-
חברת בניית אתרים ישראלית מבקשת להמשיך את המורשת של חב"ד בחיבור בין טכנולוגיה ליהדות ומציעה בניית אתרים בחינם לבתי חב"ד, ישיבות ובתי כנסת של החסידות • לכתבה המלאה
FREEPIKיודי|ג׳ באייר ה׳תשפ״בטבת תשכ"ח (1960). חורף. הגשם הניו-יורקי מכה ללא רחם בחלון תחנת הרדיו היידישאית WEVD ברובע קווינס. מאחורי הזכוכית העבה, בשקט מופתי, הרב יוסף וויינברג, פעיל חב"ד מסור, מעביר לראשונה בהיסטוריה שיעור על התניא למאזינים.
מה שנשמע לנו היום מובן מאליו, היה בזמנו מעשה פורץ דרך של חיבור בין מסורת לטכנולוגיה. מיזם שיזכה את הרב וויינברג בהמשך בכינוי "השגריר העולמי של חב"ד-ליובאוויטש", ושנחשב עד היום לאחד האירועים הדרמטיים בדברי ימי הפצת אור היהדות בעולם (לא רק לפי הפילוסופיה של חב"ד, אגב).
80 שנה לאחר מכן, חברת חב"ד נטוורק שפועלת כחלק מקבוצת שוורץ הישראלית והבינלאומית, מבקשת להמשיך את המסורת של חיבור בין טכנולוגיה ליהדות בכלל וחב"ד בפרט. זאת באמצעות פלטפורמה ייחודית, ללא עלות (או בעלות סמלית בלבד), להקמת אתרי אינטרנט לבתי חב"ד, בתי כנסת של חב"ד וישיבות של החסידות ברחבי תבל.
השימוש בטכנולוגיה כשהמסר הוא "ישתבח שמו"
חשוב לדעת שהקשר בין הטכנולוגיה (החומר) ליהדות (הרוח) איננו חדש לחב"ד. עוד בזמן אמת הרבי נתן את ברכתו למאמציו של וויינברג ומעבר לזה. הוא תמך בו, תרם כסף למימון תוכנית הרדיו ואפילו העיר אישית על כתבי היד שהוכנו לפני כל פרק.
כמה חודשים לפני עליית תוכניות הרדיו לאוויר הרבי כבר עודד בפומבי את גלי האתר כפלטפורמה מצוינת להפצת ידע על יהדות והחסידות.
"יש פרסום דרך כתיבה ודפוס… יש פרסום דרך דיבור… אבל האפשרות לפרסום דרך הרדיו היא יתרון כפול. ראשית, הקול אינו נחלש, אלא מגיע לקצוות תבל באותה עוצמה שבה יצא מפיו של הדובר. בהתאם לכך, אם אלו מילים הנאמרות מהלב הן ייכנסו גם ללב המאזין. שנית, הנאום מועבר ללא הפסקה ארוכה. למרות שהזמן אכן חולף, מכיוון שכל דבר בעולם הזה מוגבל בזמן, הוא נוסע מהר מאוד, במהירות האור", אמר בזמנו.
נכון, היו מי שהתנגדו לשימוש בטכנולוגיה המתקדמת משום שהיא "בלתי קדושה" ואף עלולה "להזיק ליהדות". הרבי, שלימד אותנו שאפשר להשתמש בגשמיות למטרות רוחניות, לא הותיר את הקושיות באוויר. "לא המדיום הוא המכריע אלא המסר", אמר, "אם המסר הוא ישתבח שמו אז עלינו לבחור ללחוץ על הכפתור ולהדליק את הרדיו".
חב"ד ברשת – יותר מ-45 מיליון גולשים מדי שנה
הרדיו היה רק הסנונית הטכנולוגית הראשונה. בשנות ה-70 החל מיזם של תיעוד בווידאו של שיחות שניהל הרבי בהתכנסויות, ובשנות ה-80 התיעודים כבר שודרו בלייב באמצעות לווין בכל קצוות תבל.
המסר נחת ברשת האינטרנט כשהרב יוסף יצחק קאזן, פעיל חב"ד עם זיקה חזקה לטכנולוגיה וחדשנות, השיק את הרשת היהודית הראשונה באינטרנט בשנת תשמ"ח (1988). חמש שנים בלבד לאחר מכן יקים הרב קאזן את אתר האינטרנט הראשון של חב"ד תחת הדומיין Chabad.org. אתר שיזכה בתשנ"ח (1998) ליותר מ-60 אלף מבקרים בחודש ושהיום מגיעים אליו למעלה מ-45 מיליון גולשים ייחודיים בשנה. האם יש סכנה ברשת האינטרנט שמשמשת גם לדברים ארציים ואף לביצוע עבירות של ממש? הרבי לא התעלם מכך וענה לקושייה.
