כלכלה היא דיסציפלינה אחת מתוך קבוצת דיסציפלינות מתחום מדעי החברה. כלכלה בוחנת את כל הספקטרום של נושאים המשפיעים על מצבים פיננסיים והחלטות, החל משלב הייצור ועד הצריכה. הכלכלה בוחנת כיצד משאבי העולם משמשים ומחולקים בין יחידים וארגונים. לימודי כלכלה, אם כך יידרשו לכלול קורסים והבנה לגבי תחומים רבים ומגוונים כמו פוליטיקה, סוציולוגיה, משפטים, פסיכולוגיה, גיאוגרפיה והיסטוריה, ברמה המקומית והעולמית.
שני העורקים העיקריים של תחום הכלכלה הם מיקרו-כלכלה ומקרו-כלכלה. מיקרו-כלכלה בוחנת את ההתנהגות והאינטראקציות של סוכנים בודדים, כגון משקי בית, חברות, קונים ומוכרים. ואילו מאקרו כלכלה מנתחת כלכלות בקנה מידה לאומי או עולמי, בוחנת סוגיות כמו אבטלה, אינפלציה, צמיחה כלכלית ומדיניות מוניטרית ופיסקלית.
מה נוכל לצפות מלימודי כלכלה?
תארים בכלכלה נלמדים בדרך כלל באמצעות הרצאות וסמינרים ודרישה למטלות כתובות שיוגשו למורים. בהתאם למוסד, בין אם מדובר על מכללה או אוניברסיטה, הציונים בלימודים ייקבעו על סמך הבחינות, מטלות הקורסים השונים והדוחות והפרויקטים הנדרשים. למעשה לימודי כלכלה הינם לימודים קונבנציונליים המתמקדים בתיאוריות השונות, ולפעמים הם חסרים את אותה נגיעה למציאות ולמה שמתרחש הלכה למעשה בעולם.
לימודי כלכלה יכולים להתבסס על תיאוריות מתחום מדעי החברה והסבר על התנהגויות צפויות או שאינן צפויות של צרכנים, אך יכולים גם להתמקד יותר בתחומים כמו מתמטיקה, סטטיסטיקה וטכניקות הלקוחות מתחום המחשבים. כמובן שגם התואר אשר מתבסס יותר על מדעי החברה עדיין יכלול קצת מתמטיקה, אבל בדרך כלל התיאוריות השונות יילמדו בשילוב עם מודלים איכותיים הקשורים לסוציולוגיה ופסיכולוגיה.
הכישורים הנדרשים ללימודי כלכלה
הסטודנטים אשר יבחרו ללמוד כלכלה ילמדו לנתח באופן ביקורתי מערכי נתונים מורכבים, יבנו ויציגו טיעונים למגוון נושאים מנקודות מבט מרובות, יציגו את המידע המורכב לקהלים שאינם מכירים את הנושא, יפתחו כישורי חישוב וסטטיסטיקה וכן מיומנויות IT כלליות, עם דגש על תוכנות כלכליות המתמחות במיומנויות מחקר כלליות וילמדו לתת הערכה ביקורתית ופתרון בעיות. כמו כן הם יתאמנו על מיומנויות תקשורת טכניות כתובות-מקצועיות, ומיומנויות תקשורת לא בכתב (מצגת), ניהול משא ומתן עם לקוחות, ניהול זמן עצמי, כולל תכנון ועמידה בלוחות זמנים ועירנות לנושאים אקטואליים.
ישנן עבודות אשר תידרשו עבורם להשתמש בידע הספציפי אותו למדתם בלימודי הכלכלה, למשל בבנקים, משרדי ביטוח, משרדי רואי חשבון, עסקים ובממשלה. עבודות אלו עשויות להיות כרוכות בזיהוי סיכונים פיננסיים או בקבלת החלטות לגבי היכן חברה או ממשלה צריכים להשקיע את משאביה בעתיד. ישנם גם תפקידים לכלכלנים בצוותי חשיבה ובחברות ייעוץ המייעצים לממשלות וחברות במגזר הציבורי, לגבי למשל דרכי ההתמודדות עם משבר חוב.
לימודי כלכלה – מחשבה על העתיד
במונחים של מקצועות ותחומי תעסוקה חדשים, כלכלנים יהיו מוכנים היטב לתפקידים אלה מכיוון שהם עוסקים רבות ב BIG DATA. זהו תחום חדש והוא עוסק בניתוח כמויות גדולות של נתונים כדי לזהות דפוסים, וכך לעזור לעסקים או לממשלות לקבל החלטות טובות יותר. נתונים אלה יכולים להיות קשורים למשל להתנהגות לקוחות, התפשטות מחלות, דפוסי פשיעה או מגמות בשווקים הפיננסיים.
ייתכן שתידרשו ללמוד גם לתואר שני כדי לפתח ולשפר את המיומנויות הספציפיות ותחומי המומחיות הרלוונטיות אם תרצו לעבוד בתחומים תחרותיים כמו ממשלות, בנקים או חברות ייעוץ, וגם אם תרצו להתמחות בתחומים כמו בריאות, ביטוח, או פיתוח כלכלי אזורי, אשר דורשים ידע ספציפי. כך שבאופן רחב יותר, תואר בכלכלה עוזר להכין אתכם לקריירה הדורשת מיומנויות מספריות, אנליטיות ופתרון בעיות – למשל בתכנון עסקי, שיווק, מחקר וניהול. לימודי כלכלה יסייעו לכם לחשוב מבחינה אסטרטגית ולקבל החלטות טובות ומושכלות יותר כדי לשפר את התוצאה.