-
זו הייתה שיחת טלפון שגרתית בין שני שלוחים, חדורי רוח של 'ופרצת'. שני המשתתפים בשיחה לא העלו בדעתם שהשיחה תנפיק את אחד המיזמים המרתקים ביותר בנושא גאולה ומשיח בשנים האחרונות • הרב מנדי לרנר, שהחליט להביא את בשורת הגאולה בסגנון אקדמאי – מספר על הקושי, התגובות הנלהבות, והאתגר להגיש רעיונות מופשטים בכלי ההבנה והשכל • לראיון המלא
מנחם|כ״ז בטבת ה׳תשפ״אזו הייתה שיחת טלפון שגרתית בין שני שלוחים, חדורי רוח של 'ופרצת'. שני המשתתפים בשיחה לא העלו בדעתם שהשיחה תנפיק את אחד המיזמים המרתקים ביותר בנושא גאולה ומשיח בשנים האחרונות.
הסיפור החל לפני ארבע שנים, כאשר הרב ששי כרמל, שליח הרבי באוניברסיטת אריאל שבשומרון, התקשר לרב מנדי לרנר, שליח בשכונת 'האירוס' בראשון לציון, והציע לו לעמוד בראש קורס אקדמאי בחסידות העוסק בתורת נפש האדם על פי ספר התניא, אם כי במילים אקדמאיות. הקורס שהוצע לסטודנטים מטעם בית חב"ד, הוכר בהמשך על ידי הנהלת האוניברסיטה לצורך גמול אקדמי ונקודות זכות בדרך לתואר הנכסף.
הרב לרנר נעתר בשמחה לאתגר, והכין קורס שלם בן ארבעה–עשר מפגשים בנושאי יהדות וחסידות על פי ספר התניא.
כעבור זמן שוב התקשר הרב כרמל אל הרב לרנר וסיפר לו כי בהשגחה פרטית נודע לו שהתפנה מקום לקורס נוסף. הוא הציע לו לנצל את ההזדמנות הבלתי חוזרת הזו, לפני שמקום הקורס ייתפס על ידי מקצוע אחר, ולנסות למצוא עוד נושא יהודי שניתן ללמד אותו מטעם האוניברסיטה.
הרב לרנר ידע כי מדובר באתגר לא פשוט. הקורסים המאושרים באקדמיה לצורך נקודות זכות, חייבים להיות ברמה גבוהה. הנרשמים אליהם חייבים להגיע לכל השיעורים, להכין מטלות, ובסופו להגיש עבודה מסכמת. רק מי שעומד בכל העבודות והמטלות, מקבל את נקודות הזכות המיוחלות. אין מדובר בקורס לחובבי חסידות במהלכו יכול המרצה לשלוף מזיכרונו כמה מושגים אקראיים בחסידות ולתבלם בסיפור חסידי נחמד. מדובר בהשקעה ארוכת טווח; לבנות קורס מקצועי ברמה גבוהה המחולק למפגשים שונים, כשבכל מפגש תת–נושא מעמיק.
הרב לרנר הבין את גודל ההזדמנות שנקרתה לפניו, והוגיע את מוחו באיזה תחום כדאי לבנות את הקורס הבא.
לפתע הבזיק בו רעיון לבדוק האם קיימים ברשת המקוונת קורסים בנושא גאולה ומשיח. הוא חיפש באתרים שונים, וגילה שאכן מדובר בנושא 'חם' ביותר. הוא נחשף להרצאות שונות של רבנים מפורסמים המוסרים שיעורים תחת כותרות בנושאי גאולה ומשיח. מה שהפתיע אותו, זה מספר הצפיות שקיבלו שיעורים אלו – עשרות אלפי צפיות, אות לביקוש הגבוה.
