-
מצב סיעודי, כלומר להיות תלוי בעזרת אחרים לביצוע פעולות יומיומיות, הוא לא רק אתגר פיזי ונפשי, אלא גם נטל כלכלי כבד. עבור רוב החולים, מימוש הזכויות המגיעות להן הוא המפתח למניעת משבר כלכלי • לכתבה המלאה
קרדיט תמונה FREEPIKאבריימקה אייזנשטיין|כ״ה בשבט ה׳תשפ״האין ספק כי הזדקנות היא זכות, אך היא מלווה בדרישה למשאבים משמעותיים, במיוחד כאשר האדם מאבד חלקית או לחלוטין את יכולתו לתפקד באופן עצמאי. אומנם מצב סיעודי אינו נחלתם הבלעדית של קשישים, שכן גם צעירים עלולים להיקלע למצב זה, אך רוב האנשים הנמצאים במצב סיעודי הם מבוגרים.
העלויות הגבוהות הנלוות למצב סיעודי, הכוללות העסקת מטפל צמוד, התאמות סביבת המגורים, רכישת ציוד רפואי או שיקום מתמשך, עלולות להפוך לנטל כלכלי כבד ולפעמים בלתי נסבל עבור החולה ובני משפחתו.
לכן, מודעות לזכויות הסיעודיות הזמינות, לצד ייעוץ מקצועי וליווי משפטי, הם כלים קריטיים המאפשרים לחולים הסיעודיים ולמשפחותיהם להתמודד עם האתגרים הפיזיים והכלכליים באופן מיטבי.
ככלל, הזכויות העיקריות של חולים סיעודיים מוקנות על ידי המדינה, קופות החולים, חברות הביטוח הפרטיות והרשויות המקומיות. מימוש מלא של זכויות אלו עשוי להיות ההבדל בין קריסה כלכלית לבין שמירה על איכות חיים מכובדת וברמה סבירה.
המידע שהובא להלן על זכויות חולה סיעודי הינו רק קצה הקרחון. למדריך מלא ומקיף בעניין, אנו ממליצים לכם לבקר בפורטל סיעו"ד, הכולל מידע משפטי רב בנושא הזכויות שלכם ברשויות השונות של המדינה וחברות הביטוח.
זכויות מול המדינה
המדינה, בעיקר באמצעות המוסד לביטוח הלאומי, מספקת תמיכה משמעותית לחולים סיעודיים במטרה להקל על הנטל היומיומי ולאפשר להם ולבני משפחותיהם להתמודד בצורה טובה יותר עם מצבם. בין הזכויות המרכזיות שמעניקה המדינה ניתן למנות:
- גמלת סיעוד– מדובר בגמלה המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לתושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה וזקוקים לעזרה או להשגחה בביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה, רחצה, ניידות בבית, או להשגחה שנועדה למנוע סכנה לעצמם או לאחרים. הגמלה מאפשרת שילוב בין תמיכה כספית, שעות טיפול בבית, מסגרת קהילתית (כגון מרכזי יום) ושירותים נוספים.
- קצבת שירותים מיוחדים– קצבה זו משולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי ומיועדת לאנשים מתחת לגיל פרישה הסובלים ממוגבלויות משמעותיות או מצבים רפואיים המגבילים את תפקודם היומיומי. הקצבה נועדה לממן סיוע בפעולות יומיומיות וכן להשגחה למניעת סכנות. בשונה מגמלת סיעוד, היא מתמקדת באוכלוסייה צעירה יותר אשר אינה עומדת בקריטריונים של גמלת סיעוד בשל גילם.
- קוד אשפוז סיעודי– מדובר בסיוע שמעניק משרד הבריאות למימון שהותם של חולים סיעודיים במוסד סיעודי. הזכאות לקוד אשפוז סיעודי ניתנת לחולים סיעודיים או לתשושי נפש שאינם יכולים להמשיך להתגורר בביתם עקב מצבם הרפואי והתפקודי. לא ניתן לקבל קוד אשפוז סיעודי במקביל לגמלת סיעוד או קצבת שירותים מיוחדים.
- זכויות בתחום המיסוי– חולים סיעודיים המוגדרים כבעלי נכות רפואית בשיעור של 100% בגין מחלה בודדת, או 90% ומעלה (כולל שילוב של ליקויים שונים וליתר דיוק 89.1%) ובלבד שאחת המחלות בשיעור של 40% או יותר, עשויים להיות זכאים לפטור מלא או חלקי מתשלום מס הכנסה.
- זכויות בתחום הדיור– חולים סיעודיים עשויים להיות זכאים למענקים או הלוואות בתנאים מועדפים לצורך התאמות דיור, כמו התקנת מעלון. כמו כן, במקרים מסוימים, חולים סיעודיים הזקוקים לדיור עשויים לקבל סיוע בשכר דירה.
חשוב לציין כי מימוש זכויות מול המדינה מחייב עמידה בקריטריונים ברורים, לעיתים בליווי מסמכים רפואיים וחוות דעת מקצועיות.
זכויות החולה הסיעודי מול קופות החולים
קופות החולים מחויבות לספק לחולים סיעודיים מגוון שירותי בריאות ושיקום. הזכויות כוללות:
- שירותי בבריאות בבית החולה- למשל, ביקורי רופא, בדיקות דם, טיפולי פיזיותרפיה ועוד.
- אספקת ציוד רפואי שיקומי או סבסודו- למשל כיסאות גלגלים, מיטות מתכווננות, הליכונים ועוד.
- טיפול בקהילה- למשל, מרכזי יום לקשישים.
- שירותי שיקום- למשל פיזיותרפיה.
- עזרה במימון אשפוז במוסד סיעודי כאשר מדובר בחולה סיעודי מורכב.
מימוש זכויות אלו מחייב פנייה יזומה לקופת החולים, לרוב בליווי מסמכים רפואיים המפרטים את מצבו של החולה.
חשוב לציין כי נכון להיום, קופות החולים מציעות, דרך חברות הביטוח השונות, ביטוח סיעודי לחברי הקופה. מדובר בפוליסת ביטוח הכוללת תנאים אחידים לכלל המבוטחים בכל קופות החולים. הביטוח הסיעודי מותנה בתשלום נוסף על ידי המבוטח.
זכויות החולה הסיעודי מול חברות הביטוח הפרטיות
חברות הביטוח הפרטיות מציעות ביטוחי סיעוד פרטיים שנועדו להרחיב את הכיסוי הסיעודי מעבר למה שמספקות המדינה וקופות החולים.
בעבר די היה באי-יכולת לבצע 3 מתוך 6 פעולות יומיומיות (אכילה, רחצה, ניידות, שליטה בסוגרים, לבוש, קימה מהמיטה) כדי להיחשב סיעודי. כיום לאור משבר הביטוח הסיעודי, נדרשת, בין היתר, הוכחה לאי-יכולת לבצע 4 או יותר מהפעולות.
יצוין כי במקרים רבים חברות הביטוח הפרטיות מערימות קשיים על המבוטחים בתהליך מימוש הפוליסה ולכן מומלץ במיוחד להתייעץ עם עורך דין בטרם פניה לחברות הביטוח. למידע מקיף בנושא הזכויות שלכם מכוח ביטוחי הסיעוד למוח חברת הביטוח, היכנסו לאתר siud והיעזרו במידע המשפטי הרב שעומד לרשותכם.
זכויות החולה הסיעודי מול רשויות מקומיות
חלק מהרשויות המקומיות בישראל מעניקות מגוון הטבות ושירותים לחולים סיעודיים ולמשפחותיהם, במטרה להקל על ההתמודדות היומיומית עם מצבם. השירותים משתנים בין רשות לרשות, אך כוללים לרוב הנחה מסוימת בארנונה, מרכזי יום, תמיכה פסיכולוגית, הספקת מזון ועוד.
לחולה סיעודי מומלץ לממש את הזכויות באמצעות עורך דין
ניתן לראות כי המדינה, קופות החולים וגופים נוספים מספקים רשת ביטחון מסוימת לחולים סיעודיים, אך האחריות למצות את הזכויות תלויה במודעות של החולים ובניהול נכון של התהליך. עורך דין המתמחה בתחום הסיעודי יכול להקל משמעותית על התהליך, להבטיח מימוש זכויות מלא ולספק לחולה ולמשפחתו את התמיכה הנדרשת בהתמודדות עם המצב.
תגיות: ביי פוסט
כתבות נוספות שיעניינו אותך: