-
הנסיעה לתשרי עם כל המשפחה היא אתגר לא פשוט הטומן בחובו הכנות מרובות בכל המישורים • איך מתכוננים לנסיעה משפחתית, על מה כדאי לשים לב מראש, הטיסה, השהות, דירת המגורים, האוכל והאפשרויות השונות – על כך ועוד ב'מדריך הקהל' שלפניכם • לקריאה
צילום: חיים טויטוחב"ד אינפו|כ׳ באלול ה׳תשע״הנ. שור, בית משיח
חודש תשרי בפתח, ושוב "בית משיח" מוביל ומעודד את עניין הנסיעה לרבי כפי שהיו חסידים נוסעים מאז ומקדם, וכפי שהיו עולי הרגל עולים אל בית המקדש כדי "לראות ולהיראות את פני השם אלוקיך".
כך בכל שנה, ועל אחת כמה וכמה השנה, לקראת שנת 'הקהל' כאשר הערך המוסף בנסיעה גבוה בהרבה, שכן זה הזמן שבו העם כולו, אנשים נשים וטף, נקהלו אל המלך כדי לשמוע מפיו דברי תורה "למען ישמעו ולמען ילמדו ויראו את ה' אלוקיכם". בכתבה שפורסמה בשבועננו בגיליון הקודם, סופר על העידודים של הרבי למשפחות להגיע אליו בשנת 'הקהל'.
לצד החשיבות הרוחנית בנסיעה, מן הראוי לתת את הדעת לגבי הצדדים הפרקטיים בנסיעה. אינה דומה נסיעה של חסיד, איש או אישה, בחור או בחורה המגיעים בגפם לחצרות קדשנו, לבין משפחה שמגיעה כולה אל הרבי, דבר שדורש תשומת לב יתרה, חשיבה מראש והכנה נאותה כדי שהביקור הזה יצמיח אך ורק את שפע הברכה, הרוחנית והגשמית, על בני הבית כולם, מגדול ועד קטן. נסיעה של משפחה שלא מתוך הכנה מתאימה, עלולה חלילה וחס להיגמר במפח נפש גדול, ורב ההפסד על הרווח.
קשיים בביקור
כאשר זוג נשוי או משפחה מגיעים לחצרות קדשנו, כל סדר העדיפויות משתנה מאשר אילו היו מגיעים בנפרד, שכן במצב כזה יש לשים לב גם לתנאים גשמיים משופרים יותר כמו גם לזמן–איכות של הזוג יחד.
"גיסתי היתה מחכה שעות, ובעלה, אחי, כלל לא הבין שהוא כבר לא בחור. הוא היה הולך מהתוועדות להתוועדות, שוכח שקבע עם אשתו להיפגש בפינת קינגסטון ואיטסערן פארקווי (ליד ה'סביבון'). נתתי לו 'שטיפה' הגונה, שכך לא נוהגים", כך מספרת יהודית שנסעה עם בעלה ועם אחיה, שהיו אז זוג טרי בחודשים הראשונים לאחר חתונתם. "אצל אחי היה זה המשך טבעי לתקופת היותו בחור ב–770. במבט לאחור אני יודעת שזה די הפך את השהות שלהם שם לתקופה של קושי במקום לתקופה של צמיחה וחיזוק הדדי".
כך בזוג, ועל אחת כמה עם משפחה שמגיעה עם ילדים: כאן צריך לחשוב שמדובר כמו במעבר דירה לקהילה אחרת למשך תקופה. אי אפשר לשהות שעות רבות ב–770 ולהתעלם מצרכי המשפחה והילדים. אם מספיקים תפילה אחת ביום חול עם המניין של הרבי — מה טוב. יותר מכך — זה כבר עלול להכביד על הילדים הקטנים, שגם כך מתקשים להתרגל למקומות חדשים ולשבירת השגרה. למעלה מיכולתם של הילדים להצטרף אל ההורים לכל סדר היום של תפילות במניין של הרבי, שיעורים והתוועדויות, מה שמתאים בעיקר לתמימים ולאחיות התמימים.
