מהי עתירה מינהלית ?
עתירה מינהלית היא תובענה המוגשת לבית המשפט לעניינים מינהליים בהתאם לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, תש"ס-2000 ותקנות בתי משפט לעניינים מינהליים (סדרי דין), תשס"א-2000. ניתן להגיש עתירה מינהלית לגבי עניינים מסוימים הנקובים בתוספות לחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, אולם לצורך יריעה זו אנו נתייחס לעתירה מינהלית במכרזים.
כמה מילים על ההיסטוריה של העתירה המינהלית ומקורותיה?
לפני חקיקת חוק בתי משפט לעניינים מינהליים בשנת 2000, מבחינת סדרי דין, נהוג היה להגיש לבתי המשפט האזרחיים המרצות פתיחה, שבמסגרתן היו העותרים מבקשים סעדים כנגד מכרזים ציבוריים. במקביל לכך, בחלק מהמקרים, ניתן היה להגיש עתירות לבג"ץ. לאחר חקיקת חוק בתי משפט לעניינים מינהליים הוחלפו סדרי דין אלה בסדרי הדין הקבועים בתקנות בתי משפט לעניינים מינהליים (סדרי דין), ומאז מרבית התובענות המוגשות בענייני מכרזים ציבוריים מתנהלות בתור עתירה מינהלית. אמנם, יש לכך מספר חריגים ואף כיום ניתן להגיש בחלק מהמקרים עתירות לבג"ץ, אך היריעה קצרה מלדון בכך במסגרת זו.
תכלית העתירה המינהלית במכרזים ציבוריים
סדרי הדין הקובעים את הליכי העתירה המינהלית דומים מאוד (אם כי אינם זהים לחלוטין) לסדרי הדין הקבועים בתקנות סדר הדין בבית המשפט הגבוה לצדק, תשמ"ד-1984. תכליתם היא להביא לבירור מהיר ויעיל של עתירות מינהליות בנושא מכרזים ציבוריים כדי שלא למנוע עיכובים בהוצאה לפועל של התקשרויות שהמדינה ורשויותיה מעוניינות בהן. היבט זה בא לידי ביטוי בעניינים רבים ולהלן מספר דוגמאות: זכות החקירה הנגדית מוגבלת, אין לצדדים לעתירה זכות עיון במסמכים בדומה לזכות העיון הקיימת בסדרי הדין האזרחיים, אין אפשרות להגיש תגובה לתשובה, יש להגיש את העתירה המינהלית בתוך חלון זמנים צר מאוד.
עתירה מינהלית יש להגיש ללא שיהוי
טעות נפוצה בקרב הציבור היא שעתירה מינהלית יש להגיש בתוך 45 ימים ממועד היוודע העילה להגשתה. בפועל, יש להגיש עתירה מינהלית בהזדמנות המוקדמת ביותר, ומסגרת 45 הימים היא למעשה רף זמנים עליון שמוטב לעותר שלא להגיע אליו, כי בית המשפט מוסמך לדחות עתירה על הסף אם הוגשה לדעתו בשיהוי, אפילו אם הוגשה בתוך מסגרת 45 הימים. יצוין, כי בשל מסגרת הזמנים המצומצמת הקיימת להגיש עתירה מינהלית, ישנן דוגמאות לא מעטות של מקרים שבהן הרשויות מנסות לעכב את הגשת העתירות נגדן, בתקווה שאולי המתמודד – העותר הפוטנציאלי ישתהה ודרכו של בית המשפט תיסגר בפניו.
סיכום
העתירה המינהלית היא כלי רב עוצמה להסרת קיפוח במכרזים ציבוריים. אולם סדרי הדין שלפיהם היא מתנהלת אינם פשוטים, יש להכירם היטב ובמיוחד רצוי להיזהר מלהגיש עתירה מינהלית בשיהוי, מה שעלול לגרור לדחייה על הסף של העתירה. לפני הגשת עתירה מינהלית מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום ולקבל ממנו ליווי משפטי.