-
בעקבות מצב נגיף הקורונה בקהילות חב"ד בארץ הקודש, ר' שניאור עובדיה מאנ"ש ברחובות, פונה במכתב אישי לעדת חסידי חב"ד אודות הצורך בהקפדה מיוחדת על שמירת כללי המרחק והמיגון מהידבקות בנגיף • למכתב המלא
צילום אילוסטרציה: חיים טויטומנחם|כ״ג באלול ה׳תשפ״אב"ה
אל כל אחד ואחת מאנ״ש שיחיו, שלום וברכה!
אני פונה אליכם במכתב זה בכאב לב, מעומק ליבי, ומתפלל שיצא מזה מעשה בפועל לגבי כל אחד ואחת מכם, בפרט בעומדנו בפתחו של חודש החגים הבא עלינו לטובה.
אין צורך להיות בעל ידע כלשהו בביולוגיה על מנת להבין את הדברים שאכתוב בהמשך.
במשך כל תקופת הקורונה אני רואה אדישות מבהילה אצל רבים מאנ״ש בכל הנוגע לזהירות במניעת הדבקה בנגיף הקורונה וכפי שיפורט להלן.
למרבה הפלא, דווקא אצל אנשים, שאינם שומרים תורה ומצוות לעת עתה, אני רואה הקפדה גדולה יותר. כיום, אני עובד מעבדה ב״מגה לאב״, המעבדה הארצית של שירותי בריאות ״מכבי״ ברחובות. במקום זה כתשעים וחמישה אחוזים מהעובדים אינם שומרים תורה ומצוות לעת עתה, למרות זאת, משיחות שהיו לי איתם נראה היה, כי ברור להם באופן הכי פשוט שצריך להקפיד על הכללים על מנת שלא להדביק אנשים אחרים.
ברצוני להדגיש, אין בכוונתי כלל וכלל להתייחס במכתב זה לחיסון, וכמו כן, אין בכוונתי להתייחס לפוליטיקה של כל העניין. אני כותב על נתונים עובדתיים בשטח כפי שכל אחד ואחת מכם מכיר ורואה אל מול עיניו.
העניין הוא פשוט ביותר, אהבת ישראל והצלת נפשות בפועל ממש.
ואפרט את הדברים, ובהקדים: לפני מספר חודשים ניגש אלי חבר, חסיד מקושר לרבי במעשה בפועל, וכשבת צחוק על פניו אמר לי משהו בסגנון ״אתה מקפיד על מסכה, תשתחרר קצת״. הדברים שאמר הציקו לי, ובתגובה השבתי לו בכאב לב ״אני לא מצליח בכלל להבין את המצב הזה בתוככי אנ״ש. איך יכול להיות שדווקא בליובאוויטש, שגדלנו על היסוד של אהבת ישראל, אנשים רבים, ובתוכם גם גדולים וטובים ״נופלים״ בסיפור הזה של הקורונה? בבתי כנסת לא עוטים מסכה, לא שומרים על מרחק וכו'..״. החבר השיב לי: ״שניאור, צריך לדבר רק טוב ולסנגר על עם ישראל, ובפרט בתקופה מבולבלת זו״. הקשבתי לדברים ובאמת הפנמתי.
אז חברים יקרים, אני לא בא לקטרג חס ושלום, אני פשוט מדבר על הצלת נפשות.
ברצוני להדגיש באופן ברור, לא מדובר על מצבים של אין ברירה או אילוצים, ואפרט את דברי:
אמצעי מיגון בסיסי ויעיל נגד נגיף הקורונה הוא מסכה. ברוב בתי הכנסת של חב״ד בהם התפללתי בתקופת הקורונה, גם בבתי כנסת בקהילות גדולות של אנ״ש בהם ישנם רבנים לא ראיתי הקפדה על הדבר. במקרה הטוב, גבאי בית הכנסת מכריז שכולם יעטו מסכות ופה זה נגמר. כשמישהו מבקש מאדם כלשהו לעטות מסכה, או לעטות אותה גם על האף, השני מסתכל עליו ברחמנות, ובמקרה הטוב עוטה מסכה וכאילו עושה טובה למבקש.
לגבי ביקורים אצל משפחות (אבא, אמא וכו׳), לא מעט פעמים ישנו מצב בו אחד הילדים, הנכדים או מישהו מהמשפחה לא מרגיש טוב או לא הרגיש טוב בימים האחרונים ואעפ״כ מגיעים לביקור אצל ההורים כרגיל. במצב זה שרשרת ההדבקה נמשכת ומסכנים באופן ישיר את ההורים או את שאר בני המשפחה.
אירועים משפחתיים כדוגמת ברית, בר מצווה, חתונה וכד׳, נערכים לעיתים במקומות סגורים ללא הקפדה על הכללים ומהווים מוקד הדבקה משמעותי וחסם רציני בקטיעת שרשרת ההדבקה.
