הרב יהודה גינזבורג
אתמול (י"א שבט) חגגנו 75 שנה לנשיאות של הרבי מלך המשיח.
בדיוק שנה קודם ביו"ד בשבט הסתלק הרבי הקודם רבי יוסף יצחק, והחסידים נשארו ללא רבי.
שנה שלימה של תחנונים, בקשות ומה שלא עשו לא עזר – הרבי סירב לקבל על עצמו את ההנהגה.
רק במוצאי יום ההילולא הראשון, בשעה 10:40 בלילה, אחרי שאחד החסידים בכה והתחנן שהחסידים רוצים רבי – הואיל הרבי לומר מאמר חסידות 'דברי אלוקים חיים' שבזה אישר את הסכמתו להמשיך את שושלת חב"ד.
למה זה לקח כל כך הרבה זמן?
*
פרשת השבוע 'בשלח' מתחילה בפסוק 'ויהי בשלח פרעה את העם, ולא נחם אלוקים דרך ארץ פלשתים כי קרוב הוא, כי אמר אלוקים פן ינחם העם בראותם מלחמה ושבו מצרימה'.
ב'פרשה החסידית' מסביר אדמו"ר הזקן, כי בדיוק כמו שאי אפשר להצמיח פירות וענפים בלי גרעין שנזרע ונפסד, ודווקא על ידי הזריעה יוצא עץ עם הרבה פירות שלא בערך לפרי הבודד שנזרע, כך בדיוק המעבר של בני ישראל במצרים והסבל הנוראי שסבלו היה מוכרח כדי שיוכלו לקבל את התורה, ולהגיע למדרגות גבוהות.
ובלשונו של הרבי, שפרעה היה 'משלח בהם פארות וענפים', פרעה בעצם היה זה שגרם להם לצמוח ולגדול, כי הביטול והקושי הם המביאים את הגידול והצמיחה.
אלא שצריך להיזהר מ'ארץ פלישתים'.
פלשתים מלשון 'מבוי מפולש' (פתוח) אבל יש לזה שתי פנים, בקדושה היא שמחה ויציאה מהגבלות, ובסטרא-אחרא (צד אחר, הרע) זה הוללות וליצנות, וצריך להיזהר משמחה והוללות שיכולות להביא לניסיון וקושי ('בראותם מלחמה').
הפתרון הוא לעבור דרך ים סוף.
ים – הוא ים החכמה, סוף – הוא סוף הדרגות (הדרגא הנמוכה).
לעבור בים סוף פירושו לקבל עול מלכות שמים, שרק לאחר מכן השמחה תהיה בשלימות (וראו עוד הרחבה במאמר שם).
*
להיות חסידים של 'רבי' זה לא קל. זה לא רק להתלבש בלבושים דומים או לתרום לפעילות שלו, אלא בעיקר לקבל את העול, להתאמץ ולהתמסר.
יו"ד שבט נקרא אצל חסידים גם 'ראש השנה להתקשרות' כי זה היום שבו אנחנו מתחייבים לרבי לעשות כרצונו.
אחרי שנה שהחסידים הראו שהרצון שלהם הוא אמיתי, ואחרי 'ביטוש' שעברו – זכינו שהרבי יסכים ויקבל על עצמו להיות רבי – ראש בני ישראל.
*
לפעמים אנחנו רוצים להשיג דברים גדולים, להגיע למדרגות נעלות – בלי מאמץ.
המציאות מוכיחה שרוב אלו שזכו בלוטו והיו עניים קודם לכן – נשארו כך גם אחר כך.
היגיעה, המאמץ והביטול הם אלו שיביאו אותנו להצלחה.
וכל מאמץ בשביל הרבי הוא חשוב – וחלק מהמאמץ הכללי, להביא את הגאולה על ידי הוספה בתורה ובמעשים טובים, ובשמחה של מצווה, שתמהר את התגלות הרבי כמלך המשיח בקרוב ממש.
שבת שלום ומבורך, וט"ו בשבט שמח!