1. הקפידו על שעות שינה:
הקפידו על לפחות 6 שעות שינה מלאות ועדיף את שעות הלילה הראשונות, חוסר שינה הנו אחד הגורמים הקריטיים לשמירה על הקול ולמנוע צרידות.
2. הקפידו על שתיה מרובה של מים:
שתיה שומרת על גמישות מיתרי הקול ושומרת עליהם גם כשאנו מאמצים אותם מאד. הדבר אמור לא רק לשתות בזמן המאמץ עצמו אלא כל היום (כמו לפני צום) שננהג כך המים יספגו בגוף ויביא את הנוזלים דרך הדם ישירות אל מיתרי הקול.
3. הימנעו מחשיפה לאבק, עשן ועישון.
גורמים אלו מתיישבים בסביבת מיתרי הקול, מונעים את הלחות, גורמים לכחכוחים, יובש וכתוצאה מכך מזיקים באופן ישיר למיתרים ולגרון בכללותו. נדגיש שהעישון הנו האויב גדול מאד ומביא לצרידות, שינוי בקול, דלקות כרוניות ועד למחלות קשות במיתרי הקול ועוד לא הגענו לריאות…
4. הימנעו ככל האפשר לכחכח בגרון.
כחכוח יוצר אפקט של שריטה ושפשוף במיתרים. כאשר מרגישים צורך נסו לשתות או לבלוע רוק ובכך להעבירו.
5. תזונה נכונה.
הימנעו ממאכלים – שעושים לכם צרבות. מוצרי חלב, הם גורמים לליחה. קפאין גורם ליובש. ולסיום תמיד טוב דרך האמצע – שתיה לא חם / קר מידי, אוכל לא חריף / מלוח / מתוק מידי ("משקה" גם בקטגוריה אבל חייבים לומר לחיים אז מצדי לא נחשב).
6. הימנעו מצעקות ודיבור בקול גבוה.
כשצועקים מיתרי הקול נסגרים בעצמה, נמתחים בצורה חזקה ובפתאומיות. הדבר גורם למיתרים להכנס למן לחץ ומצוקה ויוצר מצב של מתח במיתרים והשרירים הסובבים ומשם לצרידות.
7. לא ללחוש – לחישות מזיקות יותר מצעקות.
בלחישה מיתרי הקול נסגרים רק בחלק הקדמי ובצד האחורי נותר רווח בו עוברת במאמץ רב כמות גדולה של אוויר ויוצרת רעידה לא נכונה המעייפת ופוגעת בהם.
8. חימום הגוף:
שהגוף קר שום דבר לא עובד כמו שצריך לכן אם אתם לפני חזנות/ שירה/הרצאה/שיעור תבצעו חימום ע"י קפיצות בקום מתיחות, ריצה קלה ועוד.. כן כדאי לחמם שרירי הלסת והפה ע"י פתיחת וסגירת הפה לכל הכיוונים.
9. חימום ומתיחת המיתרים.
כמו בספורט אנו מבצעים חימום ע"מ שלא ייתפס השריר, כן הדבר במיתרי הקול. (אכתוב עבורכם את הבסיס) – תוכלו להוציא קולות של מ' (פה סגור) נ' פנימית (פה פתוח) ב'ז (רגיל). התחילו בסולם נמוך (לא מידי) שנח לכם ותעלו לאט לאט אך לא גבוה . אחרי שביצעתם מס פעמים ומרגישים שהמיתרים חמים בצעו מתיחות שהנם אותם תרגילים אבל בטונים גבוהים גבוה.
10. מנוחה קולית
הימנעו מדיבור במקומות רועשים, מדיבור בפלאפון ובמיוחד בדיבורית הרכב, הדבר מאמץ מאד את הקול גם מבלי ששמים לב לכך. מאמין שקרה לכם שחשתם עייפות בסיום שיחה ממושכת, זה לא רק אבל מושפע ישירות מעייפות המיתרים.