ישנם מקרים של אדם שמתחיל לחוש שלא בטוב ואעפ״כ הולך לעבודתו כרגיל או ילד שהוריו שולחים אותו לבית הספר/לגן כרגיל. במצב זה האדם עלול להזיק בשניים: ראשית, להדביק אנשים אחרים. שנית, להכניס אנשים לבידוד מיותר, לסגור גנים, כיתות, ובכך לגרום שכל ההורים יעדרו מעבודתם לצורך שמירה על ילדם הנמצא בבידוד. כמו כן, כתוצאה מכך, מקומות עבודה חיוניים נפגעים ומתן שירות חיוני ללקוחות מתעכב.
לצערי, ישנם מקרים חמורים (לא מעטים) של מפרי בידוד למיניהם. אין צורך להאריך בנזק העצום שהם עלולים לגרום.
לא ברור לי איך מצב זה יכול להתרחש בתוככי אנ״ש. ההסבר היחיד שעולה בדעתי להתנהגות זו הוא חוסר שימת לב פשוטה.
באופן עקרוני אנו יודעים, שמהשתתפות בהתוועדות חסידית, שיעור תורה או מתפילה וכד׳, לא יכול לצאת משהו רע. לא יתכן שבגלל דבר מצווה ייגרם למישהו דבר רע. כמו כן, אנחנו חסידים שחיים על דרך חיים של ״תחשוב טוב יהיה טוב״. יחד עם זאת, אנחנו חיים כשלצדינו מקרים מזעזעים ועלינו לתת את דעתנו לעניין.
אני רוצה לשאול את כל אחד ואחת מכם, כמה מקרים אתם מכירים של אדם מסוים שנזקק לסיוע נשימתי? כמה מקרים אתם מכירים של אנשים שנפטרו מהקורונה (ביניהם גם צעירים יחסית)? כמה אנשים אתם מכירים שסובלים מאבדן חוש ריח או טעם חלקי או משמעותי יותר או שסובלים משאר התופעות הלא נעימות של הקורונה?
אני בטוח שכל אחד מכם מכיר לא מעט מקרים כאלו.
ישנם הטוענים, אני לא מפחד על עצמי, אני מאמין ובוטח בה׳ שלא יקרה לי שום נזק מהקורונה. שיזהרו אלו שבקבוצות סיכון (מבוגרים וכד׳), שיעטו הם מסכה. כמובן שטענה זו לא שייכת לחסידי ליובאוויטש, מלבד העובדה הפשוטה שכששניים עוטים מסכה סיכויי ההדבקה פוחתים משמעותית.
למעשה בפועל, אנא מכם היזהרו שלא להיות חלק משרשרת ההדבקה ופעלו ביעילות על מנת לקטוע אותה מיידית:
העדיפו להתפלל במקום פתוח כשהתנאים מאפשרים. באם החלטתם להתפלל במקום סגור כשאתם באים לבית הכנסת שמרו על עצמכם ועל הסובבים אתכם. עטו מסכה על הפה והאף, אווררו את בית הכנסת באמצעות פתיחת חלונות ודלתות והפעלת מאווררים (פעולה זו מורידה את סיכויי ההדבקה באופן משמעותי) ושמרו על מרחק סביר בין המתפללים. אם אתם מרגישים שאתם צריכים להוריד את המסכה לנשום לכמה דקות צאו החוצה ולאחר מכן חיזרו עם המסכה.
כשאתם מבקרים את ההורים, הסבים, הסבתות או מישהו מהמשפחה, שימו לב שכולם מרגישים והרגישו טוב בתקופה האחרונה. אל תזלזלו בעניין זה, זה עלול לעלות מחיר כבד עבור האנשים היקרים לכם.
באירועים משפחתיים: בעלי האירוע, דאגו שהאירוע יהיה באופן המתאים ביותר על מנת למנוע הדבקה, דאגו שהאירוע יהיה במקום פתוח עם מרווחים מתאימים וכו׳. לגבי המשתתפים באירוע, עטו מסכה ושמרו מרחק מתאים. בתקופות היותר מאתגרות של הקורונה, הימנעו מלהשתתף באירוע, ואם בכל זאת החלטתם להשתתף עטו מסכה ושמרו מרחק.
אם אתם או ילדכם חשים לא בטוב, הימנעו מלצאת לעבודה או ללימודים עד שתוודאו שלא נדבקתם בנגיף.
אם אתם בבידוד מכיוון שהייתם במגע עם חולה קורונה או מכל סיבה אחרת, התאפקו קצת ושמרו על עצמכם ועל הסובבים אתכם.
לסיום, אנחנו שגדלנו על ערכים של דאגה לזולת ואהבת ישראל צריכים להפנים דברים אלו ולקחת אחריות אישית במעשה בפועל ככל שניתן.
והעיקר, שנזכה להתגלות הרבי מה״מ ברגע זה ממש בגאולה האמיתית והשלימה.
בברכת כתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה
שניאור זלמן עובדיה
תגיות: מסיכה, נגיף הקורונה