למרות ההשתדלות שלנו להישמע להוראות החוק, רבים מאיתנו נוהגים מעל המהירות המותרת ברוב הזמן, וזוהי אחת מעבירות התעבורה הנפוצות ביותר. זה קורה בדרך כלל כשהכבישים ריקים, ואפילו ברגעים של חוסר תשומת לב. גם אם חרגנו במספרים בודדים – זו עדיין עבירה. מתי נהיגה במהירות מפוזרת עלולה לסכן לא רק את הסביבה אלא גם את רישיון הנהיגה שלכם?
חוק נהיגה במהירות מופרזת
על פי חוקי התעבורה של מדינת ישראל, המגדירים מהן עבירות תנועה ומהם העונשים הצפויים, חל איסור על נהג לנהוג במהירות מעל המהירות הקבועה בחוק.
תקנה 54 לתקנות התעבורה תשכ"א-1961, מגדירה את המהירות המותרת: בדרך בינעירונית ללא גדר הפרדה -המהירות המקסימלית היא 80 קמ"ש אלא אם נקבע אחרת באמצעות שילוט. בדרך בינעירונית בה קיימת גדר הפרדה – המהירות המקסימלית היא 90 קמ"ש אלא נקבע אחרת באמצעות שילוט. בדרך מהירה – לכל היותר 110 קמ"ש אלא אם נקבע אחרת בשילוט, ובדרך עירונית, כידוע, המהירות לא תעלה על 50 קמ"ש אלא אם נקבע אחרת באמצעות שילוט.
דו"ח תנועה או עבירה חמורה?
כפי שצוין, נהיגה במהירות מופרזת היא עבירת תנועה חמורה מאוד, כיוון שעל פי מחקרים – ככל שהמהירות גבוהה, כך גדלים הסיכויים להתרחשות של תאונה, אך יותר מזה, כך גדלים הסיכויים לתאונה קטלנית הכוללת הרוגים. לכן, האכיפה בשנים האחרונות היא גבוהה יותר. לפניכם העונשים הצפויים במקרה של חריגה מעל המהירות המותרת, הן בכביש עירוני והן בכביש בינעירוני. ככל שהחריגה כוללת צבירה של נקודות, וביתר שאת אם מדובר בזימון לבית המשפט, הצעד הראשון שמומלץ לעשות הוא לייעוץ של עו"ד תעבורה.
נהיגה מעל המהירות המותרת בדרך עירונית – והענישה:
חריגה של עד 20 קמ"ש מעל המותר – קנס כספי ע"ס 250 ₪ ללא ניקוד
חריגה של 21-30 קמ"ש מעל המותר- קנס בסך 750 ₪ + 8 נקודות
חריגה של 31-40 קמ"ש מעל המותר – 10 נקודות וקנס של 1500 ש"ח
חריגה של 41 קמ"ש מעל המותר – זימון לביהמ"ש, פסילה מנהלית ע"י קצין משטרה וסיכוי גבוה לעונש פסילת רישיון
נהיגה מעל המהירות המותרת בדרך בינעירונית – והענישה:
חריגה של עד 25 קמ"ש מעל המותר – קנס כספי ע"ס 250 ₪ ללא ניקוד
חריגה של 26-40 קמ"ש מעל המותר – קנס 750 ₪ + 8 נקודות.
חריגה של 41-50 קמ"ש מעל המותר – 1500 ש"ח קנס + 10 נקודות.
חריגה של 51 קמ"ש מעל המותר- פסילה מנהלית ע"י שוטר, זימון לביהמ"ש, עם סיכוי גבוה לפסילה ואף לעונש מאסר.
נהג שיצבור במשך שנתיים 12 נקודות ייאלץ לעבור קורס נהיגה מונעת ולעיתים אף מבחן נהיגה. נהג שיצבור 36 נקודות במשך שנתיים – רישיון הנהיגה שלו יפסל ל-3 חודשים והוא יצטרך לעבור תיאוריה.
נתפסתם? מה כדאי לעשות מכאן והלאה
בשלב הראשון, מומלץ לפנות לעורך דין תעבורה באופן מיידי, מבלי להיכנס לדין ודברים עם השוטר בשטח, כיוון שכל מילה שלכם נרשמת ועשויה לשמש כנגדכם. אם נתפסתם נוהגים במהירות גבוהה מעל המותר בחוק, עו"ד תעבורה מנוסה יוכל לסייע לכם במספר מישורים, באמצעות ייעוץ ואף ייצוג בבית המשפט: ביטול הניקוד באמצעות ערעור על דוח התנועה, בקשה לבדיקות תקינות מכשיר מד מהירות בו השתמש השוטר, המרת סעיף האישום, בקשה לביטול/קיצור פסילה מנהלית הניתנה על ידי קצין המשטרה בשטח, איסוף ראיות ועוד.
כמו כן, אם קיבלתם דו"ח הכולל נקודות אך ללא זימון לבית המשפט, ונקודות אלה הינן קריטיות עבורכם כיוון שעלולות להוביל לפסילת הרישיון, ניתן להגיש בקשה להישפט בתוך 90 ימים מיום קבלת הדו"ח.