שניאור פגש את שמוליק בשבת ב–770 כשהוא אוחז בידיו את התינוק שלו. "איך הבאת את התינוק לכאן?", נדהם שניאור וכבר חשש ששמוליק שכח שאין בשכונה עירוב. שמוליק השיב בפשטות: "אשתי ישנה עם התינוק ב–770, וכך אנחנו כאן כל השבת".
נימת ההשתאות עדיין לא נעלמה מקולו של שניאור בעת שהתראיין לכתבה זו, שלוש שנים אחרי. "זה בלתי נתפס", אומר שניאור, "תינוק קטן בעגלה ישן כל הלילה בקור של 770, במזגן של בית הכנסת במשך שבת שלימה רק בגלל שהוריו לא רוצים להחמיץ תפילות ב–770. אני רואה בזה חוסר אחריות מוחלט. על ההורים לסייע זה לזה בדירה בה הם נמצאים ולהתחלק בזמן השמירה על הילד או הילדים כאשר בן או בת הזוג בינתיים הולכים לשאוב קדושה מ–770. אבל לא להזיק חלילה לילדים עבור ה'שפיצקייט' שלנו, של תפילות במניין של הרבי".
נשים שהתרגלו למלוא חופניים קדושה בתקופה בה עוד היו בחורות ונדחפו לשורה הראשונה של עזרת הנשים, מתקשות לעיתים להשלים עם המעבר. בדיוק על כך דיבר הרבי כאשר למד לקח מחנה אֵם שמואל את ההוראה, שברגע שנולד ילד — אזי גם אישה שרגילה לעלות לרגל שלוש פעמים בשנה, מתיישבת בבית לשלוש שנים, ומתמסרת לגידולו. צריך להפנים שלמרות התשלום הגבוה על הנסיעה והשהות, רוב העשייה ב"תשרי" עם המשפחה, היא סביב הילדים, ולא שהילדים יהיו סביבנו בעוד אנו טרודים בקדושה ומזניחים אותם ח"ו. גם האב צריך להקדיש זמן רב יותר לסיוע עם הטף, ולאפשר לאישה להגיע לשיעור תורה או להתוועדות במהלך החודש, ובכך יבוא אף הוא על שכרו ב"ליתן שכר למביאיהם".
"זה שהגעתי לרבי, לא אומר שאני כל הזמן ב–770", כך אומרת לאה, שבתור בחורה שהתה ב–770 סביב השעון. "רוב הזמן אני עם הילדים בדירה או מטיילת איתם בחוץ. ככה זה עם ילדים".
כשזוג מגיע לשהות אצל הרבי בחגים, ובכלל בימות השנה, עליו לוודא מראש, בטרם הוא עולה על המטוס, כי יש לו היכן לשהות עד סוף תקופת שהותו בקראון הייטס. יש לדאוג לאכסניה מסודרת עם מיטות ראויות לילדים ואוכל במקרר, לעשות קניה קטנה כשמגיעים, ולהיות קשובים לצרכי הבית והילדים: כביסה, ניקיון, תעסוקת הילדים, הכנת סנדביצ'ים, דייסות, ועוד.
רכזים בארגון "אש"ל — הכנסת אורחים" יודעים לספר על לא מעט מקרים בהם זוגות הגיעו לחצרות קדשנו עם ילדיהם מבלי לתכנן מראש היכן ישהו, אצל מי ילונו, בהסתמכם על כך שכבר ימצאו אצל מי להתארח. "אני מניח גם שהם בנו על כך שלאיש לא יהיה לב להשאיר אותם עם ילדיהם לישון ב–770", אומר אחד ממארגני הדירות בהכנסת אורחים בשנים האחרונות.
הוא מוסיף ואומר: "בארגון 'אש"ל הכנסת אורחים', עושים את מירב המאמצים להשיג מקומות לינה לכל האורחים, אבל בהתחשב בשוק הדירות בקראון הייטס, זו משימה קשה גם כאשר מדובר בהשגת דירה אחת — על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בהשגת עשרות דירות. מחוסר ברירה אנחנו נאלצים להתפשר על דירות רחוקות מ–770, ואף כאלה שלוקות בחסר כזה או אחר. כמובן שפעמים רבות הדירות הללו אינן מתאימות לזוג צעיר או למשפחה עם ילדים. לכן אנחנו מאוד ממליצים למי שיכול להסתדר בכוחות עצמו, שיעשה זאת".
