מהו מנהג פדיון נפש של חב"ד?
אחד המנהגים הייחודיים במסורת חב"ד הוא נוהג פדיון הנפש שמכונה אצל חסידים כתיבת פ"נ לרבי, במסגרתו כותבים על גבי מכתב בקשות לברכה וישועה ושולחים את המכתב לרבי או מכניסים לתוך ספר אגרות הקודש.
כך לדוגמא ניתן לשלוח פדיון נפש לברכה וישועה אונליין דרך אתר פדיון נפש של חב"ד.
מתן צדקה יחד עם כתיבת הפ"נ
המנהג יחד עם כתיבת הפ"נ לתת צדקה וכן לקבל החלטה טובה ובכך פועלים תוספת ברכה, על פי תורת חב"ד ודברי אדמו"ר הזקן בספר התניא נתינת הצדקה כיום היא תחליף לקרבן וכפי שכתוב בפסוק "וחטאך בצדקה פרוק".
יש בכוחו של מעשה צדקה לתקן פגמים רוחניים ולחולל שינוי חיובי בחיים של יהודי, מכיוון שעל ידי נתינת כסף תרומה לצדקה, מעלים את כל כוחות נפשו של האדם לקדושה .
פדיון הנפש פועל התקשרות לצדיק
ע"פ תורת חב"ד רבי זה ראשי תיבות ראש בני ישראל והוא ממוצע המחבר בין יהודי לבורא עולם, וכמו שהראש נותן חיות לכל האברים כך הרבי מספק חיות לכל יהודי וכאשר פונים לברכה לצדיק, אזי הצדיק מרעיש עולמות בבית דין של מעלה ולא נח ולא שקט עד שימשך שפע חדש ליהודי.
כיצד מתבצע פדיון נפש כיום?
כיום לאחר כתיבת הבקשות לברכה ישנם כאלו שמכניסים את המכתב לספר אגרות קודש ומאמינים שעל ידי הכנסת המכתב לכתביו של הרבי פועלים שהרבי כביכול מקבל את המכתב, וזה משום שהצדיק הכניס את עצמו לתוך הכתבים.
נוסח הפדיון
נהוג להתחיל את המכתב במילים הבאות נא לעורר רחמים רבים עבור נפש רוח נשמה חיה יחידה של פלוני בן פלוני ולבקש את הברכות הרצויות.
המועדים בהם נהוג לכתוב פ"נ לרבי
את המכתב לתפילה וברכה נהוג לשלוח בתאריכים חסידים כמו לדוגמא יו"ד שבט, פדיון נפש לפני ראש השנה, וכן פדיון נפש ביום הולדת וכו'.
בהקשר הזה ראוי לציין הקפדה מיוחדת לפני ראש השנה שהוא יום הדין והמשפט על כללות העולם והנבראים וביום זה מאד מקפידים לבקש ברכה במהלך היום לפני שיכנס החג.
סיכום
לסיכום מנהג הפדיון נפש הוא מבטא את הקשר העצום שבין חסיד לרבי, במסגרת המנהג נהוג לכתוב מכתב ולשלוח אותו לרבי.
אפשר במכתב לספר על המצב האישי בגשמיות וברוחניות וכן לבקש ולשלוח שמות ובקשות לתפילה וברכה.
האמונה הרווחת בחב"ד שהצדיק פועל להרעיש עולמות ולגשת לבית דין של מעלה על מנת שישנו ויפדו את גזר דינו של האדם לטובה ולברכה.