המפרקים הם אזורים בגוף המחברים בין שתי עצמות או יותר. קיימים 360 כאלו בגופנו, ותפקידם לאפשר תנועה של איברי גוף בעלי עצמות, בצורה חלקה ונוחה. כך, המפרקים בנויים כך שהם מסוגלים לעמוד במאמצים מכניים גבוהים ובאותו זמן גם לאפשר את התנועתיות, כשאת אלו קובעים סוג המפרק וצורתו.
מפרק ירך למשל, הוא זה שמחבר בין הירך ועצם האגן והוא ממוקם במפשעה. המפרק בנוי בצורת עלי ומכתש; ראש הירך בעל מבנה כדורי המתפקד כעלי, וחלק האגן חצי כדור המשמש מכתש. מפרק שבנוי כך, מאפשר תנועתיות מגוונת ורחבה יותר במפרק; החל מכיפוף, סיבוב פנימי וחיצוני, יישור ועוד רבים.
מכיוון שמדובר במפרק בעל תנועתיות רבה כל כך, שמשקל חלק הגוף העליון נשען עליו והוא חייב לתמוך גם ברגליים, זה רק טבעי ש- 10% מהאוכלוסייה מעל גיל 65, סובלים משחיקת הסחוס במפרק הירך. לרוב מדובר בתהליך ארוך של שחיקה, המלווה בכאבים ומגבלת תנועה משמעותית.
איך אפשר לטפל בשחיקת סחוס?
במקרים מתקדמים בהם טיפול תרופתי, משחתי ופיזיותרפי לא מועילים, ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית יהיה הפתרון. מדובר בניתוח המתבצע כשהמטופל שוכב על גבו, באמצעות חתך מעל המפשעה – בקו ישר מעצם האגן או באלכסון לאורכו של כפל המפשעה. בגישה זו מפרידים את השרירים סביב המפרק, כמעט ללא שימוש בחתכים.
בנוסף, יש עוד כמה דברים שסביר שתרצו בוודאי לדעת רגע לפני שתגיעו לפגישת ייעוץ מול הרופא המקצועי:
- למי הניתוח מיועד? – החלפת מפרק הירך מיועד למי שסובל משחיקה במפרק הירך, והגיע למצב שהטיפולים השמרניים לא עוזרים כלל. מדובר בסיטואציה המאופיינת בכאבים כרוניים, הגבלת תנועה ואי נוחות כללית, שמובילה לירידה בתפקוד ובאיכות החיים. אם הינך מזדהה עם השורות הללו, כנראה שהגיע הזמן לניתוח שיחזיר את הנוחות ואיכות החיים שלך לסדרן!
- יתרונות הניתוח – כאמור החלפת מפרק ירך בגישה קדמית אינה כוללת חיתוך של השרירים, אלא רק הסטה שלהם הצידה בכדי ליצור גישה למפרק עצמו. תהליך ההחלמה כאן הוא קצר יותר וכמעט אינו מלווה בכאבים גם מיד לאחר הניתוח. יתרון גדול נוסף להליך, קשור לאורך הרגליים. איך בדיוק? ובכן, המנתח יכול לראות את ההבדלים באופן מובהק, ובהמשך לכך גם להקנות או לשמר את אורך הרגליים השווה של המטופל.
- כיצד הוא מתבצע? – ראשית, מכינים עצם אגן ומותאמת לו כוסית חיצונית מטיטניום (יחד עם כוס פנימית מפלסטיק מיוחד ועמיד). לאחר מספר חודשים בהן הכוסית נתמכת בתוך הגוף בעיקר באמצעות לחץ, צומחת עצם אל תוך החריצים שבכוסית. את עצם הירך מנסרים בגובה צוואר הירך, ומכינים את המפרק השחוק לקראת התאמה של שתל. חשוב לציין שגם בשלב זה מתחילים בעיקר בהתאמה באמצעות לחץ, כשכעבור כמה חודשים נראית צמיחה של עצם אל תוך השתל.
שיטות נוספות לניתוח החלפת מפרק
אמנם אנו דנים בניתוח בגישה קדמית, אבל אי אפשר לשכוח את שתי הגישות האחרות! ובכן, בגישה צידית ואחורית המטופל שוכב על גבו. בגישה הצידית, מבצעים חתך בשריר המרזי במפרק הירך, מה שמוביל להחלמה ממושכת יחסית. בגישה האחורית, המנתח נכנס אל מאחורי השריר המרכזי של הירך בכדי להגיע למפרק עצמו. הוא מנתק את השרירים ותופר אותם שוב לאחר מכן. מדובר בהליך המאופיין בהחלמה מהירה, שמצד שני מאופיינת באחוז פריקות מפרק גבוה יחסית. דבר נוסף שראוי לציין הוא שבשתי הגישות הללו קשה למנתח להעריך את אורך רגליו של המטופל.