יחד עם זאת הבחין, כי בעוד שלארגוני קירוב למיניהם ישנם שיעורים מסודרים בנושאי הגאולה לפי נקודת מבטם והשקפתם, הרי כמעט ואין הרצאות מסודרות בנושא זה על פי תורת חב"ד. ישנם כמובן התוועדויות ו'שיעורי פאבריינגען' מאולתרים שעלו למרשתת, אבל לא משהו מסודר ומתוכנן.
לאחר בחינת דרישות האוניברסיטה והתאמתם לנושא הקורס, החליט להקדיש את הקורס החדש לענייני גאולה ומשיח.
למרבה ההפתעה שלו, היה זה הקורס הכי מוצלח ומבוקש. מאז שעלה למרשתת, נרשמו מדי סמסטר יותר ויותר משתתפים; כל זאת ללא פרסום מיוחד, אלא בשיטת 'חבר מביא חבר'.
המסקנה המתבקשת של הרב לרנר הייתה פשוטה: אנשים רוצים לשמוע על משיח.
איך אתה מסביר את ההיסחפות של קהל הסטודנטים לקורס העוסק בנושא די מופשט כמו ענייני משיח וגאולה?
"תראה, בקורסים האוניברסיטאיים מגיע קהל שאינו מאופיין כקהל טבעי של בית חב"ד. אלו הם סטודנטים שמקבלים את הקורס הזה כבחירה מתוך שלל קורסים אקדמאיים כחלק מתוכנית לימודים כללית. מרבית הסטודנטים שנרשמים לקורסים האלו, אינם שומרי תורה ומצוות".
אני מבין שגם הסגנון צריך להיות מותאם…
"בוודאי. אני לא יכול להגיש רעיונות מופשטים, אלא צריך להסביר כל דבר בצורה הכי הגיונית ורציונאלית, אחרת הם פשוט לא יהיו איתי".
כאן החל האתגר של הרב מנדי לרנר, שהחל לשבת שעות ארוכות כדי ללקט את החומרים, לבנות אותם בצורה נכונה וללטש אותם באופן כזה שהסטודנטים יזדהו עם הנושא; שיבינו שמדובר על מציאות בת זמננו הנקראת 'תקופת הגאולה'.
"אני יכול להעיד שמכל מפגש הסטודנטים יצאו עם ברק בעיניים. במרוצת השנים עמדתי מול כמה כיתות בנות עשרות תלמידים. שיעורים אלו היו מלאים באנרגיה תוססת. הדיונים הפכו ללוהטים; חקרו אותי, תשאלו, ולא ויתרו על שום שלב. הסטודנטים דרשו להבין הכול בצורה רציונלית".
הרב לרנר מצידו לא נתן להם להשתעמם. "בכל מפגש שברתי מיתוס אחר. הם הבינו שנושא שהיה נראה להם מדע בדיוני, הוא מציאותי מאוד, ואיננו כאלה הזויים בכך שמדברים על משיח. ההבנה שלהם הפכה את הקערה וגרמה להם להתעניינות יתירה בנושא הגאולה מכל שאר הנושאים האחרים".
בעלעול בדפי סיכומים שקיבל הרב לרנר מהתלמידים, ניתן ללמוד על תגובות חיבור מרגשות: "הקורס 'אחרית הימים' היה מעניין מאוד, עם אווירה טובה שגורמת גם לאנשים שלא באו מהעולם הדתי להתחבר אליו מאוד. השיעור על תחיית המתים היה החותמת מבחינתי. כשדיברנו על ההיגיון של תחיית המתים והשאלה הכל–כך מסקרנת, איך אדם שכבר מת ולא נמצא בין החיים יכול בכלל לחזור אליהם, הקורס הזה העניק לי את הדבר החשוב ביותר שרציתי להשיג. עומר".
מעולם האקדמיה לעולם הרחב
בתקופה האחרונה החליט הרב לרנר לקדם את הקורס ולהנגיש אותו לציבורים רחבים, ולא רק לסטודנטים במסגרת אקדמית.
מה הביא אותך להוציא את הקורס מכותלי הכיתה האקדמית ולשווק אותו לקהל הרחב?
"האמת צריכה להיאמר: יהודים רבים מקורבים לחב"ד המחוברים לשליחי הרבי, אוהבים את הרבי ורוצים לדעת את משנתו ותורתו. מעל הכול, נמצא הנושא של 'השליחות היחידה'. למרבה הצער, הם לא מקבלים את הדברים בצורה מסודרת. הם שומעים בכל הזדמנות 'משיח משיח', הם מבינים שזהו עניין חשוב לרבי ולנו כחסידיו, אבל כשהם מבקשים להתעמק ולהבין את הנושא כמו שהם לומדים הלכות שבת או כשרות, לא תמיד יש את הידע ואת המילים המתאימות להסביר את הרעיונות בצורה ברורה ומובנת כמו בתחומים אחרים שאנחנו מלמדים.
"אני רוצה לחדד את המסר: ללמד גאולה ומשיח, זה לא רק להעביר את האינפורמציה מה יקרה כשיגיע משיח, ש'אריה כבקר יאכל תבן' ו'עתידים בתי כנסיות שבבבל להתחבר לבית המקדש'. זה לא מחבר את הלומד למציאות העכשווית. נו, לימדת אותו את זה, האם זה גרם לו שהוא יאמין שאנחנו בדור הגאולה? איך חיברת את זה למציאות המוכרת לו?
"אני מכיר אברכים חב"דניקים שעובדים במקצועות חופשיים מחוץ לכרם חב"ד, ובמהלך עבודתם עושים 'מבצעים' ומעוררים את שותפיהם לעבודה, או את לקוחותיהם, להתכונן לגאולה. אולם כאשר מתחילים לשאול לעומק הנושא, לא לכל אחד יש את המידע ערוך ומונגש בצורה משכנעת ועם זאת גם מחברת.
"ישנם מקורבים ובעלי תשובה שמספרים למשפחתם על כך שעוד מעט המשיח מתגלה והעולם יהיה טוב יותר. אולם כשהמשפחה מנסה להבין על מה מדובר, הם רוצים להבין את זה באופן הגיוני, אך הידע חסר. חוסר היכולת להסביר זאת, גורם להשאיר את הגאולה בגדר אמונה ולא כחלק מחוויה אישית מחברת. מבחינתו משיח זה נושא דמיוני, רחוק מהמציאות.
"את זה אנחנו צריכים לנפץ. התפקיד שלנו לבנות גשר בין ההגיון של האדם לבין מה שאנחנו מלמדים אותו על הגאולה".
אני מתאר לעצמי שאתה עצמך נפגשת עם מקרים מעין אלה.
"יותר מפעם אחת. אשתף אותך בסיפור אישי שהדליק לי נורה אדומה.
"מקורב בבית חב"ד למד אצלי שיעורים בחסידות במשך תקופה ארוכה. לאחר מכן הצטרף לשיעור חסידות אצל חבר שלי, אברך שחי משיח בכל מהותו. למרות זאת, כשהצעתי לאותו יהודי ללמוד על משיח, הוא הגיב ואמר שמשיח בשבילו זה נראה משהו דמיוני ולא באמת מציאותי, ולכן הוא מעדיף ללמוד חסידות…
"זה הדליק אצלי נורה אדומה. הוא אחד שלומד חסידות, מחובר זמן רב לחסידים 'משיחיסטים', שומע על הנושא ללא הרף, אבל כשאתה מדבר איתו ישירות על העניין, זה נראה לו מופרך והזוי.
"המקרה הזה הוא אחד מיני רבים. כאן הבנתי שישנה בעיה. כל מי שמחובר לשטח ולעשיה, יבין זאת. המקורב לא חי משיח כמו שהחב"דניק חי את זה. אני לא מדבר על מקורבים במעגלים השניים והשלישיים של שלוחים, אלא אפילו על כאלה הנמצאים במעגל הראשון של בית חב"ד; הם לא מזדהים עם הרעיון עד הסוף.