בשורות הבאות נביא את מירב המידע והעצות על מנת להפוך את השהות אצל הרבי לנעימה וטובה עבור כל בני המשפחה, מתוך ניסיונן של כמה משפחות שכבר נסעו לרבי בחודש החגים. המידע נכתב עבור חודש תשרי אך נכון ומועיל גם לנוסעים בשאר חודשי שנת 'הקהל' עם כל המשפחה.
הכנה נאותה של הילדים
עוד קודם הנסיעה, ראוי להכין את הילדים לקראת הנסיעה לרבי, כל אחד בהתאם לגילו ולדרגת הבנתו. את הגדולים יותר כדאי להכין באמצעות לימוד קונטרס 'בית רבינו שבבבל', לצד שורה של מבצעים נושאי פרסים סביב נושא 'רבי', 'התקשרות', '770', ועוד. גם את הצעירים אפשר להכין באמצעות צפיה בוידאו של הרבי מכינוסי ילדים, כדי שיתלהבו מאוד מהביקור ויצפו לחוויה מלהיבה.
חשוב להסביר להם על מצוות הקהל, כיצד היה מתקיים מעמד הקהל בבית המקדש, ושלכן אנו נוסעים לבית רבינו שבבבל, להיות יחד עם הרבי מלך המשיח, כמו במעמד ההקהל. כמו כן חשוב להכין את הילדים בכל הקשור למפגש עם חצרות קדשנו ועם הרבי. אם חלילה תתעכב ההתגלות עד אז, סביר להניח שילד ישאל איפה הרבי ומדוע לא רואים אותו כאשר הוא היה בטוח שהכול כרגיל, כמו בכל שנות הנשיאות. מדובר בנושא של אמונה לא פשוט — ולכן צריך להיערך גם בפן הזה — כל זאת באמונה ובביטחון שלא נצטרך להתחבט בתשובות, שכן נזכה לחזות מלך ביופיו במעמד 'הקהל' האמיתי בבית המקדש.
מחירים בשחקים?
מחירי הכרטיסים בתקופה שלפני החגים עומדים בסביבות 1000–1200 דולר בטיסה ישירה, אך לא רבים יודעים כי ישנן כיום חברות נוספות שטסות מארץ ישראל לארה"ב עם חניית ביניים קצרה יחסית באחת ממדינות אירופה. כך למשל בחברות התעופה של רוסיה או אוקראינה, ניתן להשיג היום כרטיסי טיסה במחירי רצפה ממש, 800–600$ דולר לכרטיס. בנסיעה משפחתית, כיוון שמדובר ברכישת כרטיסים מרובים, ההפרש הסופי בהוצאה גדול ושווה לשקול את התוספת של כמה שעות טיסה וחניה עבור ההוזלה המשמעותית הזו. סוכן נסיעות טוב תמיד יוכל לסייע במציאת כרטיסים זולים ככל האפשר.
חשוב להביא תעסוקה לילדים למהלך הטיסה, כמו דפים וצבעים, ואת כל אמצעי ההרגעה הקיימים, כגון מוצצים, דייסות, שמיכה שהילד אוהב וכן ספרי קריאה לילדים הבוגרים יותר. כדאי גם להצטייד באוכל שהם רגילים אליו, כי ייתכן ולא ירצו את האוכל המוגש במטוס. חשוב ב"צ'ק אין" לוודא שמקומות הישיבה הם ביחד, כדי להימנע מחיכוך עם נוסעים אחרים על מקומות ישיבה ויצירת מהומה בהחלפת מקומות ישיבה.
יש להשקיע מראש מחשבה כיצד לנסוע בצורה שקטה ומסודרת שלא תפריע לשאר הנוסעים, ולקדש שם שמים בהתנהגות נאותה של משפחה חסידית הנוסעת לרבי.
“לילד שלנו לא היה מושב, כי הוא בן פחות משנתיים", מספר מנדי, אברך שהגיע עם שלושת ילדיו לתשרי. "הוא ממש פחד לישון על המדף המיועד לו, ואילו עלינו הוא לא הצליח להירדם. בסופו של דבר הרמנו רגליים, פרשנו שמיכה על הרצפה וככה הוא נרדם. אבל אז הסתבכנו עם הדיילים הקשוחים שדבקים בנהלים. הם התעקשו שנרים את הילד ונקשור אותו עלינו. הוא התעורר ובכה, והנוסעים האחרים שראו זאת הבינו שזו לא אשמתנו אלא באשמת עקשות הדיילים. בטיסה הבאה כבר הסתרנו מהדייל שיש שם ילד מתחת לרגליים… העיקר שיישן בנחת. בכלל, זה נס שהוא מצליח להירדם במקום כל כך שונה מהבית".
לסדר מקום לינה מראש
כאמור, מקום לינה מסודר הוא אחת ההתמודדויות המרכזיות בכל הקשור לשהייה בתשרי אצל הרבי. בעוד בחור או בחורה יכולים לישון כמעט בכל מקום, הרי שזוג או משפחה לא יכולים לאלתר מקום, אלא הם צריכים את המרחב השקט והנקי עבורם. הטוב ביותר זה במקרה שיש קרובי משפחה או ידידים המתגוררים בשכונה ומוכנים לארח אותם (וגם לכך ישנם כללים של 'עשה' ו'לא תעשה' כדי שהאורחים ייקלו ככל האפשר בשהותם על המארחים, אך זה נושא למאמר בפני עצמו).
בשנים הארונות נפתח מלון אש"ל הסמוך ל–770 לרישום עבור הקהל הרחב, אך מספר החדרים בו מוגבל, והמקום נסגר לרישום לחודש תשרי כבר בחודש סיוון. והמחיר? עלות של חדר במלון היא כמאה דולר ללילה בשכירות חדר לחודש שלם. המחיר כולל ארוחות וסעודות שבת וחג, אידיאלי עבור משפחות עם תינוק שלא יודע ללכת. כמובן שיש לקחת בחשבון את ההוצאה הזאת מראש.
עבור משפחות עם כמה ילדים, אופטימלי לשכור דירה רגילה ומרווחת בקראון הייטס, כיוון שגם הדירות שאינן מרוהטות, בכל זאת מצוידות במקרר ותנור ובארונות קיר. ארגון אש"ל מספק מזרנים גם למי ששוכר דירה ללא מיטות, וזה יכול להיות פתרון מעולה. כמובן שיש עדיפות לדירות מרוהטות, וזה וודאי פתרון טוב יותר ממלון קטן בו לילדים אין מרחב לשחק. טווח המחירים להשכרת לדירות, נע בין 1,500–3500$ לחודש שלם.
חשוב למצוא דירה שקרובה לסעוון סעוונטי, כדי שהקטנים לא יתעייפו מדי בהליכה.
דירות להשכרה בקראון הייטס ניתן למצוא באתר: http://www.sublet.com/ או לחפש בגוגל "rent for Tishrei in crown heights" ולהגיע לתוצאות הרצויות.
כמו כן ניתן למצוא דירה בדרך העתיקה והטובה, על ידי בחור שנמצא בסעוון סעוונטי שיעתיק לכם את כל המודעות הרלוונטיות מלוח המודעות שם; או להיפך, שיתלה מודעות על רצון לשכור דירה.
דירת ארעי–קבע
להכין אוכל בדירה שהושכרה, לא תמיד זה פשוט. מה גם שתצטרכו לקנות סירים, תבלינים, מלח, שמן וכו', וכלים רבים שעולים כסף (או לסחוב מהארץ במזוודה נוספת) וזה ממש לא כדאי. אפשר בהחלט לאכול בארוחות של ארגון אש"ל הכנסת אורחים (בחדרי אוכל נפרדים לגברים ונשים), ולגוון מדי פעם במסעדה באכילה משותפת של כל המשפחה. מכל מקום, חשוב שיהיו בדירה פירות, ירקות, כיכר לחם וממרחים, וכן חלב וכלים חד פעמיים, אבקת כביסה, ועוד. ילדים לא יכולים לחכות בבוקר עד אחת עשרה, שעת הארוחה של אש"ל.
