בנוגע לילד שנולד בי"ט אייר, מה מנהג חב"ד בנוגע לאפשערעניש – האם לגזוז השערות בל"ג בעומר, יום לפני תאריך הלידה, או להמתין עד לערב חג השבועות?
לאחר בירור אצל כמה וכמה, נודעו לנו הפרטים שלהלן, מהם עולה כי יש לערוך האפשערעניש ביום ל"ג בעומר:
בשנת תשט"ו, הרה"ח ר' שלום דובער פאפאק (שהתגורר בשנים ההן בפיטסבורג) שאל את הרבי בנוגע לבנו, שנולד בי"ט אייר, ונענה שיש לערוך את האפשערעניש בל"ג בעומר. הוא אכן נהג כך, ולאחר שכתב על כך לרבי, נענה במכתב ברכה עם נוסח בלתי-רגיל, בו מציין הרבי "ואשר עשו התספורת".
•
באותה שנה, בנו של הרה"ח ר' שלום לברטוב, שנולד בכ"ז ניסן, ערך את האפשערעניש – כנהוג – בל"ג בעומר, ב'בית חיינו', לאחר שכיבד את הרבי ב'ראשית הגז', זכה שהרבי יאמר שיחה מיוחדת לכבוד המאורע:
אין ארץ ישראל איז א מנהג אז די קינדער וואס מי שערט אפ צו דראיי יאהר בל״ג בעומר במירון ווערן זיי אניגרופען חתני דרשב״י, רשב״י איז געווען דער וואס האט ארויס געבראכט ומקשר געווען נסתר דתורה און נגלה.
דער אויבערשטער זאל געבען אזוי וויא היינט איז ל״ג בעומר זאל ער זיין רשב״י׳ס א חסיד און ער זאל זיין א ירא שמים חסיד און למדן.
[בסוף אמר:] אין ארץ ישראל איז א מנהג אז נאך דער אפשערעניש גייט מען א ריקוד מיט דעם קינד. זאגט א ניגון און גייט א ריקוד.
בארץ ישראל נוהגים לערוך את גזיזת השערות הראשונה לילדים בני שלש שנים – בל"ג בעומר, יום ההילולא דרשב"י, על הציון שלו במירון, וקוראים לילדים אלה "חַתַנים דרשב"י".
ובנדו"ד: כיון שגזיזת השערות היא ביום סגולה דל"ג בעומר, יום ההילולא דרשב"י – יתן השי"ת שיגדל להיות חסיד של רשב"י, חסיד ירא-שמים ולמדן, בהתאם לענינו של רשב"י, שגילה נסתר התורה וגם קישר נסתר דתורה עם נגלה דתורה.
[ואח"כ אמר:] בארץ ישראל נוהגים2 שלאחרי גזיזת השערות, יוצאים בריקוד עם הילד. [וסיים:] "נגנו ניגון, וצאו בריקוד".
•
לאחר שהסתיימה התספורת, והרבי פנה לחדרו, הגיע הרה"ח ר' יעקב יהודה העכט, עם בנו שנולד בי"ט אייר, כדי לערוך את האפשערעניש בל"ג בעומר. הרבי ביקש שיחזרו על השיחה עבור הרב העכט.
אחר-כך נכנס הרב העכט עם אשתו ובנו, לחדר היחידות של הרבי, והרבי גזז את שערותיו.
את הפרטים הנ"ל שמענו מהרבנית העכט שתחי', שזוכרת היטב את כל פרטי אותה יחידות.
•
עדות נוספת, מאוחרת יותר, שמענו מהרה"ח ר' רפאל צבי הרטמן, שבנו מנחם מענדל נולד בי"ט אייר, וכאשר שאל את הרבי אם להקדים את התספורת לל"ג בעומר, או לאחר לערב חג השבועות – נענה בזה הלשון:
בנידון דידן אי"ז [אין זה] נקרא להקדים ויעשה בל"ג בעומר במירון.
•
לחביבותא דמילתא מובא בזה צילום רשימת דברי הרבי הנ"ל בתשט"ו, עם הגהותיו הק'.