"עם יד על הלב, הבה נודה שיש ציבור ענק שכלל לא מבין מה אנחנו בכלל רוצים ממנו… זה שנסביר לו שיום יבוא ובו זאב יגור עם כבש, זה עדיין לא אומר שהוא שותף בצורה מוחלטת עם האמונה האיתנה שלנו שאנחנו דור הגאולה".
מהו הפתרון שאתה מציע?
"הפתרון שלי הוא בן שלוש מילים: הגיון, סדר, נגישות.
"אצלנו האמונה בביאת המשיח נטועה בנפש ביחד עם ההתקשרות לרבי, אבל אצל אדם מהרחוב, מה יחבר אותו לנושא המופשט הזה? כשאתה מדבר אתו על מושגים רוחניים כמו שתי הנפשות, אחרי שיעור טוב הוא מבין את ההיגיון כי הוא מכיר את המאבק המתחולל בו עצמו.
"לכן, במהלך הקורס עצרתי בכל נקודה ושאלתי את עצמי מה ההיגיון כאן שישכנע את התלמידים שאין זו פנטזיה אמונתית גרידא.
"שנית: סדר. ישנו כאן תהליך מסודר, ועל הלומד ללמוד ולהבין את כל התהליך. שים לב כיצד הרבי מלך המשיח העביר אותנו במשך השנים תהליך עד שהאש הזאת נדלקה לנו בעיניים.
"האם אתה יכול להשוות חסיד בתשי"א ששמע את המאמר 'באתי לגני' שבו הרבי אמר אנחנו דור הגאולה לבין חסיד בתשנ"ב ששמע כי דורנו הוא דור הגאולה, לבין חסיד בתשפ"א? כל דור ו'אש' הציפייה שרק הולכת וגדלה.
"זה גם מה שקורה למי שלומד את הקורס. במהלך הקורס הלומד עובר תהליך שלם, רצוף הגיון, כשבסופו של התהליך הוא פשוט פוקח את העיניים ורואה גאולה.
"בגלל הצורך הגדול שזיהיתי, הלכתי על מהלך גדול ומקצועי עם אנשי מקצוע בתחום ההסברה, יחד עם חסידים ושלוחים שמתעסקים שנים רבות בהסברת נושא הגאולה.
"על בסיס השיעורים שהעברתי באוניברסיטה, הפקתי קורס דיגיטלי מקוון שבו יש סקירה מקיפה של כל הנושא של גאולה ומשיח, החל מבריאת העולם ועד לתקופתנו זו. ישבתי עם אנשי המקצוע והתווינו את הקו ההסברתי וסדר הדברים של הקורס על מנת לאפשר לכל אחד להתחבר לבשורה הגדולה של הרבי שדורנו דור הגאולה.
"המטרה בקורס להביא את המשתתף לאותה רמה של ודאות כמו אצל חב"דניק מבטן ומלידה; שיגיע לתחושה שמשיח זה דבר ריאלי".
ואיך התגובות?
"לפי התגובות ניתן לומר שהמטרה הושגה ב"ה. מי שמשתתף בקורס הדיגיטלי, יוצא עם תחושה וידיעה ברורה שאנחנו בימות המשיח.
"אחד מחברי הקהילה אצלי, מנכ"ל בחברת השקעות גדולה, סיפר לי שלאחר שראה את הקורס, נפגש עם איש עסקים כלשהו כדי לקדם עסקה. במהלך המשא ומתן אמר לאיש העסקים שמולו, כי עוד מעט יבוא משיח והכסף לא יהיה רלוונטי… הוא סיפר לי את זה בתחושה אותנטית שהוא קיבל טעם אחר לעסקים מאז שהשתתף בקורס.
"מקורב בבית חב"ד אצלי שהשתתף בקורס, הפך לשומר תורה ומצוות לאחר שהבין שמשיח מגיע ו'העסק בהחלט רציני' – וזו המטרה האמיתית של הקורס".
