עידן הלייזר יוצא לדרך. המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון חושף היום (רביעי) את פריצת הדרך שתאפשר פיתוח מערכות יירוט מבוססות לייזר רב-עוצמה.
במערכת הביטחון אומרים כי הטכנולוגיה החדשה תביא לשינוי אסטרטגי ביכולת ההגנה האווירית של מדינת ישראל.
בעקבות פריצת הדרך, הניע המנהל שלוש תוכניות לפיתוח מדגימי לייזר רב-עוצמה, בשיתוף עם התעשיות הביטחוניות "רפאל" ו"אלביט מערכות".
תכנית אחת עוסקת בפיתוח מדגים למערכת לייזר קרקעית, משלימה למערכת כיפת ברזל, שתהווה שכבת הגנה נוספת.
התכנית השנייה עוסקת בלייזר המתמרן – פיתוח מדגים נייד להגנה על הכוחות המתמרנים בשטח. התכנית השלישית מתמקדת בפיתוח מדגים לייזר – שמיירט מעל לעננים, מגן על מרחבים גדולים יותר ומותקן על פלטפורמה אווירית.
גורמים ביטחוניים מציינים כי "יתרונות היירוט בלייזר רב-עוצמה כוללים שימוש רציף בעלות נמוכה, שיפור האפקטיביות של מערכי ההגנה כתוצאה משימוש בשתי טכנולוגיות שונות ומשלימות – הגנה אווירית קינטית (כדוגמת "כיפת ברזל") ולייזר, ניהול יירוטים חכם וצמצום השימוש במיירטים וכן פוטנציאל ליירוט של איומים נוספים כדוגמת רחפנים, מזל"טים ובעתיד אף רקטות מדויקות".
לאורך השנים השקיע מפא"ת מאמצים רבים בקידום הטכנולוגיה של לייזר רב-עוצמה. פיתוחים רבים, מהארץ ומחו"ל, נבחנו והוכחו כלא יעילים.
לאחרונה הושגו הישגים משמעותיים, בעקבות שיתוף פעולה בין מפא"ת לתעשיות הביטחוניות ("רפאל" ו"אלביט מערכות") ולגורמים באקדמיה. הישגים אלה התאפשרו בעקבות פיתוח לייזר חשמלי, בניגוד ללייזר כימי שבו השתמשו עד כה.
פריצת הדרך הטכנולוגית מבוססת על דיוק קרן הלייזר. באמצעות הטכנולוגיה החדשה הצליחה מערכת הביטחון למקד ולייצב את האלומה על מטרה בטווחים ארוכים, כולל התגברות על הפרעות באטמוספירה, כך מדווח ערוץ 7.
טכנולוגיה זו מאפשרת לפתח מערכות יירוט אפקטיביות, בעלות יעילות מבצעית גבוהה, שיהוו שכבה נוספת במאמץ ההגנה על מדינת ישראל באוויר, ביבשה ובים.