-
הספר "הגאולה" כפי שהוא מעובד לבני נוער, מציג שלל סוגיות גאולה ומשיח בשפה עשירה ובהגשה מרהיבה. לא פלא שהוא שואב אליו אלפי ילדים, גם אנ"ש, שבוחרים לחיות באווירה של גאולה • מה סוד הקסם של הספר, ולמי הוא באמת מיועד? • מנדי דיקשטיין בסקירה מיוחדת על הספר המדובר, באדיבות מגזין 'בית משיח' • לקריאה
יודי|כ״א בסיון ה׳תשע״טמנדי דיקשטיין, בית משיח
הכתבה הבאה יכולה בקלות להיראות ככתבה פרסומית לספר, מה גם שאנו נמצאים בתחילתו של שבוע הספר (שכבר מזמן גלש והיה ל"חודש הספר"…), אולם זו לא מטרתן של השורות הבאות. המסר המרכזי של הכתבה הוא היכולת להכניס גם את ילדי ישראל – לא רק בגיל, אלא גם בדעת… – לתוך האטמוספירה הנפלאה של חווית גאולה ומשיח על ידי לימוד הנושא מכל היבטיו וזוויותיו.
את ה'טיפ' הזה נתן לנו הרבי מלך המשיח בעצמו, כאשר אמר שלימוד גאולה ומשיח זה השער שדרכו צריכה לעבור העבודה בימינו אלה; ואם מישהו רוצה להרגיש גאולה, לחוות אותה ולמשש אותה בידיו – הדרך לכך היא בלימוד סוגיות הגאולה.
אז איך עושים את זה?
אפשר לפתוח רמב"ם, אפשר לפתוח ליקוטי שיחות בענייני גאולה ומשיח ולצלול בסוגיות השונות. אבל בינינו, לא כל אחד יכול ומסוגל לזה. לא לכל אחד יש את הרקע התורני הנדרש לשם כך.
ומה עם הילדים? איך משלבים אותם? 'שיעור כללי' בסוגיות הגאולה, לאו דווקא שהוא המתכון המנצח לזה.
את התשובה לזה גיליתי באקראי לפני מספר שבועות, בשעות אחר הצהריים של סתם יום חול שגרתי, כשהלכתי להתפלל מנחה ב'בית מנחם' בכפר חב"ד. שמתי לב לנהירה של ילדים לובשי מדים ירוקים עם סמל צבאות ה' לכיוון מרתף בית הכנסת. כיוון שהילדים נראו טרודים וממהרים, וגם אני מיהרתי להספיק את אחד המניינים האחרונים של מנחה, לא עכבתי אותם, וכל אחד מאתנו פנה לדרכו.
אחרי מנחה הסקרנות פעפעה בי בכל זאת, וירדתי גם אני לכיוון חדר התפילה על שם החסיד ר' זושא ריבקין ע"ה במפלס התחתון של בית הכנסת. המחזה שראיתי – ריתק אותי: עשרות ילדים ישבו בדממה, ראשיהם רכונים בתוך ספרי לימוד מהודרים והם גמעו בצמא את דברי ההסבר של המדריך. כמחנך במקצועי, עמדתי מהופנט.
לאחר דקות ארוכות, כשתם זמן השיעור הפרונטלי, החלה החזרה על הדברים בין התלמידים ובין עצמם, כשבסוף השיעור התקיים שעשוע כתיבה מרתק ומחכים – והכל מתוך אותו ספר מושך עין.
עניין אותי לדעת מהו הספר ששבה כך את לבם של הילדים – שהקדישו בשבילו שעות פנאי מסדר יומם. בעברי הייתי מדריך של סניפי צבאות ה' ואף ריכזתי קייטנות קיץ, קעמפים וכו' כך שפעילות עם ילדים לא זרה לי כלל, אולם בפעם הראשונה שאני רואה ספר עב כרס מותאם לילדים, מצוייר בצבעוניות בשלל גוונים ועיטורים המיוחד לפעילות של צבאות ה'.
בתום זמן הפעילות, לאחר שהחיילים הצעירים נפרדו לשלום מהמדריך, ניגשתי אליו וביקשתי לשמוע מעט על הספר. המדריך ענה לשם מוטי קמינקר האיר לי פנים, והציג בפניי את הספר: "הגאולה – תורת הגאולה מעובדת לנוער". הוא סיפר כי מדובר רק בחלק אחד מתוך סט ספרים שנערכו במיוחד על ידי מחנכים מובהקים ומומחים בתורת הגאולה עבור פעילות כלל–ארצית של צבאות ה'. לשם פרטים נוספים, המליץ לי לפנות לרב צבי מרגליות שהפיק את הספר כדי לשמוע ממנו על הרעיון והיוזמה ועל הביצוע הנאה שהחזקתי בידיי.
התקשרתי לרב מרגליות וקבעתי איתו פגישה למחרת כדי לשמוע מפיו על הרעיון שעומד מאחורי הספר.
במקום חוברת – ספר
בפגישה עם הרב מרגליות הוא סיפר לי כי מידי שנה בוחר המטה המרכזי של ארגון צבאות ה' נושא מרכזי שעליו נסובה הפעילות השנתית כולה. בשנים האחרונות נבחרו נושאים כמו 'עבודת התפילה', 'הקמת צבאות ה", 'דרכי החסידים', 'אהבת ישראל' וכו'. בסיום תקופת הפעילות הקודמת הוחלט כי חומר הלימודים של השנה הנוכחית יהיה 'גאולה ומשיח'.
כידוע נושא גאולה ומשיח עמוק ורחב ביותר, החל מפסוקי הגאולה בברכותיו של בלעם, המשך בנבואות בספרי הנביאים והכתובים, וכלה בגמרות במדרשי חז"ל בספרי הזוהר ואצל גדולי הדורות כמו: המהר"ל ואברבנאל וכמובן בתורת החסידות. במשך השנים זכינו גם לשפע עצום של תורת גאולה וביאורי גאולה מפי הרבי מלך המשיח עצמו. הרעיון שעמד מאחורי הרצון למסור את החומר הרב הזה לילדים היה להפוך אותו ללימוד חוויתי בצורה מונגשת וברורה כדי שהילדים עצמם יחיו גאולה ומשיח, יטעמו מהטעם של לעתיד לבוא, לא פחות!
מנהלי אגף הסניפים של צבאות ה' המרכזית בארץ הקודש הרבנים יוסף יצחק בן ציון ושלמה דיקשטיין (גילוי נאות, אחי היקר) החליטו ללכת על הנושא באופן של 'שטורעם', ובמקום להוציא לאור חוברות לימוד פשוטות כפי שנהגו עד אז, חוללו מהפך בהכנת ספר לימוד שלם על נושא הגאולה במטרה שישמש כחומר לימודים וכחומר לפעילות בסניף. אחרי שקיבלו את ברכת הדרך מיו"ר צבאות ה' הרב דוד נחשון ומהמנהל הרב לוי נחשון, ניתן האות ויצאו לדרך.
ואיך הרבי קשור לזה?
ההחלטה הראשונית היתה להעניק לחיילי צבאות ה' מעין 'טעימה' של כל נושאי גאולה ומשיח, מתוך מחשבה שמי יסתקרן וירצה להעמיק יותר בנושא המדובר, יעשה זאת לאחר שירכוש ידע בסיסי שיעורר את סקרנותו.
אל המערכה גויס אחד מטובי הכותבים והמומחים בנושא הרב יהודה לוינסון, שהחל בפעולת 'מיפוי' של כל עשרות נושאי גאולה ומשיח הנמצאים בספרות היהודית–התורנית, ופירק כל נושא לתתי–נושאים. בסופה של עבודה הגיע למאות נושאים שכל אחד מהם מציג פן נוסף בתורת הגאולה. כך לדוגמה: נושא 'תחיית המתים' קיבל את הסעיפים של: 'אפילו לרשעים', 'דווקא בגוף', 'זמנה', 'חיים נצחיים', 'לא צריך לאכול', 'ממשיכים לחיים נצחיים', 'מקומה של התחיה', 'סדר הקימה', 'עצם הלוז', ועוד.
לאחר מיפוי וכתיבת 'אינדקס גאולה ומשיח', החלה העבודה האמיתית, כאשר כל נושא קיבל את החשיבות הראויה לו. מדובר בפרויקט של ממש: כתיבתו של כל ערך לוותה על ידי חברי ועדת ההיגוי שהורכבה מהרב מאיר ווילשנסקי (מראשי ישיבת חסידי חב"ד ליובאוויטש בצפת) והרב אריה קירשנזפט. לצד הכתיבה של כל ערך צורף אליו גם סיפור מתאים וכן פעילות מיוחדת לתלמידים בתום הלימוד.
כחוט השני עובר בין כל פרקי הספר הקשר עם הרבי מלך המשיח.
לבטים ושאלות לא חסרו במהלך הכנת סוגיות הגאולה, כמו למשל: האם להסביר את כל מושגי הגאולה בצורה ברורה או לבאר גם איך כל הענינים באים לידי ביטוי בדורנו דור הגאולה, ובדמותו של משיח ה' הרבי שליט"א. בסופו של דבר הוחלט כי כל ההסברים והביאורים של הנושאים השונים יובילו למסקנה המתבקשת – כי דורנו הוא הדור עליו מדובר בכל הספרים והמקורות, והרבי הוא האישיות שעליה הוטלה המשימה לגאול את עם ישראל.
"מהתגובות שקיבלנו בשטח, עולה התמונה שזו היתה ההחלטה הנכונה. הרבה ילדים ומבוגרים מאמינים באמונה שלימה שהרבי הוא מלך המשיח, אבל אצל רובם זה נשען על רגש חסידי או על 'מעשה רב' של עידוד שירת 'יחי' וכו'; אולם כאשר הם נשאלים שאלות ומנסים להיכנס לעובי הקורה בבירור מעמיק, הם לא תמיד יודעים לענות או אפילו להסביר לעצמם", אומר הרב צבי מרגליות. "על ידי החיבור בין הלימוד התוכני של הנושאים לבין דמותו של הרבי כפי שהיא מתבארת בו, רוכשים הלומדים בספר ידע רב המחזק את האמונה בבחינת 'וידעת'".
הכמות הרבה של החומר שהצטבר במערכת, גרם לשינוי כיוון, ובמקום להוציא לאור ספר אחד כפי שתוכנן מראש, הוחלט כי הספר יפוצל ויצא לאור בשני כרכים בהם יובאו היסודות העיקריים בתורת הגאולה, החל מראשית המקורות ועד לשיחות הרבי מלך המשיח תוך משנה סדורה ומקיפה שלב אחרי שלב, בשפה קלה ומעובדת, בשילוב משלים וסיפורים, במטרה שיתאים לקורא המתחיל כמו גם למתקדם.
תורה מפוארת בכסות מפוארת
תורה מפוארת זו הולבשה בכסות מפוארת לא פחות; הספרים הודפסו ברמת הפקה גבוהה, הדפסה צבעונית, בליווי ציורים מקוריים מרהיבים פרי עטו והגותו של הצייר רפי דרוק ובעימוד מאיר עיניים.
כשאני מדפדף בספר (ריח של דפים חדשים עולה באפי…) אני מגלה שבסוף כל פרק ישנו מדור מיוחד של 'מעמיקים'. מדור זה מתאים לילדים מהשכבה הבוגרת יותר של כל סניף, והוא מוסיף רובדי עומק נוספים לנושא שנלמד בשיעור הכללי לכל הסניף. כך תלמיד הרוצה להוסיף ידע ולהעשיר את רמת ידיעותיו בנושא מסוים, יש לו את היכולת ו'קצה החוט' להמשיך משם לים הגדול של נושא גאולה ומשיח.
לא קשה לדמיין כי הספר מיועד לא רק לילדים, אלא יכול לסייע רבות גם למוסרי שיעורים בבתי חב"ד, הן בלימוד משותף ברמת מתחילים והן כעזר להכנת שיעור מקיף, מסודר ומרתק בנושאי הגאולה. ובכלל, ראוי לכל בית חסידי להכניס ספרים אלו ולקבוע שיעור משפחתי משותף בתכנים הנפלאים המופיעים בו בצורה כה מזמינה.
כששיתפתי את הרב מרגליות בהערכתי זו, חייך וסיפר לי כי כאשר הספרים יצאו לאור, צלצל אליו אחד ממנהלי בית חב"ד הגדולים והמצליחים בארץ ישראל ורכש 60 סטים לקהילתו. מאז ועד היום הם הספרים שמהם לומדים ביסודיות את ענייני גאולה ומשיח בצורה מסודרת בשיעור השבועי בבית חב"ד.
גם מחנכים רבים שנחשפו לספר, הכניסו את הספר למערך השיעורים בכיתה ולומדים ממנו באופן מסודר ושיטתי.
בשיחה שקיימתי עם הרב יוסי בן ציון, ממפיקי הספר, הוא מספר כי רבים מהרכזים של צבאות ה' המלמדים את הספר בסניף המקומי, לוקחים אותו הביתה ולומדים ממנו בשולחן שבת לבני הבית. כך גם האורחים וגם הילדים שלהם נהנים מלימוד שבועי קבוע בעניני גאולה ומשיח.
יֶדע לא קשור לגיל
כשביקשתי מהרב מרגליות לשוחח עם מגיד שיעור המלמד שיעורים מתוך הספר הזה, הוא הפנה אותי אל הרב שלמה הכהן, מרצה מנוסה בשיעורי תורה בעניני גאולה ומשיח זה שנים רבות. לאחרונה נחשף לספר הגאולה, ומידי שבוע הוא מוסר ממנו שיעור קבוע למקורבים.
מה הרקע שהיה לך לפני כן בעניני גאולה ומשיח?
ב"ה זכיתי ואני מלמד שיעורי גאולה ומשיח עוד מהתקופה בה למדתי בישיבה קטנה, ולאחר מכן בישיבה גדולה, וגם לאחר חתונתי. אני אוהב את התחום וממש חי אותו ובו באופן של 'זהיר טפי'.
במה הספר מיוחד משאר הספרים שיצאו לאור עד היום?
"אל הספר הזה הגעתי כמו שאני מגיע לכל ספר שיוצא בנושא גאולה ומשיח, והוא היה נראה לי אטרקטיבי ומעניין לקהלים שלא רגילים בלשון התורנית או הישיבתית המופיעה בכל הספרים השונים שיצאו לאור עד כה בתחום הזה. משום כך החלטתי להקדיש את השיעור השבועי שלי למקורבים מתוך הספר הזה.
"אז נכון שהוא מנוקד ויש בו ציורים ושעשועונים, אבל ניקוד הוא לא דבר רע גם למבוגרים. אגב, הציורים הנלווים מוסיפים נופך נוסף להבנה, משום שמחברי הספר השתדלו באופן מוצלח מאוד שכל האיורים יהיו מותאמים לגמרי לתחום הלימוד הספציפי של אותו פרק. אני יכול לומר בהחלט, שגם המבוגרים מפיקים הנאה מיוחדת מהשעשועונים המופיעים בסוף כל פרק. כך, גם מה שנראה בתחילה כילדותי, בסופו של דבר מתברר כמוסיף להבנה ולחשק בלימוד".
כיצד מתקיים בפועל השיעור הקבוע שלך מתוך הספר?
"השיעור מתקיים באופן שונה משאר השיעורים הרגילים שלי. בדרך כלל אני נותן כמה מילות הקדמה לפני השיעור כדי להכניס את הקהל לעניינים. אחר כך אני קורא את החומר ומסביר אותו בעוד שהקהל די פאסיבי (מלבד אלו שמחפשים לשאול שאלות והבהרות נוספות).
"אולם כאשר אני מלמד את המקורבים מתוך הספר "תורת הגאולה מעובדת לנוער", הסדר שונה לגמרי: איני פותח בהקדמות, אלא נותן למשתתפים עצמם לקרוא ולהסביר כמידת הבנתם. אחר כך אני מרחיב ומבאר את הנושא מכל היבטיו וצדדיו ומביא פרשנות נוספת במידת הצורך.
"אני חייב לומר שאופן מסירת השיעור בצורה הזו הוא חווייתי ביותר למשתתפים; הם לומדים בצורה אקטיבית ומשותפת והם חשים חלק מהלימוד. אני יכול לומר כי מאז שעברנו ללמוד מהספר הזה ובשיטה הזו, השיעורים 'חיים' יותר והלומדים מגלים בהם עניין גדול יותר".
האם התגלו לך דברים חדשים שלא הכרת בזכות הלימוד מהספר?
"כאמור, אני חי את נושאי גאולה ומשיח שנים רבות ובקי בחומר הנלמד. מה שלקחתי מהספר הוא את ההפשטה של הדברים את הדרך בה ניתן להסביר דברים מורכבים בצורה ברורה גם לילדים קטנים (הן בגיל והן בידע). גם האינדקס המיוחד המופיע בספר השני, הסוקר את כל עניני גאולה ומשיח ומחלק אותם לתחומים ולתת תחומים, מסייע לי רבות בעשיית סדר בראש בשעה שאני מוסר שיעורים בעניינים אלו לקהלים אחרים".
כן, גם אברכים…
אולי לא התפלאתי לראות, כי למחרת, בתום תפילת ערבית ב"בית מנחם", כאשר הקהל כבר החל להתפזר לביתו, הבחנתי בזוג אברכים היושבים ולומדים מתוך הספר 'הגאולה' הצבעוני של סניף צבאות ה'. היה נראה שהם לומדים בחשק ובחיות. כיוון שאני עוסק במהותו של הספר, ניגשתי אליהם ושאלתי אותם למה בחרו ללמוד את נושאי הגאולה דווקא מתוך ספר של ילדים?
מסתבר שהאברכים הללו הם בעצמם הורים לחיילי צבאות ה'. יום אחד הבחין אחד מהם בבנו חוזר מהפעילות בסניף ובידו הספר המהודר. "ביקשתי לראות את הספר. עלעלתי בו קלות מטעמי סקרנות, ואורו עיניי", הוא מספר. "ראיתי איך נושאי הגאולה שהיו די רחוקים מתודעתי ומהשגותיי, מוסברים שם בשפה קלה וברורה, וממש נמשכתי לקרוא ולקרוא…
"כששיתפתי זאת את חברי, הוא סיפר לי שמזמן חש צורך ללמוד על גאולה ומשיח אבל בכל פעם שניסה לשבת וללמוד, התייאש במהירות בגלל המושגים הלא–שגרתיים המורכבים של כל הנושא הזה. כעת נוצרה לנו הזדמנות לשבת בסוף יום עבודה וללמוד עניני גאולה ומשיח מתוך הנאה. פשוט ליהנות מהלימוד…"
תגיות: מגזין בית משיח, ראשי