"המטרה הסופית שלשמה פותחו הטכנולוגיות החדשות הללו", לימד הרבי, "היא להשתמש בהן למטרות קדושות… העובדה שהם יכולים לשמש גם למטרות ארציות, ואפילו דברים שהם ההיפך מקדושה, היא לאפשר בחירה חופשית… וה' מצווה, מבקש ומעניק את היכולת ש'תבחר בחיים'".
איך עושים סדר פסח על סירה באנטרקטיקה?
מספרים על הרב קאזן שהיה יושב עד השעות הקטנות של הלילה בכדי לענות לכל פנייה או דואר אלקטרוני, ולעתים היה מנסח אפילו 150 תשובות ביום. היו גם לא מעט סיפורים פיקנטיים כמו תשובות על כשרות לפסח למלח יהודי בסירה מול חופי אנטרקטיקה או מידע לקצין הגנה יהודי בסעודיה. לצד המענה לשאלות, קאזן עבד מסביב לשעון בשביל לסרוק ולתעד אלפי מסמכים יהודים שהפכו עם השנים לספריה היהודית הווירטואלית הראשונה והגדולה בעולם.
חומש לדרכו של הרבי באינטרנט
האדנים שבין קדמה ליהדות הם שהובילו את הקמתה של חברת חב"ד נטוורק (Chabd NetWork) כפלטפורמה ששמה לעצמה למטרה להקים ולבנות אתרי אינטרנט בחינם (או בעלות סמלית) לבתי חב"ד, ישיבות חב"ד ובתי כנסת. מאחורי המיזם הפועל ללא מטרות רווח עומדים חברת בניית האתרים המוכרת Digital ST והמנכ"ל-המייסד אור שוורץ.
שוורץ, שרבים מחברי ילדותו משתייכים לחסידות ואשר מחובר בעצמו לתורת הרבי, החליט לעשות מעשה. חומש לדרכו של הרבי באמצעות פתרונות דיגיטליים מתקדמים לישיבות, בתי כנסת ובתי חב"ד. זאת מתוך התפיסה שבעוד שהרבי שולח את שלוחי חב"ד לכל קצוות תבל, חב"ד נטוורק תסייע בידם לחיבור דיגיטלי לאינטרנט.
רשימת ההמתנה לשירותי המיזם הולכת ומתארכת. אתרי האינטרנט המקצועיים והמעוצבים מתכתבים עם צרכיהם של המזמינים. החל מעמודי מידע מרתקים הכוללים מאמרים הלכתיים ומענה לשאלות, דרך יומני אירועים שמאפשרים לקהילה לשמור על קשר, וכלה בשלל פונקציות בהתאם לצורך הספציפי.
בימים אלה עמלים בחב"ד נטוורק על הרחבת הפעילות עם השקתה הצפויה של "מכללת חב"ד נטוורק" לקידום אתרים. בית ספר מקצועי ואינטרנטי לחלוטין שיאגד קורסים מקוונים בנושאים של שיווק דיגיטלי, קידום אתרים בגוגל, קידום ברשתות חברתיות ופעילות נכונה ברחבי הרשת.
להמשיך את המורשת הדיגיטלית
באחד מימי ההולדת של הרבי, הוזמן הרב קזאן לשאת דברים במכללת קליבלנד ללימודי יהדות. הרב נשא דברים ואמר כי האינטרנט, שהיא טכנולוגיה שפותחה על ידי צבא ארה"ב בתקופת המלחמה הקרה, מהווה כלי מצוין דרכו "אנשים יכולים להיות מאוחדים בלימוד תורה".
בחברת חב"ד נטוורק שואפים להמשיך את המורשת הזו עם שורה ארוכה של כלים אינטרנטיים אשר יחברו הלכה למעשה. "הרבנים וויינברג וקאזן הם ההשראה שלנו", אומרים בחב"ד נטוורק, "כמו שהם פרצו את הנתיבים לחדשנות, כך גם אנחנו רוצים לעשות במיזם שלנו עם הוספת ממד דיגיטלי-ווירטואלי לכמה שיותר בתי חב"ד, בתי כנסת וישיבות".
תגיות: חב"ד נטוורק