-
בולימיה נרבוזה היא הפרעת אכילה קשה ומסוכנת, המאופיינת במחזורים חוזרים של אכילה כפייתית (בולמוס) ומנגנוני "ניקוי" כפייתיים שלאחריה. המילה "בולימיה" מקורה ביוונית ופירושה "תאוות בקר", והיא מתארת את האכילה ההמונית הבלתי נשלטת שמאפיינת את ההפרעה • לכתבה המלאה
אבריימקה אייזנשטיין|כ״ז באייר ה׳תשפ״דבולימיה נרבוזה היא הפרעת אכילה קשה ומסוכנת, המאופיינת במחזורים חוזרים של אכילה כפייתית (בולמוס) ומנגנוני "ניקוי" כפייתיים שלאחריה. המילה "בולימיה" מקורה ביוונית ופירושה "תאוות בקר", והיא מתארת את האכילה ההמונית הבלתי נשלטת שמאפיינת את ההפרעה.
במהלך אירוע הבולמוס, מי שסובל בולימיה אוכל כמות אדירה של מזון בפרק זמן קצר יחסית, תוך תחושת חוסר שליטה מוחלט על ההתנהגות הזו. לאחר מכן, מתוך רגשות של בושה, חרטה וחרדה מעלייה במשקל, הוא ינקה או "ינקה" את גופו בדרכים מזיקות כמו הקאות מלאכותיות, צום ממושך, שימוש במשלשלים או עבודה גופנית קיצונית ומרובה.
התופעה של אירועי הבולמוס והפעולות הכופרניות בעקבותיהם, יכולה להתרחש מספר פעמים ביום ומהווה למעשה התמכרות מסוכנת, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית.
המניעים להתפתחות בולימיה נרבוזה נובעים ממגוון רחב של גורמים פסיכולוגיים, ביולוגיים וחברתיים, כשהגורם הנפשי חשוב ביותר. אנשים הסובלים מבולימיה סובלים לעיתים מתחושות חמורות של חוסר שליטה, דחייה עצמית, ודימוי גוף שלילי. הם נוטים לרדוף אחר שלמות קיצונית בהופעה החיצונית ובחייהם.
העקה הנפשית והתחושות השליליות כלפי עצמם באות לידי ביטוי בדרך ההתנהגות חסרת השליטה עם המזון, במהלך אירועי הבולמוס. לאחר מכן, הבושה, האשמה והפחד מהשמנת יתר דוחפים את הסובל לנקות את עצמו מהמזון שנאכל, דבר שמוביל למעגל קסמים של הפרעה חוזרת ונשנית.
הסיכונים הבריאותיים של בולמיה:
בולמיה עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כגון:
פגיעה במערכת העיכול: הקאות תכופות עלולות לגרום לנזק לוושט, לקיבה ולשיניים.
חוסר איזון אלקטרוליטים: אובדן נוזלים ואלקטרוליטים כתוצאה מהקאות עלול להוביל לבעיות לב, שרירים ועצבים.
התייבשות: אובדן נוזלים עלול להוביל להתייבשות קשה, ואף למוות.
פגיעה בבריאות הפה: הקאות תכופות עלולות להוביל לשחיקת השיניים, לרגישות בחניכיים ולמחלות חניכיים.
בעיות פוריות: נשים הסובלות מבולמיה עשויות לחוות בעיות פוריות.
דיכאון וחרדה: בולמיה קשורה קשר הדוק לדיכאון וחרדה.
התמכרות לסמים ואלכוהול: אנשים הסובלים מבולמיה נוטים יותר להתמכר לסמים ואלכוהול.
מחשבות אובדניות: בולמיה קשורה קשר הדוק למחשבות אובדניות ולניסיונות התאבדות.
טיפול בבולמיה:
טיפול בבולמיה הוא חיוני למניעת סיבוכים בריאותיים ולשיפור איכות החיים. הטיפול כולל בדרך כלל שילוב של טיפול פסיכולוגי ותרופות.
טיפול פסיכולוגי: טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לאנשים הסובלים מבולמיה להבין את הגורמים להפרעה, לפתח מנגנוני התמודדות בריאים ולשפר את הדימוי העצמי שלהם. סוגים שונים של טיפול פסיכולוגי עשויים להיות יעילים, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול משפחתי וטיפול פסיכודינמי.
תרופות: תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נוגדות חרדה עשויות להיות יעילות בטיפול בסימפטומים של בולמיה, כגון דיכאון, חרדה ורגשות אשמה.
מחקרים הראו כי קיימים גורמים ביולוגיים תורשתיים העשויים להגביר את הסיכון לבולימיה. חוסר איזון ברמות סרוטונין מסוימות במוח, למשל, נמצא בקשר עם התפתחות הפרעות אכילה. אולם, מרבית המומחים מסכימים כי הגורם הסביבתי-חברתי הוא המשמעותי ביותר בהתפרצות המחלה. לחצים חברתיים להיות רזה ושאיפה לשלמות גופנית חיצונית הנדרשת בתרבות המערבית יכולים לתרום רבות להתפתחות הפרעות כמו בולימיה.
בולימיה נרבוזה היא מחלה קשה ומסוכנת עם השלכות רפואיות חמורות. הקאות ממושכות עלולות לגרום לנזק חמור למערכת העיכול והחילוף החומרי בגוף. בולימיה עלולה לפגוע במערכת החיסון, בתפקוד הלב, השיניים והעצמות ולגרום גם לדלדול שרירים חמור. במקריםקיצוניים, היא עלולה לגרום למצבים של התייבשות קשה, הפרעות בריכוזי אלקטרוליטים ואף להוביל למוות.
אך אף שבולימיה נרבוזה היא קשה ומסוכנת, קיימים טיפולים המסוגלים להוביל להחלמה. הטיפול יכלול טיפול פסיכולוגי בתנאי אשפוז או במסגרת טיפול חוץ, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה במידת הצורך, ייעוץ דיאטני וליווי רפואי צמוד. הצלחת הטיפול תלויה במידת המוטיבציה וההתמדה של המטופל ושל הסביבה התומכת סביבו.
חשוב לציין כי טיפול מוקדם יעיל יותר מאשר טיפול במצבים מתקדמים יותר של המחלה. לכן, יש חשיבות עליונה לאיתור מוקדם של סימני בולימיה ולהעלאת המודעות לסכנות המחלה הזו. במצבים רבים, חשיפת דפוסי האכילה החריגים ומתן התערבות טיפולית בשלב ראשוני, יכולה להפחית את הנזקים רבים שבולימיה גורמת. תמיכה משפחתית, הקניית כלים ראויים להתמודדות והגברת הערכה העצמית יכולים לסייע במניעת הידרדרות למחלות קשות אלו.
בולימיה נרבוזה היא לא רק הפרעת אכילה, אלא מחלה נפשית מורכבת שיש לטפל בה ברצינות הראויה תוך מתן כלים טיפוליים המותאמים אישית. רק על ידי הבנה, התערבות מוקדמת וחשיפה של המצוקה העמוקה שמאחורי המחלה ניתן יהיה להתגבר עליה ולשקם את החולה לאיזון ואורח חיים בריא.