-
השבוע אושר בכנסת חוק המזומן החדש שנכנס לתוקף עם תחילת שנת 2019. על פי החוק, יוגבל השימוש במזומן בעסקאות שסכומן עולה על 11,000 שקל • חוק המזומן נכנס לתוקף, כתב חב"ד אינפו ערך תחקיר מקיף אודות החוק: איך בדיוק עובד החוק החדש ומה הם העונשים הצפויים לעוברים עליו? • במי החוק בא להילחם? ומה באשר לגמ"חים? כמה כסף אפשר לתת במזומן ומה עם הצ'קים? • לכתבה המלאה
מנחם|כ״ה בטבת ה׳תשע״טחוק המזומן יכנס לתוקף בתאריך היום לתוקפו והוא ישפיע על חיינו בצורה משמעותית, החל מאופן קבלת כסף, תשלום כסף ואפילו רכישת דירה. החוק קובע מגבלה של סכום שבו ניתן להעביר מזומן וזאת למניעת הלבנת הון והעלמות מס. בנוסף, הוא קובע תנאים חדשים לעניין שימוש בצ'קים.
מכיוון שחוק זה חשוב מאוד להבנה, במיוחד כי הוא ישפיע על כל אחד מאיתנו, החלטנו להסביר לכם את מהות החוק, המשמעות שלו, תקרות לשימוש במזומן ועוד מידע שאתם חייבים לדעת.
מהו חוק המזומן?
חוק המזומן או בשמו הרשמי 'חוק לצמצום השימוש במזומן 2018', נחקק בחודש מרץ 2018 כאשר מטרתו לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק נגד עבירות של העלמת מס, הלבנת הון ומימון טרור ועבירות נוספות.
החוק הוא תוצר של ועדת לוקח שהגישה את המלצותיה ב-2014 בו קבעה כי מזומן הוא אנונימי ולכן לא ניתן לאתר את זהות המשתמשים בו – מה שמקנה לעבריינים להעלים מס, להלבין הון ועוד.
החוק קובע הגבלות על שימוש במזומן ובצ'קים וגם חובת תיעוד של תשלום או תקבול. הגבלות החוק הן גורפות לכל אדם בישראל תוך כדי הבחנה לפי סיווג כגון: עוסק, אדם שאינו עוסק, תייר וכן רואה חשבון ועורך דין שמספק שירות עסקי ללקוח.
בנוסף, חלים הגבלות על גופים פיננסיים שונים וחלקם לא נכללים בחוק. בחוק נקבעו גם פעולות אכיפה נגד מי שמפר את הוראות החוק על ידי הטלת קנס כספי או קנס מנהלי בהתאם לסיווג ואפילו עונשי מאסר בגין מעשי מרמה והפרה שונים.
הרעיון שעומד מאחורי החוק הוא כי אנשים (לפי הסיווג לעיל) יצמצמו את השימוש במזומן לטובת אמצעי תשלום מבוססי נייר אחרים (צ'קים) ואמצעי תשלום אלקטרוניים נוספים. כמו גם, "צ'ק פתוח" או שיק "מוסב על החלק" יהיה אסור לשימוש – מה שיגרום לצמצומם. בכך יהיה קל יותר לעקוב אחר התגלגלות הכספים בין אנשים וזה יסייע בצמצום התופעה של הון שחור ועבירות נוספות.
בסופו של דבר, רשות המסים, המרוויחה העיקרית של החוק, קובעת כי היא תוכל לצמצם את עבירות המס כך שגביית המסים תגדל – מה שיסייע בהפחתת המסים הרגילים החלים על משלם המסים.
החוק נכנס לתוקף בתאריך כ"ד טבת תשע"ט, כאשר ב-9 החודשים הראשונים לא יינתן עיצום כספי למי שנתפס (הרחבה בהמשך).
על מי חל חוק המזומן החדש 2019?
כאמור לעיל, חוק המזומן חל על כל אדם בישראל שמבצע עסקה וזאת תוך כדי הבחנה לפי אם אדם זה הוא עוסק, אדם שאינו עוסק (לרבות עוסק שלא במסגרת עסקו), עו"ד או רו"ח, או תייר במדינה (לא אזרח ישראלי).
