-
חג הפורים הוא הזדמנות טובה להציץ אל המשקה שעלה על שולחן מלכים, שולחנותיהם של רבותינו נשיאינו, משקה הבנדיקטין המפורסם • באיזו הזדמנות מיוחדת ביקש הרבי הרש"ב מבנו הריי"צ להביא בנדיקטין? מדוע הפסיק הרבי מלך המשיח לשתות אותו בהתוועדויות הקודש? ואיזה מידע נוסף קיבל הרב משה יהודה לייב לנדא כאשר בירר מה מכיל המשקה? • לקריאה
הרבי מחלק בנדיקטין בהתוועדותחב"ד אינפו|י״ג באדר ה׳תש״פחג הפורים הוא הזדמנות טובה להציץ אל המשקה שעלה על שולחן מלכים, שולחנותיהם של רבותינו נשיאינו, משקה הבנדיקטין המפורסם. באיזו הזדמנות מיוחדת ביקש הרבי הרש"ב מבנו הריי"צ להביא בנדיקטין? מדוע הפסיק הרבי מלך המשיח לשתות אותו בהתוועדויות הקודש? ואיזה מידע נוסף קיבל הרב משה יהודה לייב לנדא כאשר בירר מה מכיל המשקה?
ההיסטוריה
משקה הבנדיקטין הינו ליקר אשר בשנים הראשונות לנשיאות נהג היה הרבי לחלק ממנו בהתוועדויות.
עדות נדירה לשימוש של רבותינו נשיאינו במשקה זה, מצוי ברשימותיו הק' של הרבי, כפי שנתן לפרסם בהוספות להמשך תרס"ו:
כ"ה מרחשון, תרצ"ה
י"א המאמרים "דברים – וד' אמר המכסה" (בהמשך תרס"ו) לא כתב אדמו"ר נ"ע ההגהות בליובאוויטש, כי אם בווירצבורג (מקום נופש באשכנז).
– שבוע פ' דברים ירו, והוכרחתי לנסוע מליובאוויטש וכו' –
כשהשלימם – והי' זה וייט אחרי חנוכה – קראני וציוני להביא בענעדיקטין, ואמר לי: אספר לך מאורע. בשנת תרל"ח כשסיים אדמו"ר מהר"ש נ"ע המשך "וככה", קראני, צוה להמשרת להביא יין טאקאיאר, ציוני לסגור הדלת, ואמר לי בא ונשמח אני ואתה. ודיבר אתי 3/4 1 שעה (עניני דא"ח) [כנראה הכוונה שאדמו"ר נ"ע דיבר (עניני דא"ח) עם כ"ק מו"ח אדמו"ר שליט"א. ממ"ש].
יחס הרבי לכשרותו
כאשר נשאל הרבי בא' הפעמים מדוע שלח עם שז"ר להתוועדות בכפר חב"ד את המשקה הזה שיש אומרים שהוא מגיע מפס יצור מיוחד אצל נזירים וסוד הייצור כמוס ולכן יש המפקפקים בכשרותו, השיב הרבי שכ"ק אדמו"ר הרש"ב נ"ע שלח שליחים לברר על המשקה ומצאו שהוא כשר, ומכיון שלאחר מכן המשיכו הרבי הרש"ב והרבי הריי"צ להשתמש במשקה זה, לכן גם הוא מתיר להשתמש בו.
הפסקת חלוקתו
בהזדמנות אחרת העיר א' החסידים לרבי שלכאורה יש חשש יין נסך במשקה זה המיוצר על ידי אינם יהודים. לאחר שחזר על דבריו יותר מפעם אחת, הודיע הרבי כי לעת עתה יפסיק להשתמש במשקה זה, ומאז החל הרבי לחלק משקה 'סמירנוף'.
כך אמר הרבי, בעיצומה של התוועדות שבת פרשת נח, בדר"ח מרחשוון ה'תשכ"ז: "ישנם בעלי מרה שחורה שמנצלים טבע זה (לא רק בשביל להוסיף התמדה ושקידה בלימוד התורה, אלא) לעורר – בכתב ובעל פה – בנוגע להמשקה הנקרא "בענדיקטין", שיש בזה שאלות וספקות וכו'. ולכן: לעת עתה יפסיקו להשתמש במשקה זה, וישתמשו עם משקה הראוי גם לבעלי המרה שחורה…
– ובודאי לא תהיה תרעומת מצדם של רבותינו נשיאינו, שהיו משתמשים במשקה זה בליובאוויטש –
עד שיבואו "משה ואהרון עמהם", ואז יתברר שאין שום פקפוק בדבר, וכולם יכולים לשתות משקה זה, הן אלו שיאכלו מאכלי בשר, והן אלו שיאכלו מאכלי חלב, וכמבואר בהלכות ברכת המזון האופן שיוכלו לזמן יחדיו…".
מאז החל הרבי לחלק סמירנוף שהינו משקה וודקה.
