ישראל היום
3,150 בני אדם אובחנו אתמול (רביעי) כחולים חדשים בנגיף הקורונה, כך פרסם הבוקר משרד הבריאות. אתמול בוצעו 34,324 בדיקות, מתוכן עומד אחוז הבדיקות החיוביות על 9.6%. על רקע השיא במספר נדבקי הקורונה, קבינט הקורונה יתכנס היום לדיון דרמטי.
כעת עומד מספר החולים הפעילים בנגיף בארץ על 23,938 בני אדם – ומאז פרוץ המגיפה, נדבקו בו 122,799 איש. כיום יש 426 חולים במצב קשה, 855 מאושפזים בבתי החולים ו-124 מונשמים. 976 בני אדם מתו מהנגיף עד כה, מהם ארבעה מחצות. משעה זו אובחנו 497 חולים חדשים.
בכל יום מאז ה-28 במארס, אחוז הבדיקות החיוביות לא ירד מתחת ל-7%, ולמעט יום אחד לא היה יום בו הוא לא חצה את ה-8%. מספר הנשאים מחוץ למוקדי ההדבקה, כלומר מחוץ לערים ה"אדומות", עמד אתמול על 2,654 איש.
אמנם התפוסה במחלקות הקורונה בבתי החולים ברחבי הארץ לא עומדת על 100%, אך בבתי החולים שערי צדק, אסף הרופא והדסה עין כרם הן עוברות את ה-90%. 2,028 אנשי צוות בריאות נמצאים כעת בבידוד.
בתוך כך, התווספו כמה מוקדים נוספים לרשימת הערים ה"אדומות" של משרד הבריאות – בהן בני ברק, טייבה, ג'לג'וליה, אלעד, ערערה ומספר שכונות בירושלים (בהן הרובע המוסלמי, הרובע הארמני, הרובע היהודי, שועפט ועיסוויה). לפי "מודל הרמזור", על אותן ערים יוטלו הגבלות רבות.
ישראל בדרך לסגר?
בין ההצעות שיעלה הממונה פרופ' רוני גמזו לשולחן הדיונים: הארכת סגירת בתי הספר בערים האדומות וכן הגבלות תנועה בערים אלו – החל מעוצר לילי דרך סגירת עסקים ועד סגר מלא.
כמו כן הקבינט יתבקש לאשר הוספה של עוד כמה ערים לרשימה של 23 הערים האדומות, בהן בני ברק ואלעד. בימים האחרונים נרשמה התפרצות תחלואה במגזר החרדי וישנן שכונות ביישובים כתומים – אשדוד, ירושלים ובית שמש – ש"מתנדנדות" ועשויות להיות מוכרזות כאדומות.
"ללא שינוי ניכר בהיקפי התחלואה בערים האדומות – לא נוכל להימנע מסגר מלא", הזהיר פרופ' גמזו בביקור בביתר עילית, שהוכרזה עיר "אדומה", אך ראשיה בחרו להפעיל את מערכת החינוך אף שנאסר עליהם לעשות זאת.
"לצערנו, אנחנו עדים להפרה שיטתית של ההנחיות", אמר לראשי העיר, "מדי ערב מתקיימים בעיר אירועים שמפרים את כלל הנהלים וגם אתמול, בניגוד להנחייתנו, נפתחו מוסדות החינוך בעיר. אני מבין את מורכבות המצב, אך קובע כעת באופן חד-משמעי – ללא הגברת האכיפה ועידוד בדיקות, נידרש לקבל החלטות מורכבות שעלולות להסתכם גם בסגר מלא".
מהנתונים שהציג גמזו עולה כי 28% מהתחלואה בישראל הם בחברה הערבית ו-22% בחברה החרדית.
"הסירוב העקבי לשיתוף פעולה מצד חלק מהערים האדומות עלול לגרור התפרצות תחלואה קשה ביותר. עלייה משמעותית בהיקפי התחלואה תדרוש מאיתנו לנקוט בצעדים חריפים גם ברמה הארצית. ללא מגמת שינוי ניכרת עד לתאריך שהוגדר, 10 בספטמבר, נידרש לגבש הנחיות חדשות ורחבות יותר, שיפגעו בצורה משמעותית בשגרת החיים גם מחוץ לערים האדומות", הזהיר גמזו.
"ריסון מהודק"
גם בקבינט המומחים המייעץ לפרופ' גמזו המליצו בישיבתם האחרונה שלא להסתפק במתווה הרמזור אלא להטיל הגבלות על הערים האדומות. "אין די בתוכנית הרמזור כדי להביא לירידה בתחלואה", התריעו המומחים. לדבריהם, "אם לא תהיה ירידה בתחלואה, ייתכן שתידרש הרחבת המגבלות גם לערים כתומות". פרופ' גבי ברבש, חבר קבינט המומחים של הקורונה, אמר כי "רוב המקרים שאנחנו רואים הם לא בערים אדומות. התוכנית של הרמזור היא חשובה וזה רעיון יפה אך היא לא תפתור את התחלואה בהיקף שאנחנו מתמודדים עימו ומטפלת רק בפלח קטן".
לדבריו, "תוכנית הרמזור יפה על הנייר אך לא צריך להשלות את הציבור שהרמזור יפתור את כל הבעיות. המציאות היא מורכבת. עדיף להיערך כמו שצריך לסגר ולהיכנס אליו בצורה מושכלת".
מספר הנדבקים עמד בימים שני ושלישי על כ-2,100 איש ביום. כמו כן נוספו ביומיים אלו עוד כ-35 נפטרים