-
עידן הדיגיטל שינה את העולם. הוא הפך את העולם ממקום פרסונלי, שבו מידע עבר בין אנשים באופן ישיר, למקום שבו אוטוסטרדות מידע מעבירות אינסוף נתונים בשנייה • לכתבה המלאה
מנחם|ה׳ בניסן ה׳תשפ״בכיום, כך נדמה, אפשר לדעת הכול, על כל דבר, בכל נושא שבעולם, בלחיצת כפתור. להתפתחויות הטכנולוגיות הללו ישנה השפעה רבה על תחום המודיעין העסקי, שחלק ניכר ממנו מבוסס על איסוף נתונים ומידע. אפשר להגיד שהוא שינה את האופן שבו התחום מתנהל, הן מצד נותני השירות – שגיבשו שיטות עבודה חדשות שמתאימות לעולם הדיגיטלי, והן מצד מקבלי השירות. לפני שנפרט ונבין את מאפייני המודיעין התחרותי-עסקי כיום, אסקור בקצרה את המקרים שבהם יש צורך במודיעין תחרותי עסקי כיום. התייעצנו עם איש מקצוע מ "עוגן – חברת מודיעין עסקי מובילה בישראל" כדי להכיר את ההשפעה של הדיגיטל על המודיעין העסקי.
מתי צריך מודיעין תחרותי עסקי?
מודיעין עסקי מאפשר לחברה לעשות החלטות מושכלות מתוך היכרות עם כל המשתנים, השחקנים והמגמות בשוק. לפיכך הוא נחוץ לפני כל החלטה גדולה, נקודת ציון או נקודת מפנה של החברה. למשל, אם החברה מעוניינת לפתח מוצר חדש – היא צריכה לפני זה לדעת מי המתחרים שלה, להכיר היטב את השוק, להכיר פטנטים רשומים בתחום, לפלח את קהל היעד ולמפות את התחרות שצפויה לה. כל זה נחוץ לחברה כדי לדעת איזה דגשים היא תצטרך בפיתוח המוצר. ולמעשה, במקרים מסוימים מידע זה נחוץ גם כדי להימנע מפיתוח מוצר שלא יביא לחברה רווחים. דוגמה נוספת היא כניסה לשוק חדש, לפעמים אפילו מדינה חדשה.
היום, למשל, בעקבות הסכמי אברהם, חברות ישראליות רבות רוצות להתפתח ולצאת לשוק החדש שנפתח לנו באיחוד האמירויות. מודיעין תחרותי-עסקי נחוץ במקרה זה כדי ללמוד את השוק, לעשות את ההתאמות התרבותיות ולדעת לפתח אסטרטגיה שמתאימה לדנ"א של תושבי איחוד האמירויות ולקחת בחשבון גם את כוחות השוק הקיימים כבר בתחום. כל זאת, תוך התחשבות במאפיינים הייחודיים של איחוד האמירויות גם ברמת החוקים והרגולציה המקומית. יש לציין שמודיעין עסקי חשוב לא רק בהחלטות גדולות, אלא גם בהחלטות אסטרטגיות שוטפות כמו החלטה האם לענות למכרז ואיך לגשת אליו, או הכנה לקראת משא ומתן. בכל המקרים הללו המודיעין העסקי נותן לחברה יתרון על פני מתחריה, ומאפשר לה לתכנן אסטרטגיה שתוביל אותה קדימה לצמיחה והצלחה.
היום הכול נגיש
בעידן הדיגיטל תחום המודיעין התחרותי עסקי עבר מהפיכה. אם פעם המודיעין התבסס בעיקר על הגורם האנושי ורק מעטים יכלו להגיע אליו, הרי שהיום כמויות המידע שגלויות לכל ונגישות בלחיצת כפתור הן עצומות. אם כן, נדמה שכל אחד יכול להשיג מודיעין עסקי בעזרת גוגל וקצת שכל ישר. אלא שמודיעין תחרותי עסקי לא עוסק רק בהגעה אל הנתונים. מדובר בתחום הרבה יותר מורכב מכך, והוא דורש מומחיות. איסוף נתונים הוא רק הצעד הראשון, שאחריו צריך לעבד את הנתונים, לנתח, לדווח ולגבש המלצות ואסטרטגית פעולה. כלומר, צריך שהמידע יהפוך מנתונים גולמיים למידע שימושי שיועיל לחברה. ובכל זאת, העידן הדיגיטלי שינה את האופן שבו מתבצע איסוף המודיעין, והוא מאפשר הגעה למקורות מידע רבים, ראשוניים ומשניים, תוך זמן קצר יחסית.
מקורות מידע דיגיטליים
העולם הדיגיטלי מאפשר פיתוח מתודות וכלים מתקדמים לכריית מידע באופן מהיר ויעיל יותר מאשר בעבר. המידע יכול להגיע ממקורות גלויים כמו אתרי חברות מתחרות, מידע עסקי גלוי, דפים בפייסבוק, לינקדאין או טוויטר, עיתונות ועוד. הוא גם יכול להגיע ממקורות אנושיים, שבזכות הכלים הדיגיטליים אפשר להגיע ליותר מהם, בזמן קצר יותר. למשל, כיום אפשר לקיים ראיונות בזום, להשתמש במידע שמופיע בדפים אישיים של אנשי מפתח ברשתות החברתיות, ואפילו לבצע סקרים באמצעות רשתות חברתיות או מייל בתפוצה רחבה שיאפשרו ניתוח השוק ואיסוף נתונים רחב. כריית המידע מכל המקורות הללו מניבה אינסוף פרטים, ואת אלה צריך לעבד ולהפוך למידע שימושי, שיביא לחברה את הערך העסקי הנחוץ.
מנועי חיפוש זה לא רק גוגל
העולם הדיגיטלי פתח אפשרויות רבות של שימוש במנועי חיפוש מתקדמים שיושבים על בסיסי נתונים רחבים שיש להם ערך רב למודיעין עסקי. יש מנועי חיפוש שמתמחים, למשל, בחיפוש מסמכים משפטיים. חשבו כמה ערך יש במידע על הליכים משפטיים שחברה מצויה בהם, וכמה שהמידע הזה משפיע על התוכנית האסטרטגית של החברה המתחרה. דוגמה נוספת היא מנועי חיפוש שמתמחים בחיפוש מידע שפורסם בעיתונות. חיפוש מסוג זה יכול להניב הרבה מידע על מהלכים עסקיים של בעלי חברות ולתת את הרקע הנחוץ לפני החלטה על מיזוג, רכישה, או השקעה משמעותית. מנועי חיפוש לפטנטים רשומים חשובים מאוד לפני החלטה על פיתוח מוצר חדש. כל מנוע חיפוש נותן מידע רב ערך, שמצד אחד מאפשר לבנות תמונה רחבה של השוק והשחקנים המתחרים ומצד שני ממוקד במטרות של המודיעין העסקי – לגבש אסטרטגיה עסקית מושכלת שמניבה תוצאות.
סינון ועיבוד מידע
עד כאן ראינו בעיקר את היתרונות של העולם הדיגיטלי. אבל בתוך כל הנגישות של המידע מגולם גם חיסרון משמעותי ומאתגר במיוחד: עודף חדשות, מידע גולמי, לא מתוקף, ולא מאורגן. ריבוי המידע מחייב את כל מי שעוסק במודיעין עסקי לפתח כלים מתקדמים של מיון המידע על פי חשיבותו והרלוונטיות שלו, של הצלבת מידע ותיקוף שלו, כלומר, לוודא את מהימנותו, ועיבוד המידע כדי שיהפוך ממודיעין למידע יישומי-אסטרטגי, כזה שאפשר לבסס עליו החלטות עסקיות הרות גורל.
תגיות: ביי פוסט