כך למשל, אדם שמעוניין לקנות רכב באמצעות סוכנות למכירת רכבים, וירצה לשלם את התמורה במזומן, הרי שהחוק יחול עליו והוא לא יוכל לשלם במזומן אם סכום העסקה עולה על התקרה הקבועה בחוק. בתוך כך, החוק חל לא רק על מכירה או קניה של רכב, אלא על כל עסקה שמבוצעת בין צדדים – החל מעסקה קטנה ביותר ועד לעסקה גדולה של רכישת נכס או מכירתו.
יש לציין כי בעת ביצוע עסקה בין צדדים, הרי שהוראות החוק חלות על 2 הצדדים לחוד – מה שגורם לייעול החוק ומחייב את 2 הצדדים לעמוד בו.
עסקה וסכום עבורו החוק חל
חוק המזומן חל על עסקאות בישראל כאשר עסקה היא מכירה או קניה של נכס, או, מתן שירות או קבלתו. קיימים כמה סוגי עסקאות בישראל לדוגמה מתן או קבלה של – תרומות, הלוואות, מתנות, עסקה רגילה (מוצרים ושירותים), תשלום שכר ועוד. החוק חל על כל סוגי העסקאות הללו.
החוק קבע תקרות שמעבר אליהם, ייאסר שימוש במזומן. לצורך כך, הוגדר המונח "מחיר העסקה" בחוק שמטרתו לספק מידע האם גובה העסקה היא מעבר לתקרה בחוק או לא. מחיר העסקה היא למעשה התמורה עבור העסקה שהסכימו הצדדים והיא כוללת את כל העלויות הנוספות ולרבות מס ערך מוסף (מע"מ), מס בלו, מס קניה וכל ההוצאות הנלוות לעסקה.
לחוק כאמור, אין בעיה עם ביצוע עסקאות בישראל, אלא עסקאות שיש בהם רכיב שניתן שמזומן, ההוראות חלות על המחיר העסקה המלא ונקבע לפיו.
הבהרות:
• בעסקה בה יש כמה רוכשים או מוכרים – מחיר העסקה לא יפוצל בינהם.
• בעסקה של מכר נכס, כאשר התמורה משולמת בתשלומים – מחיר העסקה כולל את סכום כל התשלומים יחד.
• בעסקה של מתן שירות, מחיר העסקה הוא כל תשלום בנפרד. אולם, במקרה זה יש להבדיל בין עסקה מתמשכת שכל תשלום חל בנפרד ולכן מחיר העסקה עומד לחוד, לבין עסקת מכר אחת כאשר הסחורה או השירותים ניתנים ללקוח מעת לעת ולכן מחיר העסקה כולל את כל משיכות הסחורה.
• פעולה בנקאית (הפקדה, משיכה, העברה או המרה למזומן) – לא מצויה תחת מגבלות.
• במכירת מספר נכסים, המחיר המצטבר יהיה לכל נכס בנפרד, אלא אם הוסכם אחרת.
• אין זה משנה מהו הסכום ששולם במזומן מתוך העסקה, אלא מחיר העסקה עצמו לא יכול להיות מעל התקרה.
• במכירה של זכות שכירות שהתמורה משולמת מעת לעת, לא בסכומים קטנים, כל תשלום מהווה מחיר עסקה.
הגבלות על אדם שאינו עוסק
אדם שאינו עוסק הוא כל אדם בישראל כאשר הוא צד לביצוע עסקה. כמו כן, גם עוסק (עצמאי / חברה וכד') שמבצע עסקה שלא בסגרת עסקו יכלל כאן.
1. הגבלות על שימוש במזומן החלות על אדם זה:
• לא יכול לקבל תשלום במזומן מאדם אחר בעסקה מעל 50,000 ₪.
• לא יכול לתת תשלום במזומן לאדם אחר בעסקה מעל 50,000 ₪, לעוסק בעסקה מעל 11,000 ₪.
• לא יכול לתת ולא לקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, תרומה או הלוואה מעל 11,000 ₪, כמתנה מעל 50,000 ₪.
בעסקה של מעבר לסכומים אלו, לפני העניין, ניתן לתת או לקבל את סכום התקרה או 10% ממנה במזומן – הנמוך מבינהם.
2. הגבלות על שימוש בשיקים (צ'קים) על אדם זה:
• לא יכול לקבל תשלום בצ'ק סכום מעל 5,000 ₪ עבור עסקה / שכר עבודה / תרומה / הלוואה / מתנה, מבלי שהשם נקוב בשיק כנפרע או כנסב.
• לא יכול לתת תשלום בצ'ק לאדם שאינו עוסק סכום מעל 5,000 ₪ עבור עסקה / שכר עבודה / תרומה / הלוואה / מתנה, מבלי ששם מקבל התשלום נקוב בשיק כנפרע או כנסב.
• לא יכול לתת תשלום בצ'ק (כל סכום) לעוסק עבור עסקה / שכר עבודה / תרומה / הלוואה / מתנה, מבלי ששם מקבל התשלום נקוב בשיק כנפרע או כנסב.
• לא יכול לסב צ'ק ולא יקבל נסב צ'ק מוסב (כל סכום), מבלי ששמו ומספר זהותו של המסב נקבועים על הצ'ק.
• בצ'ק מעל 10,000 ₪ אסור להסב צ'ק יותר מפעם אחת.
3. הפרה – קנס מנהלי
טרם נקבע הקנס המנהלי על אדם שאינו עוסק, יקבע בקרוב על פי תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – צמצום השימוש במזומן).
הגבלות על עוסק
עוסק הוא כל מי מוכר נכס או נותן שירות במהלך עסקיו ולרבות מוסד ללא כוונת רווח. כלומר בהגדרה זו נכללים כל ההתאגדויות השונות לרבות עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה בע"מ, שותפויות למינהן, ומוסדות וארגונים.
1. הגבלות על שימוש במזומן החלות על עוסק זה:
• לא יכול לקבל ולא לתת תשלום במזומן במסגרת עסקו בעסקה מעל 11,000 ₪.
• לא יכול לקבל תשלום במזומן מתייר בעסקה מעל 11,000 ₪.
• לא יכול לתת ולא לקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, תרומה או הלוואה מעל 11,000 ₪. למעט הלוואה הניתנת על ידי גוף פיננסי מפוקח.
• לא יכול לתת ולא לקבל תשלום במזומן כמתנה מעל 50,000 ₪.
בעסקה של מעבר לסכומים אלו, לפני העניין, ניתן לתת או לקבל את סכום התקרה או 10% ממנה במזומן – הנמוך מבינהם.
2. הגבלות על שימוש בשיקים (צ'קים) על עוסק זה:
• לא יכול לסב צ'ק ולא יקבל נסב צ'ק מוסב (כל סכום), מבלי ששמו ומספר זהותו של המסב נקבועים על הצ'ק.
• לא יכול לתת תשלום בצ'ק (כל סכום) במסגרת עסקו עבור עסקה / שכר עבודה / תרומה / הלוואה / מתנה, מבלי ששמו נקוב בשיק כנפרע או כנסב, מבלי ששם מקבל התשלום נקוב בשיק כנפרע או כנסב.
3. חובת תיעוד אמצעי תשלום
עוסק מחוייב גם לתעד את אמצעי התשלום ואמצעי התקבול. כך למשל, הוראות ניהול פנקסי חשבונות של מס הכנסה קובעות את הפרטים שיש לכלול בקבלה. לכן כאשר לקוח משלם במזומן, הרי שעוסק מחויב לספק לו קבלה ובה פירוט אמצעי התשלום – זוהי ההוכחה שלפיה ייקבע אם חלה הפרה על הוראות החוק. הדבר תקף גם כאשר עוסק משלם לעוסק אחר, ולכן הוא מקבל ממנו קבלה עם פירוט אמצעי התשלום.
4. הפרה – עיצום כספי
על עוסק שעובר על החוק יוטל עיצום כספי אשר נגזר מגובה סכום ההפרה. סכום ההפרה היא סכום ה-"תשלום במזומן", התשלום בצ'ק, או התשלום בצ'ק המוסב, ואם אין תיעוד של הפרטים בקבלה אז גובה התקבול או התשלום.
• סכום הפרה עד 25,000 ₪ – עיצום כספי בשיעור של 10% (הופחת ב-5%).
• סכום הפרה מעל 25,000 ₪ ועד 50,000 ₪ – עיצום כספי בשיעור של 15% (הופחת ב-5%).
• סכום הפרה מעל 50,000 ₪ – עיצום כספי בשיעור של 25% (הופחת ב-5%).
הגבלות על רואה חשבון ועורך דין במסגרת שירות עסקי
קיימות גם הגבלות על רואה חשבון ועל עורך דין במסגרת מתן שירות עסקי ללקוח (לפי סעיף 8ב לחוק איסור הלבנת הון). שירות עסקי כולל בין היתר את הפעולות הבאות: (1) קניה, מכירה או חכירה של נדל"ן; (2) קניה או מכירה של עסק; (3) ניהול נכסי לקוח ולרבות ניהול כספים, נדל"ן, ניהול חשבונות ועוד; (4) עסקת כספים לצורך הקמה או ניהול של תאגיד; (5) הקמה וניהול של תאגיד, עסק או נאמנות לאחר.
1. הגבלות על שימוש במזומן החלות על עו"ד או רו"ח זה:
• לא יכול לקבל תשלום במזומן מעוסק עבור שירות עסקי בעסקה מעל 11,000 ₪.
• לא יכול לקבל תשלום במזומן מאדם שאינו עוסק עבור שירות עסקי בעסקה מעל 50,000 ₪.
בעסקה של מעבר לסכומים אלו, לפני העניין, ניתן לתת או לקבל את סכום התקרה או 10% ממנה במזומן – הנמוך מבינהם.
2. הפרה – קנס מנהלי
טרם נקבע הקנס המנהלי על עו"ד או רו"ח, יקבע בקרוב על פי תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – צמצום השימוש במזומן).
הגבלות על תייר
תייר בחוק הוא מי שהוגדר כך על פי חוק מס ערך מוסף. מבלי להיכנס לפרטי פרטים, מדובר על יחיד השוהה בישראל על פי אשרה ורישיון לישיבת מעבר או לישיבת ביקור.
1. הגבלות על שימוש במזומן ובצ'קים החלות על תייר זה:
• לא יכול לתת תשלום במזומן לעוסק בעסקה מעל 55,000 ₪.
• לא יכול לתת ולא לקבל תשלום במזומן כשכר עבודה, תרומה או הלוואה מעל 11,000 ₪, מזומן כמתנה מעל 50,000 ₪.
• לא יכול לסב צ'ק ולא יקבל נסב צ'ק מוסב (כל סכום), מבלי ששמו ומספר זהותו של המסב נקבועים על הצ'ק.
בעסקה של מעבר לסכומים אלו, לפני העניין, ניתן לתת או לקבל את סכום התקרה או 10% ממנה במזומן – הנמוך מבינהם.
2. הפרה – קנס מנהלי.
טרם נקבע הקנס המנהלי על תייר, יקבע בקרוב על פי תקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – צמצום השימוש במזומן).
הגבלות על גופים פיננסיים
קיימים גם הגבלות על תאגידים בנקאיים, בנק הדואר וגופים בעלי רישיון מתן שירות פיקדון ואשראי. הגבלות אלו כוללות:
• לא יכול לפרוע צ'ק אם שם הנפרע לא רשום בו.
• לא יכול לפרוע צ'ק מוסב העולה על 10,000 ₪ אם: לא נקוב בו שם + ת"ז של המסב וכם שם הנסב, או, אם הוסב יותר מפעם אחת למעט חריגים.
הוראות לא יחולו על צ'קים שהופקדו למשמרת אצל גוף פיננסי כאמור לפני 01/07/2019.
על גוף כזה שעובר על החוק יוטל עיצום כספי על ידי המפקח על הבנקים, המקפח על בנק הדואר והמפקח עפ"י חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים.
עוד חשוב לציין כי בשלב זה החוק לא יחול על גמ"חים, אלו הם גופים שעיסוקם הוא מתן אשראי ללא ריבית. הדחייה כאמור מתייחסת על שימוש במזומן לגמ"ח שנותן או מקבל הלוואה, תרומה או מתנה במזומן. הדחייה הזו ניתנת לשנתיים בלבד או עד ליום בו יכנס לתוקף חוק הפיקוח על גופים כאמור, המוקדם מבינהם.
מי פטור מהחוק?
ההגבלות על שימוש במזומן שעל פי החוק לא יחולו בין קרובי משפחה, למעט אם מדובר על שכר עבודה. קרוב משפחה הוא בן זוג / בת זוג, הורה, הורה של הורה, בן, בת, אח, אחות, נכד, נכדה, ובני זוג של כל אחד מאלה, וכן כל אדם אחר הסמוך על שולחנו (אדם שלא מפרנס את עצמו, אלא תלוי באדם זה).
מה אסור לעשות וייחשב עבירת מרמה?
כפי שנראה לעיל, גם אם אנשים ינסו לחשוב על פתרונות איך לחמוק מגבלת הוראות החוק (שימוש במזומן) – כדוגמת, מציאת פרצה בחוק שמאפשרת להם התחמקות – יש לכך פיתרון. בחוק קיימים איסורים שהם ייחשבו עבירות מרמה ודינם – מאסר 3 שנים:
• פיצול עסקה, שכר עבודה, תרומה, הלוואה או מתנה.
• רישום פרטים עוזבים במסמך.
הפרה חוזרת של הוראות החוק
עבור הפרה של הוראות החוק, יש עיצום כספי או קנס מנהלי, לפי העניין לצד כל סוג של אדם / עוסק. אולם, החוק מגדיר מהי הפרה חוזרת והתנאים לקיומה הם:
• הפרה של אותה הוראה בחוק.
• הוטל על המפר עיצום כספי או קנס מנהלי בגין ההפרה שקדמה לאחרונה.
• ההפרה האחרונה בוצעה תוך שנתיים מההפרה הקודמת.
הסנקציה על הפרה חוזרת היא עיצום/קנס בגובה ההפרה הקודמת, וזאת לנוסף לעיצום/קנס עבור ההפרה האחרונה.
מועדי התיישנות של הפרות
• עיצום כספי – 7 שנים מיום ביצוע העבירה.
• קנס מנהלי – 5 שנים מיום ביצוע העבירה.
• מרמה – 5 שנים מיום ביצוע העבירה.
"תשלום במזומן" – מתי מותר לשלם במזומן מעל התקרות לעיל?
למרות שהוראות חוק לצמצום השימוש במזומן קובעות כי חל איסור על תשלום במזומן כאשר מחיר העסקה עוברת את הסכום המקסימלי שבו ניתן לשלם במזומן, החוק מאפשר סכום מסוים כן לשלם במזומן. לצורך כך החוק הגדיר מושג שנקרא "תשלום במזומן":
זהו סכום המשולם או הניתן במזומן, למעט הסכום הנמוך מבין אלה:
- סכום בשיעור 10% ממחיר העסקה, מסכום התרומה, מסכום המתנה, או מסכום ההלוואה.
- סכום של 11,000 ₪ או 50,000 ₪ – לפי העניין.
כלומר, ניתן לשלם במזומן סכום שהוא מתחת לנמוך מבין אלו.
דוגמה:
אדם מעוניין לקנות רכב חדש בסוכנות שעלותה נאמדת ב-100,000 ₪, האם אפשר לשלם במזומן, ואם כן אז כמה?
ראשית כל, הסכום עבר את התקרה שמותרת. אולם "תשלום במזומן" קובע סכום נמוך מבין 2:
• 10% מסכום העסקה – 100,000 כפול 10% = 10,000 ₪.
• סכום של 11,000 ₪ (בגלל שהצד השני עוסק).
• הנמוך מבינהם הוא – 10,000 ₪.
במקרה זה, אדם זה רשאי לשלם במזומן רק סכום שלא עולה על 10,000 ₪.
