-
המילה דיכאון נזרקת לאוויר לא מעט ביום-יום, בדרך כלל כדי לדבר על מצב רוח ירוד בעקבות בשורות רעות. אבל דיכאון הוא למעשה מצב שיכול לפגוע באופן משמעותי בתפקוד ובהנאה בחיים. אדם שנמצא בדיכאון חווה ירידה משמעותית במצב הרוח, לצד סימפטומים נוספים כמו קשיים בשינה או ירידה בתיאבון • לכתבה המלאה
צילום: depositphotosמנחם|כ״ח באדר ה׳תשפ״אבשיתוף בטיפולנט
חרדה ודיכאון הם מצבים נפשיים נפוצים, ואפילו הפכו למילים שגורות בשיחות חולין אך מתי מדובר בבעיה נפשית של ממש וכיצד ניתן לטפל בכך?
דיכאון
המילה דיכאון נזרקת לאוויר לא מעט ביום-יום, בדרך כלל כדי לדבר על מצב רוח ירוד בעקבות בשורות רעות. אבל דיכאון הוא למעשה מצב שיכול לפגוע באופן משמעותי בתפקוד ובהנאה בחיים. אדם שנמצא בדיכאון חווה ירידה משמעותית במצב הרוח, לצד סימפטומים נוספים כמו קשיים בשינה או ירידה בתיאבון.
דיכאון נראה קצת אחרת אצל כל אדם, ויכול להופיע בעוצמות שונות. למשל, בין הסובלים מדיכאון יש כאלו ש"יטביעו" את עצמם בעבודה ויאבדו עניין בכל דבר אחר בחייהם, לעומת אחרים שלא יצליחו למצוא סיבה לקום בבוקר ולצאת מהמיטה.
אז איך נבחין בין "מצב-רוח רע" לדיכאון? קודם כל חשוב לזכור שדיכאון אינו עובר תוך יום, ולרוב מדובר בתופעה מתמשכת. כך שהדבר הראשון שאנחנו רוצים לבדוק הוא האם מצב הרוח הירוד או אובדן העניין נמשך לפחות שבועיים. מעבר לכך, דיכאון כולל גם סימפטומים נוספים, כמו:
• סימפטומים גופניים – עשויים לכלול ירידה או עלייה בתיאבון ובמשקל, עודף או חוסר בשינה, עייפות ואובדן אנרגיה, תחושת חוסר מנוחה ותפקוד איטי יותר מהרגיל.
• סימפטומים רגשיים – כמו תחושות אשמה, חוסר ערך, ריקנות, עצבות ותסכול.
• סימפטומים קוגניטיביים (מחשבתיים) – עשויים לכלול חוסר ריכוז, קושי בקבלת החלטות ומחשבות חוזרות על רצון לפגיעה עצמית.
בסופו של דבר, כולנו מרגישים מדוכדכים מפעם לפעם, אבל אם אתם מזהים את הסימפטומים הללו אצלכם במשך תקופה, ללא שיפור נראה לעין, יכול להיות שאתם סובלים מדיכאון וזקוקים לסיוע מקצועי.
חרדה
חרדה, או בשמה היומיומי יותר, פחד, היא חוויה נורמלית לחלוטין שכולנו חווים מפעם לפעם, לפעמים אפילו בלי לשים לב. יש בחרדה הרבה היגיון – במקור, היא למעשה מנגנון הישרדותי שמסייע לנו להבין כי אנחנו נמצאים תחת איום, ומכאן חשיבותה.
הבעיה מתחילה כשאנחנו חווים חרדה מבלי שקיים גורם מאיים או מלחיץ בפועל, או במקרה בו החרדה כל כך עוצמתית שהיא משתקת את היכולת שלנו לפעול. חרדה עלולה לפגוע בתפקוד היומיומי שלנו ולגרום לנו להימנע מדברים שאנחנו רוצים או צריכים לעשות.
