מליאת הכנסת אישרה היום את התקציב המעודכן לשנת 2024. 62 ח"כים תמכו בתקציב ו-55 התנגדו.
בליכוד הביעו סיפוק מהמהלך ואמרו: "העברנו את תקציב המדינה 2024, תקציב אשר מבטיח את המשך המלחמה עד הניצחון המוחלט ומיטיב עם אזרחי ישראל וכלכלת המדינה".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "בתקופה הסוערת הזו של המלחמה הבאנו היום תקציב טוב ומאוזן עבור מדינת ישראל. הצלחנו לשמור על אחריות תקציבית, ועם זאת נעמוד בכל צרכי המלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון מבלי להכביד על אף אחד מהאוכלוסיות בישראל. זו המדיניות שלי בכל חודשי המלחמה, מדיניות מרחיבה למלחמה תוך שמירה על אחריות פיסקלית ושמירה על הכלכלה הישראלית".
"אני מודה לנגיד בנק ישראל על שיתוף הפעולה, לראש הממשלה ולשרי הממשלה על הגיבוי ועל ההתנהלות האחראית. השווקים מביעים אמון בכלכלה הישראלית ובמדיניות שלנו וכל הסימנים מראים שמדינת ישראל תתאושש ממשבר המלחמה באופן מיטבי. נמשיך בעזרת ה' לנהל את התקופה המורכבת הזו מתוך אחריות למדינת ישראל ולאזרחי ישראל וביחד, בע"ה ננצח", הוסיף.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את אישור התקציב וטען "התקציב המגזרי, המנותק והמופקר בתולדות מדינת ישראל אושר בקולות הפחדנים. אל תתייאשו. זה התקציב האחרון שהממשלה הזו תעביר".
"בתקציב הבא תהיה פה ממשלה שתעביר תקציב שדואג למעמד הביניים הישראלי, למילואימניקים, בעלי עסקים, אנשי הקבע וההורים הצעירים", דברי לפיד.
מוקדם יותר, הבהיר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי לא ייכנע לסחטנות ברקע איומי שר החקלאות אבי דיכטר וחברי כנסת נוספים מהליכוד שלא לתמוך בתקציב. לאחר פגישה עם נתניהו הודיע דיכטר כי יצביע בעד.
ח"כ עמית הלוי טען גם הוא כי לא יתמוך בתקציב עד שיובטח קידום החוק שלו לפיקוח על מוסדות חינוך. לאחר התערבות יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסי טייב ח"כ הלוי הודיע כי יתמוך בתקציב.
התקציב הנוסף לשנת 2024 שאושר על ידי הכנסת כולל בתוכו ארבעה מרכיבים מרכזיים. הראשון הוא התמודדות עם הוצאות המלחמה, השני חיזוק העורף, השלישי מעטפת למילואימניקים והרביעי עידוד צמיחה במשק בעת משבר.
לצד הגידול ההכרחי בהוצאות הביטחון, ישנם גם צרכים אזרחיים חדשים הנובעים מהמלחמה. באחריות מירבית אך בשקלול כל הצרכים, התקציב תומך את כל צרכי המלחמה באופן מלא.
תקציב המדינה גדל בכ-70 מיליארד ש"ח, שהם כ-14%, ביחס לתקציב המקורי לשנת 2024, מסך של 513.7 מיליארד ש"ח בתקציב המקורי לסך של 584.1 מיליארד בתקציב הנוסף.
התוספת מורכבת מהנושאים הבאים: ביטחון – תוספת של 55 מיליארד ש"ח. הוצאות אזרחיות הנובעות מהמלחמה – תוספת של 15 מיליארד, שמתחלקות בין פינויים של אזרחים מקווי עימות – כ-4 מיליארד ש"ח לתשלומי ביטוח לאומי ומענקים – כ-3 מיליארד ש"ח ותוכניות לתימרוץ שוק הנדל"ן, שוק ההייטק, וצפון הארץ – כ-3 מיליארד ש"ח. נוסף לכך התוספת מורכבת מגידול של כ-2 מיליארד ש"ח לגופי ביטחון אזרחיים, כ-2 מיליארד ש"ח להקמת מנהלת תקומה וכמיליארד ש"ח להרחבת שירותי הרווחה.
בנוסף, ישולמו פיצויים מקרן מס רכוש בסך של 23 מיליארד שקלים – פיצויים לעסקים בכל רחבי הארץ על אובדן הכנסות בשנת 2023 ופיצויים לאלו שרכושם והכנסותיהם נפגעו בקווי העימות.
התוכנית המאזנת לצמצום הגרעון בשנת 2024 כללה צעדי התכנסות בצד ההוצאה וכן הגדלת תקבולי מסים בצד ההכנסה. כחלק מהתוכנית הפעילה הממשלה קיצוץ רוחבי על כלל המשרדים, לצד קיצוצים של הקצאות תקציביות מכוח החלטות ממשלה, הקפאת גיוסי כוח אדם וקיצוצים בכספים קואליציוניים. בצד ההכנסות נעשו צעדים משמעותיים כגון מיסוי רווחי הבנקים ועוד.