דבר זה ברבים שלא יצא תקלה על ידי".
גם הרב אביגדר נבנצל, רבה של העיר העתיקה, שהוזכר כמי שמאשר את המכשיר, אמר לי בפגישה ביום כ' באלול תשע"א כי מעולם לא אישר כדבר הזה, ובודאי שאין שום היתר שלא לצורך רפואי או בטחוני.
לגופו של נושא, כאמור – אין שום היתר לציוד זה המוצג ברבים כמאושר ע"י רבנים, וישתקע הדבר לא ייאמר.