עם פתיחתו של שוק האנרגיה הסולארית בישראל ולאחר הסרת חסמים רגולטוריים שונים, המודעות לחשיבותה הסביבתית של האנרגיה הסולארית – כמו גם לחיסכון המשמעותי שהיא מציעה, החלה לתפוס חלקה משמעותית בקרב הציבור בישראל.
היכולת להפיק אנרגיה ממקור בלתי מתכלה, או במילים אחרות – "אנרגיה מתחדשת" – היא בשורה משמעותית וכיום אפשרית לא רק לגופים גדולים או ממשלות בלבד: ואנו מצויים בפתחו של עידן חדש, בו כל אדם יוכל להפיק בעצמו את החשמל הדרוש לביתו, ללא תלות בחברות חשמל או ספקים חיצוניים. מבחינה סביבתית, המשמעות היא הפחתה ניכרת בזיהום האוויר. כלכלית, המעבר לאנרגיה מתחדשת באפיק הפרטי מהווה חיסכון משמעותי לאורך שנים.
צילום: אנרפוינט מערכות סולאריות
עלות מול החזר
כיום, עלויות הייצור להפקת לוחות סולאריים ורכיבים אחרים במערכת נמוכות באופן משמעותי: ירידת מחירי הסיליקון ברחבי העולם הביאה להוזלה גם בעלויות הייצור של פאנלים סולאריים וזאת יחד עם העובדה שהלוחות כיום משוכללים בהרבה מבעבר, כך שאם בעבר עלות התקנת מערכת סולארית ביתית נעה בסביבות ה- 100 אלף ₪, הרי שכיום ניתן להתקין מערכת ביתית בשטח גג של כ- 100 מ"ר בעלות של כ- 70 אלף ₪ (בהתאם לגודל המערכת המותקנת).
בחישוב החיסכון המתקבל, עלויות אלו מחזירות את עצמן בתוך כ- 7 -8 שנים מהתקנתה של המערכת, על ידי החזרי התשלום מחברת החשמל, מה שאומר שמיד לאחר מכן – כל החזר נוסף מהווה רווח נקי. אורך החיים הצפוי למערכת כזו הוא לפחות 25 – 30 שנה, כך שהחיסכון המצטבר לאורך שנים אלו מגיע לכ- 250 אלף ₪ בממוצע!
אם מדברים במונחים של השקעות – התשואה בהשקעה זו מגיעה לכ- 300% תשואה! אפשר לומר שמדובר בהשקעה בטוחה למדיי וכמעט חסרת מתחרים אל מול גובה ההחזר הכולל שהיא מציעה.
חסמי העבר וההזדמנויות כיום
השימוש באנרגיה סולארית סבל מחיסרון אחד בולט לאורך הזמן בתחום מימון רכישה והתקנה של המערכת עבור לקוחות פרטיים. כשמדובר במימון בסדר גודל של עשרות אלפי שקלים, ההלוואות שהוצעו עד כה בשוק הבנקאי לא נטו לטובת המשקיע הפרטי: כמו רוב ההלוואות, נדרש החזר בתוך חמש שנים ושאר תנאי ההלוואות לא התאימו גם הם לסוג ההשקעה הזה.
בשנים האחרונות חלה תפנית בתחום זה: יחד עם מעורבותו של ארגון "גרינפיס" בתחום האנרגיה הסולארית בישראל, החלו הבנקים להציע מימון לרכישת המערכת במגזר הפרטי, בתנאים נוחים יותר ומותאמים לסוג ההחזר. בנוסף, אם עד כה היה צורך להעמיד בטחונות בעלי ערך גבוה על מנת לקבל הלוואה להתקנת המערכת, הרי שכיום, בסיוע צעדים רגולטוריים של המדינה, קיימים בנקים שמסתפקים בשיעבוד ההחזרים מחברת החשמל עד לסיום כיסוי גובה ההלוואה.