נראה (על פי עדות המשב"קים) כי שלא 'ברבים' המשיך הרבי להשתמש במשקה זה.
מה מכיל המשקה?
כמובן שעבור חסיד חב"ד אין צורך ביותר מכך, ואין אפילו ספק קל שבקלים לגבי כשרותו של המשקה, לאחר שרבותינו נשיאינו בעצם שתו ממנו וברבים. ובכל זאת, לחביבותא דמילתא, נוסיף כאן דברים שכתב מומחה הכשרות הרב יוסי שטיינברגר בנושא:
מדהים לחזות ביהודים יראים ושלמים, אשר מקפידים שלא לשתות אפילו מים מינראליים מבלי שמתנוסס מעליהם סמל הבד"צ, אך בכל הקשור למשקאות חריפים, הנה עוד לפני שנכנס היין יוצא ובורח לו הסוד – שההכשר לא בראש מעייניהם.
ניתן לראות על שולחנם של יראים ושלמים משקאות, אשר לבטח מעורב בהם יין עכו"ם ואף משקה על בסיס שמנת חלבית, אשר בנוסף על איסורה משום חלב עכו"ם, יש בה כמובן את האיסור שבהגשתה בארוחה בשרית.
לא רבים הם המשקאות אשר ניתן להצביע עליהם כי כשרים הם למהדרין. מתוך מאות רבות של סוגי משקאות, ישנם מעט יותר מתריסר כשרים למהדרין, ועוד כמה עשרות בודדות בכשרות שאיננה מהודרת.
מעניין במיוחד הוא סיפורו של ליקר ה'בנדיקטין', המכונה גם "קיסר הליקרים".
כשר לפני כחמש שנים החליט הרב משה גוטניק ממלבורן שבאוסטרליה לברר את הסוגיה: האם ליקר זה כשר הוא ללא כל חשש או שמא יש דבר-מה בערעור שיצא עליו. במכתב ששלח לחברה סיפר הרב גוטניק כי הוא אלרגי לענבים ומוצריהם, ומעוניין לדעת האם הבנדיקטין מכיל יין או משקה אלכוהולי מבוסס יין.
התשובה שקיבל היתה חד-משמעית: "אנו יכולים לאשר לך כי 'בנדיקטין דום' אינו מכיל יין או כל רכיבים המגיעים מענבים. איחולים חמים, צוות בנדיקטין."
בעקבות התשובה הגיע גוטניק למסקנה כי הבנדיקטין כשר למהדרין.
לעניות דעתי, קשה לומר כי ניתן להסתמך על כשרות דבר מאכל על-פי הצהרות מעין אלו, מה גם שייתכן שהמשקה אמנם אינו מכיל אלכוהול יין, אך קיימות בו אולי תמציות שאינן כשרות.
לפני כמה שנים נכנס למערכת הכשרות של הרב לנדא, אב"ד בני ברק, הרב מרדכי הסופר כראש אגף חומרי גלם.
"בקשה מיוחדת לי אליך", אמר לו הרב לנדא מיד עם היכנסו לתפקיד. "ברר נא לי את כשרותו של הבנדיקטין. על אף שלי אישית נראה כי המשקה כשר, לא אוכל לאשרו לעסקים שבהשגחתי, עד שתברר את כשרותו בבירור יסודי וודאי, כפי שאתה מברר על שאר חומרי הגלם הנכנסים למפעלים שתחת השגחתי".
ואכן, לאחר עבודה ובדיקה מדוקדקת של הרב הסופר, הוברר מעל לכל ספק כי הליקר בנדיקטין כשר הוא למהדרין מן המהדרין. מסתבר כי הבנדיקטין מכיל 27 עשבים שונים, המרכיבים תערובת סודית, ביניהם אזוב, זרעי כוסברה, זעפרן, וניל, קינמון ועוד.
מיני אז הוכנס הבנדיקטין לרשימת המשקאות המאושרים על-ידי כשרות הרב לנדא.
לא כשר
מעיון ברשימת משקאות הרב לנדא אלו, מתגלית חלוקה מעניינת: ישנם משקאות המאושרים לערבוב אף בתוך התבשילים; ישנם משקאות המותרים בהגשה בלבד, כשחותמת הכשרות עליהם, וכל אורח יחליט האם מסתמך הוא על הכשר זה אם לאו; וישנם משקאות שאסורים אף בהכנסה לאולם.
הבנדיקטין נכלל בקטגוריה של כשר לחלוטין למהדרין ולכתחילה.
יודגש, כי מדובר רק על בנדיקטין מסוג ,D.O.M Benedictine ולא על הבנדיקטין מסוג B&B אשר במוצהר מעורב בו יין.
אך לא הפסדנו כלום. יודעי דבר יאמרו שה-DOM משובח הוא אף יותר מה-B & B.
אגב: תרגום ומשמעות השם בנדיקטין בלטינית הוא: "אלוקים הגדול והכול יכול".
תגיות: בנדיקטין, הרב יוסי שטיינברגר, כשרות