החיסון לשפעת – תמיד מתעדכן
בעבר, שפעת הייתה מחלה מסכנת חיים. לא מעט אנשים היו מתים כתוצאה מסיבוכי שפעת ולא פעם, גם אנשים בריאים שחלו בשפעת היו מגיעים למצבים מסכני חיים ואף למוות.
אולם כיום, בשל פריצת הדרך שהובילה להמצאת החיסון לשפעת, השפעת הופכת להיות מחלת חורף קלה מאוד ולרוב נטולת סיבוכים.
קבלת חיסון שפעת הינו אמצעי יעיל למניעת המחלת והסיבוכים שלה. חשוב מאוד שכל אדם יקבל חיסון שפעת טרם עונת החורף ובפרט אוכלוסיות המצויות בקבוצות סיכון. חובה להתחסן בחיסון זה בכל שנה מחדש.
מה צריך לדעת על שפעת?
השפעת היא מחלה נגיפית. הסימפטומים הנפוצים של המחלה כוללים: עלייה פתאומית בחום הגוף מעל ל38 מעלות, נזלת או גודש באף, כאב גרון, כאבי שרירים ותחושת חולי כללית.
הסיבוכים של מחלת השפעת עלולים לכלול דלקת ריאות קשה או דלקת סמפונות.
מדי שנה נפטרים בישראל כמה מאות אנשים כתוצאה מהסיבוכים של המחלה, כאשר רובם בני 65 ומעלה. הסימפטומים של המחלה מופיעים כיומיים לאחר שנדבקים במחלה והם נמשכים לרוב כשבוע ימים.
לרוב הסימפטומים יחמירו ביומיים- שלושה הראשונים ולאחר מכן הם יפחתו באופן הדרגתי.
נגיף השפעת מועבר באמצעות מגע ישיר עם טיפות רסס שנפלטות כתוצאה מהתעטשות או משיעול של אדם חולה, משאיפת האוויר שמכיל את הטיפות הללו או על ידי מגע עקיף עם חפצים שזוהמו בנגיף זמן קצר לפני המגע בהם.
למידע נרחב בנושא חיסון שפעת לחצו כאן >>
חיסון נגד שפעת- מה חשוב לדעת?
חיסון נגד שפעת הוא חיסון שמגן מפני הנגיפים שגורמים לשפעת. הגרסה הישנה של החיסון מפותחת פעמיים בשנה וזאת בשל העובדה שהנגיפים של השפעת משתנים במהירות.
לרוב החיסון מספק הגנה ברמה גבוהה מפני הנגיפים של השפעת. החיסון פותח במהלך שנות ה30 של המאה ה20 והפך לזמין בקנה מידה משמעותי מאוד בעולם המערבי.
במהלך שנות ה40 החיסון נכלל ברשימה של התרופות החיוניות של ארגון הבריאות העולמי
חולי שפעת מסוגלים להדביק אחרים יום לפני הופעת הסימפטומים וכן 5 עד 6 ימים לאחר שהסימפטומים מופיעים.
ילדים וכן אנשים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת עלולים להיות מדבקים פרק זמן ארוך יותר. יעילות החיסון נשמרת בין חצי שנה ל 8 חודשים לאחר שמקבלים אותו.
חיסון שפעת למגוון נגיפים
החיסון נגד שפעת מגן מפני מספר סוגים של נגיפים אשר גורמים למחלה. התחסנות טרם עונת השפעת מהווה אמצעי יעיל מאוד למניעת המחלה והסיבוכים שלה. החיסון מפחית את שכיחות התחלואה בשפעת ובדלקת ריאות ב80 אחוזים לפחות ומקטין את מספר מקרי התמותה בשל סיבוכי המחלה.
מידת ההגנה שהחיסון מעניק משתנה מאדם לאדם. בהתאם לפרסומי ארגון הבריאות העולמי היעילות של החיסון נגד שפעת בקרב מבוגרים עד גיל 65 היא בין 70 אחוזים ל90מ אחוזים ואילו בקרב בני 65 ומעלה היא בין 50 אחוזים ל60 אחוזים.
החיסון מחסן מפני שלושה זני נגיפים שעלולים לגרום למחלה בעיקר בחודשי החורף: נגיף מסוג A שגורם לתחלואה קשה בהשוואה לזנים אחרים.
נגיף מסוג B שגורם למחלה פחות קשה וכן אחראי להתפרצות קטנה יותר של המחלה ונגיף מסוג C אשר גורם למחלה קלה שדומה להצטננות.
מדוע חשוב להתחסן מחדש מדי שנה בשנה?
תרכיב החיסון נגד ששפעת עונתית שיוצר עבור חורף אחד לא זהה לתרכיב החיסון בחורף אחר שכן, המטרה היא להתאים את החיסון לזני הנגיפים הנפוצים ביותר של השפעת בכל חורף ולהפוך אותו לכמה שיותר יעיל.
חשוב מאוד להתחסן בכל שנה מחדש וזאת בשל העובדה שחלה ירידה הדרגתית בהשפעת החיסון שהאדם מקבל בשנה שחלפה. כמות הנוגדנים שמייצרת המערכת החיסונית בעקבות קבלת החיסון יורדת באופן הדרגתי במהלך חצי שנה עד 8 חודשים.
בנוסף חשוב מאוד לזכור כי נגיפי השפעת משתנים ולא פעם מופיעים זנים חדשים שיש להתחסן בחיסון התואם להם.
תופעות לוואי של חיסון השפעת
בדרך כלל החיסון לשפעת לא יגרום לתופעות לוואי. יחד עם זאת אצל חלק מהמתחסנים עלולות להתפתח תופעות לוואי מקומיות קלות הכוללות: אדמומיות, נפיחות וכאב במקום ההזרקה.
כמו כן לעיתים עלולים להתפתח חום לא גבוה וכאבי שרירים קלים. לעיתים רחוקות יופיעו תסמינים כגון: עליית חום גוף, שלשול, כאבי ראש, עייפות וירידה בתאבון.
מידע נוסף בנוגע לחיסון שפעת בישראל וחיסונים בכלל תוכלו למצוא באתר "חיסון וידע" שנועד לתת מענה ראוי ומהימן בנושאי חיסונים. באתר