מאל"ף ועד תי"ו
אפשר לומר שבהחלט סיקרנת לגבי הקורס. כיצד ניתן לצפות בו?
"במשך השנים הרבי מלך המשיח מעודד אותנו להשתמש בקידמת הטכנולוגיה למען עניינים של תורה ומצוות. המילה האחרונה היום בנושא ההרצאות ברשת, זה 'קורס דיגיטלי'. 'קורס דיגיטלי' מלמד אותך נושא מסויים מתחילתו ועד להתמחות מלאה בתחום. זה יכול להיות קורס מנעולנים המכשיר אנשים בלי שום רקע בתחום, להיות מנעולנים מומחים. זה יכול להיות גם במקצועות אחרים וכו'.
"אין מדובר בהרצאה מזדמנת או שיעור אחד בנושא שלם, אלא במשהו שמובנה מתחילה ועד סוף, המכשיר את המשתתף-צופה בתחום התעניינותו.
"זה גם מה שאני עשיתי. אין מדובר בסדרת הרצאות, אלא במסלול הכשרה ולימוד המוגש בצורה מרתקת וויזואלית מתחילתו ועד סופו. במסלול הושקעו שעות אינספור של כתיבה, ליטוש, הגהות ובירורים. בקורס ארבעה עשר סרטונים של 13 דקות לסרטון בממוצע, וזאת כדי שלא להכביד.
"היום, בעידן הקורונה, כשאנשים פחות מתאספים לשיעורי תורה בבתי חב"ד וכו', הדבר יכול להוות פתרון נהדר. הלומד מקבל תזכורות במייל ולא מחמיץ אף שיעור.
אם פעם היית מביא למישהו ספר בציפייה שהוא יקרא וישתכנע, וייתכן גם שהספר יישאר על המדף, הרי שבגרסה הדיגיטלית הקורס מתזכר אותו עד שהוא מסיים ללמוד את כולו…
"כך יכול כל יהודי ללמוד מכל מקום בעולם ובזמן המתאים לו את התוכן הגאולתי ולחיות באמת גאולה".
למי בעצם הקורס מיועד?
"כשהתיישבתי לכתוב את הקורס, המטרה הייתה שהוא יתאים ל'מקורבים'. אבל כשהפצתי אותו, קיבלתי תגובות גם מאנ"ש ושלוחים שהקורס עשה להם סדר בראש; סייע להם להסביר לאנשים את הנושא בצורה נכונה, ו'סגר להם פינות' על שאלות שלא היה להם מה לשלוף בצורה בהירה ומשכנעת.
"ב"ה שהרבי נתן לי את הזכות הזאת למלא את החסר שהיה עד כה. אברכים חב"דניקים כתבו לי שהם צפו בזה בתור שיעור גאולה ומשיח משפחתי. זוג צעיר לקח את זה כשיעור גאולה אישי.
"ולעצם שאלתך, אכן כתבתי את זה ל'מקורבים' ופתאום אני מקבל תגובות שזה הפך לכלי מועיל גם לאנ"ש".
יש תוכניות הלאה?
"התוכנית הגדולה היא שהרבי מתגלה תיכף ומיד…
"לגבי התוכניות הנוספות להבאת הגאולה, אני יכול לספר לך שבתהליך הכנת וגיבוש הקורס הזה, התגבשנו שמונה אנשי צוות. ראינו כי אנו מבינים היטב האחד את השני, כל אחד נותן את המקסימום במה שהוא טוב בו. החלטנו להמשיך הלאה. כעת כבר יושבים על הפקה של קורסי המשך נוספים. המשוב שאנחנו מקבלים מהשטח מעודד אותנו שאכן קורה משהו עוצמתי שכל כך ציפו לו, ולכן אסור לנו להפסיק עם זה".
•
ניתן לצפות בשיעור הראשון מתוך הקורס כאן
תגיות: הרב מנחם מענדל לרנר, מגזין בית משיח, קורס גאולה ומשיח