מימון בנקאי מלא למערכת הסולארית
עוד התפתחות חדשה בתחום המימון הבנקאי היא נכונותם של חלק מהבנקים להעניק מימון של עד 100% מגובה הרכישה. חלק מהבנקים מציעים הלוואות בגובה של מאות אלפי שקלים למגזר העסקי יחד עם פריסת תשלומים נוחה, כאשר התנאי למימון הוא שמדובר ברכישתה של מערכת סולארית ראשונה.
בנקים אחרים מציעים מימון של 100% מגובה הרכישה למגזר הפרטי והעסקי, כאשר תנאי המימון במגזר הפרטי כוללים תקרת מימון עד לגובה של כ- 100 אלף ₪ ובהחזר שמתפרש על תקופה של כ- 6-8 שנים, ובמגזר העסקי תנאי המימון יכללו תקרה גבוהה יותר ופרישת תשלומים על פני זמן ארוך יותר.
למתעניינים בסוגי ההלוואות השונות, מומלץ גם לבדוק את אפשרות דחיית התשלומים שמציע כל בנק, בדגש על אורך תקופת הדחיה והריבית שתיגבה בגינה.
דרישות הבנק לקבלת ההלוואה
גם כיום, כאמור, לא כל הבנקים בישראל מציעים הלוואות ייעודיות להתקנת מערכת סולארית. עם זאת, ניתן להגיע להסכמה גם עם אלו לגביי בטחונות שונים על מנת לקבל הלוואה בתנאים אטרקטיביים עבור התקנת המערכת.
לכל בנק המעניק הלוואות לצורך התקנת מערכות סולאריות פרטיות קיימות דרישות סף על מנת לאשר את ההלוואה. העיקריים שבהם הם קבלת פרטים על בעלי הנכס, הכנסותיהם, תחומי עיסוקם ועוד, הצגת דו"חות כספיים של בעל הנכס שעליו תותקן המערכת, פרטים נוספים לגביי הנכס עצמו הכוללים את שוויו של הנכס, האם יש הלוואה או משכנתא שטרם הסתיים ההחזר שלה, הצגת ערבים להלוואה, תדפיסי בנק וטפסים שונים וכן חוזה חתום על ידי חברת החשמל בו הסכם רכישת החשמל תוך התחייבות לתעריף שנקבע למשך 20 השנים הבאות.
למי תתאים התקנת מערכת סולארית?
התנאים הנדרשים לצורך התקנת מערכת סולארית בבית הפרטי או בעסק, הם שטח גג (כאשר חיסכון משמעותי יתחיל ממערכת על שטח של 60 מ"ר), גג חשוף ללא עצים או מבנים המסתירים את אור השמש, וכן ללא עצים על יד המבנה העשויים להזיק למערכת במקרה של רוחו או מזג אוויר קיצוני, וכן שטח גג שאינו עשוי אזבסט.
צילום: אנרפוינט מערכות סולאריות
לסיכום
התקנת מערכת סולארית הינה אחת ההשקעות המשתלמות ביותר, אך יחד עם זאת מצריכה מימון גבוה הודות לעלויות הרכישה וההתקנה. כיום, עם הסרת חסמים בנקאיים שונים, האפשרות לקבלת הלוואה בתנאים נוחים ובריבית אטרקטיבית לצורך התקנת מערכת סולארית – הופך לחלום אפשרי יותר לצרכן הישראלי.
העמידות של המערכות מבטיחה תוחלת חיים ארוכה למערכת, שלפי הצפי מעניקה לרוכש לפחות 25-30 שנות שימוש תקין. כך, הלקוח הפרטי מתחיל לראות את החיסכון המשמעותי כבר לאחר 6-8 שנים מההתקנה ובמצטבר מגיע לחיסכון של כ- 250 אלף ₪ בממוצע, כאשר הכנסות המערכת המתקבלות מחברת החשמל פטורות ממיסים.
אפשר לומר שיחד עם יתרונותיה הסביבתיים הברורים והאפשרות ההולכת וגדלה למימון בנקאי מלא – האנרגיה הסולארית הופכת להשקעה המשתלמת למשקי הבית בישראל.