כביסות ניתן לארוז בתיק גדול ולהביאן אל המכבסות שנמצאות ברחוב. תמורת מספר מועט של דולרים, מכבסים ומייבשים ואורזים בחזרה.
התארגנות ושהייה בקראון הייטס
תשרי בקראון הייטס הוא הפכפך מבחינת מזג האוויר. בהחלט יכול לרדת גשם ולהיות קר במהלך החודש, בפרט בחציו השני. לכן חשוב לארוז מראש בגדי קיץ וחורף. חשוב להצטייד בחומרי יצירה לילדים, טושים וחוברות צביעה, בובות ומשחקים, ספרי ילדים, ועוד, כדי לסייע בתעסוקה שלהם. כן יש להצטייד בתרופות קבועות, וכן תרופות נגד הצטננות שיעול וכדומה. מוטב להביא מה שמכירים מהארץ ולא להתחיל לחפש בבתי המרקחת שלא מוכרים (על אחת כמה למי שאינו דובר אנגלית).
חשוב ביותר לעשות ביטוח רפואי לחו"ל לכל בני המשפחה. זו הוצאה הכרחית הגובלת בפיקוח נפש של ממש.
תעסוקת ילדים
ילדים שאינם נמצאים בבית הרגיל שלהם, עלולים לאבד עניין מהר. הם גם יכולים להפוך לחסרי סבלנות בשל ערעור המקום המוכר להם. לכן, יותר מתמיד חשוב להכין אפשרויות תעסוקה ובילוי עבור הילדים לשעת הצורך.
ישנן שתי גינות רחבות ידיים בקצות השכונה בהן ניתן לשחק ולהוציא מרץ. יורדים ב'קינגסטון' לכיוון רחוב 'לפרטס', שם פונים שמאלה עד שרואים מימין פארק גדול עם מגרש לכדור ומתקנים לילדים. אפשרות שניה וקרובה יותר ל–770: צועדים ברחוב קינגסטון לכיוון מלון אש"ל, 4 בלוקים קצרים, וברחוב 'פארק פלייס' על 'קינגסטון' יש פארק עם דשא ומתקנים שמשתרע על כל הבלוק, עד ברוקלין אבניו.
סיור במוזיאון צבאות השם אף הוא חוויה מהנה, תמורת 10$ לילד. "פעם אחת היה בקראון הייטס מתנפחים ומתקני ילדים על כל קינגסטון, וגם אנחנו נהנינו מזה. צריך לעקוב אחרי הפעלות שישנן עבור ילדי השכונה", נזכרת לאה.
ארגון 'צבאות ה' בארץ הקודש' יחד עם 'אש"ל הכנסת אורחים' מארגנים מידי שנה קעמפ "מחנה משיח" — מסגרת מיוחדת לילדים העולים לכיתה ד' עד כיתה ח', עם מדריכים מיוחדים הדואגים לפעילות עבור הילדים למשך שעות היום. כדאי לברר פרטים לגבי מסגרת זו. מובן שכאשר המשפחה כולה נמצאת בשכונה, אין 'לזרוק' את הילד למסגרת זו במשך כל 24 השעות של היממה, וחשוב שהילד יחווה את הביקור גם מהצד המשפחתי.
בייביסיטר לשעת הדחק: בתקופה זו ישנן בחורות רבות בסעוון סעוונטי, וכל בחורה תשמח לשמור על ילדיכם תמורת כמה דולרים, ולאפשר לעצמכם כמה שעות לימוד זוגי / נסיעה / ארוחה זוגית / קניות או כל פעילות אחרת.
“פעם אחת אחותי הגיעה איתנו לרבי, וכך התאפשרה לנו כמה שעות של שקט לטייל יחד, מה שגרם לנו הנאה של ממש", משחזרת מלכי.
שלא להיתקע מראש
התמודדות עם עירוב: בקראון הייטס אין עירוב, ולכן אסור לטלטל בשבת וביום כיפור. איסור זה מקבל פנים אחרות כאשר מגיעים עם ילד, ואין אפשרות לשאת אפילו טישיו/ מוצץ/ בובה.