בפועל, חרדה עשויה להתעורר כתוצאה מגורמים רבים ומגוונים. היא יכולה להיות מוכללת, כלומר להתבטא בדאגה מוגזמת ומתמשכת לעצמכם ולסביבה הקרובה, או שהיא יכולה להיות ספציפית, כמו במקרה של חרדה חברתית, שהיא פחד מסיטואציות חברתיות כמו דיבור מול קהל או שיחה עם אנשים לא מוכרים. עם זאת, חרדה יכולה להתעורר גם ללא גורם ידוע וברור.
כמו שאנשים שונים עשויים לחוות חרדה מדברים שונים, כך גם כל אחד יחווה את החרדה עצמה באופן קצת אחר. הסימנים הבאים יכולים לעזור לזהות אם אתם חווים חרדה:
• סימפטומים גופניים – עשויים לכלול הזעה, רעד, גלי חום או קור, כאבי בטן ובחילות, תחושת לחץ בחזה, קוצר נשימה ועלייה בקצב הלב.
• סימפטומים רגשיים – עשויים לכלול תחושות של בלבול, חשש, פחד, אי-שקט ותחושת חוסר אונים.
• סימפטומים קוגניטיביים (מחשבתיים) – עשויים לכלול פחד מפני התקף לב, תחושה שאתם "משתגעים" ומחשבות קטסטרופליות כמו "אני עומד למות".
בסופו של דבר, חרדה היא מנגנון טבעי ולכן מהווה חלק מהחיים של כולנו, אבל אם אתם חווים חלק מהסימפטומים האלו לעיתים קרובות ובעוצמה גבוהה, יכול להיות שאתם סובלים מהפרעת חרדה ולכן עשויים להיתרם רבות מפנייה לטיפול.
מה עושים עכשיו?
טיפול בחרדה ודיכאון הוא הכרחי וחיוני על מנת להחזיר את החיים חזרה למסלולם ולהפחית את הסבל. במידה וזיהיתם את עצמכם, או מישהו מיקיריכם, בסימפטומים שתוארו קודם, מומלץ לפנות לעזרה נפשית מקצועית כדי לקבל את המענה הטוב והמדויק ביותר.
ישנן גישות שונות לטיפול בחרדה ודיכאון, אך הדבר החשוב ביותר הוא לבחור במטפל מוסמך איתו אתם מרגישים בנוח. להלן מספר אפשרויות טיפול שכדאי לשקול,
- התמקדות בסימפטומים – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): מתאים במקרים בהם אתם מעוניינים בהקלה מהירה בסימפטומים המלווים את הדיכאון או החרדה. הטיפול מתמקד בהבנה טובה יותר של דפוסי החשיבה וההתנהגות הבלתי יעילים שמשמרים את המצב.
- עבודת עומק 'מעבר' לסימפטום הגלוי – טיפול פסיכודינמי או חווייתי: מתאים כאשר אתם מעוניינים בעיבוד עמוק יותר של התחושות הקשורות לדיכאון ולחרדה, בהבנת המקור לקשיים, ובהגברת המודעות העצמית לדפוסים האישיים שלכם. למשל, כאשר אתם מרגישים שהדיכאון או החרדה הם חלק מקושי גדול יותר, כמו תחושה של 'תקיעות' כללית בחיים.
- סימפטום לצד עבודת עומק – טיפול אינטגרטיבי: מתאים כאשר אתם מעוניינים בשילוב בין שני סוגי הטיפול הקודמים. מטפל אינטגרטיבי ישלב בין כלים פסיכודינמיים לכלים של CBT.
טיפול תרופתי – הטיפול בחרדה ודיכאון עשוי לכלול טיפול תרופתי הניתן במסגרת ייעוץ פסיכיאטרי או בליווי של רופא המשפחה. טיפול תרופתי בדיכאון וחרדה מתמקד בהקלה על הסימפטומים בלבד, כך שתוכל להיות חזרה מסוימת לתפקוד. לעיתים מומלץ לשלב בין טיפול תרופתי לטיפול נפשי.
***
אתר בטיפולנט מציע מגוון שירותים פסיכולוגים, כולל אינדקס אנשי מקצוע בתחומי חרדה, דיכאון, OCD ורבים אחרים. מבחר מאמרים, מונחי לקסיקון מקצועיים ועוד. היכנסו לאתר למידע נוסף ולאיתור איש מקצוע.
כתבות נוספות שיעניינו אותך: