להלן תמונה שמסכמת את המלצות הצבא לגבי עזה מכאן ואילך.
מבחינת הצבא צריך להשוות את אופן הפעולה מול עזה לאופן הפעולה מול סוריה, דהיינו:
א. כל ירי מעזה ייענה בתגובה חזקה מאוד, ולא מידתית – בדיוק כמו שנוהגים מול סוריה.
ב. צה"ל רוצה לפעול באופן תמידי על מנת לפגוע בהתחמשות של החמאס, בדיוק כמו שהוא פועל כל הזמן ועושה מאות תקיפות מול המיליציות בסוריה.
האם הדרג המדיני שלנו יאשר זאת?
ספק רב.
ומה עם השבויים והנעדרים?
גם על זה בכלל לא דיברו לצערנו בסיכום של הפסקת האש.
חמאס אכן ספג מכות נאמנות, חזקות ביותר, ואיבד את מערך המנהרות – שבו הוא השקיע מיליארדים (לא פחות!) במשך שנים רבות, אבל היה צריך גם 'לקטוף' את הפירות, באמצעות הסכם הפסקת אש שיביא להחזרת השבויים והנעדרים, ובכלל הסכם שכזה היה חייב לבוא בזמן שישראל רוצה, ולא בזמן שארה"ב רוצה.
כפי שכבר כתבתי מספר פעמים, נתניהו הפסיק את האש בשל הלחץ האמריקני. אתמול התפרסם בארה"ב, ע"י סוכנות AP, פירוט של הלחץ הכבד שהפעיל ביידן וממשלו על נתניהו על מנת שיפסיק את הלחימה. בתחילת הלחימה, יועצי ביידן העריכו שלחץ לא יביא לתוצאות, אולם עם התמשכות הלחימה, הם החלו ליצור קשר עם בכירים בישראל, ולהבהיר להם ש "הזמן לא משחק לטובתם".
במשך המבצע שוחח ביידן עם נתניהו לפחות 6 פעמים, ובסך הכל, הנשיא ואנשיו הבכירים קיימו לפחות 80 פגישות או שיחות טלפון עם בכירים בישראל על מנת להפסיק את מבצע 'שומר החומות'.
אחד הגורמים העיקריים, ע"פ AP, שהביאו להגברת הלחץ של ביידן, היה הלחץ שהפעילו חברי מפלגתו הדמוקרטים, שיצאו בגלוי נגד ישראל, ואף ניסו לבטל עסקת נשק שאותה כבר אישר הממשל, על סך 735 מיליון דולר [עיסקה זו כוללת בעיקר 'נשק חכם', מסוגים בהם ישראל גם השתמשה בלחימה הנוכחית].
הלחץ של ביידן החריף ביום רביעי בשבוע שעבר, אז הוא התקשר לנתניהו ודרש ממנו להגיע לרגיעה משמעותית עוד באותו יום – לקראת הפסקה סופית של האש. תוכן השיחה פורסם באותן שעות. ונתניהו יצא לאחר מכן בהכרזה לתקשורת ש"ישראל נחושה להילחם עד שתשיג את מטרותיה".
היו רבים בישראל שפירשו את דברי נתניהו כדחיה של האולטימטום האמריקני. אולם, בכיר אמריקני שדיבר עם AP, אמר שהממשל האמריקני לא התרשם מנאום נתניהו, ולמעשה, זמן קצר לאחר נאומו "הנחוש" של נתניהו, כבר יצרו מישראל קשר עם הממשל האמריקני, ואמרו שישראל מוכנה להציע זמן מדויק שבו היא תפסיק את האש!
ביום חמישי בבוקר יצר ביידן קשר עם נשיא מצרים ושאל אם ביכולתו להביא לכך שארגוני הטרור אכן יצייתו להפסקת האש, והוא ענה שכן, ואז הממשל האמריקני מיהר לעדכן בכך את נתניהו. כמה שעות לאחר מכן כבר כונס הקבינט, ולאחר ישיבת הקבינט יצר נתניהו שוב קשר עם ביידן והודיע לו שהוחלט לאשר את הפסקת האש. נתניהו ביקש באותה שיחת טלפון שההסכם יכנס לתוקף מהר ככל האפשר על מנת למנוע מחמאס ירי כבד לפני כניסתה לתוקף,
נתניהו גם הביע ספק אם הפסקת האש תחזיק מעמד.
40 דקות לאחר מכן, כשביידן עסק בהכנת נאומו על הפסקת האש, הוא קיבל עוד שיחה מנתניהו, שבה הוא העריך שהפסקת האש כן תהיה יציבה.
מכל מה שנחשף עולה בבירור – הסיבה להפסקת האש הייתה אך ורק לחץ אמריקני – ולא שום אמירה של הצבא ש"המטרות הושגו" או "שנגמר בנק המטרות" – כפי שטענו כמה פרשנים.
נזכיר שוב את דבריו הקדושים של הרבי, שבעשרות הזדמנויות זעק ותבע באופן הברור ביותר מהפוליטיקאים בישראל, שעליהם לעמוד בלחצים של אומות העולם, ולעשות מה שטוב לעם ישראל, על פי מומחי הצבא, ולא להתרשם מהלחצים של אומות העולם.
עד כדי כך שהרבי אמר שמי שלא יכול לעמוד בלחצים אז "היכבד ושב בביתך "! – דהיינו שילך בכבוד לביתו, ויצא מהממשלה, היות ועל מנת להנהיג חייבים יכולת עמידה גבוהה בלחצים.
כמו כן גישתו הידועה של הרבי היא שאם כבר מתחילים במהלך צבאי מסוים, אזי צריכים לסיימו (שוב – על פי דעת מומחי הצבא). הרבי זעק זאת במלחמת לבנון, והביא בתור דוגמא מהלכים שהיו במלחמת יום הכיפורים, שגם בהם פוליטיקאים לא עמדו בלחצים (או נכנעו אליהם מראש), וישראל שילמה בשל כך כך מחיר יקר.
מצורף כאן וידאו בנושא זה.
לסיים המלאכה
בשורה התחתונה – צה"ל ניהל מערכה צבאית מוצלחת ביותר, מתוחכמת ועוצמתית, שהביאה את חמאס לנקודת שבר אמיתית ולכך שהוא בעצמו רצה הפסקת אש. ודווקא בשל כך, היה צריך להמשיך בפעילות הצבאית עד להשגת כל היעדים במלואם, ולא להיכנע ללחצים.