-
בשלב זה לא נראה שמגפת הקורונה מתרשמת ממיליוני החיסונים שניתנו בישראל, עקומת נתוני תחלואת הקורונה הולכת וגובהת, ב'קראון הייטס' עדיין אין צפי לחיסונים, פרופסור אליהו סורקין בראיון מיוחד אומר "לא נשאר לי אלא לצעוק, קודם כל לקב"ה…", תמונת מצב עגומה ממצב התחלואה בקהילות חב"ד • באדיבות מגזין בית משיח • לקריאה
מנחם|כ״ה בשבט ה׳תשפ״אשניאור זלמן לוין בית משיח
8,271 נדבקים חדשים בקורונה אובחנו ביממה האחרונה של יום שלישי השבוע בארץ ישראל. מספר החולים הקשה עומד על 1,143. חמישה מיליון מנות חיסון ניתנו עד כה בארץ ישראל. מקדם ההדבקה ממשיך לטפס, וגם התחלואה במגזר שומר המצוות מטפסת ועולה ומגיעה עד כ–26 אחוזים. שיעור הבדיקות החיוביות שנערכו ביממה של כתיבת שורות אלה, עומד על יותר מתשעה אחוזים. מספר הנפטרים בארץ ישראל מפרוץ המגפה מגיע ל–4,863 בני אדם.
בכירים במשרד הבריאות פורכים ידיהם בפסימיות רבה בעקבות עליית התחלואה ואי הירידה במספר החולים הקשים, למרות מליוני החיסונים שניתנו עד כה. הבכירים במשרד אומרים כי כל התחזיות המדעיות–רפואיות שהכינו, מתנפצות לנגד עיניהם. "התחלואה לא יורדת. שום דבר כרגע לא מצליח להוריד את התחלואה".
למרות התחזיות ולמרות התקווה כי הסגר יחד עם החיסונים יורידו את גובה התחלואה, מסתבר שהמוטציות החדשות מכות בכל פינה. בבתי הרפואה משערים כי להתפשטות המוטציה הבריטית יש תרומה ישירה לעלייה במספר החולים במצב קשה.
"המחלה שינתה את עצמה – הפעם האשפוזים ארוכים יותר, ופוגעת באנשים צעירים בהרבה", אומרים מנהלי מחלקות הקורונה. ד"ר אדוארד קייקוב, מנהל מחלקת הקורונה כתר גריאטריה במרכז הרפואי לגליל בנהריה, אמר: "מה שמאפיין את הגל הזה הוא שהחולים מגיעים במצב יותר קשה. בגל הראשון והשני ראינו שיפור במצב המאושפזים לאחר כשבעה ימי טיפול. כעת לאחר 14–10 ימים מופיעה הידרדרות פתאומית שכוללת מחלה ריאתית קשה וקריסת מערכות".
ד"ר קייקוב הוסיף ואמר "המחלה שינתה את עצמה. חולים שמבחינת משרד הבריאות כבר הוגדרו כמחלימים, חוזרים אלינו לאחר כשבועיים במצב של קוצר נשימה. המצב קשה ומורכב יותר, פעמים רבות אין ביכולתנו לעשות דבר מלבד לחבר את החולה לחמצן. הגל הזה קשה יותר והצוותים פשוט נופלים מהרגליים".
בבתי הרפואה מזהים מגמה שבה חולים רבים מגיעים ברגע האחרון, רק כשאין להם ברירה, שכן אנשים מפחדים מאשפוז, וכשהם מגיעים, מצבם קשה מאוד. "מומלץ לפנות לבית רפואה או לרופא בזמן מוקדם יותר ולא רק כשמגיעים לקוצר נשימה חריף. מרגע שמופיעים תסמינים כמו קוצר נשימה וחום שלא יורד – לפנות מיד לבית הרפואה כדי שאפשר יהיה לטפל בזמן על מנת לראות תוצאות יותר טובות", חותם ד"ר קייקוב.
שלח רפואה שלמה
גם במשפחת אנ"ש המורחבת, מתבקשים אנ"ש בארץ ישראל ובעולם להוסיף ולהתפלל עבור כאלה מאנ"ש שנדבקו מקורונה ומצבם קשה, הולך ומחמיר. בקהילות חב"ד המרכזיות נרשמה עליה משמעותית במספר הנדבקים והמאומתים, רובם ב"ה במצב קל.
