-
בימים אלו של התמודדות אישית ולאומית עם וירוס קורונה החדש, קיימת חשיבות רבה לשמירה על בריאות פיזית ונפשית. חושב להקפיד על שגרה בריאה, תזונה מזינה, פעילות גופנית ופעילות רגיעה • כמובן עלינו להתחזק באמונה וביטחון בבורא עולם, ולנצל את הזמן לתורה, תפילה וצדקה • לכתבה המלאה
מנדי|כ״א באדר ה׳תש״פמשרד הבריאות
בימים אלו של התמודדות אישית ולאומית עם וירוס קורונה החדש, קיימת חשיבות רבה לשמירה על בריאות פיזית ונפשית. חושב להקפיד על שגרה בריאה, תזונה מזינה, פעילות גופנית ופעילות רגיעה.
התמודדות נפשית
התקופה האחרונה, באופן טבעי ומובן, גורמת ללחץ נפשי שמרכיביו העיקריים הם חוסר וודאות וחוסר אונים. בתוך המצב הזה ניתן לשפר את ההתמודדות הנפשית שלנו ושל הסובבים אותנו.
התמודדות עם חוסר וודאות עלולה ליצור עיסוק בתרחישים מאיימים, חששות ואף תחושות איבוד שליטה. אמנם אין לנו שליטה על כל המתרחש בנושא נגיף הקורונה, אך יש לנו מידה גדולה של שליטה על הביטחון האישי והמשפחתי על ידי הישמעות להנחיות והתמקדות בשגרה ובפעילויות המסבות הנאה ותחושת רווחה.
ישנן דרכים שונות שמעודדות חוויות של שליטה ומסוגלות:
* עדכון מגורמים מוסמכים ורשמיים – הקפידו על קבלת מידע מהימן, בתדירות סבירה, ולגבי ההערכות המעשית המתבקשת. הקפידו להישמע להוראות המתעדכנות באתר משרד הבריאות:
* התמקדות בשגרה – לשם שמירה על האיזון בין ידיעה והישמעות להנחיות לבין קיום אורח חיים ושגרה שלווה ואפקטיבית עלינו: לצמצם חשיפה מוגזמת ו/או ממושכת לערוצי החדשות לעיסוק בנושא וירוס הקורונה, ועם זאת, להפיג את החששות והמחשבות על עתיד לא ברור ואף מאיים על ידי התמקדות במרכיבי שגרת חיים פעילה וחיונית בהווה.
* שיתוף – כדאי לשתף את האנשים הקרובים אליכם במחשבות, רגשות וחששות אם ישנן.
* טכניקות הרגעה – הרבו בפעילויות שמרגיעות ומסבות הנאה: פעילות גופנית, תחביבים, מפגשים חברתיים חיוביים, יצירה ותחביבים ועוד.
* תמיכה וסיוע – הקדישו תשומת לב לעצמכם ולסובבים אתכם, במידה ומתקיים קושי להתמודד עם המצב כדאי לפנות לעזרה.מתי לפנות לעזרה מקצועית?
תגובות רגשיות עוצמתיות הן נורמליות בתגובה למצב של משבר או לחץ משמעותי. באופן כללי הן נוטות להתפוגג לאחר כמה שבועות. בשלב זה ילדים ומבוגרים שבים לפעילות שגרתית ותקינה.
במידה והתגובות הרגשיות נמשכות מעבר לשבועיים או מחמירות, פוגעות באופן משמעותי ביכולת של הילדים או ההורים לתפקד, צריך לשקול פנייה לעזרה מקצועית.
לסיוע והתייעצות בהתמודדות נפשית על רקע הקורונה:
* קו פתוח של משרד החינוך לסיוע במצבי לחץ ומצוקה 1800-250-025
* מוקד קול הבריאות של משרד הבריאות *5400הורות והתמודדות
הפרסומים על נגיף הקורונה באמצעי התקשורת יוצרים איום מהלא נודע, מסכנה לא מוכרת. זהו חשש מסוג חדש, לא אחד מהדברים שאנחנו כבר רגילים להתמודד אתם ולכן הוא עלול להלחיץ אותנו ולהשפיע על המצב הרגשי שלנו ושל ילדינו.