משפחה שהגיעה עם תינוק שאינו יודע ללכת בכוחות עצמו, תצטרך לבשל אוכל לשבת או לקנות, או לחילופין לשהות בבית המארחים לאורך כל השבת.
“כשנסענו עם בתי, היא כבר ידעה ללכת אך היתה עדיין קטנה ועשתה לנו סצינה שלימה בליל שבת כאשר חזרנו מהמארחים. היא היתה עייפה, ועצרה באמצע הרחוב בבכיות "דייסה עכשיו!" קולניות, מאיימת להשתטח בבגדי שבת על הכביש הרטוב מגשם, כשהיא מסרבת להמשיך ללכת אל הדירה בה שהינו. בשבת הבאה כבר למדנו לקח והנחנו מראש בבית המארחים דייסה ובקבוק על מנת ללכת בחזרה לדירתנו כשהילדה כבר רגועה". נזכרת דינה בסיטואציה. “עבור ילד בגיל הזה, גם מרחק קטן הוא גדול ויש להקל עליו ככל הניתן. ביום שישי גם הנחתי תיק במקום מסתור בסעוון סעוונטי, עם כל מה שצריך לשעת התפילה כמו מגבון וטיטול, חטיף, בובות או ספר כדי שהיא תהיה רגועה בזמן התפילה".
בחנות למוצרי בניין שברחוב 'קינגסטון' ניתן לקנות חגורת גומי עם תפסנים למפתח הדירה עבור שבתות ויום כיפור בהם אסור לטלטל מפתח. אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו מחוץ לדירה בעיצומה של שבת, כאשר המפתח נתקע בתוך הבית.
קניות: מומלץ כמובן לערוך את הקניות בשכונת קראון הייטס. אם מעדיפים לצאת מהשכונה, מצד אחד מומלץ לעשות את הקניות במקום קרוב ככל הניתן, כדי לא לבזבז זמן נסיעה. מצד שני, כאשר נוסעים לקניות עם הילדים, מומלץ דווקא לנסוע למקום שבו ישנה מסעדה / פיצריה כשרה למהדרין (עם סוכה), גם כך הנסיעה היא אתגר עבור הילדים ולא צריך להכביד עם רעב מציק.
סעודות שבת וחג: גם הזוגות והמשפחות המתארחות בדירות של ארגון אש"ל, אינן מקבלות אוכל באופן פרטי בדירתן, והארגון מחלק את האורחים למשפחות הנפלאות של תושבי קראון הייטס, המארחות ביד רחבה את אורחי הרבי. חשוב להודות להם מאוד, להשתדל שלא להכביד, ואפילו לסייע במה שניתן, וכן לדאוג שהילדים ינהגו בדרך ארץ בבית המארחים, העמוסים גם כך.
• • •
הנסיעה לתשרי עם כל המשפחה זה אתגר לא פשוט המצריך הכנות מרובות בכל המישורים: משפחתי, מוראלי, ארגוני, כספי, ועוד. כאמור בתחילת הכתבה, נסיעה משפחתית ללא הכנה מדוקדקת מראש, יכולה להפוך לחרב פיפיות במקום להיות חוויה מרוממת, חסידית ומעצימה.
תשרי הוא חודש עמוס במיוחד גם למארחים וגם לאורחים השוהים ב–770. לא פשוט להידחק עם הטף בריקודים של שמחת תורה, או בתפילות הימים הנוראים (כשלא תמיד יש כסא ישיבה פנוי, והעמידה לאורך התפילה הארוכה קשה במיוחד).
כיוון שזו שנת 'הקהל', ההתייחסות של הרבי היא שכדאי לבוא כל המשפחה, אך זה אפשרי לאורך כל השנה ולאו דווקא בתשרי. למשפחות שרוצות להגיע וחוששות מפני ימי החג הצפופים והעמוסים במיוחד — יכולים לבחור מועד אחר במהלך השנה, בתקופה שקטה יותר, כדי לראות ולהיראות.
הלוואי שנזכה למעמד "הקהל" בירושלים עיר הקודש, ומדריך זה יהפוך ללא רלוונטי.
* * *
להצטרפות למשפחת המנויים של בית משיח לחץ כאן
תגיות: בית משיח, תשרי בליובאוויטש תשע"ו