בעיצומו של יום שלישי השבוע נערכה הדפסה מיוחדת של ספר התניא בכניסה למחלקת 'טיפול נמרץ' אסף הרופא, שם מאושפז במצב קשה המשפיע הרב אברהם שמואל (בן אסתר זיסל) בוקיעט, משלוחי הרבי מה"מ לארץ הקודש. היוזמה שנעשתה על ידי חבריו השלוחים, נעשית כסגולה לרפואתו ולהחלמתו.
הרב בוקיעט מכהן גם כמשפיע בבית הכנסת 'ישראל אריה לייב' בכפר חב"ד. הוא אושפז במרכז הרפואי 'אסף הרופא' בעקבות הרעה במצבו, מורדם ומונשם. במסרים שהופצו בכל הארץ, התבקש ציבור אנ"ש להרבות בתפילה ונתינת צדקה בעת אמירת תהילים לרפואתו השלמה.
גם שמו של ר' חיים דקל הלוי (בן ורד), נישא לתפילה ולתחנונים. ר' חיים דקל, אברך צעיר כבן 35 שנים בלבד מקהילת הצעירים של חב"ד ברחובות, נדבק בקורונה, ובשבוע האחרון מצבו התדרדר, והוא מאושפז במצב קשה מאוד בטיפול נמרץ
מרחוק ומקרוב עוקבים אנ"ש בארץ ישראל ובעולם אחר מצבה של אילה בת חנה נטלי שאנטל, תינוקת בת שנה וחודשיים, בת למשפחה מחסידי חב"ד בצפת שנולדה לאחר 17 שנות המתנה. הילדה נדבקה בוירוס הקורונה ומאז יום שישי, ט"ז בשבט, מאושפזת במצב קשה במחלקת טיפול נמרץ.
אילה, ללא כל מחלות רקע בעבר, נדבקה יחד עם משפחתה לפני כמה ימים ופיתחה מחלה הגורמת לקשיי נשימה ושיעולים חזקים. בתוך יומיים מצבה התדרדר, ומאז היא מורדמת ומונשמת. "מדובר במקרה חמור מאוד של המחלה שהביאה לירידה משמעותית במצבה של הילדה ולסכנת חיים" סיפר ד"ר הלל פרנקנטל, רופא בכיר בטיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי 'זיו'.
פרופסור סלמן זרקא, מנהל המרכז הרפואי 'זיו' בצפת סיפר השבוע על תחושתו האישית הקשה לעמוד מול פעוטה כבת שנה וחודשיים חולת קורונה במצב קשה. "כל אירוע הוא מאוד קשה, במיוחד לפני שהוא מורדם ומונשם. הדבר קשה בעיקר למשפחה. זה באמת אירוע קורע לב. זה קורע לב בשביל הצוות שכבר שנה מותח את הקצה. כל מקרה הוא עולם ומלואו", אמר פרופ' זרקא.
"לצערי, אני לא רואה במחלקות שלנו השפעה חיובית של הסגר. הסגרים הקודמים היו אולי יותר אפקטיביים, אולי אנחנו כאזרחים שיתפנו יותר פעולה. עד שרואים השפעה על החולים הקשים שמגיעים לחדר המיון, לוקח בדרך כלל שבועיים שלושה. מעבר לזה, המוטציה הבריטית כנראה גורמת לתחלואה יותר קשה וגם בגין כך אנחנו משלמים את המחיר".
"אני צועק ומתחנן, קודם כל אל הקב"ה"
פרופסור ר' אליהו סורקין, מנהל מחלקת טיפול נמרץ ומחלקת קורונה בבית הרפואה 'מעייני הישועה' בבני ברק, מתאר את המצב הנוכחי כ"קטסטרופה".
"המצב אצלנו ב'מעייני הישועה' קשה מאד כמו בכל הארץ, סגרנו את הדלתות מרוב חולים קשים וצעירים", סיפר סורקין. אנחנו חשים את השינוי בטווחי הגילאים. בגל הראשון ממוצע החולים היה 68, הרי שהממוצע כיום הוא סביבות גיל 40. מגיעות נשים בהריון במצב נשימתי קשה ואין לנו ברירה אלא ליילד אותן.
יש הסבר לכך?
"אנחנו נמצאים בשטח ולא במעבדות, אבל אנשים מדברים על מוטציה, אין לי מושג בזה. אני רק יודע מה שאני רואה בפועל. המצב מאוד קשה, קשה וקשה! אני נמצא בבית הרפואה כמעט 24 שעות ביממה מרוב המורכבות של החולים והחולות שנמצאים פה.
"הפגיעה היא ריאתית. חולים מתדרדרים נשימתית והחימצון בדמם יורד בצורה משמעותית. במילים אחרות: אדם שנמצא בחוסר חימצון, זה יכול להשפיע לרעה על כל המערכות, כמו לב, מוח וכליות. המלחמה שלנו היא לנסות לשפר את החימצון כדי לשמור על האיברים החיוניים.
"העסק סבוך הרבה יותר במחלה הזאת, שבה אי אפשר לדעת מה יהיה בעוד שעה. זו מחלה שונה מכל מה שהכרנו עד כה. אנחנו מדברים על מחלה קשה שאין לנו טיפול חד–משמעי עבורו. אנחנו נמצאים כל הזמן מול החולה או מול המסך; גם כשאנחנו בבית אנחנו רואים כל הזמן מה קורה עם החולים".
מה המסר לציבור?
"מאז הגל הראשון אמרנו 'תיזהרו, זו מחלה מידבקת וקשה, ואין לנו טיפול עבורה'. דיברנו על מסכות וריחוק, אבל לא כולם שומרים על זה. אין לי מה להגיד יותר אלא לצעוק: קודם כל צעקה לקב"ה, שיפתח לנו את העיניים ונראה את המציאות שבה משפחה פתאום נעלמת, שאישה בהריון רוצה ללדת אך פתאום מקבלת מכה כה קשה; או בחור או אישה כבת 40 ללא מחלות רקע שנדבקת בוירוס ופתאום הלכה לעולמה.
"הצעקה הנוספת היא לציבור: הדבר הבסיסי שצריך לעשות, זה לשמור על דברים הכרחיים. אדם יכול להגיע אלינו למחלקה על רגליו, הוא מדבר כרגיל, ולמחרת בבוקר מתקיימת ההלוויה שלו.
"עלינו לשמור היטב על עצמנו, קודם על הגוף ואחרי זה על הנשמה. כדי שהנשמה תוכל לעבוד את ה', צריך קודם כל גוף בריא. חשוב לשמור על כל ההנחיות של משרד הבריאות, ריחוק ומסיכות. אני מתחנן בפני הציבור לשמור על ההנחיות.
"גם אדם שמתחסן היום, צריך להמתין עוד שלושה שבועות לזריקה שניה, ואחריה עוד עשרה ימים עד שההשפעה תהיה יעילה יותר. בכל התקופה הזאת יש להישמר מכל משמר".
ב'קראון הייטס' עדיין אין צפי לחיסונים
ובינתיים בשכונת 'קראון הייטס' גם לא רגוע. בהודעה כללית שפרסמה בימים האחרונים 'אגודת גדליה', יחד עם ד"ר רוזן האמונים על הבריאות בקהילה, הם סוקרים את המצב בכללותו:
"ברוך השם המספר היומי הממוצע של מקרי תחלואה בקהילה שלנו הוא במגמת ירידה, ואנחנו מקווים ומתפללים שהוא ימשיך במסלול זה. אנא המשיכו לנקוט באמצעי הזהירות הנדרשים לבריאות הציבור למניעת התפשטות המחלה, במיוחד בנוגע למפגשים צפופים גדולים, ולאלו הנמצאים בסיכון גבוה למחלה קשה".
כאן מגיע עדכון לגבי חיסון נגד הקורונה. "הפצת החיסונים בעיר ניו יורק מוסדרת על ידי מדינת ניו יורק", הם מעדכנים. "נכון לעכשיו, בשלב 1b, הזכאות לחיסון כוללת אנשים מעל גיל 65, מורים, עובדי שירותי בריאות, ואנשי צוות אחרים כפי שהוגדרה על ידי הממשלה. עם זאת, חלוקת החיסון לקבוצות אנשים אלה נותרה לא אופטימלית. באופן ספציפי, בזמן כתיבת שורות אלה, לא נמסרו הוראות ברורות לגבי החיסונים ברחבי העיר, כולל כאן בקראון הייטס, גם לא לחולים הזכאים להם.
ניסיון להביא חיסונים באופן פרטי לחברי הקהילה עדיין לא צלח".
לצד זאת מזהירים קברניטי הקהילה את הציבור לקראת יום הפורים: "קשה להאמין שאנחנו מתקרבים לפורים, שבשנה שעברה סימן את תחילתה של תקופה קשה שנצרבה בזיכרוננו. כקהילה סבלנו יחד כל כך הרבה. ארגון 'נשמות' יקיים אירוע וירטואלי במוצאי שבת ח' באדר כדי לזכור את אלו שכבר אינם איתנו, ואת מה שכולנו הפסדנו בתקופה הכואבת הזו, ולהוקיר כקהילה את פעלם של מתנדבי 'הצלה'.
השמים סגורים והאורחים נותרו ב–770
בין כך ובין כך הודיעה ממשלת ישראל על סגירת השמים מפני טיסות נכנסות ויוצאות. ההודעה ניתנה בפרק זמן קצר לפני ביצועה בשטח, והיא גרמה לרבבות תושבים ששהו בחו"ל להישאר הרחק מביתם ומסביבתם הטבעית.
כך נותרו מאות בחורים ואברכים שהגיעו ל'בית חיינו' לקראת י' שבט, הרחק מביתם. השהות הקצרה הולכת ומתארכת, ובשעות כתיבת השורות עדיין אין פתרון באופק.
כשנודע על צפי לסגירת השמים בארץ ישראל, רבים הזדרזו להקים את כרטיסי הטיסה, ומיד לאחר י' שבט מיהרו וחזרו ארצה. אך המטוסים המלאים הותירו מאחור עוד רבים שניסו אף הם, ולא הצליחו, ביניהם כמה עשרות בחורים, ביניהם גם כמה חתנים, שנותרו ב–770.
יחד עם זאת, בשכונת 'קראון הייטס' נערכו בזריזות לפתור את בעיית האירוח של מאות הבחורים. איש החסד ר' משה רובשקין השכיר במחיר נמוך שלוש דירות שלו עבור הבחורים. הנהלת הישיבה הגדולה בצפת, שרבים מתלמידיה שוהים בחצרות הקודש, שכרה אף היא דירות עבור בחורי הישיבה, עד שייפתר משבר הטיסות, וכן דאגה לארוחות מלאות במלון 'אש"ל' כהמשך לארוחות שניתנו ביד רחבה בימים שסביב י' שבט.
מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ציין השבוע כי בכוונתו להאריך את סגירת הגבולות. "אנו הראשונים בעולם לסגור את הגבולות ולא נאפשר לשום טיסות מסחריות להיכנס לישראל", אמר. "נעשה הכול כדי לעצור את התחלואה ולא לתת לאנשים נוספים להביא עמם את המוטציות ההרסניות".
•
באופן חריג, אישרה הממשלה טיסות חילוץ עבור מקרי חירום, כאשר כל בקשה נידונת לגופה וזקוקה לאישור מיוחד. בתחילת השבוע סייע שליח הרבי בניגריה, הרב מענדי שטרנבך, לארבעת חולי קורונה שהגיעו בטיסת חילוץ מיוחדת מניגריה לארץ ישראל.
ארבעה אלו חלו בקורונה במהלך עבודתם בעיר לאגוס שבניגריה. מהרגע שהחולים התבררו כחיוביים לקורונה, בית חב"ד ניגריה נכנס לפעולה וליווה את החולים עד לרגע שמטוס אל על המריא עמם מאדמת ניגריה.
בית חב"ד בניגריה פועל כבר 8 שנים בעיר הבירה אבוג'ה.
השליח בניגריה אף דאג שכל המסמכים יהיו תקינים מול רשות התעופה והשגרירות עוד לפני שהטיסה נחתה, על מנת לוודא שהמטוס יחזור לישראל בזמן.
הרב שטרנבך אף דאג לאוכל כשר שהכינה רעייתו הרבנית מזל שטרנבך עבור הצוות הרפואי וצוות הטיסה.תגיות: חיסון לקורונה, מגזין בית משיח, נגיף הקורונה, ראשי