אנחנו רוצים להגביר את היכולת להתמודד עם הלחץ הזה וכך לשפר את החוסן שלנו. כדי להפחית חוסר וודאות, צריך לתת לילדים מידע רלוונטי ומותאם לשלב ההתפתחותי שלהם. יש צורך לשפר את הרגשת המסוגלות העצמית של הילדים באמצעות שמירה על שגרת החיים ועידוד לפעילות. ההורים מהווים את המקור החשוב ביותר להתמודדות ילדהם בעתות משבר. בשל כך, חשוב להיות קשובים לסימני מצוקה של הילדים ולהעניק תמיכה ובטחון.
עצות מעשיות
* אמצו שני כללים מחייבים שנכונים לכל הילדים בכל הגילאים:לא מסתירים: צריך ליצור בבית אווירה של שיתוף, אין סודות, מותר לדבר על הכל ולשאול כל שאלה. לעומת זאת אם ההורים מסתודדים ביניהם, הילדים מבינים שקורה משהו מסוכן שמסתירים מהם.
1. לא מציפים: אם ההורה מרגיש מוצף דאגה או לחץ, הוא קודם כל מטפל בעצמו. מותר לדבר על דברים שמדאיגים אותנו אבל רק כשאנחנו עושים את זה לא מתוך הצפה אלא מתוך יכולת לדבר באותו זמן על איך אנחנו מתמודדים עם הדאגה.
2. נסו לשמור על שגרה – השגרה מקנה לילדים בטחון. הקפידו לשמור על הרגלים קבועים, זמני ארוחות ושינה. ייצרו הזדמנויות שבהן הילדים יוכלו לשתף אתכם במחשבותיהם ובשאלותיהם. שחקו עם ילדכם, תמצאו דברים בהם תהנו ביחד גם אתם וגם הם.
* הגבילו את החשיפה של הילדים לחדשות – הימנעו מחשיפת יתר של הילד לדיונים המתקיימים בהם. הדבר חשוב במיוחד בגילאי גן ובי"ס יסודי.
* התאימו את המידע לרמת הבנתו של ילדיכם – ספרו להם רק את האמת, באופן פשוט ומרגיע, מבלי להרחיב בפרטים. תנו לילד מידע והסבר על כך שיש נגיף ושמו קורונה וכי מדינת ישראל נוקטת באמצעים כדי לשמור על כולנו בטוחים. עודף מידע עלול לבלבל ילדים ולגרום לפחד וחוסר בטחון. היו קשובים לשאלות ולתכנים שמעסיקים את הילדים ותווכו להם את המציאות על פי שאלותיהם. מומלץ לעזור לילד להבחין בין עובדות לשמועות, מה שיעזור בתחושה של שליטה על המצב. למדו אותם שלא כל מה ששומעים ברחוב או כותבים ברשתות הוא נכון, ושהדבר הכי טוב זה תמיד לשאול את ההורים.
* הגבירו את תחושת השליטה והמסוגלות של ילדיכם – למדו אותו כיצד יוכל לשמור על עצמו ועל סביבתו בכך שיקפיד על היגיינה כגון לכסות את הפה והאף בעת עיטוש או שיעול למטפחת חד פעמית או למרפק מכופף, רחיצת הידיים עם סבון לפני אכילה ולאחר השימוש בשירותים. כמה דוגמאות לפעילויות שאפשר ליזום: לבקש מהילד ללמד את כללי ההיגיינה את אחיו הצעירים, להכין סרטון או לכתוב סיפור שמלמד ילדים את כללי ההיגיינה, להכין מודעה עם הכללים לבני המשפחה. כך הילד ירגיש משמעותי ושותף למאמץ למניעת הדבקות.
* היו מודעים לתגובות שלכם לאירוע – ילדים לומדים כיצד להגיב למצב על ידי צפייה במבוגרים בסביבתם.. טפלו בעצמכם, תמצאו דרך להוריד את רמת הלחץ שלכם (כמו למשל תרגיל נשימה, שתוף עם בת\בן זוג וקבלת תמיכה). הילדים יזהו את רמת המתח שלכם ויגיבו בהתאם.*
בנוסף להנחיות אלו, כמובן עלינו לחזק ולהתחזק באמונה ובביטחון בבורא עולם, וביחד עם כך להוסיף בתפילות ולנצל את הזמן ללימוד עם עצמנו ועם בני המשפחה, בראש ובראשונה לימוד בנושא חשיבות מידת הביטחון, וכמו כן לימוד תורת הגאולה שהיא הדרך הישרה להבאת הגאולה האמיתית והשלימה.
תגיות: נגיף הקורונה, ראשי