תאריכי תחולת החוק
חוק לצמצום השימוש במזומן נכנס לתוקף בתאריך 01.01.2019 ומיום זה יחולו על ההגבלות לעניין מי כל שהחוק חל עליו. אולם, לעניין אכיפה והגבלות של הפקדת צ'קים אצל גוף פיננסי כאמור, ההגבלות יחולו בתאריך 01.07.2018.
הלוואות או עסקאות שנכרתו לפני 1.1.19 – לא יכללו בחוק. למעט עסקאות מתמשכות לקבלת שירות או מכר של זכות שכירות.
עוד נקבע כי ב-9 החודשים הראשונים (עד לתאריך 30.09.2018), תקופת מעבר, לא יוטל עיצום כספי או מנהלי בגלל הפרה של הוראות החוק. אלא אם כן, המפר קיבל התראה בכתב על ההפרה וחזר והפר את אותה הוראה, במקרה זה יוטל עליו קנס / עיצום כאמור, גם אם מדובר על תקופת מעבר זו.
דוגמאות כלליות
דוגמה 1:
• אדם רכש מוצרי חשמל ורהיטים בעסקה של 10,000 ₪, הוא שילם הכל במזומן. האם החוק חל עליו? לא. מכיוון שהסכום קטן מהתקרה לגביו (11 אלף ₪ לעוסק) – הוא לא עבר על החוק.
דוגמה 2:
• אדם רכש מוצרי חשמל ורהיטים בעסקה של 50,000 ₪, הוא שילם 50% במזומן. האם החוק חל עליו? כן. אדם זה שילם 25,000 ₪ וסכום זה מעל התקרה של 11 אלף ₪. "תשלום במזומן" במקרה זה הוא 20,000 ₪. טרם נקבע מה הקנס עבור אדם זה, אך העוסק ייקנס בעיצום כספי של 15% מתוך 20,000 ₪ – 3,000 ₪.
רוכש זכויות במקרקעין
רוכש זכויות במקרקעין מחויב להגיש הצהרה לפי סעיף 73 לחוק מיסוי מקרקעין, החל מדצמבר 2017 הוא מחויב להגיש זאת באופן מקוון. החוק הנ"ל קובע כי רוכש כזה יהיה מחויב במסגרת ההצהרה לסמן את אחד מ-2 האפשרויות הבאות:
• פרטי אמצעי התשלום בהם מועברת התמורה ידועים לי.
• פרטי אמצעי התשלום אינם ידועים לי במועד הגשת הצהרה זו.
חובה לסמן את אחת האפשרויות הללו ואי אפשר להגיש ללא סימון אחד מאלה. הכוונה היא כי כאשר אדם מעוניין לרכוש דירה, לצורך העניין, הוא צריך להצהיר כיצד תשולם התמורה למוכר.
המטרה היא לוודא כי אם רוכש כזה ירצה להעביר תמורה עבור רכישת הזכות באופן מזומן, אז לוודא שהוא אינו חורג מהמגבלות של חוק זה.
לא תמיד אמצעי התשלום ידועים לרוכש, לעיתים הם מורכבים ממשכנתא, הלוואה ממשפחה וכד'. במקרה זה, הרוכש צריך לסמן את האפשרות השניה ואז הוא מחויב להשלים את המידע תוף 6 חודשים ממועד מסירת ההחזקה במקרקעין.
השלמת המידע ניתנת לביצוע על ידי אתר האינטרנט של רשות המסים, ללא פירוט זה, לא יימסר לרוכש אישור מסים בגין העסקה.
מה עוד חשוב לדעת?
שנה לאחר כניסת החוק לתוקף, שר האוצר יהיה חייב לבחון את שינוי הסכומים כך שבמקום 11,000 ₪, הסכום לעוסק יהיה 6,000 ₪ בלבד. כמו גם, לגבי אדם שאינו עוסק, הסכום יוקטן מ-50,000 ₪ ל-15,000 ׁ₪ (למעט לעניין רכישת רכב).
החוק מחריג לתקופה של 3 שנים מתחילת החוק, עסקאות שבוצעו במזומן עם תושבי האזור (יהודה ושומרון). במקביל, עסקאות אלו שהם מעל 50,000 ₪ ידווחו לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.
תגיות: מזומן
כתבות נוספות שיעניינו אותך: